Elveția, adesea descrisă ca fiind un paradis pitoresc localizat în inima Europei, este renumită pentru peisajele sale alpine uimitoare, lacurile glaciare cu ape turcoaz, delicioasele dulciuri 🍫 și brânzeturi, independența politică, infrastructura foarte bine pusă la punct, economia dezvoltată, cât și pentru nivelul ridicat de trai al cetățenilor.

Zermatt

Zermatt, o comună montană, devenită stațiune turistică, se află în districtul Visp, cantonul Valais (unul dintre cele 26 ale Elveției), renumită pentru peisajele sale uimitoare ce au în prim plan Matterhorn-ul, fiind, totodată, un refugiu pentru iubitorii sporturilor de iarnă și ai drumețiilor. (aproximativ 400 km traseu marcat pentru hiking).

Stațiunea se află la poalele mărețului Matterhorn, este car-free, aspect ce-i conferă un farmec aparte, singurele mijloace de transport fiind mașinile electrice și trăsurile trase de cai. De asemenea, Zermatt se poate mândri cu o gamă variată de hoteluri de lux și de restaurante rafinate.

Un tip de vehicul electric des întâlnit în Zermatt

Zermatt este înconjurat de o serie de vârfuri alpine care depășesc 4.000 m altitudine.

Cazări există pentru toate buzunarele, pornind de la hoteluri de 5* până la guest house-uri și apartamente în regim AirBnB.

Din punctul nostru de vedere, Zermatt-ul se poate vizita la pas, chiar dacă ar fi circulat mașini, tot nu ți-ar fi fost de folos. Totuși, dacă intenționați să veniți cu mașina să aveți în vedere că aceasta va rămâne la 5 km de Zermatt, în localitatea Tasch.

Stațiunea oferă o gamă largă de restaurante (verificați-le pe TripAdvisor), baruri, magazine de îmbrăcăminte, un muzeu (Muzeul Matterhorn), expoziții, muzică stradală.

Despre Matterhorn

Ei bine, acesta este un munte situat în Alpii Elveției, la granița dintre Elveția și Italia, al cărui înălțime de 4.478 m reprezintă punctul de maximă altitudine din țară.

Matterhorn sau Monte Cervino, cum este cunoscut în Italia, poate fi considerat simbolul Elveției, prin prisma formei sale piramidale specifice și inconfundabile, apariției pe batoanele de ciocolată Toblerone, istoricului grandios în ceea ce privește alpinismul (atrage anual sute de alpiniști din întreaga lume), cât și a încărcăturii culturale (a inspirat artiști, scriitori, cântăreți etc).

Cum ajungi în Zermatt

Noi am zburat din București către Geneva cu WizzAir, iar din Geneva către Zermatt am luat trenul.

Dacă tot ajungeți în Geneva, recomand minim 2 zile și în acest oraș, merită vizitat.

Jet D’Eau

Călătoria din Geneva către Zermatt durează în jur de 3 ore și 45 minute, timp ce include și scurta escală în gara din Visp. Biletele le-am achiziționat direct din aplicația Căilor Ferate Elvețiene, respectiv SBB-CFF-FFS. Biletele ne-au costat în jur de 300 lei Dus. Peisajul pe care îl parcurge trenul între Geneva și Zermatt este superb. Veți privi din tren frumusețea Lacului Geneva, a orașelor Lausanne și Montreux, cât și piscurile Alpilor. Din Visp, de unde veți schimba trenul către Zermatt, o să traversați, de asemenea, niște peisaje magnifice, care pe mine, sincer, m-au uimit.

ATENȚIE ⚠️ : aveți posibilitatea să achiziționați (inclusiv de pe aplicația GetYourGuide), pentru un preț de 600 lei, un Half Fare TravelCard, acesta vă aduce un beneficiu de 50% reducere la mijloacele de transport în comun (tren, inclusiv pentru calea ferată alpină, ferry, autobuz), cât și la telecabine.

GetYourGuide - HalfFare

Atașez mai jos câteva poze din traseul Geneva-Zermatt👇

Ce să faci în Zermatt în luna iulie

Gornergrat Bahn - celebra cale ferată care ajunge până la 3.000 m

Călătoria vă va purta prin peisajele alpine clasice, din tren veți putea vedea ghețarii, pădurile și pajiștile. Este una dintre cele mai înalte căi ferate din Europa și este populară printre turiștii care caută peisaje emblematice în Elveția. Cele 30 minute pe care le parcurge trenul de la plecarea din Zermatt și până ce ajunge în Gornergrat sunt fabuloase.

De cum ajungi în vârf, respectiv la Kulm Hotel, vă recomand să vă plimbați prin împrejurimi. Puteți să vă îndreptați către Riffelsee, un lac în care se reflectă în anumite momente ale zilei grandiosul Matterhorn.

Gornergrat Bahn funcționează din 1898, fiind prima cale ferată electrificată cu cremalieră din Elveția și a doua din lume.

GetYourGuide - Gornergrat

5 Lakes Hiking Trail

Traseul durează de la 2.5 ore la 4, (9 km) în funcție de pregătirea fizică a fiecăruia. Din multitudinea de lacuri din zona Zermatt, cinci au fost alese pentru un traseu considerat definitoriu pentru locurile acestea – Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee și Leisee. Fiecare dintre ele are formă, culoare și caracteristici diferite față de celelalte. Traseul este animat de foarte mulți turiști, se poate realiza și împreună cu minori, este marcat. Punctul de plecare este chiar din stațiune, veți străbate inițial o zonă de pădure de conifere, ulterior veți pătrunde în zona pajiștilor, respectiv a grandioaselor piscuri alpine.

Charles Kuonen Suspension Bridge

Trebuie să luați trenul până în Randa, la 15 minute de Zermatt. Traseul până la pod este mediu, pe alocuri dificil. NU recomand începătorilor. De asemenea, vă sfătuim să aveți apă la voi, până ajungeți la podul suspendat nu o să găsiți resurse de apă în decursul traseului.

Totodată, noi am întampinat dificultăți în folosirea Google Maps pentru a ajunge din gara Randa către Charles Kuonen, sens în care vă recomandăm să vă descărcați o aplicație tipică de hiking, să poate fi folosită inclusiv în sistem offline. (ex. Swisstopo)

Matterhorn Glacier Paradise - 3883 m

Se ajunge doar cu telecabina, costă 500 lei/persoană dus-întors. P.S: să vă îmbrăcați bine.

Aici veți găsi un restaurant, un viewpoint și o serie de sculpturi de gheață în cadrul unui palat de gheață. Peisajul de la Glacier Paradise este minunat, din punctul nostru de vedere este un ”must” pentru oricine vizitează Zermatt-ul.

GetYourGuide - Matterhorn Glacier Paradise