Aberdeen este un oraș frumos situat în nord-estul Scoției, pe coasta Mării Nordului.

Cunoscut sub numele de Orașul Granitului, datorită clădirilor sale construite în principal din granit, acesta are o arhitectură distinctivă și este o destinație populară pentru turiști din întreaga lume.

Unul dintre cele mai emblematice atracții ale orașului este portul său, care a fost odată unul dintre cele mai aglomerate porturi din Europa. Astăzi, portul servește mai mult ca destinație pentru croaziere și plimbări.

Plajele sale sunt de asemenea o atracție populară, cu nisipul fin și apa curată. Orașul este plin de parcuri și grădini, care oferă o oază de verdeață în mijlocul agitației urbane.

Aberdeen este, de asemenea, un oraș plin de cultură și istorie, având o mulțime de muzee și galerii de artă. Printre acestea se numără Muzeul Maritim din Aberdeen, care prezintă istoria portului și a vieții marine, și Galeria de Artă din Aberdeen, care găzduiește o colecție impresionantă de artă britanică și europeană.

În plus, orașul are o viață de noapte vibrantă, cu o varietate de baruri și restaurante care servesc preparate locale și internaționale. Datorită faptului că este un oraș universitar, există și o mulțime de cluburi, extrem de animate în timpul weekend-urilor. Aberdeen este un oraș frumos și interesant, cu o mulțime de atracții turistice.

Mai jos vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasa, obiective turistice si activități unice pentru o vacanță de neuitat.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Aberdeen

Pentru a ajunge în Aberdeen va fi nevoie mai întâi să zbori până în capitala Scotiei, Edinburgh. Din București găsești zboruri directe, prețurile pornesc de la 34 euro dus-întors, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Din Edinburgh poți lua un tren care te va duce direct în Aberdeen. Călătoria durează aproximativ 2 ore și 20 de minute iar prețurile biletelor pornesc de la 24 euro, mai multe detalii poți să găsești aici.

Cazare - Unde te cazezi în Aberdeen

Aberdeen este un oraș frumos și vibrant din Scoția, care are o mulțime de hoteluri și alte opțiuni de cazare pentru toate gusturile și bugetele. Iată câteva recomandări de hoteluri în Aberdeen:

 • Skene Terrace Apartments Este o opțiune excelentă pentru dacă ești în căutarea unui apartament spațios și confortabil într-o locație centrală. Este situat la câțiva pași de magazine, restaurante și atracții turistice, iar unitățile de cazare sunt bine echipate cu toate facilitățile necesare. Prețul unei nopți de cazare este de 112 euro.
 • Sandman Signature Aberdeen Hotel & Spa - Acest hotel elegant oferă camere frumoase și confortabile, cu un decor modern și servicii excelente. Este situat în apropierea principalelor atracții turistice, dar și la doar câteva minute de mers pe jos de centrul orașului, astfel încât să poți ajunge ușor în orice punct. Prețul unei nopți de cazare într-o cameră dublă este de 87 euro.
 • Ibis Aberdeen Centre – Quaysid - Acest hotel modern și confortabil oferă camere spațioase și bine echipate, la câteva minute de mers pe jos de principalele atracții turistice ale orașului. Este o alegere excelentă pentru cei care călătoresc cu buget redus, dar doresc totuși un hotel confortabil și bine amplasat. Prețul unei nopți de cazare într-o  cameră dublă este de 59 euro.

Obiective Turistice Aberdeen - Ce vizitezi in Aberdeen

Duthie Park

Duthie Park este unul dintre cele mai frumoase și mai populare parcuri din Aberdeen, care oferă o oază de verdeață și liniște în mijlocul orașului. Dacă vizitezi Aberdeen, nu trebuie să ratezi acest obiectiv turistic minunat. În timp ce explorezi parcul, vei fi uimit de frumusețea naturii și de arhitectura impresionantă.

Parcul este cunoscut pentru colecția sa impresionantă de trandafiri, care oferă un peisaj minunat în timpul sezonului de înflorire. De asemenea, parcul are mai multe lacuri, cu diverse păsări și multe specii de animale sălbatice, astfel încât să poți petrece ore întregi explorând frumusețea naturii. În plus, Duthie Park are și alte atracții, cum ar fi Grădina Japoneză, un loc liniștit și frumos pentru a medita și a admira plantele exotice. În cadrul parcului se află și un carusel, un teren de mini-golf și terenuri de joacă pentru copii.

Pe lângă toate acestea, Duthie Park găzduiește și mai multe evenimente și festivaluri pe tot parcursul anului, cum ar fi Festivalul Trandafirilor, un eveniment anual care sărbătorește frumusețea florilor ce au făcut acest parc celebru.

Provost Skene's House

Provost Skene's House este un obiectiv turistic istoric situat în centrul vechi al orașului Aberdeen. Dacă ești interesat de istoria și cultura scoțiană, nu trebuie să ratezi această atracție minunată.

Clădirea este o casă burgheză veche din secolul al XVI-lea și a fost locuită de-a lungul secolelor de numeroși locuitori ai orașului. Astăzi, casa este un muzeu care prezintă istoria și viața din Aberdeen în trecut. Vei putea explora mai multe camere ale casei, care sunt amenajate cu mobilier și decorațiuni originale, ceea ce îți oferă o privire unică asupra vieții din acea perioadă.

O altă caracteristică notabilă a Provost Skene's House este grădina sa frumoasă, unde poți petrece câteva ore plăcute relaxându-te și admirând frumusețea naturală a spațiului. În plus, există și o galerie de artă în interiorul casei, care prezintă expoziții temporare de artă contemporană și obiecte de artă locală.

De-a lungul anului, Provost Skene's House găzduiește și numeroase evenimente culturale și educaționale pentru publicul larg.

O atracție turistică minunată care te poartă într-o călătorie fascinantă prin istoria și cultura orașului. Accesul este gratuit, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

St. Machar's Cathedral

St. Machar's Cathedral este unul dintre cele mai vechi și mai impresionante obiective turistice din oraș.

Catedrala a fost construită în secolul al XII-lea și este una dintre cele mai frumoase exemple ale arhitecturii gotice din Scoția. În interior, vei fi uimit de frumusețea și bogăția decorațiunilor și sculpturilor, precum și de istoria fascinantă pe care o poartă cu ea.

Printre cele mai notabile caracteristici ale catedralei se numără cele 48 de geamuri pictate din secolul al XVI-lea, care sunt considerate cele mai bine păstrate geamuri pictate din perioada respectivă. Aceste geamuri oferă o privire impresionantă asupra istoriei religioase și culturale din Aberdeen și din zona înconjurătoare.

De-a lungul timpului, St. Machar's Cathedral a jucat un rol important în istoria religioasă a Scoției, fiind adesea asociată cu Reforma Protestantă și cu evenimente cheie din istoria scotiană.

His Majesty's Theatre

Dacă vrei să experimentezi teatrul clasic scoțian, His Majesty's Theatre din Aberdeen este locul potrivit.

Înființat în 1906, acest teatru impresionant are o arhitectură magnifică, cu o fațadă în stil neo-clasic și o sală principală imensă, cu o capacitate de 1400 de locuri. Odată ajuns aici, vei fi impresionat de frumusețea clădirii și de atenția la detalii în designul său. În interior, vei găsi o sală mare cu balcoane elegante și ornamente bogate, care te va lăsa fără cuvinte.Teatrul este cunoscut în întreaga țară pentru producțiile sale remarcabile, iar o seară petrecută aici este o experiență inegalabilă. Fie că vrei să vezi o piesă de teatru clasică sau o comedie modernă, His Majesty's Theatre are ceva pentru toată lumea.

În plus, pe lângă producțiile teatrale, teatrul găzduiește și concerte de muzică live și alte evenimente culturale importante. Nu rata oportunitatea de a vizita His Majesty's Theatre în timpul călătoriei tale în Aberdeen și de a trăi o experiență culturală memorabilă.

Footdee

Footdee, cunoscut și sub numele de "Fittie" de către localnicii din Aberdeen, este un pitoresc sat de pescari din nord-estul Scoției. Acest mic sat de pescari este amplasat în apropiere de Aberdeen și este o oază de liniște și frumusețe naturală.

Casele colorate din lemn, cu grădini frumoase pline de flori, creează o atmosferă plină de farmec desprinsă din povești, iar străzile înguste și labirintice completează peisajul pitoresc. Aici vei găsi mai multe ateliere artizanale, de unde poți cumpăra opere de artă locale, precum și o varietate de magazine de suveniruri și cafenele. În plimbarea ta vei observa o varietate de instalații artistice și sculpturi unice și interesante.

Un alt punct de atracție din Footdee este portul pitoresc și plaja din apropiere. Aici poți vedea bărci tradiționale de pescuit, iar peisajul este absolut impresionant.

Nu uita să  faci câteva poze uimitoare satului, portului și plajelor. Footdee este un loc fermecător, cu o atmosferă liniștitoare și plin de frumusețe, locul perfect pentru o plimbare relaxantă.

The Aberdeen Maritime Museum

The Aberdeen Maritime Museum este un muzeu fascinant situat în centrul orașului Aberdeen, care oferă o privire în profunzime asupra istoriei maritime și asupra modului în care s-a dezvoltat  portului orașului.

Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artefacte și obiecte care ilustrează istoria maritimă a regiunii. Printre acestea se numără machete de nave, hărți, picturi și fotografii care surprind viața și activitățile marinarilor și comercianților care au tranzitat portul orașului în secolele trecute.

În cadrul muzeului vei putea descoperi, de asemenea, povestea dezvoltării orașului Aberdeen și a activităților economice care l-au făcut un important centru comercial și maritim.

Expozițiile interactive și instalațiile multimedia vor ajuta la înțelegerea istoriei fascinante a portului și a vieții oamenilor care au trăit și lucrat aici. Muzeul se află într-o locație pitorească, pe malul râului Dee, și oferă o priveliște impresionantă asupra orașului. 

Muzeul Highlanders Gordon

Dacă ești interesat de istoria militară, o vizită la Muzeul Highlanders Gordon ar fi o alegere excelentă.

Acest muzeu este dedicat în principal istoriei regimentului Highlanders Gordon, una dintre cele mai celebre unități ale armatei britanice. Situat într-o clădire frumoasă din secolul al XIX-lea, muzeul găzduiește o colecție impresionantă de obiecte, inclusiv uniforme, arme, medalii și documente istorice legate de istoria regimentului. Pe lângă expozițiile permanente, muzeul găzduiește și expoziții temporare, astfel încât să existe întotdeauna ceva nou de descoperit.

De asemenea, merită menționat faptul că muzeul este situat într-un parc plin de verdeață, ceea ce îl face și mai plăcut de vizitat. Prețul unui bilet pentru adulți este de 10 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Satrosphere Science Centre

Acest obiectiv turistic este un loc minunat pentru toți iubitorii de știință și tehnologie.

Cu o gamă largă de activități interactive și experimente distractive, vei învăța despre lumea înconjurătoare și vei descoperi noi tehnologii. Unul dintre cele mai populare exponate este planetariul, unde poți călători prin spațiu și observa constelațiile și planetele.

De asemenea, există o cafenea în incintă, unde poți să te relaxezi. O vizită la Satrosphere Science Centre în timpul călătoriei în Aberdeen, îți va oferi o experiență educativă și distractivă în același timp.

Drum Castle

Drum Castle, o comoară istorică din regiunea Aberdeenshire, acest castel magnific este situat la aproximativ 11 km vest de centrul orașului Aberdeen și datează din secolul al XIII-lea.

Drum Castle este una dintre cele mai bine conservate și remarcabile fortificații din Scoția, ceea ce îl face o destinație populară pentru turiști și iubitorii de istorie.

Castelul Drum este situat pe o colină împădurită și oferă o vedere impresionantă a împrejurimilor. Te poți bucura de o plimbare plăcută în jurul grădinilor de trandafiri și a pădurii de pe proprietatea castelului sau să poți explora interiorul fascinant al castelului. În cadrul vizitei, vei putea explora camerele interioare ale castelului, inclusiv salonul imens de bal, sala de mese și biblioteca, fiecare fiind mobilată și decorată într-un stil tradițional. Poți admira colecția impresionantă de mobilier, tapiserii și alte obiecte istorice care au fost adunate de-a lungul secolelor de familia Drum.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 14 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

The Ballater Walk

Dacă dorești o experiență plăcută în natură în timp ce vizitezi Scoția, atunci ar trebui să încerci plimbarea pe jos prin Ballater.

Această plimbare este o experiență minunată prin frumoasele peisaje ale zonei.

Traseul pornește din centrul orașului și urmează cursul râului Dee. Pe parcursul plimbării vei putea admira peisajele încântătoare ale regiunii Deeside, printre care se numără păduri de pini și munți, dealuri pline de flori sălbatice, cascade și râuri cristaline. De-a lungul traseului, vei întâlni diverse puncte de interes, cum ar fi ruinele Castelului Knock, care datează din secolul al XIV-lea, precum și case de vacanță tradiționale.

De asemenea, vei avea ocazia să te oprești la câteva dintre cafenelele și pub-urile locale pentru a te bucura de o gustare sau o băutură revigorantă.

În general, acest traseu este o activitate minunată, perfectă pentru cei care doresc să se bucure de natură și să se relaxeze departe de zgomotul orașului.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia scoțiană este plină de preparate tradiționale delicioase, multe dintre ele având influențe puternice din cultura celtică și nordică.

Mai jos vei găsi câteva preparate delicioase pe care trebuie să le încerci.

 • Cullen skink - o supă tradițională din scoici și somon afumat, cu ceapă, cartofi și lapte. Este de obicei servită cu pâine prăjită.
 • Cranachan - este un desert tradițional din iaurt, frișcă, ovăz prăjit, miere și afine. Acesta este de obicei servit în timpul sezonului de vară.
 • Scotch pie - o plăcintă cu carne de vită sau miel tocată, împachetată într-o crustă crocantă de patiserie. Aceasta este de obicei servită cu sos de carne și piure de cartofi.
 • Haggis neeps and tatties - o combinație tradițională de haggis, piure de cartofi și tăiței de napi. Este adesea servită ca fel principal la sărbătorile scotiene, cum ar fi Burns Night.
 • Porridge - este un mic dejun tradițional din ovăz fiert în lapte sau apă, cu adăugarea de stafide, fructe sau sirop de arțar.
 • Shortbread - este un biscuit tradițional din unt, zahăr și făină, cu o textură crocantă. Acesta este de obicei servit cu o ceașcă de ceai sau de cafea.

Restaurante

 • The Silver Darling - situat pe cheiul din Aberdeen, acest restaurant oferă o varietate de preparate cu fructe de mare, precum homar, stridii, crab și altele. Meniul se concentrează pe ingrediente locale și de înaltă calitate, iar designul modern și minimalist al restaurantului creează o atmosferă relaxantă și elegantă.
 • Moonfish Cafe - acest restaurant este cunoscut pentru preparatele sale cu pește proaspăt și fructe de mare, preparate cu ingrediente locale și de înaltă calitate. Meniul se schimbă în funcție de sezon și este creat cu o atenție deosebită la detalii.
 • Cafe 52 - acest restaurant oferă preparate tradiționale scoțiene, dar și opțiuni moderne, cu ingrediente locale și de înaltă calitate. Ambianța este primitoare și relaxantă, iar meniul este variat și se adaptează sezonului.

De la frumusețile naturale la istoria bogata și patrimoniul cultural, Aberdeen oferă o gamă largă de atracții pentru toți vizitatorii.

Nu uita să încerci preparatele locale, și să te oprești la unul dintre restaurantele recomandate pentru o experiență culinară autentică.

Cu atât de multe de făcut și de văzut, Aberdeen este un oraș minunat pentru o vacanță și o destinație turistică excelentă.