În ultimii ani, întâlnim același scenariu pe Valea Prahovei: aglomerație, turism de masă, tarabe cu suveniruri kitsch, înghesuială. Punct și de la capăt. Desigur, sunt unele zone frumoase, dar cele enumerate mai sus le cam.. știrbesc farmecul.
Ce vedem, însă, e că se dezvoltă frumos locuri noi bazate pe turism sustenabil și de calitate. Locuri în care atracțiile principale au devenit liniștea, peisajele spectaculoase, autenticul și mâncarea locală.
În acest articol vreau să descoperiți un exemplu care merită o șansă, mai ales că este din liga noilor zone turistice din țară: Vama Buzăului, o stațiune pentru toate anotimpurile.
Vama Buzăului
Dacă nu ați auzit de Vama Buzăului, aflați că este la doar 40 de kilometri de Brașov și 220 de București, adică la trei ore și jumătate distanță față de Capitală.
Vama Buzăului este o comună cu statut de stațiune turistică de interes local. Asta înseamnă că turismul a devenit ocupație de bază aici. Motiv pentru care foarte mulți localnici vă primesc la masă în casele lor.
Care sunt atracțiile principale
Cascada Urlătoarea este una dintre atracțiile principale ale locului. Perdeaua de apă oferă un spectacol unic la noi în țară. Cândva debitul era atât de mare, încât zgomotul făcut era foarte mare - de aici și denumirea de „urlătoare”. Peretele de rocă calcaroasă este înconjurat de brazi - deci este de înțeles că aici o să respirați cu adevărat aer curat!
Ca să ajungeți la cascadă trebuie să lăsați mașina într-o parcare amenajată (este gratuită). De câțiva ani accesul cu mașina a fost interzis pentru că se formau blocaje din cauza numărului mare de autoturisme. Priviți partea bună a lucrurilor: în felul ăsta faceți o plimbare, la pas, de nici zece minute pe drumul care duce către cascadă. E mai sănătos până la urmă și dacă ajungi aici e păcat să nu te bucuri de natură și de peisaj. Sunt amenajate și zone de picnic, deci, cu puțin noroc, o să găsești o masă liberă unde să te poți așeza. Locul este apreciat mai ales pentru evadarea în natură cu cortul, așa că dacă nu știai de acest loc, pune-l pe listă. E locul ideal și pentru plimbări cu bicicleta.
Rezervația de Zimbri - Valea Zimbrilor
Pe o întindere imensă, rezervația „Valea Zimbrilor” găzduiește în prezent 14 zimbri și 8 reni. Cei din urmă au devenit atracția locului, mai ales pentru cei mici.
Ce e plăcut aici, pe lângă faptul că poți admira frumoasele animale de pe un leagăn sau în timpul unei plimbări la pas? Aș puncta un aspect important: că este foarte bine amenajat locul, adică aveți la dispoziție o parcare spațioasă, un mic loc de joacă pentru copii și câteva căsuțe de unde puteți cumpăra produse făcute de localnici: brânză, gogoși, clătite, kurtos ori suveniruri. Pentru acestea o sa aveți nevoie de bani cash, iar la intrarea în rezervație se află și un ATM.
Un bilet de intrare costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii, iar grupurile pot beneficia de reduceri.
În jurul acestor două mari atracții, Cascada Urlătoarea și Valea Zimbrilor, care sunt motorul dezvoltării turistice din Vama Buzăului, oamenii au înțeles că locul are un potențial fantastic. Așa că pun la dispoziția vizitatorilor diverse activități. Iată ce mai puteți face:
Pescuit de agrement la „Iazul din Vamă”
Un lac mare cu păstravi a fost amenajat într-o oază de liniște, chiar în apropiere de Cascada Urlătoarea. În jurul lui este o zonă de picnic cu grătar și foișoare. Un astfel de loc se poate închiria cu 50 de lei pe zi și poți să pescuiești peștele și să îl gătești chiar acolo cu familia sau cu prietenii. Cei de aici vă pun la dispoziție tot ce vă trebuie: undiță, momeală, găleată. Pescuitul, este principala activitate și ce prinzi trebuie să cumperi: un kilogram costă 43 de lei. Tot aici puteți să rămâneți și cu rulota peste noapte.
Pagina de facebook: Iazul din Vamă
Centrul de echitație „Vama Aniral”
Un alt mod în care vă puteți bucura de peisaje și de natură. La Vama Aniral, plimbările cu caii pe dealurile din zonă pot fi o alegere fantastică. Costurile pleacă de la 100 de lei pe oră și pot ajunge pănă la 300-400 în funcție de cât timp vreți să petreceți în acest fel. Iarna sunt organizate aici și plimbări cu trăsura. În perioadele de vârf vă sfătuiesc să vă rezervați tura pe munte ca să fiți siguri că nu ratați experiența.
Drumeție pe Vârful Ciucaș
Dacă sunteți pasionați de drumeții pe munte vă recomand să urcați pe Vârful Ciucaș. Puteți porni în traseu de pe Valea Dălghiului de unde urmați traseul 13 - cruce roșie. Urcarea vă duce sub Gemenii Ciucașului și Mâna Dracului, stânci reprezentative pentru masiv. Ultima porțiune, urcarea spre vârf, se face pe o culme prin jnepeniș. De sus, vederea este spectaculoasă!
Traseul este unul mediu ca grad de dificultate și durează aproximativ șase ore dus-întors. Vă sfătuiesc să vă echipați cu bocanci, haină de ploaie, să vă luați la voi mâncare și apă. De mare ajutor este să aveți instalată aplicația Munții Nostri pentru orientare mai ușoară.
Pe traseu puteți avea norocul să vedeți și să admirați superba floare de colț.
Acum a sosit momentul mult așteptat: mâncarea locală. După atâtea activități și timp petrecut în aerul ăsta de munte o să vrei să mănânci ceva tradițional și neapărat gustos.
Partea frumoasă la acest capitol este că la Vama Buzăului s-a dezvoltat una dintrele cele mai mari rețele de puncte gastronomice din țara: acum sunt 20 la număr! Ce înseamnă asta? Înseamnă că puteți mânca preparate făcute de localnici numai din produse locale ori avute prin gospodărie: ciorbe de toate felurile, tocănițe, bulz, pește, zacuscă, prăjituri de casă și lista poate continua. Toți sunt amabili și primitori și te vor face să te simți ca acasă. Este locul în care poți gusta preparate pe care nu le mai găsești oriunde după rețete autentice cum ar fi ciorba de leurdă sau ciorba de salată cu ou. Așadar, vizita la un astfel de punct gastro este în sine o experiență autentică.
Pe site-ul gastrolocal.ro puteți vedea harta punctelor gastronomice din stațiune cu informațiile de contact necesare și care este actualizată în fiecare săptămâna. Sub denumirea de „Gastro Local” îi găsiți și pe facebook.
Recomandări de cazare
La Vama Buzăului sunt aproape 400 de locuri de cazare. Aveți din ce alege, dar în perioadele de vârf de sezon e bine să vă asigurați din timp locul de cazare pentru ca stațiunea e tot mai vizitată.
Dacă mergeți în cuplu vă recomand Velvet&Vanilla House. Sunt două căsuțe cochete și intime, fiecare cu capacitate de câte două persoane, cu vedere la o livadă de meri. Interesant la ele este că au fost construite din bucăți de bușteni prinse în tencuială și e ceva mai puțin întâlnit la noi. Au șemineu și ciubăr, iar una dintele ele dispune și de saună. Pentru ciubăr se plătește extra.
O altă recomandare de cazare este Pensiunea Alina. Are 5 camere duble și 1 apartament cu băi proprii și o sală de mese tare frumos amenajată, cu șemineu. Aici este și punct gastro, așa că puteți bifa cazarea&masa într-un singur loc. Ambele locații acceptă și vouchere de vacanță.
La final, aș vrea să vă las un pont. La doar 15 kilometri de la Vama Buzăului se află comuna Barcani, o zonă aflată în plină dezvoltare turistică, cu peisaje frumoase, cu puncte gastronomice proaspăt deschise și oameni senini gata să vă primească în casele lor.
Pe site-ul „Hai la Barcani” puteți găsi unitățile de cazare disponibile, producătorii locali de la care puteți cumpăra produse bio și activitățile pe care le puteți face în zonă.
Aș bifa și faptul că în apropiere de Vama Buzăului se află două pârtii de schi: una la Întorsura Buzăului și cealaltă la Valea Mare. Ambele sunt mici și sunt ideale pentru copiii care vor să învețe să schieze.
Astfel, dacă vă doriți câteva zile în care să vă bucurați de liniște și plimbări în natură trebuie să descoperiți și acest colț de Românie care are atât de multe de oferit!
Comentarii