Una dintre țările în care trebuie să călătorești este Islanda.

Peisajele naturale de basm, spectacolul de lumini oferit de aurora boreală și preparatele delicioase din pește și fructe de mare sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să îți plănuiești o călătorie în țara insulară.

Noi te ajutăm să ai o vacanță cât mai plăcută și îți punem la dispoziție, după cum te-am obișnuit, un ghid complet cu tot ce trebuie să știi înainte de a merge în Islanda.

Informații utile

Condiții de călătorie Islanda

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Islanda. Poți călători în acest stat în baza paşaportului sau a cărţii de identitate, valabile. Islanda este țară membră UE din 2009, așadar, cartea de identitate îți este suficientă.

Transport Islanda - Cu ce ajungi in Islanda

Din România, se găsesc și zboruri directe către aeroportul Kaflavik din Islanda, prin compania aeriană islandeză Play. Prețul unui bilet cu plecare din Aeroportul Internațional Henri Coandă este în jur de 1200 lei, iar zborul durează aprox. 5h. Dacă ești în căutarea unor variante mai accesibile, se găsesc zboruri de la 464 lei, însă cu escală. 

Aeroportul Kaflavik se află la aprox. 50 km de capitala Islandei, Reykjavik. Însă dacă locuiești în vestul țării, de pe aeroportul din Budapesta, vei găsi multe companii low-cost care au zbor direct spre Reykjavik. Mai multe detalii aici.

Transferuri Islanda - Cu ce te deplasezi prin Islanda

Indiferent de aeroportul pe care aterizezi, ai mai multe variante de transfer :

  • Flybus – Are multe opriri, inclusiv în stațiile de autobuz de unde poți lua un alt autobuz pentru destinația ta, dacă nu ești cazat în Reykjavik. Prețul biletului, programul, dar și opririle sunt disponibile pe site. Tot de acolo îți poți achiziționa și bilet.
  • Închiriere mașină - în aeroport vei găsi agenții care oferă servicii de închiriat mașină, însă daca vrei să îți faci o idee înainte de călătorie, găsești detalii aici.

Cazare Islanda - Unde te cazezi in Islanda

Îți recomandăm să optezi, pentru început, pentru un loc de cazare în Reykjavik, capitala Islandei. Pe lângă faptul că ai o mulțime de obiective turistice de văzut în zonă, din oraș, poți lua autobuzul către mai multe destinații din Islanda. Poți opta chiar și pentru excursii de o zi în împrejurimi. În plus, în Reykjavik, găsești foarte multe posibilități de cazare.

Prețurile nu sunt mici, însă Islanda este recunoscută pentru tarifele ridicate. Pentru a găsi un loc mai accesibil, trebuie să îți faci rezervare cu luni înainte. Dacă vrei să vizitezi orașul la pas, poți opta pentru o cazare în centru.

Câteva variante de cazare cu tarife și facilități diferite în Reykjavik ar fi:

Dacă intenționezi să te mai cazezi o perioadă în alte zone din țară, iată câteva sugestii utile:

Obiective turistice Islanda - Ce vizitezi in Islanda

Reykjavik

De pe lista obiectivelor turistice pe care trebuie să le bifezi în călătoria ta în Islanda, nu trebuie să lipsească Reykjavik, capitala insulei, cel mai mare oraș din această țară și capitala cea mai nordică din lume.

O zi este suficientă pentru a te bucura de frumusețea orașului, luându-l la pas. Dacă, însă, vrei să vizitezi câteva muzee și atracții din zonă sau ai de gând să faci excursii către alte orașe, vei avea nevoie de câteva zile în plus.

Reykjavik este un oraș al contrastelor, care îmbină clădirile istorice fascinante construite din piatră și lemn cu cele cu o arhitectură modernă. Este o adevărată plăcere să te plimbi prin acest oraș! Îți recomandăm să optezi pentru mersul pe jos. Toate atracțiile principale din centrul orașului sunt situate destul de aproape una de cealaltă. Dacă nu îți surâde să mergi pe jos, poți lua și autobuzele publice.

Biserica Hallgrimskirkja

Este cea mai mare biserică din Islanda, turnul său fiind vizibil din aproape orice punct al orașului Reykjavik. Are o arhitectură impresionantă atât la exterior, cât și în interior. Principalul motiv pentru care îți recomandăm să o vizitezi este panorama superbă asupra orașului de care te poți bucura dacă urci în turnul bisericii. Din fericire, poți ajunge acolo ușor cu liftul. Biserica este deschisă zilnic de la 10:00 la 17:00, iar turnul, de la 10:00 la 16:30. Prețul biletului pentru un adult este de ISK. 1200 (aprox. 8 EUR).

Muzeul Einar Jonsson

Este dedicat lucrărilor sculptorului Einar Jonsson. Este o oază de liniște în mijlocul orașului. Muzeul este deschis în fiecare zi, mai puțin luni, de la 12:00 la 17:00, iar prețul unui bilet pentru un adult este de ISK. 1500 (aprox. 10 EUR).

Skolavordustigur și Laugavegur

Sunt străzile principale din oraș pe care trebuie să le iei la pas. Aici găsești magazine, restaurante și cafenele.

Pe Skolavordustigur, este localizată Biserica Hallgrimskirkja. Capitala se mai remarcă prin cluburile de noapte. Cea mai bună zonă de cluburi din oraș este pe strada principală, Laugavegur.

Lacul Tjornin

Tjörnin (Iazul) este una dintre cele mai populare locații din Reykjavík, aproape imposibil de ratat având în vedere locația sa centrală. Zona înconjurătoare reprezintă tot ce este mai bun din caracterul capitalei, radiind un echilibru delicat între dezvoltarea urbană autentică și natura încântătoare.

Primăria orașului

Clădirea însăși, așa cum arhitecții au conceput Primăria Reykjavík în primul rând ca o interfață în care contrastele naturii și orașului se împletesc într-un întreg complex, tridimensional. Primăria este situată pe malul nordic al lacului „Tjörnin” în centrul istoric al Reykjavík.

Clădirea Parlamentului

Althing (adunarea generală în islandeză) este parlamentul național suprem al Islandei. Este unul dintre cele mai vechi parlamente care au supraviețuit din lume. Althing a fost fondat în 930 la Thingvellir, situat la aproximativ 45 de kilometri a ceea ce a devenit mai târziu capitala țării. Actuala clădire a parlamentului, a fost construită în 1881, din piatră cioplită islandeză.

Catedrala Reykjavik

Catedrala Reykjavík este biserica-mamă a Bisericii Evanghelice Luterane din Islanda, precum și biserica parohială a centrului vechi al orașului și a împrejurimilor. Este situat la Austurvöllur, iar lângă el se află Althing (casa parlamentului). De când parlamentul Islandei, biserica a înviat în 1845, fiecare sesiune a parlamentului a început cu o Liturghie la catedrală, iar de acolo decanul catedralei îi conduce pe membrii parlamentului la casa parlamentului.

Solfar (Sun Voyager)

Este cea mai vizitată sculptură din oraș, care simbolizează promisiunea teritoriului nedescoperit. Este realizată de Jón Gunnar Árnason și este situată lângă malul apei, ceea ce oferă o priveliște de vis.

Harpa Concert Hall & Conference Center

Este o clădire impresionantă din sticlă cu o arhitectură unică. Atrage prin spectacolul de lumini pe care îl oferă atunci când aceasta se reflectă în ea. O poți vizita mergând la unul dintre evenimentele care au loc acolo.

Muzeul Perlan

Îți oferă posibilitatea de a afla o mulțime de lucruri interesante despre vulcani, de a te plimba printr-un tunel real de gheată și a vedea aurora boreală. Dacă nu ai ocazi să o vezi în realitate în călătoria prin Islanda, aceasta este o variantă. Muzeul este deschis de la 09:00 la 22:00, iar prețul unui bilet pentru un adult cu acces către toate atracțiile din muzeu este de ISK. 4690 (aprox. 30 EUR).

FlyOver Iceland

Grație tehnologiei, vei avea parte de o experiență inedită prin care poți „zbura” și privi insula prin ochii unei păsări. Această atracție se află în zona Grandi, la 20 de minute de mers de Harpa. În vecinătatea sa, se află Muzeul Balenelor, Muzeul Saga si Muzeul Maritim Reykjavik. FlyOver Iceland este deschis zilnic de la 11:00 la 20:00, iar prețul unui bilet pentru un adult este de ISK. 4990 (aprox. 34 EUR).

Muzeul Balenelor

Vei avea ocazia să descoperi o mulțime de lucruri interesante despre balene și să privești modele în format real. Muzeul este deschis de la 10:00 la 17:00, iar prețul biletului pentru un adult este de ISK. 3400 (aprox. 23 EUR). În afară de acestea, îți recomandăm și următoarele obiective turistice!

Muzeul Saga

De pe vremea primilor coloniști, istoria este adusă la viață într-un mod unic și incitant. Muzeul Saga recreează în mod intim momente cheie din istoria islandeză, momente care au determinat soarta poporului și care oferă o viziune convingătoare asupra modului în care islandezii au trăit de mai bine de un mileniu.

Muzeul Maritim

Acest muzeu de pe malul apei explorează relația dramatică a Islandei cu marea și modul în care oceanul a format o națiune. Explorați muzeul și bucurați-vă de priveliștile terasei peste port.

Sky Lagoon

Este o lagună geotermală situată la malul oceanului. Nu doar că îți oferă o priveliște fascinantă pe care trebuie să o vezi dacă vizitezi Islanda, dar te poți bucura de un real răsfăț, admirând culorile cerului. Sky Lagoon este la 10 minute de mers cu mașina de centrul orașului. Poți opta pentru spa sau pentru servicii complete (transport din centrul orașului + spa). Prețul pentru serviciile complete pornește de la ISK. 8990 (aprox. 60 EUR).

Blue Lagoon

Este un ecosistem unic în lume, pe care merită să îl vizitezi. Apa lagunei este o apă geotermală naturală renumită pentru proprietățile sale curative. În interiorul lagunei, se află cel mai bun spa medical din lume. Poți ajunge aici cu mașina și vei face aprox. 45 minute din centrul orașului. Bilele sunt disponibile pe site, iar prețul acestora variază în funcție de preferințele tale.

Golden Circle

Este cel mai popular circuit din Islanda, care cuprinde Parcul Național Tingvellir, Cascada Gullfoss, zona izvoarelor termale Haukadalur și craterul Kerio. Poți vizita Golden Circle cu mașina sau optâd pentru un tur cu plecare din Reykjavik.

Coasta de Sud – Plajele Vik

Este o altă zonă incredibil de frumoasă pe care trebuie să o treci pe lista de obiective turistice „must-see” în Islanda. Vik este un mic oraș pitoresc care oferă priveliști de vis pentru iubitorii de natură și pentru cei pasionați de drumeții montane. În proximitatea orașului, se află plajele cu nisip negru de natură vulcaniză Solheimasandur și formațiunile stancoase Reynisdrangar și Dyrholaey.

Laguna glaciară Jokulsarlon

Este un loc pe care trebuie să îl vizitezi în Islanda. Peisajele sunt spectaculoase, iar ghețarii se mișcă încontinuu, oferind mereu altă imagine fabuloasă. Aici poți vizita Plaja Diamond și laguna mai mică Fjallsarlon.

Peninsula Snaefellsnes

O altă zonă pe care merită să o vizitezi este peninsula Snaefellsnes, unde vei întâlni multe atracții interesante de vizitat. În Parcul Național Snaefellsjokull, se află și vulcanul Snaefellsjokull, considerat unul dintre simbolurile Islandei. În zilele senine, vulcanul poate fi observat chiar și din Reykjavik, aflat la 120 km distanță. Pentru a vizita zona ai nevoie de mașină sau poți opta pentru o excursie de o zi din Reykjavik.

Cascadele Skogafoss și Seljalandsfoss

Alături de Cascadă Gullfoss, în Islanda, sunt multe cascade care merită vizitate. Cascadele Skogafoss și Seljalandsfoss sunt unele dintre cele mai frumoase din țară.

Lacul Myvatn

Lacul este într-o fostă căldare vulcanică formată cu circa 2300 de ani în urmă, iar peisajul din jur este construit din formațiuni de origine vulcanică. Imaginea pe care o creează este fascinantă!

Husavik

Orașul este cunoscut în întreaga lume sub denumirea de Capitala Balenelor din Islanda. În ultimii ani, aici au fost văzute balene de majoritatea turiștilor care l-au vizitat.

Parcul Național Skaftafell

Se află în partea de est a insulei și este cel mai vizitat loc din Islanda. În același timp, este și cel mai mare parc național european. Este de o frumusețe naturală incredibilă.

Parcul Național Thingvellir

Este un loc de o magnifică frumusețe naturală și atracții geologice fascinante, fiind înscris în patrimoniul UNESCO. Zona a fost declarată parc național și este pusă sub protecția statului.

Peninsula Reykjanes

Această zonă îți oferă, așa cum te-a obișnuit deja Islanda, peisaje naturale inegalabile. Poți vizita Stancile Valahnukamol, Farul Reykjnesviti și Zona Geotermală Seltun, podul dintre continente, Strandarkirkja și Gardur, Stancile Krysuvikurberg.

Akureyri

Este al doilea oraș ca mărime din nordul Islandei și un important centru de pescuit și port. Aici se gasește cea mai nordică Gradină Botanică, un teren de golf cu 18 gauri și Muzeul Popular Grenjatharstathir, denumit și muzeul muzicii folk islandeze. În vecinatatea orașului, sunt munții Sulur și Hlisarfjall, dar și cascadele gemene Gothafoss (Cascadele Zeilor).

Isafjordur

Este un alt oraș din nord-vestul Islandei, al cărui nume s-ar traduce ca fiord de gheață. Chiar dacă orașul este mic, peisajele rupte din poveste nu le vei mai găsi în altă parte.

Stykkisholmur

Un oraș care se bucură de un centru frumos decorat de casă vechi și peisaje fascinante este Stykkisholmur. De aici, poți lua feribotul către Peninsula Snaefellsnes, de unde poți admira superbele falezele Londrangar sau plajele cu nisip negru din Djupalonssandur. În zonă, vei găsi și cea mai frumoasă cascadă din Islanda – Cascada Dynjandi.

Patreksfjordur

Patreksfjordur este un sat islandez din Westfjords cu un număr mic de locuitori, care au ca activitate principală pescuitul. Este o locație ideală pentru drumeții pitorești.

Holmavik

Este un sat din vestul Islandei. Contrar dimensiunilor, aici vei găsi toate facilitățile. Teren de camping, diverse locuri de cazare și restaurante. Există o piscină, diverse excursii disponibile, cum ar fi navigație și călărie, iar munții din jur oferă oportunități nesfârșite pentru drumeții și ocazii să te bucuri de natura nealterată. Aici poți vizita și Muzeul Vrăjitoriei Islandeze.

Hofn

Se află în sud-estul Islandei și este cel mai cunoscut port pescăresc. Orașul este amplasat pe o peninsulă delimitată de mare și de Ghețarul Vatnsjokull, considerat ca fiind cel mai mare ca volum din Europa. În oraș, se găsesc 3 muzee reprezentative culturii islandeze: Muzeul Ghețarilor, Muzeul Nautic și Muzeul de Etnografie. Desigur, Islanda se bucură de o mulțime de obiective turistice și probabil vei avea nevoie de mai multe călătorii în această țară minunată pentru a vizita cât mai multe puncte de interes. Fiecare loc are o poveste și un peisaj de vis.

Aurora boreală

Este una dintre cele mai fascinante creații ale naturii pe care doresc să o admire toți cei care vizitează Islanda în lunile de iarnă. Din fericire, aurora boreală poate fi văzută în Islanda pe perioada a 6 luni (din septembrie până în martie), dacă sunt condiții meteo favorabile. O poți vedea oriunde este cerul senin, fără nori și înstelat. Trebuie să te îndepărtezi de orașe și de toate clădirile care emit poluare și ai șanse să vezi aurora boreală. Islanda oferă multe locuri naturale care îți oferă posibilitatea de a admira această splendoare a naturii.

Gastronomie & Restaurante

Totul este destul de costisitor în Islanda, inclusiv mâncarea. Totuși, ar trebui să încerci câteva specialități înainte de a pleca din această țară fascinantă.

Din categoria „must-try”, fac parte faimoșii pylsa,hot dogs islandez, iar cel mai bun loc unde să-i încerci este Bæjarins Beztu Pylsur („Cei mai buni hot dogs din oraș”), situat în Reykjavik. Peștele cu cartofi este o altă specialitate pe care trebuie să o încerci. Un local accesibil cu preparate delicioase din pește este 101 Reykjavik Street Food. Pentru pește și cartofi vei plăti ISK. 2050 (aprox. 14 EUR). Alte specialități tradiționale ar mai fi: Hakarl - rechin fermentat, Svid - cap de oaie

Pe lângă cele două restaurante deja menționate, în Reykjavik, mai poți mânca foarte bine la următoarele:

  • Islenski Barinn – poți încerca aici „slensk kjotsupa” (trad. supă de carne)
  • Bryggjan Cafe – este la câteva minute de Blue Lagoon și poate fi un popas numai bun.
  • Drangar Restaurant – se află în Vik. Îți recomandăm să iei cina aici. Va fi specială!
  • Otto Matur & Drykkur – este în Hofn. Poți încerca somonul sau alte bunătăți din pește.
  • Rub 23 – este în Akureyri. Cea mai bună alegere de aici este sushi!

Cu un ghid de călătorie atât de interesant, vacanța ta în Islanda se anunță un real succes. Acordă-ți timpul necesar ca să bifezi tot ceea ce îți propui și bucură-te de fiecare moment!

Condiții de călătorie:

Transport:

Obiective turistice: