Kilkenny este un oraș fermecător din sud-estul Irlandei, care este cunoscut pentru istoria sa bogată, arhitectura medievală impresionantă și viața culturală vibrantă.

Orașul a fost fondat în secolul al VI-lea, iar arhitectura sa medievală a fost bine păstrată de-a lungul timpului. Astfel, Kilkenny este renumit pentru castelele și fortărețele sale, ale căror povești fascinante sunt încă bine păstrate.

Străzile înguste și pietruite oferă un aer plin de mister, iar centrului orașului este plin de clădiri istorice fascinante și case din perioada medievală transformate în pub-uri tematice, restaurante tradiționale și magazine ce oferă o varietate largă de produse artizanale unice.

Cunoscut pentru viața culturală vibranta, orașul este gazda Festivalul Kilkenny, care are loc anual și aduce artiști și muzicieni de renume internațional.

De asemenea, orașul are o multitudine de teatre și galerii de artă care expun atât artiști locali cât  și internaționali. Un oraș plin de posibilități, cu o mulțime de atracții interesante ce așteaptă să fie descoperite.

Mai jos vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasa, obiective turistice si activități unice pentru o vacanță de neuitat.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Kilkenny

Pentru a ajunge în Kilkenny va fi nevoie mai întâi să zbori până în capitala Irlandei, Dublin. Din București găsești zboruri directe, prețurile pornesc de la 47 euro dus-întors, iar mai multe detalii poți să găsești aici. 

Din Dublin poți lua un tren care te va duce direct în Kilkenny. Călătoria durează aproximativ 1 oră și 40 de minute iar prețurile biletelor pornesc de la 10 euro, mai multe detalii poți să găsești aici.

Cazare - Unde te cazezi în Kilkenny

Kilkenny este un oraș popular ce atrage anual mii de turiști prin obiectivele sale istorice și culturale. Aici vei găsi o gamă largă de hoteluri, pensiuni și B&B-uri, potrivite pentru toate preferințele și bugetele.

  • Club House Hotel Kilkenny - Acest hotel boutique este situat în centrul orașului Kilkenny și oferă camere elegante, pline de  confort, precum și un restaurant cu specific irlandez și un bar modern. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane este de 90 de euro, iar micul dejun este gratuit.
  • Kilmore Guesthouse - Kilmore Guesthouse este o tradițională situată la aproximativ 10 minute de mers pe jos de centrul orașului Kilkenny. Aceasta oferă camere curate și luminoase, decorate într-un stil clasic. Poți savura un mic dejun irlandez bogat în fiecare dimineață, iar prețul unei camere duble este de 104 euro.
  • Bridge View B&B - Bridge View B&B este o locație confortabilă și primitoare din Kilkenny, situată la numai câțiva pași de centrul orașului. Camerele sunt confortabile și spațioase, cu băi private și sunt decorate modern. Prețul unei nopți de cazare pentru două persoane este de 100 de euro, iar micul dejun este inclus în preț.

Obiective turistice Kilkenny - Ce vizitezi in Kilkenny

Kilkenny Castle

Kilkenny Castle este o fortăreață din secolul al XII-lea situată în inima orașului Kilkenny.

A fost construită de familia Butler, una dintre cele mai importante familii aristocrate din Irlanda. Castelul a fost locuit până la mijlocul secolului al XX-lea și a fost deschis pentru vizitatori în anul 1967.

Castelul a fost construit în stilul gotic normand și are o arhitectură impresionantă. Are patru turnuri de colț și un turn central mai înalt, care oferă o priveliște minunată asupra orașului Kilkenny.

Pe parcursul secolelor, castelul a suferit numeroase modificări și îmbunătățiri, iar astăzi se prezintă într-o formă impresionantă. In incinta castelului se gaseste si The Butler Gallery.

Tururile ghidate sunt disponibile și îți vor oferi ocazia de a explora interiorul castelului și de a învăța mai multe despre istoria sa bogată. De asemenea, grădinile castelului sunt o atracție în sine, cu alei pietruite, flori colorate și o serie de terenuri de tenis.

Prețurile biletelor pentru adulți pornesc de la 8 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

St. Canice's Cathedral

Catedrala Sf. Canice este una dintre principalele atracții turistice ale orașului Kilkenny și un important monument istoric din Irlanda.

Catedrala a fost construită în secolul al XIII-lea și este dedicată Sfântului Canice, patronul spiritual al orașului Kilkenny. Catedrala este situată în partea de nord a orașului Kilkenny și are o arhitectură gotică impresionantă, cu turnuri înalte și vitralii frumoase. Interiorul este la fel de impresionant, cu pietre sculptate și detalii minuțioase.

Poți urca în turnul catedralei pentru a te bucura de o panoramă magnifică asupra orașului Kilkenny și a împrejurimilor.

Catedrala găzduiește și o colecție impresionantă de obiecte istorice, inclusiv manuscrise medievale și alte artefacte prețioase. Prețul unui bilet pentru adulți este de 6 euro, iar mai multe detalii poți găsi aici.

The Smithwick's 

Este o experiență unică și interactivă ce explorează istoria și procesul de producție a celebrei beri irlandeze Smithwick's.

Aici vei avea ocazia să descoperi povestea fondatorului John Smithwick, să vezi utilajele folosite în fabricarea berii și să înveți despre ingrediente și procesele de producție. În timpul turului ghidat, se fac degustări de bere și se oferă informații despre cum să savurezi gustul autentic al berii Smithwick's.

La final vei descoperi și un magazin de suveniruri unde poți cumpăra diferite produse și beri unice, precum și un bar unde se poți servi o gamă largă de beri interesante și unice marca Smithwick's. Prețul unui bilet pentru adulți este de 18 euro, iar mai multe detalii poți afla aici.

Rothe House and Garden

Rothe House and Garden este un muzeu care prezintă istoria orașului și a familiei Rothe, care a locuit în aici încă din secolul al XVII-lea. Clădirea a fost renovată și reînviată pentru a-și recăpăta aspectul original, iar vizitatorii pot explora casa și grădinile sale într-un tur ghidat.

Muzeul prezintă o colecție de mobilier, obiecte de artă, piese textile și alte artefacte din perioada secolelor  XVII și XVIII , inclusiv o serie de picturi portret ale familiei Rothe.

Grădinile sunt pline de diferite specii de flori și plante decorative, cu o varietate îmbietoare de culori și parfumuri, oferind o oază de liniște și frumusețe în mijlocul orașului.

O destinație ideală dacă îți dorești să te relaxezi și să descoperi noi informații interesante. Mai multe detalii despre program și bilete poți să găsești aici.

The Black Abbey

The Black Abbey este o biserică dominicană din secolul al XIII-lea, situată în centrul orașului Kilkenny. Această biserică gotică impresionantă a fost construită în anul 1225 și a supraviețuit de-a lungul secolelor ca un simbol al istoriei și culturii irlandeze.

Biserica a fost restaurată în anii '50, iar astăzi se remarcă prin frumoasele vitralii și statui din interior. Aici vei putea admira un număr impresionant de picturi, precum și alte obiecte de artă sacră, în timp ce te bucuri de  liniștea bisericii.

The Black Abbey este una dintre cele mai populare și vizitate biserici din oraș și o destinație impresionantă pentru oricine dorește să se bucure de arhitectură gotică și istoria irlandeză.

St. Mary's Church

St. Mary's Church este o biserică catolică din secolul al XVIII-lea, situată în centrul orașului Kilkenny, pe strada James.

Clădirea a fost construită în stil neoclasic și are o fațadă impresionantă din piatră și un interior grandios cu arcade de piatră, cu vitralii colorate și ferestre cu rozete.

Printre obiectele de patrimoniu găsite în biserica se numără o cruce de piatră din secolul al X-lea și o statuie a Maicii Domnului din secolul al XIV-lea. Aici au loc în continuare slujbe și evenimente religioase, iar vizitatorii sunt bineveniți să participe la acestea sau să exploreze interiorul bisericii în timpul programului de vizitare.

În apropierea bisericii se află și o grădină plină de flori și plante, care poate fi explorată. Accesul este gratuit, iar mai multe detalii găsești aici.

The Medieval Mile Museum 

The Medieval Mile Museum este un muzeu, care oferă o experiență interactivă a istoriei locale.

Aflat în inima orașului, muzeul se află într-o clădire veche de secole, care găzduiește o colecție vastă de obiecte și exponate legate de istoria orașului și a regiunii. Aici vei afla mai multe despre viața medievală și istoria bogată, inclusiv despre evoluția arhitecturii și a artei în Kilkenny.

Muzeul are o gamă largă de obiecte, inclusiv armuri și costume medievale, hărți și documente importante, dar și alte obiecte care au legătură cu viața de zi cu zi din trecutul orașului. De asemenea, există o expoziție multimedia care oferă informații și detalii fascinante despre istoria locală.

Muzeul face parte dintr-un circuit cultural numit Medieval Mile, care include alte obiective turistice important, cum ar fi Kilkenny Castle și Catedrala Sfântului Canice.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 9 euro, iar mai multe detalii poți afla aici.

Shee AlmsHouse 

Acesta este unul dintre cele mai vechi și mai interesante obiective turistice din Kilkenny, a fost construită în anul 1582 și a fost utilizată ca o casă de ajutor social pentru săraci timp de secole.

Clădirea este construită din piatră și cărămidă și are o fațadă impresionantă cu ferestre în stil gotic și un acoperiș înalt din lemn. Aici vei descoperi expoziții diverse,unice și artefacte care ilustrează istoria locului. Printre acestea se numără documente vechi, imagini și alte obiecte de epocă care oferă o perspectivă asupra vieții în Kilkenny de-a lungul secolelor.

Un loc ideal pentru cei ce își doresc să exploreze istoria și cultura orașului.

The National Craft Gallery este un muzeu dedicat artizanatului și obiectelor de artă. Acesta găzduiește o colecție impresionantă de lucrări de artă, inclusiv mobilier, ceramică, sticlărie, textile și bijuterii, realizate de artiști și artizani irlandezi contemporani.

Muzeul a fost fondat în anul 2000 și este situat într-o clădire istorică restaurată, care datează din secolul al XVIII-lea. În plus față de expozițiile sale permanente, galeria prezintă, de asemenea, expoziții temporare, ateliere și evenimente pentru publicul larg.

O vizită la The National Craft Gallery este o experiență culturală minunată, care oferă o perspectivă unică asupra artei și meșteșugurilor irlandeze contemporane. Aici poți admira și cumpăra piese unice de artă, precum și să înțelegi mai multe despre procesul creativ și istoria artei și meșteșugurilor.

Gastronomie & Restaurante

Mâncarea tradițională irlandeză este un amestec de ingrediente simple și proaspete care includ carne, legume, fructe de mare și cartofi. Kilkenny este un loc minunat pentru a experimenta preparatele tradiționale irlandeze și de a avea parte de o experiență culinară minunată.

Unul dintre cele mai populare preparate din Kilkenny este Irish stew, o tocăniță de carne de miel sau oaie cu ceapă, cartofi, morcovi și alte legume.

Peștele și fructele de mare sunt, de asemenea, populare vei putea încerca preparate precum fish and chips sau seafood chowder (o supă din fructe de mare).

De asemenea, trebuie să încerci black pudding, o budincă făcută din sânge de porc și ovăz, și boxty un fel de clătită din cartofi cu diverse umpluturi. Kilkenny este, de asemenea, cunoscut pentru berea sa artizanală, pe care o poți savura într-un pub tradițional irlandez pentru o experiență autentică.

Unde mănânci în Kilkenny

  • Kilkenny - Situat în centrul orașului Kilkenny, Kyteler's Inn este un pub-restaurant tradițional irlandez care servește mâncăruri irlandeze autentice, într-o atmosferă vibrantă și primitoare. Acest loc este alegerea ideală pentru a te bucura de o masă delicioasă autentic irlandeză.
  • Zuni Restaurant - Un restaurant elegant unde vei avea parte de preparate incredibile. Meniul conține o varietate de preparate pe bază de pește proaspăt, carne de vită irlandeză dar și opțiuni vegetariene și vegane.
  • The Marble City Bar  - Acesta este un pub tradițional irlandez, ce servește preparate irlandeze tradiționale, fiind cunoscut pentru plăcintele sale cu carne și legume. De asemenea, restaurantul are o selecție impresionantă de bere și whiskey irlandez și atmosfera este extrem de plină de viață.

Kilkenny este un oraș fermecător cu o istorie bogată și o cultură vibrantă.

De la frumoasele sale castele și catedrale la galerii de artă, muzee și restaurante cu preparate tradiționale irlandeze, Kilkenny oferă o gamă largă de atracții turistice.

Cu toate acestea, ceea ce face acest oraș cu adevărat special este atmosfera sa prietenoasă și primitoare.