Ani la rand, Sicilia a fost renumită pentru orașul Palermo, dar și pentru poveștile despre mafioti, însă adevărata comoară a acestei insule este Taormina - un orășel aflat la o oră de Catania, care atrage atenția din ce în ce mai mare a multor turiști.

TOP Activități în Taormina

Mai, iunie, septembrie și chiar începutul lunii octombrie sunt cele mai potrivite perioade pentru o vacanță la malul mării în Taormina, în decorul fantastic creat de Marea Mediterană, muntele Etna și natura vibrantă.

Transport 

Fiind o insulă în centrul Mării Mediteraneene, avionul rămâne cea mai accesibilă variantă pentru a ajunge aici. WizzAir operează zboruri directe către insulă, ce durează doar în jur de 2 ore, iar un bilet dus-întors costă în jur de 100€, cu bagaj de mână. 

Avand în vedere că cel mai apropiat aeroport se afla în Catania, la 55 de km, ai mai multe opțiuni pentru  a ajunge în Taormina:

 • Trenul – cea mai rapidă cursă durează o oră și costă în medie 6€ pe segment.
 • Autobuzul – cursa cu autobuzul durează puțin peste 1h și costă aproximativ 7€. iar biletul se poate achiziționa direct de la șofer.
 • Taxi-ul – acestea se găsesc la terminalul sosiri de la aeroport, cu un preț mediu de 100€ pentru o cursa de 45 de minute (cu un tarif de aproximativ 0.90€ pe km)
 • Mașina închiriată – se merită să închiriezi o mașină dacă dorești să vizitezi mai multe zone ale Siciliei, însă fii foarte atent, pentru că stilul de condus al sicilienilor este foarte haotic. Prețurile pornesc de la 18€ pe zi, și există chiar și un site oficial care să te ajute: https://www.sicily-car-rental.com

Cu ce te deplasezi in Taormina

Taormina este un oraș deosebit, „împărțit” pe două tipuri de altitudine, centrul orașului aflandu-se la o înălțime de 205m, ca mai apoi altitudinea să coboare până la nivelul mării în zona plajei. Aici, „încolțită” de apele Mării Ionice, se află Isola Bella, desemnată ca sit natural protejat. Deoarece centrul orașului este doar unul pietonal, singurele modalități de a urca aici este linia de autobuz locală (un bilet costă 1.90€ și poate fi achizișionat direct din autobuz), care te va lăsa la intrarea în centru, un drum pietonal destul de strâmt și obositor, sau funicularul, ce îți va oferi priveliști de vis asupra insulei. Biletele pentru cel din urmă pot fi cumparate dus-întors pentru 6€. În cazul taxiurilor, tariful pentru un km parcurs este de 1.15€.

Totuși, fiind un oraș destul de mic, și totodată unul care oferă priveliști uimitoare peste tot, te îndemnăm să alegi mersul pe jos!

Cazare

Orașul oferă destule opțiuni pentru cazare, iar cel mai bine ar fi să alegi un loc situat în zona centrală sau în apropiere de malul mării, deși prețurile aici vor fi ceva mai ridicate. Multe oferte includ și o masă, iar tariful pentru o cameră de 2 persoane pornește de la 80€ pe noapte.

Iată și o scurtă listă cu posibile opțiuni de cazare pe care îți recomandăm să le iei în considerare:

 • B&B Porta del Re se află  în centrul orăşelului Taormina, la 200 de metri de funicular, iar prețul mediu pentru 2 persoane este de 100€ pe noapte, cu mic dejun inclus (oferind și variante vegane sau fără gluten).
 • BellaVista, situată la 250 de metri de cea mai apropiată plajă și la 350 de metri de Isola Bella, este o variantă excelentă, ce îți asigură cea mai frumoasă vedere spre mare. Prețul mediu pentru 2 persoane este de doar 130€ pe noapte, fără mic dejun inclus.
 • Bed & Breakfast Duomo Di Taormina este un hotel de 3 stele, situat fix în centrul orașului, la numai 50 de metri de Dom. Prețul mediu pentru 2 persoane este de 90€ pe noapte, cu mic dejun inclus.

Obiective turistice Taormina - Itinerar pe zile

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 4 zile petrecute aici, după care te poți ghida pentru a avea parte de o experiență deosebită.

Ziua 1

 • Piazza IX Aprile si Chiesa di San Giuseppe
 • Duomo di Taormina
 • Porta Catania
 • Corso Umberto
 • Plajă

În ziua în care vei ajunge în Taormina îți recomandăm să alegi explorarea centrului orașului, luând la pas străduțele pitorești pentru a ajunge la cele mai importante obiective.

Piazza IX Aprile

Piazza IX Aprile este primul loc în care trebuie să te oprești, o piață istorică cu clădiri uimitoare ce merită admirate, pentru a intra în atmosfera inedită a orașului. 

În centrul pieței se află Chiesa di San Giuseppe, o biserică în nuanțe de roz și alb, cu o fațadă uimitoare și un interior impunător, ce este deschisă între orele 09:00-20:00. 

Duomo di Taormina si Porta Catania

La 5 minute de mers pe jos vei găsi o altă piață, în centrul căreia se află Duomo di Taormina, probabil cea mai cunoscută bazilică din zonă, ce datează tocmai din secolul XIII, păstrând o atmosferă medievală. Nu rata nici Porta Catania, poarta orașului rămasă în picioare chiar din jurul anului 1400. 

Corso Umberto

Iar dacă ești un vânător de suveniruri sau un pasionat de cumpărături, ultimul loc pe care trebuie să îl bifezi în această zi este strada Corso Umberto (sau măcar o porțiune a ei), plină cu magazine și buticuri locale, în care vei găsi cu siguranță ceva pe gustul tău.

Ziua 2

 • Teatro Antico di Taormina 
 • Isola Bella 
 • Villa Comunale di Taormina 
 • Plajă

Teatro Antico di Taormina

A doua zi în Taormina trebuie să înceapă neapărat cu viața celui mai celebru loc din oraș: Teatro Antico di Taormina.  Ruinele teatrului grecesc datează chiar din secolul al III-lea î.Hr, fiind printre cele mai bine conservate construcții din perioada antică.

Prețul biletelor este de 10€ pentru adulți și 5€ pentru tineri cu vârstele între 18-25, iar programul este între orele 09:00-18:00. Poți ajunge cu linia de autobuz principală, aici fiind ultima stație.

Poți achiziționa, de altfel, bilete la teatru cu ghid audio de aici, fără să mai aștepți la cozile lungi de la casele de bilete.

Isola Bella

Următorul loc vizitat trebuie să fie Isola Bella, Perla Mării Ionice, o mică insulă devenită rezervație naturală, ce oferă un cadru magic, cu ape turcoaz, roci albe și plaje exotice. Poți ajunge aici, de la teatru, mergând aproximativ 25 de minute pe jos. Din alte zone ale orașului poți ajunge aici cu funicularul.

Villa Comunale di Taormina

Iar odată cu revenirea în orașul propriu-zis, poți să mai petreci câteva clipe de relaxare în natură în Villa Comunale di Taormina, o grădină desprinsă parcă din decorurile orientale, cu plante luxuriante, alei pietruite și ornamente elegante. Este deschisă zilnic între 08:00-18:00, iar intrarea este gratuită.

Ziua 3

 • Gole dell'Alcántara 
 • Plajă

Gole dell'Alcántara

Iar pentru că întreaga insulă ascunde adevărate comori splendide, nu poți rămâne doar în oraș, așa că îți recomandăm să adaugi în una dintre zile și o excursie spre Gole dell'Alcántara, situate la 20km de Taormina. Cheile adânci de 50 de metri conturează un decor unic, cu forme inedite, pe care nu le poți rata. Intrarea în Parcul Național din care fac parte costă 13€, și pot fi vizitate între orele 08:00-19:00. Din păcate nu vei găsi vreun autobuz până aici, așa că fie îți vei închiria o mașină, fie vei alege un taxi, iar drumul dus-întors te va costa aproximativ 60€.

Ziua 4

 • Chiesa Madonna della Rocca
 • Palazzo Corvaja 
 • Plajă

Chiesa Madonna della Rocca

Iar în ultima zi aici trebuie să mai bifezi măcar 2 atracții turistice importante. Chiesa Madonna della Rocca este o capelă rustică aproape de centrul orașului. Pentru a ajunge aici trebuie să urci o serie lungă de scări, iar în final te vei putea bucura, pe lângă capela tradițională în sine, de o panoramă uimitoare asupra orașului, care îți va rămâne întipărită în minte. 

Palazzo Corvaja

Coborând apoi scările, și îndreptându-te pentru 15 minute spre estul orașului, vei ajunge și la Palazzo Corvaja, un palat medieval ce găzduiește un centru de expoziții și un muzeu. Poți vedea parterul palatului fără a plăti ceva, însă pentru a intra în muzeu biletul costă 3€. Programul este între orele 8:30-20:00.

Plaje Taormina

Iar pentru că nu putem ignora faptul că Taormina este un oraș la malul mării, nu rata ocazia de a te bucura de plajele din zonă. Prețurile diferă în funcție de plajă, însă te poți aștepta să plătești de la 10€ pentru un sezlong și o umbrelă. 

Ți-am pregătit o listă cu câteva plaje pe care le poți integra în zilele petrecute aici:

 • Mazzarò se află în apropiere de Isolla Bella și oferă turiștilor un țărm cu pietricele ceva mai mari, situată într-un golf superb. Poți ajunge aici pe jos sau cu funicularul.
 • Giardini Naxos este una dintre cele mai frumoase plaje din zonă, cu nisip fin și apă limpede, preferată de tineri în special. Avantajul său principal este faptul că nu este foarte aglomerată. Totuși, nu te aștepta să mergi aici pe jos, căci se află în afara orașului. Vei putea merge cu autobuzul Interbus S.a.P. pentru un drum de 20 de minute, biletul costând 1.90€.
 • Lido Re del Sole este o altă plajă la care poți ajunge cu autobuzul menționat mai sus. Locul se bucură de ceva mai multă popularitate în rândul turiștilor, oferind și ea nisip fin și ape plăcute.

Mancare

Zona Siciliei nu dezamăgește nici în gastronomie, așa că asigură-te că profiți și de experiența culinară care îți este pusă la dispoziție. Nu poți rata Pizzolo, o variantă tradițională a cunoscutei pizza, cu 2 blaturi, dar nici Pastele alla Norma. La desert trebuie să încerci renumitele Cannolo (cele mai bune pot fi găsite în localul La Pignolata Guinness Cannoli)și Cassata siciliana, o prăjitură ce seamănă cu tortul, cu fructe confiate, marțipan și ricotta. 

Când vine vorba de localuri ce merită încercate, îți putem recomanda restaurantele Malvasia și Trattoria Tiramisu (ambele cu preparate locale), dar și rotiseria Da Cristina pentru prețuri ceva mai mici.

Așadar, Taormina merită titlu de comoară a sicilienilor, căci reușește să ofere turiștilor o experiență inedită, dar încă nu foarte recunoscută în rândul publicului. Orașul împletește natura exotică cu atmosfera medievală, dar și cu plajele animate, conturând astfel un loc potrivit pentru oricine dorește să aibă o vacanță extraordinară. În plus, rămâne un loc foarte accesibil. Vara locul se transformă într-un adevărat paradis turistic, așa că trece-l pe lista ta cu posibile destinații!