Bun venit în Maribor, un oraș minunat din Slovenia, situat în partea de nord-est a țării. Maribor este al doilea cel mai mare oraș al Sloveniei și este situat în apropiere de granița cu Austria și Croația.

Acest oraș este cunoscut pentru cultura vinului, arhitectura sa istorică și diversitatea sa culturală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Maribor a fost grav afectat, dar a fost reconstruit în anii următori.

Orașul are o poziție geografică excelentă, fiind situat în apropiere de râul Drava și fiind înconjurat de frumoasele munți Pohorje.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Maribor

Există mai multe opțiuni de a ajunge din România în Maribor, inclusiv cu mașina personală sau cu avionul. Iată o scurtă descriere a ambelor opțiuni: În cazul în care călătorești din vestul țării, din vama Nădlac distanța până în Maribor este de aproximativ 550 de km, dacă timpul îți permite, cu această ocazie poți să vizitezi si frumoasa Budapesta, regăsești aici tot ce merită vizitat în Budapesta.

Dacă trăiești în restul regiunilor din România, lucrurile devin puțin mai complicate, având în vedere că toate cursele de avion spre Maribor sunt cu cel puțin o escală iar prețurile încep de la aproximativ 200 de euro, o variantă accesibilă din București ar fi cursa spre Graz, care este la o distanță de aproximativ 55 de km de Maribor, iar cu această ocazie poți să vizitezi și acest oraș. Regăsești aici tot ce trebuie să știi despre Graz.

Cazare - Unde te cazezi in Maribor

Maribor este un oraș minunat din Slovenia, care oferă o gamă largă de opțiuni de cazare pentru turiști. De la hoteluri de lux și pensiuni pitorești, până la apartamente moderne și hosteluri pentru călătorii cu buget redus, Maribor are tot ce îți poți dori. Iată mai jos câteva variante de cazare.

  • Hotel City Maribor - acest hotel este situat în centrul orașului Maribor, la doar câteva minute de mers pe jos de principalele atracții turistice și zone de shopping. Camerele sunt confortabile și moderne, iar personalul este primitor și prietenos. Hotelul are, de asemenea, un restaurant care servește preparate culinare locale și internaționale. Prețul mediu pentru o noapte la acest hotel este de aproximativ 70-80 euro.
  • Hotel Tabor - acest hotel este situat într-o zonă liniștită a orașului Maribor, la doar câteva minute de mers pe jos din centrul orașului. Camerele sunt confortabile și moderne, iar personalul este profesionist. Hotelul are și o terasă în aer liber, unde oaspeții se pot relaxa și bucura de priveliștea asupra orașului. Prețul mediu pentru o noapte la acest hotel este de aproximativ 50-60 euro.
  • Hotel Habakuk - acest hotel de lux este situat într-o zonă liniștită din Maribor, la doar câțiva kilometri de centrul orașului. Hotelul oferă camere spațioase și confortabile, o piscină interioară și exterioară, un centru spa și o varietate de facilități de agrement. Prețul mediu pentru o noapte la acest hotel este de aproximativ 130-150 euro.

Obiective turistice Maribor - Ce vizitezi in Maribor

Catedrala din Maribor

Catedrala din Maribor este o biserică impresionantă situată în centrul istoric al orașului. Aceasta este una dintre cele mai vechi catedrale din Slovenia și a fost construită în secolul al XIII-lea în stil gotic.

Catedrala are o arhitectură impresionantă și este dominată de două turnuri înalte, care sunt vizibile din toate părțile orașului. Deși catedrala a fost grav afectată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost restaurată și renovată în anii următori, astfel încât acum arată ca nou.

În interiorul catedralei se află numeroase opere de artă valoroase, inclusiv fresce, picturi și vitralii. Printre cele mai importante lucrări de artă se numără fresca "Marea judecată" din secolul al XV-lea și vitraliile frumoase care reprezintă Sfânta Treime. În partea de sud a catedralei se află sacristia, care găzduiește o colecție impresionantă de artă religioasă, inclusiv obiecte liturgice, veșminte și cărți de rugăciuni.

Catedrala din Maribor este un loc important de pelerinaj pentru credincioși, dar și un obiectiv turistic popular pentru vizitatorii orașului. Aceasta este deschisă în fiecare zi și vizitatorii pot urca până în vârful clopotniței pentru a obține o priveliște panoramică asupra orașului.

Podul Vechi

Podul Vechi din Maribor, cunoscut și sub numele de Podul Drava, este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orașului.

Acesta traversează râul Drava și leagă partea veche a orașului cu cartierul Tabor, situat pe partea cealaltă a râului. Podul a fost construit în anul 1913, iar în acel moment a fost cel mai mare pod suspendat din Europa. Podul are o lungime de 324 de metri și o lățime de 6 metri, iar în timpul Primului Război Mondial a fost parțial distrus de trupele austro-ungare care încercau să împiedice înaintarea trupelor inamice.

După război, podul a fost reconstruit și modernizat, astfel încât acum are o structură de oțel și beton armat. Podul Vechi este decorat cu statui impresionante, care reprezintă figuri istorice importante din istoria orașului și din Slovenia.

Una dintre cele mai renumite statui este cea a Sfântului Ioan Nepomuk, care a fost adusă aici de la Praga. Podul Vechi este un loc popular pentru plimbări romantice și pentru fotografii frumoase, dar și pentru evenimente culturale și sportive. Aici se organizează des spectacole de artificii, concerte și festivaluri, care atrag mulți vizitatori din întreaga lume.

Podul oferă o perspectivă impresionantă asupra râului Drava și a peisajului înconjurător.

Castelul Maribor

Castelul Maribor, cunoscut și sub numele de Castelul Stari Grad, este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Maribor.

Castelul se află pe o colină din partea de nord a orașului și oferă o priveliște impresionantă asupra orașului și a împrejurimilor. Construcția castelului a început în secolul al XIII-lea, iar clădirea a fost extinsă și renovată de-a lungul secolelor.

Castelul a fost folosit ca locuință nobiliară, sediu al comandamentului militar și în ultima perioadă ca muzeu.

Astăzi, Castelul Maribor găzduiește Muzeul Regional din Maribor, care prezintă istoria și cultura orașului Maribor și a regiunii din jurul acestuia. Castelul are o arhitectură impresionantă, cu o curte interioară în stil renascentist și o capelă barocă, precum și numeroase camere și săli de expoziție. De asemenea, castelul are o terasă cu vedere panoramică asupra orașului Maribor și a Munților Pohorje.

Pe lângă vizitarea Muzeului Regional, turiștii pot lua parte la tururile ghidate ale castelului și pot explora încăperile și curtea castelului. Castelul este, de asemenea, un loc popular pentru organizarea de evenimente culturale, cum ar fi concerte și expoziții de artă. Castelul Maribor este o parte importantă a istoriei și culturii orașului și este o destinație turistică populară.

Muzeul Regional Maribor

Muzeul Regional din Maribor este unul dintre cele mai importante muzee din Slovenia și este dedicat istoriei și culturii orașului Maribor și a regiunii înconjurătoare.

Muzeul a fost înființat în anul 1954 și a fost primul muzeu regional din Slovenia. Acesta are o colecție impresionantă de exponate, inclusiv obiecte arheologice, documente istorice, artă religioasă, artă populară și obiecte de uz casnic, care ilustrează istoria și cultura regiunii.

În cadrul muzeului se găsesc mai multe expoziții permanente, care sunt organizate în diferite secțiuni. Printre acestea se numără secțiunea de istorie, care prezintă istoria orașului și a regiunii din preistorie până în prezent, secțiunea de artă religioasă, care expune opere de artă valoroase, precum icoane și cruci, precum și secțiunea de artă populară, care prezintă obiecte tradiționale de uz casnic. Muzeul organizează, de asemenea, expoziții temporare și evenimente culturale, inclusiv prezentări de carte, conferințe și concerte, care sunt deschise publicului larg.

De asemenea, muzeul oferă și programe educaționale pentru școli și grupuri organizate. Puteți admira colecția impresionantă a muzeului, care cuprinde mai mult de 200.000 de exponate, și să vă bucurați de atmosfera istorică a clădirii în care acesta este amplasat.

Muzeul Regional din Maribor este o destinație turistică importantă pentru oricine dorește să descopere istoria și cultura bogată a regiunii. Aici găsești mai multe detalii.

Piața Principală din Maribor

Piața Principală din Maribor, cunoscută și sub numele de Trg Generala Maistra, este una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului și este situată în centrul istoric al acestuia.

Această piață a fost construită în secolul al XIII-lea și a fost un important centru comercial în Evul Mediu, fiind locul unde se desfășurau târgurile și piețele orașului.

Piața este dominată de Turnul Fierarilor, care este cea mai veche clădire din oraș, datând din secolul al XV-lea. Acest turn a fost folosit ca punct de apărare în timpul conflictelor militare și este acum un simbol al orașului Maribor. În jurul Pieței Principale se află numeroase clădiri istorice, care au fost restaurate și transformate în restaurante, cafenele și magazine de suveniruri.

Printre cele mai importante clădiri se numără Primăria, care datează din secolul al XV-lea, și Casa Draslar, care este una dintre cele mai bine conservate clădiri renascentiste din Maribor.

În centrul Pieței Principale se află o fântână de marmură, care a fost construită în secolul al XVII-lea și este decorată cu statui ale zeilor romani și ale unor figuri istorice importante din Maribor.

Piața Principală este un loc popular pentru evenimente culturale și artistice, cum ar fi concerte, festivaluri și expoziții de artă. În perioada sărbătorilor de iarnă, piața găzduiește târgul de Crăciun al orașului, unde vizitatorii pot cumpăra cadouri și decorațiuni de Crăciun.

Piața Principală este o destinație turistică populară și o parte importantă a istoriei și culturii orașului Maribor.

Grădina Botanică din Maribor

Grădina Botanică din Maribor, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică a Universității din Maribor, este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș.

Grădina a fost fondată în anul 1975 și ocupă o suprafață de peste 20 de hectare, fiind situată pe versantul sudic al Munților Pohorje. Grădina Botanică conține peste 4.500 de specii de plante, atât din Slovenia, cât și din alte țări din lume. Acestea sunt organizate în diverse sectoare, cum ar fi sectorul plantelor medicinale și aromatice, sectorul plantelor decorative sau sectorul plantelor rare și endemice.

Grădina Botanică este un loc minunat pentru relaxare și explorare, cu alei pitorești, terenuri de joacă și locuri de picnic. În plus, grădina găzduiește diverse evenimente culturale, cum ar fi concerte și expoziții de artă, precum și programe educaționale pentru copii și adulți.

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Grădina Botanică este lacul cu nuferi, care se află în centrul grădinii și este înconjurat de plante exotice. De asemenea, turiștii pot vizita și seră cu plante tropicale, care reprezintă un habitat ideal pentru plantele care nu cresc în climatul din regiune.

Grădina Botanică din Maribor este deschisă pentru vizitatori pe tot parcursul anului și este o destinație populară pentru turiștii care doresc să descopere frumusețea naturii din regiunea Maribor.

Piața Vechiului Vin din Maribor

Piața Vechiului Vin din Maribor este una dintre cele mai cunoscute și mai pitorești locuri din oraș. Piața este situată în centrul istoric al orașului și este cunoscută pentru istoria sa viticolă bogată, fiind cel mai vechi și cel mai mare oraș viticol din Slovenia.

Piața Vechiului Vin a fost înființată în secolul al XIII-lea și a fost întotdeauna un loc important pentru comerțul cu vinuri din regiune. În centrul pieței se află un monument în memoria viticultorilor și a istoriei viticole din regiune.

Pe lângă magazinele de vin și de suveniruri, piața găzduiește și diverse evenimente culturale și festivaluri, cum ar fi Festivalul Vinului de la Maribor, care are loc în luna noiembrie și este unul dintre cele mai importante evenimente viticole din regiune.

În apropierea pieței se află și Catedrala din Maribor, Castelul Maribor, Muzeul Regional din Maribor și alte atracții turistice importante din oraș. Piața Vechiului Vin din Maribor este o destinație turistică populară și o parte importantă a istoriei și culturii orașului. Este un loc ideal pentru a explora istoria viticolă a regiunii și pentru a gusta vinurile locale în magazinele specializate.

Biserica Franciscană din Maribor

Biserica Franciscană din Maribor este o biserică istorică și religioasă importantă, care datează din secolul al 17-lea.

Aceasta se află în centrul istoric al orașului și face parte dintr-un complex de clădiri care include o mănăstire franciscană și o bibliotecă.

Biserica a fost construită în stil baroc, cu o fațadă impresionantă, ornamente bogate și picturi murale frumoase.

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale bisericii este fațada de piatră, care a fost sculptată manual și este decorată cu statui ale sfinților franciscani. În interiorul bisericii, turiștii pot admira frescele frumoase și picturile murale, care au fost restaurate și renovate de-a lungul timpului. De asemenea, biserica are o colecție impresionantă de obiecte de artă religioasă, cum ar fi icoane, statui și cruci.

Biserica Franciscană din Maribor este încă activă și se desfășoară aici slujbe religioase în mod regulat. De asemenea, biserica găzduiește și concerte de muzică clasică și alte evenimente culturale. În complexul de clădiri al bisericii Franciscane din Maribor se află și o mănăstire, care este unul dintre cele mai importante centre spirituale ale regiunii.

Mănăstirea a fost fondată în secolul al 13-lea și are o lungă istorie de studiu, contemplare și rugăciune. Pentru turiștii care vizitează Maribor, Biserica Franciscană este o atracție turistică importantă, cu o istorie și o arhitectură impresionante.

Betnava Mansion

Betnava Mansion este o clădire istorică situată în Maribor, Slovenia. Este o clădire barocă construită în secolul al XVIII-lea, inițial ca reședință a familiei nobiliare Herberstein.

În anii 1950, clădirea a fost preluată de către armată și utilizată ca sediu al unei unități militare până în 1990. După aceea, a fost lăsată în paragină pentru o perioadă de timp, dar a fost restaurată și redeschisă în 2013 ca hotel boutique de cinci stele. Betnava Mansion oferă oaspeților săi camere de lux și suite, precum și facilități precum un centru spa și wellness, o piscină interioară, un restaurant și o sală de conferințe. Clădirea în sine este impresionantă, cu o fațadă barocă superbă și interioare restaurate cu multă grijă.

În apropierea clădirii se află pădurea Betnava, care oferă oaspeților posibilitatea de a se plimba în natură și de a face drumeții.

De asemenea, Maribor, care este al doilea oraș ca mărime din Slovenia, se află la doar câteva minute de mers cu mașina și oferă multe atracții turistice, cum ar fi Piața Principală, Turnul de Apă, Muzeul Regional și Muzeul de Artă.

În concluzie, Betnava Mansion este o destinație ideală pentru cei care doresc să experimenteze frumusețea istorică și culturală a Mariborului, într-un cadru de lux și rafinament.

Synagogue Maribor

Sinagoga Maribor este o clădire istorică situată în centrul orașului Maribor, Slovenia.

Clădirea a fost construită în 1429 și este una dintre cele mai vechi sinagogi din Europa. Sinagoga a fost folosită ca loc de rugăciune de comunitatea evreiască din Maribor timp de secole.

Cu toate acestea, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea evreilor din Maribor au fost deportați și uciși în lagărele de concentrare naziste. După război, clădirea sinagogii a fost utilizată în diverse scopuri, inclusiv ca depozit și magazin.

În 1996, clădirea a fost restaurată și redeschisă ca un muzeu care prezintă istoria evreilor din Maribor și a regiunii în general. Muzeul sinagogii găzduiește o colecție impresionantă de obiecte religioase evreiești, fotografii și documente istorice, care ilustrează viața evreilor din Maribor și regiunea din jurul acestuia în perioada medievală și modernă.

De asemenea, sinagoga este utilizată în continuare ca loc de cult, precum și pentru diverse evenimente culturale și educaționale, cum ar fi concerte de muzică clasică și expoziții de artă. Sinagoga Maribor este un monument important al istoriei și culturii evreiești din Europa și un loc deosebit de important pentru comunitatea evreiască din Maribor și din întreaga lume.

Postna Street

Postna Street este o stradă pitorească situată în centrul orașului Maribor, Slovenia. Strada este una dintre cele mai vechi din oraș, având o istorie care se întinde pe mai bine de 700 de ani.

Strada începe de la Piața Principală din Maribor și se termină la Piața Trg Leona Štuklja. De-a lungul străzii, se pot vedea clădiri vechi și restaurate, multe dintre ele fiind construite în stil gotic sau renascentist.

Strada este cunoscută pentru clădirile sale istorice, inclusiv pentru Casa Comorilor, care a fost construită în secolul al XVI-lea și este una dintre cele mai bine conservate clădiri renascentiste din oraș.

O altă atracție importantă de pe stradă este Biserica Sfântul Leonhard, care datează din secolul al XIII-lea și a fost construită în stil gotic. Biserica este decorată cu fresce și are o istorie interesantă, fiind distrusă de mai multe ori de-a lungul secolelor și apoi reconstruită.

Postna Street este, de asemenea, cunoscută pentru cafenelele și restaurantele sale, care servesc mâncăruri și băuturi tradiționale slovene, precum și specialități internaționale.

De-a lungul străzii, se pot găsi și magazine care vând suveniruri, haine și alte articole. Postna Street este o stradă pitorească și plină de istorie, care oferă o privire în trecutul bogat și divers al orașului Maribor.

Pyramid Hill

Pyramid Hill (colina piramidală) este o atracție turistică situată în afara orașului Maribor, Slovenia. Este cunoscută pentru forma sa piramidală distinctivă, care a fost formată prin depozitarea de zgură din producția de fontă din secolul al XIX-lea.

Pe lângă forma sa neobișnuită, Pyramid Hill oferă și o panoramă impresionantă a orașului Maribor și a zonei înconjurătoare. Vizitatorii pot ajunge pe vârful colinei urcând cele aproximativ 200 de trepte, sau pot folosi un lift panoramic.

Pe vârful colinei se află o platformă de observație, de unde se poate admira priveliștea panoramică, precum și o cafenea și un restaurant, unde se pot servi băuturi și mâncăruri tradiționale slovene.

În apropierea colinei piramidale se află și Zoološki vrt Maribor, grădina zoologică din Maribor, care este o altă atracție turistică populară în zonă. Pyramid Hill este o atracție populară pentru turiștii care vizitează Maribor și este o destinație perfectă pentru o excursie de o zi în afara orașului.

Pohorje Cable Car

Pohorje Cable Car este o telecabină situată în orașul Maribor, Slovenia, care duce turiștii în vârful Munților Pohorje.

Aceasta este o atracție turistică populară, care oferă o priveliște impresionantă asupra orașului Maribor și a zonei înconjurătoare.

Telecabina este deschisă în principal în sezonul de iarnă, când Pohorje devine o destinație populară pentru schi și alte sporturi de iarnă. Totuși, este deschisă și în sezonul estival, când turiștii se pot bucura de drumeții și de alte activități în aer liber.

Telecabina are o lungime de aproximativ 2,5 kilometri și poate transporta până la 2.500 de persoane pe oră. Călătoria cu telecabina durează aproximativ 10 minute și oferă o priveliște spectaculoasă asupra peisajului montan.

La vârful telecabinei, turiștii pot găsi o varietate de activități, inclusiv trasee de drumeții, pârtii de schi, terenuri de golf și alte facilități de agrement. De asemenea, există și mai multe restaurante și cafenele care servesc mâncăruri și băuturi tradiționale slovene.

În general, Pohorje Cable Car este o atracție populară pentru turiștii care vizitează Maribor și este o destinație perfectă pentru iubitorii de natură și de activități în aer liber.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia din Maribor este influențată de cultura și tradițiile slovene, dar și de influențele din țările vecine, precum Austria și Italia.

O gamă largă de preparate tradiționale slovene sunt disponibile în oraș, precum și feluri de mâncare internaționale dar nu trebuie să ratezi:

  • Vinurile locale - Maribor este cunoscut pentru vinurile sale, în special pentru soiurile de vin alb "Renski rizling" și "Sauvignon blanc".
  • Kremna rezina - o prăjitură populară în Slovenia, făcută din foi subțiri de prăjitură, cremă și frișcă.
  • Kranjska klobasa - un fel de mâncare tradițional din Slovenia, care constă în cârnați din carne de porc afumată, servit cu hrean și pâine.
  • Gostilna Pri Lipi - este un restaurant tradițional sloven care oferă o varietate de preparate delicioase, precum supa de carne de vită, cârnați sloveni tradiționali, plăcinte și deserturi. Restaurantul este situat în centrul orașului și are o atmosferă tradițională și primitoare.
  • Tavčar - este un restaurant elegant cu o bucătărie internațională, care oferă o varietate de preparate cu influențe italiene, franceze și slovene. Restaurantul are o atmosferă confortabilă și sofisticată și este situat în centrul istoric al orașului.
  • Marpurgi - este un restaurant cu o bucătărie creativă și modernă, care oferă o varietate de feluri de mâncare inovatoare, dar și preparate tradiționale slovene cu un twist modern. Restaurantul este situat într-o zonă pitorească în afara centrului orașului și are o atmosferă confortabilă și modernă.

În încheiere, vizitarea orașului Maribor poate fi o experiență minunată, atât pentru iubitorii de natură, cât și pentru cei interesați de istorie și cultură. Maribor poate fi o experiență memorabilă, în care vă puteți bucura de frumusețea naturală și de cultura bogată a Sloveniei.