Coasta Amalfi din sudul Italiei este o zonă perfectă atât pentru un city-break, cât și pentru un sejur de o săptămână. Timp de o săptămână aveți garantat ce face și ce vedea, mai ales dacă alegeți să mergeți în perioada verii, este numai bine de stat la plajele mici și cochete sau de a închiria un catamaran.

Însă eu aleg să vă povestesc despre itinerariul nostru rapid de 3 zile și cum ne-am împărțit noi aceste zile. Ca de fiecare dată, noi ne lăsăm multe locuri de văzut în toate destinațiile pentru a avea motiv să ne întoarcem.

Unde te cazezi

Baza noastră pentru aceste zile a fost Napoli unde am stat la acest hotel din centrul istoric al orașului, Bien-bi. Ne-a plăcut amplasarea lui și că raportul preț-calitate a fost unul foarte bun. Nu are un mic dejun clasic inclus la hotel, însă veți primi niște carduri pentru fiecare dimineață petrecută la hotel și pentru fiecare persoană din rezervare care include o cafea și un croissant la un bistro alăturat.

Cum ajungi în Napoli

Pentru a ajunge în Napoli găsiți cu ușurință bilete cu WizzAir sau RyanAir. Puteți alege o perioadă care nu este chiar în sezonul de vârf și sigur veți prinde și vreo ofertă bună cu aceste companii aeriene. Menționez că noi am fost între 10 și 13 iunie, iar vremea a fost foarte plăcută; poate cel mai cald a fost în Pompeii și pe traseul către Vezuviu.

Pentru a ajunge de la aeroport la gară sau la Piazza Garibaldi, am mers cu AliBus și a fost o alegere foarte bună. Drumul durează maxim 20 de minute și biletul este 5 euro/persoană pe un sens. Biletele le puteți lua direct de la șofer. Iar de la Piazza Garibaldi și până la hotelul unde am avut cazarea, am mai mers aproximativ 10 minute pe jos.

Nu prea recomand să fiți în zona gării pe timpul serii sau nopții, eu nu m-am simțit foarte bine și mai bine să evitați zona dacă puteți. Pe timpul zilei este totul în regulă, însă grijă mare la străzile principale de acolo, să vă uitați și de 10 ori înainte să traversați strada.

Ziua 1 - din Amalfi către Positano pe Sentiero degli Dei

A fost cea mai solicitantă zi, dar și cea mai frumoasă!

Cum ajungi în Amalfi din Napoli

Dimineața la ora 6:30 eram în gara din Napoli pentru a lua trenul către Salerno. Drumul a durat cam 40 de minute și puteți alege din două tipuri de trenuri, cele regionale al cărui bilet costă aproximativ 6 euro/persoană pe sens sau cele mai rapide care costă 16 euro/persoană pe sens. Mai multe informații puteți găsi pe site-ul oficial.

De la gara din Salerno am plecat către portul Molo Masuccio Salernitano pentru că de acolo aveam bilete luate la ferryboat către Amalfi. Biletele le-am luat încă de acasă folosind platforma DirectFerries pentru că arată mai mulți furnizori pentru această plecare și toate intervalele de timp. Depinde de ce ferryboat veți alege, veți face între 25 de minute și o oră până în Amalfi.

Vă recomand să luați aceste bilete din timp pentru că, deși credeam că vom fi printre singurii de la ora 8 dimineața care vor pleca către Amalfi, ei bine ferryboat-ul era plin și nu mai erau bilete disponibile la fața locului.

Drumul până în Amalfi

Drumul până în Amalfi a fost spectaculos; cum se vedeau căsuțele albe tipice italinești pe coastă în dreapta și catamaranele în stânga. A fost o alegere foarte bună să ajungem așa în Amalfi, mai ales că fiind așa de dimineață, în oraș nu prea erau deloc turiști, decât cei veniți cu noi pe ferryboat.

Amalfi și Marea Tireniană

Am stat cam 2 ore și jumătate în Amalfi și ne-am plimbat în tot orășelul, practic am colindat pe toate străduțele. Am savurat o cafea, un panini și un tiramisu și ne-am bucurat de o dimineață de iunie perfectă cu vedere către Marea Tireniană.

La ora 12:30 am mers în port și am cumpărat bilete pentru autobuzul către Agerola. Biletul costă 2 euro/persoană pe sens și l-am cumpărat de la casa de bilete "Travel Office Divina Costiera". Pentru orarul autobuzelor și mai multe informații, puteți verifica acest site.

Stația la care trebuie să coborâți este satul Bomerano și până aici autobuzul face cam 40 de minute.

Drumul Zeilor către Positano(drumeție)

Din Bomerano începe Sentiero degli Dei sau Drumul Zeilor, puteți găsi aici punctul marcat pe Google Maps.

Este un traseu ușor spre mediu, nu are portiuni periculoase sau zone de grohotis, este un drum mai mult de pamant cu pietre medii-mari. Probabil nivelul mediu este influențat mai mult de soare și de ora la care îl veți parcurge. Nu necesită un echipament foarte avansat de hike, însă este indicat să aveți o pereche de încălțăminte bună și comodă, foarte multă apă, foarte multă cremă cu protecție solară și voie bună. Aaa și baterie la telefon pentru că o să faceți sute de poze!

Noi am mers 3 ore și jumătate până în Positano de-a lungul coastei. Peisajele sunt fabuloase; cum se îmbină culorile cerului și a apei, potecile sunt pline de verdeață și traseul este bine amenajat; este o gură de aer proaspăt și un mod foarte bun de a vă conecta cu natura!

Sunt două motive pentru care am ales să parcurgem traseul în acest sens:

  • aproape pe întreg traseul veți avea o priveliște uimitoare asupra orașului Positano
  • cele 1500 de trepte din Nocelle le veți coborî spre Positano în loc să le urcați. Și e mult mai bine așa, nu?

Fix înainte de acest trepte, veți găsi un Lemonade Point numai bun să vă răcoriți cu o limonadă și să vă pregătiți sufletește pentru ce urmează. Coborâtul a 1500 de trepte este ceva aparte :)) o să aveți febră musculară câteva zile bune, dar merită!

Positano

În Positano am stat 2 ore și ne-am plimbat, am mâncat ceva foarte bun și ne-am îndreptat către port pentru a lua ferryboat-ul înapoi în Salerno. Drumul a fost și mai splendid în lumina apusului! După o oră eram în Salerno, apoi cu trenul în 40 de minute am ajuns înapoi în Napoli.

Ziua 2 - Pompeii și Vezuviu

A doua zi am dedicat-o exclusiv vizitării sitului arheologic Pompeii și a traseului către vulcanul Vezuviu.

Cum ajungi în Pompeii

Pentru a ajunge din Napoli în Pompeii, aveți două variante: ori trenul clasic ori trenul special Circumvesuviana.

Bilete Pompeii și vulcanul Vezuviu

Biletele pentru Pompeii le puteți achiziționa de pe site-ul oficial, unde puteți găsi mai multe informații cu privire la ce veți vedea înăuntru sau direct din oraș. Lângă intrarea în sit, sunt o mulțime de agenții care oferă un combo cu vulcanul Vezuviu.

Situl arheologic Pompeii

Noi am luat de la fața locului și am ales și acest combo, însă este de reținut că în acest fel aveți un timp mai limitat în Pompeii pentru că la ora indicată pe bilet trebuie să fiți la un punct de întâlnire de unde va pleca autobuzul către vulcan.

Vă recomand de-asemenea să luați ghid pentru a înțelege exact toata istoria din spatele orașului distrus; pe plăcuțele din dreptul anumitor case este scris doar în italiană și nu sunt nici foarte multe informații.

Vulcanul Vezuviu

Traseul de la baza vulcanului și până la crater nu durează mai mult de 30-40 de minute și este de dificultate ușoară. Atât doar că este foarte cald acolo, poate din cauză că nu este vegetație, dar căldura se simte altfel lângă vulcan.

Este foarte interesant că se poate ajunge fix până la crater și se poate face o plimbare doar pe o jumătate de-a lungul craterului. Iar priveliștea este foarte frumoasă către tot orașul Napoli și golful cu același nume.

Ziua 3 - Napoli

Recunosc că nu m-a dat pe spate Napoli, mi s-a părut un oraș tare aglomerat și destul de înghesuit, dar are si zone boeme cu casele specifice Italiei.

Noi nu am mers undeva special, ci am luat centrul vechi la pas, am ajuns în port, în Piazza del Plesbicito, la Castelul dell Ovo și la Castelul Sant Elmo.

În schimb, mâncarea a fost printre cele mai bune încercate; pizza are cu totul alt gust în Napoli față de Roma și prețurile mi s-au părut mult mai mici decât în multe alte zone ale Italiei.

Per total, au fost 3 zile solicitante din punct de vedere fizic, dar dacă ar fi să revin aici, aș face același traseu din Amalfi către Positano fără să ezit. Vă recomand să dați o șansă și acestui tip de activitate de pe Coasta Amalfi. Mă puteți găsi și pe instagram pentru mai multe poze și detalii din aventurile noastre.