,,Cea mai bună călătorie este întotdeauna următoarea” – Javier Reverte

Pasionat de călătorii scurte și descoperirea unor locuri noi?

Italia este una dintre destinațiile ideale pentru o vacanță, indiferent de regiunea pe care o alegi.

Să recunoaștem! Italia are acel farmec misterios și magia sa, unde ai parte de peisaje minunate și instagramabile.

Cum Bologna este situată în nordul Italiei, foarte aproape de Florența, am decis să fugim o zi și acest oraș.

Florența este, în adevăratul sens al cuvântului, o bijuterie arhitecturală care impresionează orice călător grăbit, exact ca noi, care ne-am dorit să explorăm într-o singură zi principalele atracții turistice.

Bun…Și acum ce putem face și ce putem vizita într-o zi în Florența?

Cum ajungi de la Bologna la Florența

Dacă te afli deja în Bologna, cea mai ușoară modalitate de a ajunge în Florența este să faci o călătorie cu trenul (de la Gara Centrale).

Distanța pe care o ai de parcurs cu trenul este de 82 km până în Gara Santa Maria Novella din Florența. Trenurile circulă între orele 6 și 23 și prețul unui bilet variază între 10 și 40 euro de persoană, ținând cont de tipul de tren și de durata călătoriei (40-1h50min).

*biletele se pot achiziționa online sau fizic, direct de la automatele din gară.

Cazare

În cazul în care dorești să te bucuri mai mult de experiența florentină, aici poți găsi câteva cazări accesibile ca preț, cu mic dejun inclus, amplasate în inima orașului.

Top 5 atracții turistice în Florența

Catedrala Santa Maria del Fiore sau ”Domul din Florența”

În Piazza del Duomo, se află una dintre cele mai impresionante catedrale. Catredrala Santa Maria del Fiore reprezintă centrul religios al Florenței, o capodoperă arhitecturală, cunoscută și sub denumirea de Domul din Florența.

Grandioasă, impozantă, cu un exterior inedit, bogată în motive renascentiste și un interior de inspirație gotică, Catedrala era cea mai mare biserică din Europa la acea vreme.

Intrarea este liberă, însă dacă vrei să urci și în Dom, accesul se face pe baza unui bilet, pe care îl găsești aici

*Pentru o priveliște de ansamblu asupra orașului, îți recomandăm să urci cele 463 de trepte ce duc fix în vârful Domului, la apusul soarelui.

Clopotnița lui Giotto

Turnul-clopotniță este unul dintre cele mai frumoase din Italia. Clopotnița reprezintă o mărturie a arhitecturii gotice florentine specifică secolului XIV.

Pentru a vizita turnul clopotniței (15 euro/pers) trebuie să ai alocat aproximativ 45 de minute. Ca să ajungi în vârf, ai te urcat 414 trepte, deoarece nu există lift!. *Poți opta și pentru un tur audio aici

Ponte Vecchio

Nu ai cum să ajungi în Florența, și să ratezi cel mai important ”unghi” de fotografie din Florența.

Construit în 1218, reconstruit în anul 1343, un reper al orașului, Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din Florența.

Ca o ironie, făcând apel la istorie, Ponte Vecchio este singurul pod care traversează râul Arno și care a rezistat neatins de urmele lăsate în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Ironia constă în faptul că, totuși neatins de împrejurările războiului, podul a ”suferit” numeroase lucrări de restaurare din cauza uzurii, umezelii și a inundațiilor.

În trecut, căsuțele colorate erau destinate măcelarilor, pescarilor și tăbăcarilor, drept magazine, însă din anul 1593, Ferdinand I a decretat ca numai aurarii și bijutierii să aibă magazinele de-a lungul podului. În prezent, vei putea admira magazinele arhipline de bijuterii, vitrinele negustorilor de artă și pe cele ale vânzătorilor de suveniruri.

Se spune că în jurul podului ar fi în jur de 8 milioane de lacăte ale dragostei.

Palatul Pitti

Palazzo Pitti este un palat enorm influent renascentist situat în partea sudică a râului Arno, imediat lângă Ponte Vecchio. Pe vremea aceea, Palatul a fost cumpărat de familia De Medici (1549) și a servit drept reședința principală a familiilor Marelui Ducat al Toscanei.

Dacă intenționezi să vizitezi Palatul, astăzi este cel mai mare muzeu din Florența și găzduiește peste 500 de picturi, majoritar renascentiste.

Giardino di Boboli

În spatele Palazzo Pitti se află Gradinile Boboli, un parc elegant, îngrijit și frumos toaletat, amenajat în același stil renascentist și care se întinde pe o suprafață de 45.000 de metri pătrați.

Giardino di Boboli, se numără printre valoroasele comori pe care familia Medici le-a lăsat moștenire Florenței. Peste 5 milioane de turiști, vin să admire acest imens și frumos parc împânzit cu alei pline de diversi arbori, fântâni de piatră, grote artificiale și sculpturi vechi de sute de ani.

Pe lângă plimbarea relaxantă prin parc, am avut ocazia să identificăm alte monumente spectaculoase, printre care Fântâna lui Neptun, Fântâna lui Ocean și Fântâna lui Bacchus.

*cel mai bine este să optezi pentru un tur complet cu ghid deoarece este o suprafață foarte mare de explorat și plimbarea poate fi obositoare (ultima intrare se face la ora 15:30).

*biletele de acces la obiective pot fi achiziționate online prin aplicația GetYourGuide.

Ce să mânânci în Florența

După atâta hoinărit și explorat, caută și oprește-te la All`Antico Vinaio și ia-ți un panini! O să fie extrem de greu să te decizi, dar orice vei alegi este DE-LI-CIOS!

Este proaspăt, fresh și sățios, perfect pentru a-ți potoli foamea!

*Poți consulta meniul aici: https://ww.allanticovinaio.com/

Adresa: Via dei Neri, 76r, Firenze (2 minute de mers pe jos de Palazzo Vecchio)

Pentru un desert specific italiano-florentin, am ales să degustăm câteva variante de cannoli și aragostine!

După aceste bunătăți umplute cu diverse creme făcute de casă, ne declarăm fani desăvârșiți ai cremei de ”pistacchio”. Gustul fin și plăcut al cremelor de fistic și alune de pădure (nocciola), învelite de foietajul fraged perfect rulat, sunt un DUO perfect pentru un desert rafinat!

*locație deserturi și specialități italiene - Cofetăria Gino`s Bakery , care se află în apropierea Ponte Vecchio

O zi poate fi suficientă să te îndrăgostești de acest oraș, însă nu îndeajuns ca să explorezi.

”Leagănul Renașterii” sau ”Capitala artei”, Florența este în sine un muzeu în aer liber, încărcat de istorie și cultură.

Dacă plănuiești un city-break de câteva zile în regiunea Toscana, nu ezita să fugi o zi și în Florența!