Continentul european a fost binecuvântat cu unele dintre cele mai frumoase zone montane din lume, iar iarna aceasta este momentul perfect să le explorezi!

Pentru amatorii de aventură și sporturi în zăpadă Europa este raiul stațiunilor de ski, pentru că lista lor este foarte lungă (deci fiecare își va găsi un loc potrivit, indiferent că vorbim de neinițiați în acest sport sau chiar experimentați), iar dacă știi ce să alegi vei avea parte doar de surprize plăcute.

Unele dintre cele mai populare locuri se află în Elveția, Austria, Franța și Italia, Bulgaria, țări care au știu cum să profite de darurile naturii pentru a amenaja resorturi moderne, cu condiții excelente și servicii de top, uneori chiar la prețuri surprinzător de mici.

Iar pentru a-ți ușura procesul de găsire al locației perfecte lasă-ne să îți restrângem aria de căutări printr-un top al stațiunilor de ski din Europa:

Val Thorens, Franța

Situată în sud-estul Franței, la 2 ore și jumătate de Lyon (unde îți recomandăm să aterizezi dacă vei veni cu avionul), frumoasa staţiune de ski din Alpii Francezi ajunge an de an în orice top internațional al resorturilor, fiind adusă în frunte datorită mărimii sale, a infrastructurii foarte dezvoltate, a calității serviciilor, a atracțiilor diverse (inclusiv pentru cei ce nu se încumetă în sporturile de iarnă), și cum te așteptai probabil, prin frumusețea peisajelor absolut spectaculoase.

Val Thorens este situată la o altitudine de peste 2.300 m (maximul fiind la 3.600 m), motiv pentru care o vacanță aici este potrivită din noiembrie până în mai. În plus, stațiunea poartă și eticheta „Famille Plus” , fiind perfectă pentru familiile cu copii, care pot găsi aici locuri unde cei mici pot fi lăsați, școli de schi pentru copii și facilități în unitățile de cazare.

Pârtiile de ski din Val Thornes

Val Thorens are 68 de pârtii ce însumează 150 km, deservite de 30 de instalații de telescaun, însă stațiunea face parte din regiunea Les Trois Vallees, unde există 318 pârtii (de peste 600 km) și 172 de instalații pe cablu.

La un asemenea număr impresionant este firesc ca oricine să găsească aici o pârtie potrivită, fie că vorbim de începători sau profesioniști (cele mai multe pârtii sunt marcate cu banda roșie sau albastră).

Turiştii care iubesc aventura nu trebuie să rateze culmile cele mai înalte: Pointe du Bouchet (3220 m) și Cime de Caron (3200 m).

Informatii utile

Ski Pass

Este de menționat și faptul că Val Thorens se numără și printre cele mai scumpe stațiuni de ski din Europa, așa că o vacanță aici se ridică rapid la câteva mii de euro.

Prețul unui ski-pass de o zi este de 63€, iar pentru 5 zile vei plăti 286€. Poți consulta tariful detaliat aici.

Închirierea echipamentelor de ski este și ea destul de costisitoare, tariful fiind de aproximativ 40€ pe zi, însă dacă vei închiria pentru mai multe zile poți beneficia de anumite discounturi.

Cazare

Fiind o stațiune foarte mare oricine poate găsi ceva pe gustul său, fie că vorbim despre hoteluri, pensiuni sau apartamente. Cert este faptul că oriunde vei găsi foarte multe facilități, însă acest lucru se reflectă și în prețurile ceva mai ridicate, o noapte pornind de la 150€ pentru 2 persoane. Unul dintre hotelurile pe care le recomandăm este :

  • Alberta Hotel & Spa un  hotel de 3 stele situat chiar în inima stațiunii. Camerele au și balcon, așa că te vei putea bucura mereu de peisajul spectaculos al Alpilor, iar prețul pentru o cameră pornește în medie de la 200€ pe noapte, în funcție de perioada aleasă. Alte variante de cazare poți găsi aici.

St. Moritz, Elveția

Cea mai veche stațiune montană din lume, St. Moritz se remarcă prin atmosfera sa elegantă bine conservată, ce se îmbină perfect cu modernitatea dotărilor, numărându-se printre stațiunile preferate în special de clasa înaltă a societății.

Situată la peste 1.800 m înălțime, este locul perfect în care să te bucuri de zăpadă!

Nu doar schiul este principala atracție de aici, ci vei putea să explorezi și alte sporturi, precum patinaj, alpinism sau bob, iar după te poți delecta cu câteva ore în care să explorezi orașul St. Moritz, în sine o atracție turistică.

Pârtiile de ski din St. Moritz

Stațiunea este împărțită în mai multe domenii schiabile (3 domenii principale: Corviglia, cel mai mare, Corvatsch şi Diavolezza, dar și mai multe domenii mici), ce însumează un total de 326 km de pârtii, la care ai acces prin 53 de instalații pe cablu moderne, teleschiuri, telescaune și telecabine.

Cele mai multe pârtii sunt pentru experimentați (aproximativ 50%), însă există și destule locuri potrivite pentru începători. De neratat pentru experimentați este pârtia olimpică Highspeed Nr. 7 pe Corviglia, unde îți vei găsi afișat propriul timp de coborâre.

Pentru cei mai liniștiți există pârtia Paradiso din domeniul Suvretta, prima pârtie yoga din lume.

Informatii utile

Ski Pass

Și de această dată vorbim despre o stațiune accesibilă pentru turiștii ce își permit să scoată din buzunar câteva mii de euro, fiind un resort de lux.

Prețul unui ski-pass diferă în funcție de data aleasă, dar și de domeniile pe care îți dorești să ai acces, însă în medie pentru o zi vei plăti aproximativ 70€. Pentru închirierea echipamentelor vei plati aproximativ 45 € pe zi.

Cazare

Există 2 zone de cazare pentru turiști: fie zona din apropierea pârtiilor, unde vei avea vedere direct spre munți (unde prețurile sunt destul de ridicate), fie te vei putea caza direct în oraș. Așteaptă-te să plătești cel puțin 180€ pe noapte pentru o cameră de 2 persoane (însă dotările unităților de cazare se vor ridica la pretențiile prețului). Recomandarea noastră este:

  • Hotel Piz St. Moritz evaluat cu 3 stele, o opțiune ce se caracterizează prin rafinament și eleganță, făcându-te să te simți în centrul atenției. Vei avea la dispoziție o saună și o baie de aburi ce îți garantează relaxarea, iar hotelul se află foarte aproape de instalațiile de transport pe cablu. O cameră aici pornește de la 200€ pe noapte, chiar și cu mic dejun inclus. Alte variante de cazare, în funcție de nevoile tale, regăsești aici.

Courmayeur, Italia

Courmayeur este poate cel mai frumos resort montan italian, aflat la o altitudine de peste 1.200 m pe mărețul munte Mont Blanc, muntele cel mai înalt al Europei, și face parte din zona de ski Valea Aosta, una dintre cele mai mari din Europa.

Se află la 80 km de aeroportul din Geneva, așa că este și ușor de ajuns. Stațiunea este cunoscută și drept perla Alpilor, datorită frumuseții arhitecturii sale montane ce o înconjoară, astfel aflându-se mereu în lista celor mai populare stațiuni.

Nici dotările nu dezamăgesc, orașul fiind un paradis montan, în care turiștii pot găsi școli de schi, restaurante, centre de relaxare, și diverse opțiuni de distracție.

Pârtiile de ski din Courmayeur

Stațiunea se bucură de aproape 50 km de pârtii, peste jumătate potrivite pentru schiorii cu o experiență medie, însă și începătorii sau avansații vor găsi pârtii potrivite.

Acestea sunt desrervite de 18 instalații pe cablu cu care poți ajunge până la 2755 m înălțime. Totuși, ia în considerarea și întreaga zonă de schi Valea Aosta, care are 352 km de teren schiabil organizat în 180 de pârtii, deservite de 62 de teleschiuri.

Cele mai populare pârtii și trasee sunt faimosul World Cup Downhill, cu o lungime de 6 km, iar pentru experimentați La Palud, ce îți oferă ocazia să cobori vertical 2000 m .

Informatii utile

Ski Pass

Courmayeur este o altă stațiune de lux (totuși nu cu prețuri la fel de mari ca primele 2 stațiuni prezentate), așa că așteaptă-te să cheltuiești destul de mult.

Un ski-pass pentru o zi costă 56€, însă prețul scade dacă vei alege o perioadă mai lungă, de exemplu pentru 5 zile de schi vei plăti 243€, oferindu-ți nu doar acces în Courmayeur, ci și în alte stațiuni din Valea Aosta. Închirierea unui echipament complet de schi pornește de la doar 22€ pe zi.

Cazare

Cazarea este unul dintre lucrurile destul de costisitoare aici, însă toate hotelurile au recenzii foarte bune, ca urmare a condițiilor și serviciilor excelente. Principalele zone în care turiștii se pot caza sunt fie orașul, fie în zona directă a pârtiilor, iar prețurile pornesc de la 180€  pentru o cameră de 2 persoane în sezon. Recomandarea noastră este :

  • iH Hotels Courmayeur Mont Blanc un hotel de 4 stele renumit în zonă, foarte aproape de instalațiile de transport, cu centru wellness pentru turisti, unde se pot bucura de spa, masaje și saună. Camerele sunt foarte primitoare, cu un decor pitoresc, iar o noapte aici pornește în medie de la 200€, cu mic dejun inclus. Mai multe varianta găsești aici.

Kitzbühel, Austria

Micul oraș pitoresc Kitzbühel este locul unde în fiecare an este găzduită Cupa Mondială de ski Alpin, așa că fii sigur că este o stațiune unde schiul se practică la cele mai înalte standarde!

Altitudinea sa se întinde de la doar 700 m până la 2000 m, între frumoșii munți Kitzbüheler Horn şi Hahnenkamm.

Localitatea are un aer romantic, cu străzi pietruite, clădiri elegante și magazine rafinate, deci nu te vei plictisi dacă vei avea nevoie de o pauză de la ski.

Pârtiile de ski din Kitzbühel

 În Kitzbühel vei găsi 60 de pârtii potrivite pentru toate tipurile de schori, ce au o lungime totală de 170 km. Ia în considerare și resortul alăturat, SkiWelt, ce adaugă încă 280 km schiabili.

Stațiunea este foarte bine dotată din punct de vedere al infrastructurii, accesul în zonele schiabile făcându-se cu 54 de instalații pe cablu, egalând aproape numărul pârtiilor.

Cea mai populară pârtie este Streif, potrivită pentru experimentați, locul unde faimoasele competiții se desfășoară anual.

Informatii utile

Ski Pass

Prețurile în stațiune sunt medii spre ridicate, însă ținând cont de facilități nu vei fi nemulțumit de ceea ce cheltuiești aici.

Ski-pass-ul pentru o zi costă 65€, iar pentru 5 zile 287€, având posibilitatea să schiezi și în câteva mici stațiuni din împrejurimi.

Pentru a închiria un echipament complet de schi vei scoate din buzunar încă 23€ pe zi.

Cazare

În oraș vei găsi destul de multe posibilități de cazare, fie că ești în căutare de hoteluri luxoase sau pensiuni tradiționale, iar prețul pentru o cameră de 2 persoane începe de la 170€ pe noapte, în funcție de perioada aleasă. Îți recomandăm :

  • Hotel Garni Entstrasser un hotel mic dar foarte primitor, cu servicii excelente. Dispune chiar și de o piscină în interioara și saună, iar camerele au un aer rafinat. O noapte aici pornește de la 190€. Alte variante asemănătoare poți găsi aici.

Zermatt, Elveția

Elveția și-a câștigat faima la nivel mondial atunci când vine vorba de stațiuni montane, așa că nu putea fi nelipsită o recomandare de aici. Zermatt este un loc al superlativului, fiind stațiunea cu cele mai lungi pârtii de ski din lume, cea mai înaltă zonă de schi din Alpi (cu altitudini care ating pragul de 3.900 m), cea mai apreciată stațiune din Elveția și una dintre cele mai bune din Europa. Pârtiile moderne și foarte diverse, dar și cadrul natural superb, o fac o destinație perfectă pentru amatorii de sporturi montane.

Pârtiile de ski din Zermatt

Traseele de ski se întind pe o lungime de peste 350 km, fiind amenajate peste 70 de pârtii, potrivite pentru orice tip de schior. Accesul se face prin 32 de instalații pe cablu.

Și cum menționam mai devreme, aici vei găsi cea mai lungă pârtie din lume:  Matterhorn Glacier Ride, de 25 km, iar dacă ai puțină experiență aventurează-te pe ea. Este de menționat și Slow Slopes, pârtia perfectă pentru cei ce nu caută viteză, ci isi doresc să se bucure se peisaje.

Iar dacă avem printre noi și pasionați de snowboard aici se află Gravity Park, un loc ce te va provoca!

Informatii utile

Ski Pass

Și Zermatt se încadrează în categoria stațiunilor cu prețuri medii spre ridicate, însă experiența merită cu adevărat! Comparând-o cu stațiunile mai scumpe chiar vei constata că aici ai mai multe facilități.

Prețul unui ski-pass în plin sezon este de 85€ pe zi (prețul scade dacă alegi o perioadă mai lungă, astfel pentru 2 zile vei plăti 140€, iar 6 zile doar 360€), iar pentru închirierea echipamentului complet de schi vei adăuga încă 35€ pe zi.

Cazare

Din punct de vedere al opțiunilor de cazare Zermatt este o stațiune foarte diversificată, căci vei găsi atât hoteluri de 5 stele, cât și pensiuni, apartamente și chiar hosteluri cu dormitoare comune, astfel încât prețurile diferă în funcție de ceea ce preferi. De exemplu, pentru un pat într-o cameră comună vei plăti doar 60€ pe noapte. Vă recomandăm două variante, însă aveți o varietate mare de cazări pe care le puteți găsi aici.

  • Zermatt Youth Hostel este un exemplu, ce oferă și mic dejun, însă pentru o cameră de hotel de 2 persoane preturile pornesc de la 160€.
  • Annex Antika un mic hotel ce oferă turiștilor să se relaxeze într-un centru wellness, cu spa și saună, într-un decor simplu, dar plăcut, pentru 180€ pe noapte.

Bansko, Bulgaria

Revenind în zonele ceva mai apropiate, nu putem uita o comoară ascunsă a Europei, aflată chiar lângă noi. Stațiunea Bansko din Bulgaria se află în Munții Pirin, la o altitudine ce ajunge până la 2600 m, și poți practica aici sporturile montane din decembrie până în mai.

Este o stațiune surprinzător de bine dezvoltată, comparând-o cu alte stațiuni din țările estice, aici fiind investite sume foarte mari în ultimii ani pentru modernizarea și extinderea zonei, lucru care se vede din plin.

Unde mai pui că se află la doar 500 km de granița noastră!

Pârtiile de ski din Bansko

Domeniul schiabil are aproape 20 de pârtii amenajate în 70 km, și 16 instalații de transport pe cablu ce așteaptă turiștii. Tomba este cea mai lungă pârtie, de 2,5 km, potrivită pentru schiorii experimentați. Începătorii au și ei posibilitatea de a schia pe o pârtie de 2 km: Shiligarnika.

Informatii utile

Ski Pass

Dacă te aștepți ca prețurile aici să fie foarte accesibile ai dreptate! Bansko este un resort foarte ieftin, așa că oricine o poate alege, iar în ciuda prețurile mici condițiile sunt foarte bune. Un ski-pass pentru o zi costă doar 40€, iar pentru 5 zile 195€. Închirierea unui echipament complet de schi costă 18€ pentru o zi (78€ pentru 5 zile).

Cazare

Fiind o stațiune în plină dezvoltare ofertele de cazare sunt foarte moderne și bine dotate, iar constant se deschid noi locuri. Prețurile sunt foarte mici, și poți găsi o cameră de 2 persoane într-o pensiune pentru doar 35€, mai multe variante puteți găsi aici.

  • Guesthouse Kiritsovi evaluat la 3 stele, poți găsi o cameră de 2 persoane pentru doar 35€ pe noapte.
  • St George Ski & Holiday, un hotel de 5 stele de tip all-inclusive, dotat cu piscină, sală de sport, centru wellness, spa și saună, într-un decor modern și elegant. O cameră de 2 persoane pornește de la 110€ pe noapte, și cu siguranță dacă vei alege acest loc vei fi tentat să rămâi mai mult aici decât pe pârtiile de schi.

Așadar, fă-ți bagajele și aventurează-te în lumea sporturilor de iarnă! Europa este un loc unde se găsesc unele dintre cele mai frumoase stațiuni, și indiferent că ești în căutare de rafinament, lux, aventură, accesibilitate, modernitate sau natură, vei găsi cu siguranță o stațiune pe gustul tău pentru a-ți planifica escapada din această iarnă.