Când începi să călătorești, să fugi câteva zile să te relaxezi, un city-break în Italia este prima variantă care îți poate trece prin minte.

Italia este țara tuturor posibilităților când vine vorba de travelling. Este una dintre destinațiile în care poți merge de nenumărate ori, în orice moment al anului și tot îți rămâne ceva de explorat.

Noi am ales Bologna sau ,,orașul roșu”, așa cum este supranumit datorită acoperișurilor și fațadelor clădirilor.

Bologna este capitala regiunii Emilia-Romagna, din nordul Italiei. Orașul Bologna este cunoscut pentru una dintre cele mai vechi universități, înființată în 1088.

Dacă te întrebi ce poți face sau ce poți să vizitezi în Bologna, îți spunem că posibilitățile sunt suficiente pentru câteva zile de vacanță.

Cum ajungi în Bologna

,,Simplu, rapid și ieftin”. Italia, fiind o țară extrem de tranzitată de către turiști, poți rezerva cu ușurință bilete de avion spre Bolgna la prețuri minime, căci sunt puse la dispoziție zboruri low cost pe tot parcusul anului.

Odată ce ai aterizat pe aeroportul din Bologna (Guglielmo Marconi), caută indicatoarele Marconi Express. Trenul Marconi Express, recent introdus, este cea mai rapidă și ușoară variantă care asigură legătura dintre aeroport și Gara Centrală din Bologna.

*gara trenului Marconi Express se află la primul etaj al terminalului

*preț bilet 12,8 EUR/sens sau 23,3 EUR/dus-întors 

Transportul în Bologna

Cea mai simplă și eficientă metodă de a te deplasa în Bologna pe distanțe mai lungi este cu autobuzul (biletul se poate achiziționa direct din autobuz cu orice card la POS-urile contactless), aici rețeaua de transport fiind foarte bine pusă la punct.

Cazare

Unde poți găsi o cazare bună?...inclusiv pentru un grup de 6 persoane

Noi am ales varianta unui apartament cu 3 camere (o cameră pentru fiecare cuplu), rezervat prin Booking, link aici.

Ce să vizitezi în Bologna

Urcă ,,câteva” scări ca să ajungi în Turnul Asinelli

Turnurile medievale Asinelli și Gariselda reprezintă simboluri emblematice care definesc Bologna. În trecut, acestea aveau rol de observație și de apărare, însă acum îți poate oferi cea mai spectaculoasă priveliște asupra întregului oraș.

Doar unul dintre turnuri este deschis vizitatorilor (Turnul Asinelli), de unde îți poți rezerva în avans biletul (5 euro/persoană), ca să nu ratezi această experință. Va trebui să urci cele ,,câteva” trepte, 500 mai exact, până în vârf, însă îți garantăm că vei avea parte de o panoramă care îți taie răsuflarea și care nu te va dezamăgi! (recomandarea este să urci odată ce soarele începe să apună)

Plimbă-te prin Piazza Maggiore

Bologna este extrem de ofertantă când vine vorba de piețe și piațete, însă Piazza Maggiore este cea mai mare și cea mai cunoscută. Aici simți că te afli în centrul Bolognei și te poți opri și admira și faimoasa Basilica di San Petronio.

Tot aici vei găsi și Fântâna lui Neptun, zeul apelor și al mărilor, care datează din secolul XVI, proiectată și construită de sculptorul flamand Giambologna.

Fântâna este menită să fie simbol al puterii papale, însă a reușit să dea naștere unui adevărat scandal. Imaginea fântânii în sine, trupurile senzuale ale nimfelor mării, poziționate la bază, completată de nudul masculin al lui Neptun nu au fost întocmai pe placul bisericii. Plus, așa cum spun legendele, sculptorul ar fi apelat la o iluzie optică: dacă privești din spatele statui, dintre partea dreaptă, degetul mare al mâinii stângi pare...un organ genital în erecție.

Trecând peste această imagine ușor indecentă, de-o parte și de alta a fântânii se observă cele două palate: în partea dreaptă, Platul Re Enzo, după numele regelui Enzo al Sardiniei și în partea stângă, este Salaborsa, fost palat al Bursei, însă astăzi este o frumoasă bibliotecă, care are și o curte interioară.

La Picola Venezia - ,,Fereastră” către Mica Veneție

Bologna în anumite privințe aduce foarte mult cu peisajele din Veneția. În trecut existau multe canale navigabile care conectau orașul cu râul. În timp, acestea au fost acoperite. Însă, putem admira unul dintre cele rămase chiar pe Via Piella, lângă Trattoria Biassnot. Aici, se află o fereastră aproape insesizabilă, care poate fi deschisă și care îți poate dezvălui o priveliște tipic venețiană. Este unul dintre cele mai ascunse locații din Bologna, dar și cele mai instagramabile.

Zidurile care ,,șoptesc” secrete

Aflați în Piazza Maggiore, am intrat în Palazzo del Podesta și imediat în spatele oficiului de turism Bologna Welcome, ne-am oprit în mijlocul unei săli cu 4 colțuri, fiecare având deasupra câte o statuie. Mergi într-unul dintre cele 4 colțuri, iar cealaltă persoană se așază în colțul opus, în diagonală. Acum, șoptește ceva spre perete și vei rămâne uimit că persoana de la celălalt colț te va auzi și te va înțelege perfect.

*În Evul Mediu, călugării puteau spovedi astfel bolnavii de ciumă sau lepră, fără să se contamineze.

Admiră coloanele ce definesc arhitectura orașului

Bologna este cunoscută pentru coloanele groase și impunătoare, numite porticos, prezente în tot orașul. Nu tebuie să le cauți, ci pur și simplu le observi, le admiri și te bucuri de frumusețea lor.

Panis vita, Canabis protectio, Vinum laetitia

Pe bolta porticului, Turnul Scappi, se află câteva fresce pe care se regăsesc inscripțiile: Panis vita (”Pâinea e viață”), Canabis protectio (”Canabis e protecție”) și Vinum laetitia (”Vinul e bucurie”). Inițial s-a crezut că inscripția referitoare la canabis face aluzie la efectele plantei medicinale. Însă, în acea perioadă, în Bologna înflorise comerțul cu cânepă, ceea ce însemna pentru oraș o adevărată creștere economică.

 Pe lângă ”misterele” ascunse ale acestui oraș fascinant, am vizitat și o mulțime de catedrale și biserici greco-catolice specifice tuturor zonelor din Italia.

Ce să mănânci bun-bun în Bologna

Nu poți pleca din Bologna fără sa încerci mâncarea tradițională bologneză.

Bologna este un oraș pe care îl descoperi în primul rând prin gust.

Printre cele mai comandate și servite feluri în restaurantele din Bologna, evident sunt pastele Bologneze și Lasagna alla bolognese.

 

Zona Quadrilatero este raiul oricărui gurmand. Pur și simplu te vei ”pierde” prin labirintul străduțelor și inevitabil îți vor face cu ochiul localurile unde sunt făcute pe loc sandvișuri cu foccacia pline cu mortadella, prosciutto Crudo di Parma, mozarella di Bufala, sos Pesto și roșii uscate. Mmmm!

*Recomandăm: La Proscuteria pentru cele mai savuroase și copioase sandivișuri, Osteria Dell`Orsa pentru cele mai bune paste și L`Antica Pizzeria da Michele, unde vei savura cea mai bună pizza făcută pe vatră.

După niște ore de explorat frumușețile Bolognei, pe lângă felurile de mâncare delicioase, la final puteți savura o cafea bună,  un pahar de Prosecco sau Aperol Spritz (băutură originară din regiunea Veneto), un croissant plin cu cremă de alune și fistic, ori vă puteți bucura de o gelato de la faimoasa ciocolaterie Venchi din Piazza Maggiore.

Deși un oraș italian ,,neglijat” de vizitatori, Bologna, are multe de oferit, începând de la istorie, civilizație și cultură, pâna la descoperirea gusturilor culinare locale.

Sunt multe locuri atât de frumoase pe care le poți vizita în Bologna. Noi am ales această destinație pentru 2 zile, am hoinărit străduțele orașului, am vizitat principalele atracții, am savurat preparatele și delicatesele zonei și am elucidat misterele ,,orașului roșu”.