Unde fugim iarna la cald? În Maldive e vârf de sezon, așa că vă invit într-o călătorie tropicală cu nisip fin, cocotieri și apă de un albastru superb! Așa aș și descrie paradisul în câteva cuvinte. Nu o să ajungem la un resort de lux, dar o să vă povestesc despre două insule locale, unde plajele rivalizează cu cele din imaginile alea de vis de pe internet. O să descoperiți în acest articol cum arată viața pe o astfel de insulă paradisiacă, ce gătesc localnicii și cum conviețuiesc cu turiștii. O experiență completă, zic eu, despre o altă cultură și despre diversitate, de care pe o insulă resort nu o să ai parte în totalitate.
Cum ajungi în Maldive
Cu puțin research făcut din timp o să găsești bilete accesibile către Male, capitala Republicii Maldive.
Noi nu am apelat la o agenție de turism, am organizat totul pe cont propriu. Am zburat din București în Abu Dhabi, unde am avut escală, cu Wizz Air.
Din Abu Dhabi în Male am avut zbor cu Etihad, compania low-cost din Abu Dhabi. Am avut o surpriză plăcută pe această rută: am primit mâncare și am putut viziona filme, iar scaunele au fost mult mai confortabile decât la Wizz. :)
La întoarcere am zburat cu aceleași companii. Zborul dus-întors ne-a costat 1800 de lei de persoană, dar puteți găsi chiar și mai ieftin.
În Maldive sunt peste o mie de insule, dintre care 250 sunt locuite și se împart în două categorii: insule locale și insule de lux unde se află unul sau mai multe resorturi.
Din Male pe aceste insule se poate ajunge în trei moduri. Cu barcă rapidă: costă între 40 și 60 de dolari de persoană și trebuie să faceți rezervare înainte (în cazul nostru de rezervare s-a ocupat proprietarul cazării). Există și feribot local care costă în jur de 3 dolari, dar durează foarte mult călătoria (de exemplu parcurge 70 km în 5 ore). Bineînțeles, se poate și cu hidroavion în cazul insulelor resort și costă 350$ de persoană.
Teoretic, în Maldive sezonul de vârf este din ianuarie până în aprilie, dar localnicii spuneau că s-a mai decalat și în ianuarie la începutul lunii a plouat neobișnuit de mult. Cu alte cuvinte sunt șanse mari ca și în afara sezonului să aveți parte de vreme foarte bună.
Acum că am lămurit lucruri ce țin de organizare, vreau să vă spun că în acest articol o să vă prezint strict experiența mea avută pe două insule locale din Maldive. Nu vreau să vă conving să alegeți tot insule locale, în locul celor resort, ci doar o să scriu informații relevante dacă vă doriți o călătorie de genul acesta, pe care să o organizați voi și să vedeți cum arată viața pe o insulă locală. Din punctul meu de vedere e o chestiune de alegeri, de gusturi, de buget și de ceea ce vă doriți voi de la o vacanță, ce fel de turist sunteți, fie că vreți să mergeți la all inclusive și să stați toată ziua pe plajă, fie că vreți să explorați insulele și să cunoașteți altă cultură, așa cum am făcut noi.
În plus, voi demonta mitul că în Maldive poți ajunge doar dacă ai foarte mulți bani, se poate și „pe buget” și să ai o vacanță suuuuuper frumoasă!
Am ales două insule pentru că am vrut să explorăm cât mai mult: prima este mai sălbatică, în timp ce a doua este puțin mai animată.
Insula Thoddoo
Prima insula pe care am mers este insula locală Thoddoo și am călătorit cu barca rapidă de la aeroport aproximativ o oră. De rezervarea pentru barcă s-a ocupat gazda noastră, așa că a fost foarte simplu, oamenii deja erau pregătiți cu lista și am fost preluați pentru îmbarcare.
La sosire am fost așteptați de un alt reprezentant al cazării care ne-a luat bagajele și ne-a dus cu un fel de tuc tuc. Mi s-a părut foarte frumos gestul lor, deși nu ne anunțase nimeni înainte că vom fi asteptati în port, deci a fost o surpriză. Noi nici nu ne-am făcut griji pentru deplasarea până la vila la care aveam rezervarea pentru că distanțele sunt mici.
Acolo, am fost primiți cu nuca de cocos și cu multă amabilitate. Deci din start am observat că localnicii se străduiesc să ne facă șederea la ei cât mai plăcută, așa că am intrat rapid în atmosfera de insulă, yuhuu.
Am ajuns în jurul orei 16 și am încheiat ziua cu o plimbare rapidă pe plajă (abia așteptam să vedem paradisul cu ochii noștri), unde am avut parte de un apus foarte plăcut, de aer cald și multă liniște (în țară erau -20 de grade..). Am făcut și o baie în ocean, desigur. Minunat sentimentul!
După ce s-a înserat am căutat un restaurant unde am mâncat caracatiță și steak de ton. Cele două feluri principale (delicioase, de altfel) și două sucuri naturale din papaya și fructul pasiunii, ne-au costat în jur de 120 de lei pentru două persoane.
Pe insula Thoddoo am stat cinci nopți. A doua zi dimineața am luat repede micul dejun și am fugit pe plajă.
Ei bine, abia acum când am ajuns, pe lumina zilei, am realizat că noi chiar am pășit în paradis și am ales una dintre cele mai spectaculoase insule locale. Vă las fotografiile făcute, care vorbesc de la sine.. și vă mărturisesc că în realitate este de o mie de ori mai frumos. Nisipul ăla alb și fin, palmierii de un verde atât de intens, cerul albastru, fără niciun nor și culoarea incredibilă a oceanului, apa limpede, toate, mi-au dat senzația că visez. Ireal de frumos! Nu mi-am mai dorit decât să merg cu tălpile goale prin nisip și să mă bucur ca un copil că, pur și simplu, văd bucățica asta de rai cu ochii mei. Ne-am petrecut ziua pe plajă și am admirat ore întregi frumusețea, sălbăticia locului și tot nu ne-am săturat. Aș fi putut sta așa zile în șir...
Pe plajă nu sunt baruri, nu pune nimeni muzică, e liniște și bine. Sunt doar câteva șezlonguri pe care ai noroc să le prinzi libere dacă mergi dimineața devreme. Iar ăsta e un lucru pe care trebuie să îl faceți aici, mergeți dimineața devreme ca să vă bucurați de răcoare, de plaja goală și de apa caldă.
Drumul până la plajă este umbrit de o parte și de alta de cocotieri înalți, așa că plimbarea în sine până acolo este chiar plăcută. La intrare sunt doi localnici care vând fructe.
Pe insulă, pe lângă turism, localnicii fac agricultură, deci o să vedeți multe plantații cu legume și fructe. Noi ne opream zilnic și cumpăram nucă de cocos, fructul pasiunii, banane ori papaya.
Cazare Insula Thoddoo
Cazarea noastră a fost la Summer Inn Thoddoo, la 75$ pe noapte, cu mic dejun inclus. Mi-a plăcut că era aproape de plajă și practic de la vilă intram imediat pe drumul frumos cu cocotieri de care v-am spus mai sus. Noi am contactat gazda și pe whatsapp pentru confirmarea rezervării, ceea ce vă recomand și vouă. Uneori așa vă fac și discount și stabiliți rezervarea pentru speed boat, ora la care ajungeți și de câte locuri aveți nevoie.
Am fost sceptică în privința micului dejun, dar a fost delicios. Ne pregăteau în fiecare dimineață ton cu nucă de cocos, care a fost incredibil de bun, gustos, interesant ca arome, lipie, omletă, salată de legume proaspete și fructe.
Noi am făcut rezervările pentru cazare cu doar o săptămână înainte de a pleca pentru că a fost o vacanță spontană, așa că dacă vă organizați din timp o să aveți mai multe opțiuni disponibile din care să alegeți. Camerele sunt simple, curate, decente, ai strictul necesar și toate sunt dotate cu aer condiționat.
Ce am mai mâncat bun pe insulă?
Multe preparate din ton, chiar am încercat toate combinațiile posibile și am fost foarte încântați: noodles cu ton, orez cu ton, paste cu ton, pizza și burger cu ton, salată cu ton. Toate ne-au plăcut.
Am mâncat și fructe de mare și pește pescuit din ocean, marele avantaj fiind că erau proaspete și gustoase.
Am evitat să mâncăm pui, vită și oaie pentru că nu știi în ce condiții sunt importate produsele, dar nici în ce condiții sunt păstrate. Nu am văzut peste tot lăzi frigorifice ori frigidere, în unele locuri și apa de băut era ținută la temperatura camerei. Oricum frumusețea este să încerci produsele lor locale pănă la urmă.
Ce activități poți face pe insulă?
Bineînțeles, excursii, dar vă povestesc experiența noastră de pe cealaltă insulă imediat. Am închiriat seara la apus caiac transparent și ne-am lăsat purtați pe apă de unde ne-am bucurat de vederea spre insulă. În altă seară, stand up paddle. Am plătit 15 dolari/oră, respectiv 10 dolari/oră. În unele dimineți am făcut și snorkeling (am avut mască la noi), dar dacă nu aveți puteți cumpăra de la magazinele de pe insulă.
Aici ne-am dorit să ne bucurăm mult de peisaje, de soare, de apa Oceanului Indian și de relaxare mai ales. Nu ai cum să te plictisești de imaginea oferită de o astfel de insulă, de leagănele agățate de cocotierii înalți, de apusurile fabuloase, momentul preferat al serii.
Chiar vă îndemn să rămâneți pe plajă până apune soarele de tot pentru că vă oferă un spectacol cum nu vezi oriunde. Să faceți baie la apus, să priviți cum se oglindesc nuantețe de portocaliu și rosu în apă de parcă cerul se contopește cu oceanul. E un sentiment unic.
Insula Ukulhas
Localnicii nu pronunță „h-ul”, deci se citește „Ucula”. Asta așa ca un pont, aflat la o discuție cu un localnic care m-a învățat să pronunț corect. La fel si cu Thoddoo, care se pronunță „Todo”.
Cum am ajuns de pe o insulă pe alta
Ei bine, a fost o întreagă aventură. Trebuie să verifici foarte atent care sunt posibilitățile de transfer pentru că nu există curse zilnice între insule. Programul îl găsiți aici. Transferul privat, adică să vină cineva pe o insulă și să te ia doar pe tine costă destul de mult, undeva la 300 de doari și nu merită.
Noi am plecat din port dimineața la 6 cu ferry local pănă pe o insulă apropiată, Rasdhoo, de unde am luat barcă rapidă până pe insula Ukulhas pentru care ne făcuse rezervare gazda de acolo. Am avut la dispoziție două ore pe insula Rasdhoo, așa că am făcut un tur rapid și am mâncat pe plajă cu o vedere superbă.
Ukulhas este o insulă locală un pic mai animată în sensul că pe plajă sunt două baruri de unde poți cumpăra apă și sucuri proaspete făcute din fructe. Plaja de aici nu este la fel de spectaculoasă ca prima, dar are farmecul ei aparte.
Am stat în fiecare zi în același loc pentru că ne-a plăcut atmosfera de la Ocula Maldives - un bar cu o poveste interesantă pe care mi-a povestit-o chiar proprietarul, un tânăr. Cum turismul a devenit o sursă importantă de venit pentru localnici s-a gândit să își deschidă în 2018 un bar pe plajă la care prepara zilnic sucuri din fructe și devenise un loc apreciat de turiști. Anul trecut în noiembrie cineva i-a dat foc și a ars totul, dar nu a renunțat și l-a reconstruit de la zero, într-una din zile chiar l-am surprins pictând un oblon. Aici aveți pagina de instagram unde sunt și fotografii de la incendiu.
E tare fain să intri în discuții cu localnicii, pe câțiva chiar i-am întrebat dacă au fost vreodată prin Europa și răspunsul a fost negativ, au spus că au vizitat în special Sri Lanka și Thailanda, locuri mai apropiate de ei. Nu își permit, într-adevăr, dar traiul lor acolo este destul de bun, spuneau, destul de liniștit, fără așa mult stres. Mi-a plăcut că toți sunt bucuroși când îi întrebi lucruri despre viața lor și au răbdare să îți povestească.
Pe această insulă am ales să facem și o excursie de o zi pe care nu am rezervat-o dinainte. Am mers pur și simplu într-o seară să vedem ce opțiuni avem și ne-am oprit din loc în loc unde erau afișe cu excursii. Ne-am hotărât să mergem cu doi localnici pe care i-am simțit foarte amabili și ne-au oferit un preț corect: 60 de dolari de persoană. Spun asta pentru că, de exemplu, gazdele noastre de la cazare ne-au propus aceeași excursie cu 150 de dolari, ciudat, noi crezând că ne vor oferi un preț mai avantajos.
Am ales să mergem să înotăm cu pisicile de mare, cu rechinii doică și să vizităm un banc de nisip undeva în mijlocul oceanului.
Să le luăm pe rând: ne-au dus cu barca până la locul știut de ei pentru a înota cu pisicile de mare, ne-au oferit kit de snorkeling, iar eu am cerut suplimentar și o vestă. Fiind prima data când am făcut activitatea asta mi-a fost puțin teamă, dar unul dintre ghizi a fost atât de amabil încât efectiv m-a luat de mână și m-a dus pănă la locul în care am văzut prima pisică de mare. Apoi m-am simțit confortabil și am stat mai mult în apă să le admir. Sunt superbe, pentru mine sunt niște creaturi atât de interesante, speciale, elegante și a fost o reală bucurie să le admir. E important să nu te apropii de ele și să nu le atingi ca să fii în siguranță.
Cred că am stat mai bine de o oră aici, apoi, ca să ne relaxăm puțin am mers spre bancul de nisip.
Cât de spectaculos este să vezi o bucată de nisip înconjurată de apă fără altceva în jur!
Am primit și sandwichuri delicioase cu ton din partea organizatorilor, apă și pepene, iar asta a fost o surpriză, nu știam că vom primi și gustare. Am făcut și snorkeling aici și am văzut cei mai colorați pești, pe Nemo, și alte specii ciudat de frumoase și interesante.
Am lăsat în spate această frumusețe și am pornit spre locul în care am înotat cu rechinii. A fost un pic înfricoșător, eu nu am stat mult în apă, deși nu este periculos și am văzut cu ochii mei alți oameni care înotau foarte aproape de ei fără stres. De pe barcă unul dintre ghizi le tăia bucăți de pește să îi aducă aproape de noi.
Chiar e o experiență de făcut cel puțin o dată în viață și nu puteți rata așa ceva. Noi am mers cu cei de la Atlantis Maldives și îi recomand cu încredere. Pe instagram au multe clipuri superbe ca să vă dați seama despre ce e vorba. Tot ei vă filmează în apă, așa că o să aveți amintiri garantate.
Am spus mai sus că am ales să facem excursia cu localnici pentru că erau și alte opțiuni, adică erau niște tipi din Cehia care organizau excursii pe insulă, de exemplu. Am întrebat cum pot străinii să ofere servicii aici și am aflat că este posibil doar dacă fac un parteneriat cu un localnic pentru mici afaceri, dar care în acte sunt reprezentante de localnici pentru că este interzis prin lege la ei să permită străinilor să facă investiții pe insulele locale. Asta înseamnă că parteneriatul este doar unul verbal și în caz că se întâmplă ceva totul rămâne localnicului respectiv. Interesant. Tot sub forma asta funcționa și un restaurant cu specific italian (pe insula Thoddoo) deschis de niște străini.
Cazare Insula Ukulhas
Cazarea noastră a fost la Paguro Villa și ne-a plăcut mult, aveau o curte exterioară foarte drăguță. Ne-au primit la fel de frumos ca și pe prima insulă și ne-au oferit suc proaspăt. La ambele cazări primeam în fiecare zi apă plată și oricum majoritatea restaurantelor oferă apă gratis.
E important să vă hidratați, soarele este extrem de puternic, ceva nemaiîntâlnit. Neapărat să aveți cremă de protecție solară pentru că este și periculos să vă expuneți direct pielea.
Aș puncta și alte lucruri importante: Maldive este o țară musulmană și consumul de alcool este strict interzis, nu o să găsiți nicăieri alcool. Au plaje speciale pentru turiști și plaje pe care teoretic merg doar localnicii. Există în acest sens și alte reguli prin care le cer turiștilor să le respecte religia: să se îmbrace decent pe insulă, cu umerii și genunchi acoperiți ori să se descalțe la intrarea în magazine. Noi am respectat aceste reguli, nu vă amendează nimeni, dar am considerat că e un gest mărunt care e important pentru ei și am ținut cont.
Sfatul meu este să aveți bani cash la voi, dolari, chiar dacă moneda locală este rupia maldiviană. Majoritatea cereau dolari, iar dacă ai doar moneda locală fac un schimb mai avantajos pentru ei, deci o să pierdeți puțin la acest schimb. Tineți cont că la orice retragere de la ATM pe insulă o să plătiți un comision de 30 lei. Pe toate insulele sunt ATM-uri.
Internetul? Destul de slab, dar toate cazările oferă WIFI gratuit. Noi nu am cumpărat cartelă de internet, nu am considerat că avem nevoie pe insule atât de mici pe care nu te poți rătăci. Ne-am descărcat oricum maps offline și a fost mai mult decât plăcut să te deconectezi total de telefon pe plajă.
La întoarcere noi am avut și o noapte de cazare pe insula Male, aproape de insula pe care se află aeroportul. Asta pentru că zborul nostru a fost dimineața la 9 si nu aveam opțiune de transfer așa devreme. Deci luați și asta în calcul în funcție de ora la care aveți zborul.
Ce nu ne-a plăcut? Faptul că erau zone de pe insulă cu multe gunoaie. Un contrast destul de mare între plajele extrem de curate și unele zone locuite. Adică pe plajele turiștilor în fiecare dimineața localnicii făceau curat, măturau inclusiv frunzele. Noi am făcut turul ambelor insule, la pas, să vedem cum se prezintă, asta că am fost noi curioși. Pe prima insulă într-un capăt era groapa de gunoi unde deșeurile erau arse. Am întrebat de ce se întâmplă asta și au spus că e foarte greu să le ducă undeva, e costisitor. Pe cealaltă insulă lucrurile erau cumva sub control în sensul că acolo făceau colectare selectivă a deșeurilor și pe unele le transofrmau în compost, păreau mai preocupați de acest aspect.
În fine, problema gunoaielor este un subiect controversat si greu de stăpânit pe tot globul, iar în Asia cu atât mai mult. Însă cred că e un aspect despre care ar trebui să vorbim mai des și să îl prezentăm ca atare atunci când scriem o documentare despre vacanță. Înainte să plecăm am vizionat multe vloguri de călătorie care pur și simplu au evitat acest aspect și au prezentat doar partea frumoasă a lucrurilor, cu toate că și acest lucru e parte din vacanță și din viață pănă la urmă. Noi, ca turiști, putem să avem grijă măcar și să nu aruncăm gunoaiele pe stradă ori în apă.
Ca să închei într-o notă pozitivă, vreau să punctez că pentru noi a fost o experiență foarte interesantă, plăcută, care ne-a oferit peisaje de vis și pe care aș putea să o repet oricând cu același entuziasm.
Comentarii