Nusa Penida este o insulă în partea de sud-est a Indoneziei, aflată în districtul Klungkung împreună cu insulele Nusa Lembongan și Nusa Ceningan. Adeseori este menționată ca fiind parte din Bali, însă Nusa Penida este o insulă total separată de Bali, făcând parte doar din arhipelagul acestuia.

Insula se află la 30-45 minute de insula principală Bali și este mult mai mică ca și suprafață, și mult mai rurală, oferind relaxare în comparație cu traficul intens pe care îl întâlnești în Bali.

Această insulă mică este cunoscută în special pentru minunatele plaje și nisipul alb pe care îl poți întâlni aici.

Cum ajungi în Nusa Penida

Aflându-se la doar 30 minute de insula principală Bali a Indoneziei, cea mai ușoară variantă este de a fi accesată de aici cu o barcă rapidă, mai exact din punctul de plecare Sanur.

Noi am cumpărat biletele online de pe 12go.asia deoarece le-am găsit la preț bun (34 Ron/adult Bali - Nusa Penida) și platforma este una de încredere, folosită de noi de mai multe ori.

Atenție! Din Bali se organizează și excursii de 1 zi în Nusa Penida, dar cea mai bună variantă este de a petrece măcar 2 zile pe insulă, deoarece excursiile organizate de o zi sunt foarte obositoare și nu vei avea timp să te bucuri de locurile minunate pe care le vei găsi aici. Aceste excursii oferă de obicei vizite ale plajelor faimoase doar de sus, de pe coasta stâncilor, pentru vederea panoramică, dar nu este suficient timp pentru a cobori pe plajă și a te relaxa.

Sfaturi utile despre insulă

Dacă ai ajuns pe insulă trebuie să fii pregătit pentru prețuri exagerat de mari cerute pentru taxi. Aplicațiile de transport bine cunoscute și folosite în Bali (Grab, Gojek, Bolt, Uber) aici nu funcționează. Ai posibilitatea de a te deplasa ori cu scuter ori cu taxi local.

Cea mai bună și ieftină opțiune desigur este scuterul, dar dacă nu ești limitat la buget vei putea închiria și un șofer privat pe întreaga zi. Noi am optat pentru scuter și l-am rezervat încă din barca rapidă înainte să ajungem pe insulă.
Rental Scooter Nusa Penida a oferit servicii de calitate pentru noi, ne-au așteptat la sosire, ne-au ajutat să transportăm bagajele la cazare și scuterele lor erau aproape noi.

În cazul în care dorești să alegi varianta cu șofer privat, poți găsi atât pe insulă sau online pe GetYourGuide. Singurul dezavantaj este faptul că străzile sunt foarte înguste și vei pierde timp în trafic.

Drumurile nu sunt cele mai perfecte în Nusa Penida. Chiar dacă ele au fost renovate în ultimii ani și în majoritate sunt asfaltate, sunt multe urcușuri - coborâșuri cu serpentine, fără prea multă vizibilitate și sunt gropi uriașe alocuri când nici nu te aștepți. Drumurile sunt și înguste, fiind foarte dificil ca două mașini să treacă una lângă cealaltă. Așadar, dacă în Bali trebuia să fii precaut din cauza traficului, aici va trebui să fii atent și pregătit pentru drumurile lor dificile.

Se spune că aproape toată lumea pleacă din Nusa Penida cu un "Bali tattoo", adică vânătăi, leziuni, echimoze provocate din urma accidentelor cu scuterul.

Locuri de vizitat în Nusa Penida

Diamond Beach

Această plajă minunată este renumită și cunoscută pentru nisipul alb și apa cristalină cu care se mândrește. Te poți bucura de priveliște atât de sus de pe coasta stâncii cât și jos pe plajă de unde poți privi mai de aproape formațiunile stâncoase care îmbrățișează această plajă. Taxa de intrare se plătește sus în parcare, fiind undeva la 10 Ron/adult, iar după ce ai admirat priveliștea minunată de sus vei putea să îți aduni curajul pentru coborâre.

Atenție la coborâre! Aleea este una îngustă, treptele fiind făcute în stâncă sunt destul de alunecoase, iar la un moment dat acestea se termină și va trebui să folosești o frânghie să ajungi până la bază. Cu siguranță merită efortul! Cel mai bine să ai încălțăminte stabilă și adecvată, te va ajuta mult.

Înotul nu este recomandat aici, valurile sunt foarte mari și agresive, însă e un loc perfect pentru relaxare deoarece mulți turiști refuză să coboare din cauza dificultății traseului, așa că te vei putea bucura de o plajă nu prea aglomerată.

Tree House

Nu departe de Diamond beach, pe coasta opusă se află o cabană în copaci care a devenit foarte virală și cunoscută în ultima vreme din cauza fotografiilor frumoase pe care le poți realiza aici. Desigur și priveliștea este una minunată, poți vedea Diamond beach din partea opusă. Interiorul cabanei nu este una fantastică însă dacă dorești neapărat să realizezi fotografii ca cele de mai jos merită să plătești intrarea.

Angel's Billabong

O lagună naturală formată printre stânci, cu o iluzie optică care îți dă impresia că se continuă în ocean. De fapt este chiar invers, oceanul se revarsă în lagună când valurile sunt mari.

Numele îi provine din limba australiacă, "billabong" însemnând apă stătătoare. Iar "angel" rămâne fanteziei tale, deoarece nimeni nu a reușit să ne dea context de unde ar proveni. Cel mai probabil însă face referire la imaginea pitorească care are frumusețea raiului.

Taxa de intrare este doar o taxă de parcare de 1,5 Ron și include ambele locații : Angel's Billabong și Broken Beach (vezi mai jos).

De obicei este plin de turiști și lumea se aglomerează să facă fotografii peste tot, chiar și în interiorul lagunei. Este bine de știut însă, că valurile pot fi foarte mari și puternice, așa că înainte să te aventurezi să cobori în lagună, asigură-te că este vreme frumoasă, oceanul este calm și nu vei avea parte de surprize, deoarece s-au întâmplat din păcate accidente serioase în acest loc.

Dacă ești norocos vei avea parte și de un spectacol al delfinilor care deseori înoată în această zonă.

Broken Beach

Situat în același loc ca și Angel's Billabong, la doar 2 minute de plimbare vei găsi așa numita Broken Beach. Locul s-a format în urma prăbușirii unei stânci care a lăsat în urma ei o arcadă naturală deasupra oceanului. Chiar dacă este denumită "plajă", nu este o plajă obișnuită și aici nu se poate scălda sau înota deloc.

Deși vederea este impresionantă, zona e super aglomerată, deoarece este o zonă populară și foarte frecventată de turiști. Din păcate nu am reușit să facem multe fotografii aici fără să avem pe cineva în fundal, așa că am încercat să ne bucurăm de plimbarea deasupra arcadei și de frumoasa priveliște.

Kelingking Beach

Numele îi derivă de la degetul mic, da citești bine, "kelingking", pronunțat klingking, în limba indoneziană înseamnă deget mic și în acest sens face conotație la mărimea acestei plaje, fiind una foarte mică.

La fel ca și în cazul plajei Diamond, coborârea este una dificilă și obositoare. Timpul de coborâre este aproximativ 30-40 minute. Din păcate noi am ajuns seara, înainte de apus și nu am reușit să coborâm deoarece nu a fost indicat de localnici. Nu există sistem de iluminat pe traseu și poate deveni destul de periculos, mai ales la urcare. Este un lucru important de luat în considerare, dacă dorești să cobori să ajungi cel târziu la ora 15:00 pm, încât să ai timp și de relaxare și de urcare la lumina zilei. Nici aici nu se poate face baie sau înota în apa oceanului din cauza valurilor mari. (mai mari decât pe plaja Diamond).

Priveliștea este desprinsă din poveste și apusul la fel, pare să fie ireal din acest punct. Mișcarea oceanului și a valurilor uriașe sunt văzute de sus de pe creasta stâncilor ca o pătură mare turcoaz cu blăniță albă. Fantastic!

Crystal Bay

Dacă până acum nu ai reușit să te bucuri de înot și de ocean, aici este timpul să o faci. Crystal Bay este o plajă de mărime medie, cu nisip alb și fin și apă cristalină care îți oferă șansa de a înota, de a face snorkeling, scufundări și chiar și surf câteodată.

Viața subacvatică este una minunată, plină de corali, peștișori colorați și câteodată apar și delfini. În cazul în care alegi o excursie cu barca, ai șanse mari să surprinzi delfini în sălbăticie.

Poți găsi în apropiere restaurante, chioșcuri de unde se pot cumpăra băuturi și mâncare locală. Dezavantajul plajei este aglomerația, mai ales în orele de vârf.

Având atât de multe locuri frumoase, cred că Nusa Penida merită cel puțin 2 zile pentru a le petrece pe insulă. Sunt sigură că vibeul insulei îți va plăcea mult, nouă ne-a oferit relaxare și reîncărcare după aglomerația din Bali.
Fiind atât de aproape de Bali și atât de accesibil, ar fi păcat să ratezi aceste minunății ale naturii.

Recomandare de cazare foarte acesibilă la preț: Maja House Penida