Riga, capitala Letoniei, nu este doar bijuteria coroanei Letoniei, ci și a țărilor baltice cu peste 600 000 de locuitori, ceea ce îl face cel mai mare oraș din țările baltice.

Riga este cunoscută și ca o bijuterie arhitecturală – un oraș în care poți vedea biserici de la originile orașului, clădiri medievale din orașul vechi, exemple unice de Art Nouveau, precum și arhitectură din lemn care a supraviețuit secolelor și bijuterii arhitecturale moderne.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi in Riga

Zborul din București spre Riga durează 2 ore jumate, iar dacă rezervi biletul de avion din timp îl poți achiziționa cu doar 145 euro dus-întors cu un bagaj de mână inclus, vezi mai multe detalii aici. De la aeroport spre centrul orașului sunt curse de autobuz din 20 de minute în 20 de minute.

Cazare - Unde te cazezi in Riga

Riga se bucură de o varietate bogată de unități de cazare, de la hoteluri moderne la hoteluri aflate în clădiri istorice iată o listă cu câteva opțiuni pentru un city break reușit in capitala Letoniei:

  • Rixwell Old Riga Palace Hotel - este situat pe o stradă liniștită din orașul vechi din Riga, la câțiva pași de toate atracțiile principale. Gara centrală din Riga se află la 10 minute de mers pe jos de hotel, la fel ca Monumentul Libertății și Ceasurile Laima iar Piața Centrală din Riga se află la 200 de metri de hotel. Pentru o noapte de cazare prețul de persoană începe de la doar 30 euro.
  • Wellton Riverside SPA Hotel - situat aproape de atracțiile incluse în patrimoniul mondial UNESCO - Casa Capetelor Negre, Catedrala Dome din Riga și Opera Națională Letonă, Hotelul Wellton Riverside SPA din orașul vechi din Riga oferă un bar, o sală de trabucuri și WiFi gratuit. Oaspeții hotelului se pot relaxa în complexul termal spa spațios, care oferă piscină, cadă cu hidromasaj și saune, iar costului unei nopți de cazare începe de la 45 euro de persoană cu micul dejun inclus.
  • Hotel Gutenbergs- acest Hotel de 4 stele în stil boutique este situat în centrul orașului vechi. Renumit pentru interiorul său superb, stilul romantic și istoric și personalul amabil oferă cazare cu mic dejun la tarife începând de la 45 euro de persoană.

Obiective turistice Riga - Ce vizitezi in Riga

Orașul vechi

De la romantic la gotic și baroc, Orașul Vechi are un număr remarcabil de monumente arhitecturale. O plimbare pe străzile orașului vechi va fi o experiență interesantă pentru oricine vizitează Riga.

Biserica Sf. Petru

Biserica Sf. Petru din Riga este reperul orașului și cea mai înaltă turlă, una dintre cele mai vechi și mai valoroase clădiri de arhitectură monumentală medievală din țările baltice.

Biserica Sf. Petru este cea mai înaltă biserică din Riga și un important monument arhitectural de importanță națională din secolul al XIII-lea în stil gotic.

Catedrala Riga

Fondată în 1211 ca reședință al eparhiei Riga, această enormă catedrală (odinioară catolică, acum evanghelică luterană) este cea mai mare biserică medievală din Marea Baltică.

Muzeul Național de Artă

Muzeul de Artă Riga este situat în centrul istoric al orașului Riga și reprezintă un nou tip de muzee; muzeul a fost deschis în 2011. Muzeul oferă să experimenteze interrelația dintre Est și Vest, precum și un dialog între clasici și modernitate.

Un aspect important al noului muzeu este armonia dintre dobândirea de cunoștințe și recreere, precum și distrugerea barierelor dintre diferitele forme de cultură.

Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic în aer liber din Letonia este unul dintre cele mai vechi muzee în aer liber din Europa. Acum teritoriul său se întinde pe 87,66 hectare de pădure pe malul lacului Jugla.

Muzeul prezintă 118 clădiri istorice din toate regiunile letone - Kurzeme, Vidzeme, Zemgale și Latgale datând din secolul al XVII-lea până la începutul anilor 1930.

Arhitectura Art Nouveau 

Poți petrece ore întregi privind splendoarea fațadelor Art Nouveau din Riga - aproximativ o treime din clădirile din centrul orașului sunt bijuterii Art Nouveau.

Asigurați-vă că faceți o plimbare pe strada Alberta dacă doriți să asistați la acest stil în toată gloria sa.

Piața Centrală

Piața Centrală din Riga este una dintre cele mai mari piețe din Europa de Est, atrăgând până la 100.000 de oameni în fiecare zi.

Piața este găzduită în cinci pavilioane cavernose, sub acoperișuri care proveneau din vechi hangare cu zeppelin. Există numeroase tarabe în aer liber în fața clădirii care vând fructe și legume.

Acordă-ți cel puțin câteva ore pentru a explora toate cele cinci pavilioane, care sunt organizate în funcție de ceea ce vând. Există un foișor de carne, pavilion de legume, pavilion de pește, pavilion de lactate și pavilion gastronomic. 

Castelul Riga

Castelul Riga este o parte importantă a patrimoniului istoric și cultural al Letoniei, fiind unul dintre cele mai mari castele medievale din Letonia. Piatra sa de temelie a fost pusă la 15 iunie 1330.

Castelul a fost distrus de mai multe ori; a suferit, de asemenea, reamenajări și extinderi semnificative.

Ultima renovare a fost efectuată în ajunul centenarului Letoniei și toate camerele au fost restaurate la aspectul lor istoric și adaptate cerințelor moderne.

Muzeul de Război

Originile Muzeului Războiului Leton datează din Primul Război Mondial și formarea primei unități militare naționale a țării – batalioanele de pușcași letoni din armata Rusiei țariste în 1915. În 1916, muzeul a început să funcționeze ca Muzeul armelor.

Încă din 1919, și-a găsit o casă într-unul dintre vechile turnuri de fortificație din Riga, Turnul de Pulbere.

Muzeul a fost restaurat în 1990 cu un nou accent - pentru a reflecta istoria militară și politică complexă a Letoniei prin expoziții, precum și pentru a stoca, cerceta și documenta dovezi istorice despre istoria militară a Letoniei.

Monumentul Libertății

De aproape o sută de ani, Monumentul Libertății a stat chiar în centrul orașului Riga – o operă de artă îmbrățișată în granit și cupru care simbolizează dorința poporului leton de independență și libertate.

Monumentul Libertății are 42,7 metri înălțime.

House of the Blackheads

De veacuri, Casa Capetelor Negre a stat în inima orașului vechi Riga, dominând Piața Primăriei din Riga. Cu toate acestea, această clădire impresionantă are începuturi mai umile.

Construită în 1334, clădirea a fost cunoscută inițial sub numele de Casa Nouă, iar aspectul ei avea o clădire medievală comună. Structura a suferit mai multe reconstrucții de-a lungul secolelor, rezultând exemplul magnific de arhitectură care se află astăzi.

Designul, în special fațada opulentă a Renașterii olandeze, prezintă diverse stiluri arhitecturale și tendințe artistice care acoperă diferite perioade.

Grădina Zoologică

Grădina Zoologică Riga este situată pe malul lacului Kisezers, care găzduiește aproximativ 4000 de animale din aproape 500 de specii.

Pe lângă clădirile mai istorice, Grădina Zoologică din Riga are și câteva incinte contemporane, inclusiv Casa Tropicală, Ferma Rurală, Casa Girafei și Casa Tigrului.

Parcul Bastejkalna

Situat în centrul orașului plin de viață, Parcul Bastejkalna oferă verdeață cât de departe poate vedea ochiul, pus deoparte de un râu cu cascade și poduri minuscule.

Faceți o plimbare de-a lungul potecilor mărginite de flori, odihniți-vă pe una dintre bănci sau observați lebedele și rațele în ritualurile lor de curte și îmbrăcăminte.

Veți găsi sculpturi și monumente memoriale dedicate luptătorilor căzuți în 1991. Podurile din această grădină veche de 150 de ani sunt pline de lacăte plasate acolo în numele iubirii - nu ezitați să le adăugați pe ale dvs.

Opera Națională

Riga are o viață culturală vibrantă. Opera și Baletul Național din Letonia reunește artiști de talie mondială.

Cele mai proeminente oferte culturale includ magnifica Operă, diverse săli de muzică și cinematografe independente. Dacă ești un iubitor de cultură, atunci vizitează o piesă de teatru, operă sau balet.

Riga Motor Museum

Muzeul Auto din Riga găzduiește cea mai mare și cea mai modernă colecție de vehicule antice din Țările Baltice.

Expoziția muzeului este organizată sub forma unei povești interactive captivante despre vehicule unice, persoane de seamă și cele mai semnificative evenimente din istoria industriei auto, completată de tehnologii multimedia moderne.

Gastronomie & Restaurante

Meniul de la Riga oferă un amestec de arome locale și internaționale, punând accent pe produse de sezon și locale.

Restaurantele și cafenelele din Riga oferă mâncăruri tradiționale letone și preparate create de bucătari locali, cu o combinație surprinzătoare de arome.

Va fi o călătorie gastronomică interesantă!

  • Rozengrāls (Vinarium civitatis rigensis) - Restaurantul autentic, medieval Rozengrāls este situat în centrul vechiului Riga, acesta este menționat în manuscrise din 1293 ca fiind cea mai veche cramă și loc pentru sărbătorile Primăriei din Riga. În cea mai mare sală a restaurantului cu arcade de 4 metri, se află încă singura fântână medievală din Riga și un fragment din primul zid de apărare construit în 1201.
  • Milda - Cu o echipă de bucătari profesioniști, meniul restaurantului Milda este mereu reînnoit cu preparate delicioase și unice. Restaurantul  își așteaptă oaspeți cu mâncăruri autentice din țările baltice.
  • B Bārs Restorāns - Aici vei găsi un restaurant bun și un bar la modă cu DJ în unele seri. Locația și priveliștea Bisericii Dom conferă acestui loc un farmec aparte iar meniul oferă cele mai bune preparate din bucătăria europeană și letonă din produse excelente letone.

Riga este cel mai mare oraș din Țările Baltice și ar fi greu să sari peste acest oraș într-o aventură în țara baltică și nu doar pentru că se află în mijlocul Tallinnului și Vilniusului.

Are multe atracții și este pur și simplu un loc minunat pentru o escapadă de câteva zile.