Vilnius, capitala Lituaniei este un oraș cu un farmec aparte, special prin arhitectura sa străveche ce este  o îmbinare interesantă de stiluri, cu influențe scandinave, rusești şi germane.

La prima vedere Vilnius pare un oraş mic, dar acest lucru poate constitui un avantaj făcându-l destinația ideală pentru o escapadă de week-end. Cu străduțe cochete, catedrale gotice şi cel mai mare Oraş Vechi din Europa de Est aflat în patrimoniul UNESCO, Vilnius te așteaptă să îi descoperi povestea magică.

Când să vizitezi Vilnius

Vilnius poate fi vizitat în orice perioada a anului, fiind o destinație plină de istorie și cultură. Nu este o capitală suficient de explorată, ale cărei frumuseți trebuie să le descoperi. Recomandarea noastră este să vizitezi acest oraș în perioada sărbătorilor de iarnă când magia este prezenta pretutindeni și să vizitezi și frumosul Târg de Crăciun despre care poți afla mai multe informații aici.

Cum ajungi în Vilnius

Din nefericire din Romania nu există zboruri directe, însă acest lucru nu trebuie să fie un impediment. Poți opta pentru un zbor cu escală, aici poți găsi numeroase alternative la prețuri avantajoase.

Aeroportul din Vilnius este cel mai mare aeroport din Lituania și este situat la 6 km de centrul orașului.

De la aeroport poți ajunge în oraș cu autobuzul numărul 1, 2 sau 88, prețul unui bilet de 60 de minute este de 1 euro iar mai multe detalii poți găsi aici.

Unde te cazezi în Vilnius

Cel mai util sfat pe care putem să ți-l oferim este să te cazezi în zona centrală
pentru a te deplasa cu ușurință la toate obiectivele turistice, fără a avea
nevoie de mijloace de transport. Mai jos vei găsi câteva recomandări de hoteluri
care îți vor face vacanța plină de confort.

Top obiective turistice Vilnius

Centrul istoric

Inclus in lista patrimoniului mondial UNESCO, orașul vechi din Vilnius este unul dintre cele mai mari orașe vechi medievale din Europa. Casele colorate pastel și străzile ca un labirint te vor face să te transpui într-o lume de basm. De asemenea, aici se găsesc unele dintre cele mai bune baruri ale orașului, iar terasele la care poți servi bere locală îți oferă posibilitatea sa petreci timp alaturi de localnici și să le cunoști poveștile.

Republica Uzupis

Aceasta este o poveste extrem de fascinantă, Republica Uzupis este o republică autoproclamată, și-a declarat independența în anul 1997. Localnicii o numesc inima orașului Vilnius. Inițial, a fost o zonă săracă și chiar periculoasă, dar poeții, pictorii și muzicienii au umplut-o cu artă și creativitate, făcându-l un cartier respectat și chiar prestigios.

Ziua națională este pe data de 1 aprilie și are 2 simboluri ce o definesc: o sirena și un înger.

Republica are propriul steag si propria constituție tradusă în 21 de limbi inclusiv limba română. Este o republica aparte, o republica a artiștilor, bazată pe creativitate și libertate.

De fapt Uzupis nu este altceva decât un cartier al Vilniusului, o zona ce este asemănată cu faimosul Montmartre.

Cea mai bună modalitate de a descoperi povestea acestui loc fascinant este cu ajutorul unui ghid local.

Îngerul din Uzupis

Un simbol al cartierului Uzupis, devenit un loc popular de întâlnire pentru localnici, statuia unui înger care suflă o trompetă este dezvăluită în piața centrală din Uzupis. Sculptura din bronz a fost creată de sculptorul Romas Vilčiauskas și arhitectul Algirdas Umbrasas.

Cartierul Evreiesc

Pe vremuri, Vilnius a fost numit Ierusalimul Lituaniei. Astăzi doar numele străzilor și plăcuțele de pe clădiri ne amintesc de istoria acestei părți a orașului vechi. Cultura evreiască a prosperat în Vilnius ani de zile. Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial doar câteva mii de evrei au supraviețuit. Descoperă istoria evreilor din Vilnius cu ajutorul acestui tur în care un ghid specializat te va purta într-o nouă lume plină de istorie.

Catedrala și Turnul cu Clopot

Arhitectura atipică, de secol XIII face Catedrala din Vilnius specială, aceasta este situată în centrul orașului vechi. Clopotnița de peste 52 metri înălțime a făcut parte inițial din zidurile de apărare ale orașului. În Piața Catedralei se afla o dală cu inscripția "stebuklas", care in limba lituaniana înseamnă miracol. O legenda spune ca daca iți pui o dorința și te învârți de trei ori în acest loc, dorinta ți se va îndeplini.

Piața Primăriei

Piața Primăriei este poate unul dintre cele mai importante locuri ale orașului, fost centru politic, cultural si economic al Vilniusului. În prezent este punctul central unde atât localnicii cât și turiștii se relaxează la o cafea, admiră arhitectura diversă și se bucură de atmosfera relaxată.

Biserica Sf Cazimir

Sf. Cazimir este cea mai veche biserica baroca din Vilnius, construită în 1604-1615. Edificiul poarta numele sfântului patron al Lituaniei și al Poloniei, Casmir Jagellon, vestit pentru puritatea sufletului său și pentru credința sa. Vizitează această catedrală pentru a-ți umple sufletul de liniște și pentru a admira arhitectura splendidă.

Universitatea Vilnius

Cu siguranță nu știai acest aspect însă Universitatea din Vilnius este cea mai veche universitate din statele baltice, fondată in 1579 de către regele Poloniei acesta este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi. Cu zeci de generații de studenți care i-au trecut pragul, piesa de rezistență este turnul de observație ce datează din anul 1569. În cadrul complexului universității se afla biserica Sf. Jan și Biblioteca Națională.

Biserica Sfântul Duh

Rămășită a istoriei sovietice în Lituania, aceasta este cea mai importantă biserică ortodoxă din Vilnius. Cu o arhitectură grandioasă specifică fostului mare imperiu, cu o istorie impresionantă fiind construită în secolul al XVII-lea, Biserica Sfântul Duh este un obiectiv turistic ce îți va oferi o liniște aparte de aceea trebuie să îl admiri în persoană.

Muzeul Victimelor Genocidului

Muzeul Victimelor Genocidului este amenajat in fostele sedii KGB, locul în care erau planificate și comise crimele sovietice de-a lungul a mai bine de jumătate de secol. Vei putea admira fosta închisoare KGB, care arată la fel ca în momentul în care au sovieticii s-au retras în anul 1991.

Aici vei găsi documente istorice despre represiunile sovieticilor din perioada 1940-1990, despre resistența anti-sovietică și anti-nazistă și informații cutremurătoare despre participanții la luptele pentru libertate.

Acest loc este plin de emoție și este un must see pentru oricine ajunge în Vilnius. Prețul unui bilet pentru adulți este de 6 euro.

Biserica Sfânta Ecaterina

O biserică celebră pentru acustica sa, pentru arhitectura rococo și barocă care a rezistat istoriei fiind construită în anii 1700. Spectacolele de muzică clasică sunt o experiență unică la care trebuie neapărat să participi dacă ai această ocazie

Palatul Prezidențial

Secolul al XIV-lea este momentul în care acest impunător edificiu își începe istoria. Fostă reședință a mai multor guvernatori, cu o arhitectură ce te va impresiona, cu parcuri și grădini pline de decorațiuni florale ce creează un adevărat paradis pentru iubitorii de plante, acest obiectiv este de neratat în mica ta escapadă.

MO Museum

Muzeul de Artă Modernă, te va întâmpina cu o colecție de aproximativ cinci mii de opere de artă. Muzeul are două săli expoziționale cea mare și cea mică, ce găzduiesc piese diverse de artă contemporană. În sala mare, expoziția este schimbată de două ori pe an, în timp ce în sala mică de cinci ori ceea ce face spațiul plin de dinamism. Dacă iubești arta acest loc este pentru tine. Biletul standard costă 11 euro, detalii găsești aici.

Castelul Gediminas

Istoria castelului este strâns legata de istoria orașului. A fost construit in secolului al XIII-lea de fondatorul orașului si a fost pe rând, bastion de apărare și închisoare. Din nefericire, a fost distrus in totalitate de trupele rusești, in secolul XVII. Intre timp, a fost reconstruit complet, iar turnul sau octogonal, din cărămidă roșie, oferă o priveliște panoramică de neuitat.

The Crosses Hill

Nu poți rata acest punct panoramic de senzație asupra orașului. Situat în proximitatea castelului Gedimans, cele Trei Cruci, au fost ridicate pentru prima dată în secolul al XVII-lea. Legenda spune că primele trei cruci de pe deal au fost construite în memoria franciscanilor, acestea simbolizând eforturile oamenilor de a-și recâștiga libertatea.

Castelul Trakai

Nu poți spune ca ai fost in Vilnius fără să pășești în locul de legendă în care s-a scris istoria, Castelul Trakai. Numele său se traduce prin orașul de pe lac și redă perfect așezarea și împrejurimile locului. Situat la 30 de km de Vilnius, micul sat Trakai este perfect pentru o escapadă de jumătate de zi. Unul dintre cele mai populare moduri de a ajunge acolo este cu ajutorul unui tur ghidat precum acesta. Descoperă istoria castelului, admiră arhitectura gotică și bucură-te la maxim de natura splendidă.

Turnul de televiziune

Un alt simbol al orașului Vilnius este turnul de televiziune. Acesta este mai înalt decât Turn Eiffel, măsurând 326,5 m. Poți urca până în vârf pentru a te bucura de o priveliște unică asupra întregii capitale. Prețul unui bilet pentru adulți este de 11 euro.

 Biserica Sfânta Ana

Parte a patrimoniului U.N.E.S.C.O, Biserica Sfânta Ana este una dintre cele mai cunoscute biserici din capitală. Oprește-te aici pentru a admira arhitectura gotică, pentru a lua o pauză de la agitația cotidiană și pentru a te simți inspirat.

Biserica Sf. Petru și Pavel

O biserica romano-catolica, ridicată inițial din lemn undeva prin secolul al XV-lea. În decursul istoriei a fost reconstruită, distrusă și iar cladită de mai multe ori ceea ce o face cu adevărat specială. Vizitează această biserică pentru a-i afla povestea și pentru a te te bucura de liniște.

Unde mănânci în Vilnius

Senoji Trobele

Senoji Trobele este un mic restaurant cu o terasa frumoasă, care servește cele mai bune preparate din bucătăria lituaniana. Preparatele sunt gătite cu multă atenție, dragoste și după rețete autentice.

Bistro 18

Restaurantul merită vizitat pentru priveliștea superbă și pentru preparatele delicioase și sofisticate. Este locul ideal pentru un prânz spectaculos.

D'eco Bar & Restaurant

La D’eco poți savura un vin delicios, un negroni sau whiskey. De asemenea poți savura preparate fine într-un decor elegant cu muzică live, scenariul ideal pentru o cină de neuitat.

Top 5 activități Vilnius

Turul orașului Vilnius cu bicicleta 

Explorează cele mai importante obiective turistice din Vilnius cu ajutorul acestui tur cu bicicleta. Pedalează pe străduțele fermecătorul Oraș Vechi, fă o pauză în uimitoarea Piață a Catedralei și cunoaște poveștile acestui oraș fascinant.

Plimbare cu balonul cu aer cald

Una dintre cele mai spectaculoase priveliști de care poți avea parte în această viață. Descoperă lumea dintr-o nouă perspectivă într-un zbor cu balonul cu aer cald.

Vânătoare de comori

Explorează orașul Vilnius plimbându-te, jucându-te și învățând informații interesante despre istoria orașului în cadrul acestei vânători de comori. Folosind telefonul ca ghid, vei rezolva ghicitorile și descoperi atracțiile mai puțin cunoscute ale orașului.

Descoperă Vilniusul Sovietic

O altă latură a orașului Vilnius ce așteaptă să fie explorată. Acest ghid privat te va duce departe de locurile turistice obișnuite. Călătorește înapoi în timp, descoperi informații despre influența URSS în Lituania secolului al XIX-lea, și află cum trăiau oamenii la vremea respectivă

Sherlock Holmes Murder Mystery Game

Rezolvă crima lui Balthazar! O activitate distractivă de făcut atunci când vizitezi orașul cu familia sau prietnii. Sherlock Holmes game este plin de, puzzle-uri, ghicitori și informații noi.

Vilnius te așteaptă să îi descoperi secretele! Cu fiecare zid medieval și cu fiecare colț de stradă plin de istorie, Vilnius te invită să descoperi o lume fascinantă, aici vei avea parte de o escapadă de vis.