Porecla sa de Insula Frumuseții ne exprimă deja faptul că avem la îndemână o destinație ce nu ne va dezamăgi. Acest mic teritoriu francez este un cocktail perfect de plaje, munți și sate tradiționale. Drumurile întortocheate sunt prețul corect de plătit pentru a ajunge în locuri de care nu toată lumea se poate bucura.

Corsica este definiția cadrului exotic perfect pentru relaxare vara (dar nu numai), iar odată ce vei păși aici nu îți vei dori să pleci din acest colț paradisiatic.

Transport

Din păcate din România nu există zboruri directe pentru a ajunge în Corsica, însă poți alege să faci o escală într-un oraș francez precum Paris, iar apoi să aterizezi în unul dintre cele 2 aeroporturi ale insulei. Prețurile totale vor fi ceva mai ridicate, și vei plăti cel puțin 200€ pentru drumul dus-întors.

O altă alternativă este să iei un feribot de pe Coasta de Azur (zburând spre Nisa sau Marsilia) sau chiar din Italia. 

Cu ce circuli in Corsica

Pentru că îți vom recomanda un traseu prin care vei traversa mai multe zone ale insulei, va trebui să știi și cum te vei putea deplasa în Corsica. Opțiuni vei găsi destule, și va trebui doar să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine.

În primul rând, există autobuze și trenuri ce leagă zilnic cele mai importante orașe și atracții turistice. Prețurile pentru un bilet variază în funcție de firmă și ruta aleasa. 

Există și un tren turistic, Trinighellu (Micheline în franceză),  sau „trenița” în corsicană, care este, pe lângă un mijloc de transport foarte pitoresc, modalitatea perfectă de a străbate coasta și munții Corsicani. De asemenea, tramvaiul Balagne leagă plajele din Calvi de cele din Ile Rousse în doar 50 de minute, dar funcționează doar în timpul sezonului (din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie).

Totuși, cea mai bună opțiune pentru a te deplasa prin Corsica este să îți închiriezi un autoturism. Dacă dorești o mașină normală vei scoate din buzunar de la 20€ pe zi (plus prețul combustibilului), însă vei sta fără a îți bate capul cu orarul mijloacelor de transport în comun. În plus, o caravană sau o rulotă poate fi ideală pentru călătorii cu familia, copiii sau prietenii, oferind avantaje foarte mari, deoarece cazarea este inclusă cu transportul. Există agenții ce închiriază mașini în toate orașele mari ale insulei, și chiar în aeroporturi. 

Cazare Corsica

Opțiunile de cazare în Corsica sunt foarte diverse, și diferă de la oraș la oraș. În locurile populare, în plin sezon, vei plăti de la 60€ pe noapte pentru o cameră de 2 persoane, însă în orașele mici poți găsi oferte și de la 30€. Pentru a economisi îți recomandăm să îți alegi pentru vacanță lunile septembrie și octombrie, când te poți bucura de aceeași vreme frumoasă, dar prețuri chiar și cu 50% mai mici.

Ziua 1 - Ajaccio (locul de naștere al lui Napoleon Bonaparte)

Ajaccio este capitala și totodată cel mai mare oraș din Corsica. Pentru că există principalul aeroport aici, cât este și locul unde majoritatea feriboturilor opresc, îți recomandăm să îți începi călătoria din acest punct.  

Ajaccio este și locul unde Napoleon s-a născut în 1769, iar acest lucru este observat devreme când te plimbi prin oraș, și poți vizita casa lui natală, un muzeu, Catedrala în care a fost botezat, și chiar numele său de familie dă nume mai multor  străzi. Orașul, cu un port de agrement mare, este un loc plin de viață, cu case în culori pastelate și ferestre izbitoare, cu multe locuri unde să bei o băutură locală dar și străzi medievale, așa că îți vei începe vacanța cu un start excelent.

Cazarea în Ajaccio 

Fiind cel mai popular oraș, vei găsi suficiente opțiuni de cazare, însă prețurile sunt destul de piperate aici, pornind de la 60€ pe noapte în lunile de vârf. Îți recomandăm să iei în considerare hotelul Spunta Di Mare, aflat chiar la malul mării, unde pentru 95€ vei sta într-o cameră superbă, vei avea mic dejun inclus, și acces către o piscină desprinsă parcă din filme, o cameră de spa și sezlonguri. O variantă mai de buget poate fi hotelul Ibis, unde prețurile pornesc de la 60€. 

Atracții în Ajaccio

Casa Bonaparte este una dintre atracțiile principale, locul familiei cunoscutului lider francez. Clădirea este un muzeu ce poate fi vizitat zilnic, exceptând ziua de luni, între 10:00 – 12:30 și 13:15 – 17:30, iar biletul costă 5€,

Catedrala Santa Maria Assunta este o mănăstire superbă, deschisă între orele 8:00-19:00.

Musée Fesch este locul dedicat artelor, unde te poți bucura de frumusețea operelor într-un palat uimitor. Este deschis zilnic, între 9:15-18:00, iar biletul costă 10€.

Piazza de Gaulle este cea mai populară piață, unde vei găsi niște locuri cu adevărat pitorești.

Plaje în apropiere: Plage de Saint François (chiar în oraș, foarte populară), Plage du Ricanto (aflată la 15 minute cu mașina, o plajă liniștită și frumoasă)

Ziua 2 - Bonifacio

Din Ajaccio vei avea de parcurs un drum de aproximativ 2 ore și jumătate cu mașina personală, sau între 3-4 ore cu un autobuz (caz în care vei plăti aproximativ 20€ pentru bilet, iar acest site te va ajuta https://www.corsicabus.org/busAjaccio/AJA_PV_Bonif.html ).

Sosirea în frumosul Bonifacio este spectaculoasă, cu acei pereți de stâncă care te avertizează de departe că pățești într-o zonă superbă. Orașul este cunoscut pentru decorul natural uimitor, iar portul său este unul dintre cele mai frumoase din Marea Mediterană: o limbă de mare își croiește drum prin stâncă și la capăt adăpostește bărci și locuitori, apărându-i de atacatori și furtuni. Una dintre marile atracții ale orașului Bonifacio sunt Insulele Lavezzi, situate foarte aproape de acesta. Fără îndoială, o excursie cu barca prin ele este o bucurie și unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Corsica.

Cazarea în Bonifacio

Prețurile aici pornesc de la 50€, așa că nu îți vei face probleme pentru buget. Hotelul Santateresa este o opțiune excelentă, pentru că vei sta într-un cadru modern, cu vedere spre mare, iar o cameră de 2 persoane în hotelul de 3 stele te va costa pe noapte de la 90€, cu mic dejun inclus. L'Escale poate fi o variantă mai accesibilă, dar foarte bine amplasată, iar prețurile pornesc de la 60€ pe noapte.

Atracții în Bonifacio

Bastion de l’Etendard este un loc plin de aer medieval, o parte din vechea cetate fortificată ce veghează asupra actualului oraș. Poți vizita încăperile încremenite în timp între orele 8:30-17:30, iar intrarea costă doar 2.50€.

Citadela este situată în cel mai înalt punct al orașului, fiind zona veche a orașului, ce îți oferă o panoramă uimitoare.

Escalera del Rey de Aragón, probabil cel mai popular loc,este o scară săpată în pereții abrupți stâncoși ai orașului, ce te duce spre mare, într-un decor uimitor.

Église Saint-Dominique este una dintre cele mai vechi biserici din zonă, ce din secolul XII, fiind o poartă în timp.

Parcul Național Bonifacio se află ceva mai departe, la 6 km de oraș, însă această rezervație naturală oferă un spectacol al naturii, într-un decor ce te va lăsa cu gura căscată.

Plaje: La Cayenne(o plajă sălbatică ce te va purta într-un decor exotic), Plage De Fazii (una dintre cele mai frumoase plaje, cu apă turcoaz și stânci albe)

Ziua 3 - Porto Vecchio

Unul dintre cele mai frumoase orașe din Corsica este Porto Vecchio, cunoscut sub numele de Corsican Saint-Tropez. Este situat la 28 km  de Bonifacio, ce pot fi parcurși în 30 de minute de mers cu mașina sau cu autobuzul (biletul costă 9€, iar mai multe poți citi aici: https://www.bonifacio.fr/organisme/bus-bonifacio-porto-vecchio/ ). 

Centrul său istoric este situat sus, deasupra unui golf mare, iar străzile sale sunt înguste și întortocheate, pline de terase foarte cochete unde poți savura un cocktail și să iei masa. În turnul său mare, Bastion de France, au de obicei expoziții de artă foarte cool cu intrare gratuită; deși cele mai bune sunt priveliștile sale panoramice ale portului situat la câțiva metri sub prăpastie. Trebuie doar să mergi câteva minute pentru a întrezări splendoarea pe care o avea cândva cetatea genoveză. 

Cazarea în Porto Vecchio

Ofertele de cazare seamănă foarte mult cu cele din Bonifacio, iar prețurile pornesc de la 55€ pe noapte pentru o cameră de 2 persoane. Hotelul Alcyon, evaluat cu 3 stele, este o opțiune excelentă, cu camere moderne și frumoase, dar și vedere spre mare, iar prețurile pornesc de la 70€.  Un alt hotel de 3 stele, Les Roches Blanches, îți pune la dispoziție, pentru 85€, pe lângă o cameră superbă, acces la piscină și trezirea chiar la malul mării.

Atracții în Porto Vecchio

Citadela (Bastion de France) este una dintre cele mai vechi construcții din zonă, parte a vechii cetăți ce s-a aflat aici. Intrarea costă 10€, și poate fi vizitată doar miercuri, joi, vineri și sâmbătă. Uneori aici au loc și expoziții temporare cu intrare gratuită.

Église Saint Jean-Baptiste este o biserică cu o arhitectură atât exterioară, cât și interioară, superbe, și detalii artistice uimitoare

Parcul de Aventură este un loc de neratat dacă călătoriți și cu copiii, sau doriți o doză de distracție în natură. Este deschis zilnic între 10:00-20:00, iar intrarea costă 8€.

Plaje: Palombaggia (este cea mai cunoscută plajă a Corsicii, cu peisaje exotice fascinante, între apă turcoaz, nisip alb și plante uluitoare), Plage de Cala Verde (se află chiar în oraș, o plajă turistică liniștită)

Iar dacă dispui de mai mult timp pentru excursia ta, și îți dorești să explorezi și mai mult frumoasa Corsica, îți recomandăm să incluzi în excursia ta și un drum către Golfurile Piana (Les calanques de Piana), unul dintre cele mai inedite locuri ale insulei. Vei pătrunde într-un decor natural aproape unic pe planetă, între roci vulcanice și stânci de granit roz. Te poți aventura să urci stâncile ce îți vor oferi o priveliște uluitoare, pentru o experiență completă.

Mancare

Gastronomia corsicană este foarte bogată și folosește produse de calitate superioară din agricultura locală. Printre cele mai tipice vom evidenția peștele, mezelurile, brânzeturile, castanele, dulciurile și, bineînțeles, vinurile, berile și băuturile spirtoase. 

Brocciu este cea mai cunoscută brânză, o brânză de oaie, ce se mănâncă și cu țuică de smochine și zahăr, sau se face o omletă cu brocciu sau paste umplute (cele celebre fondante de cannelloni).

Castana este alimentul de bază al bucătăriei corsicane. Se poate prepara făină de castane cu apă sărată, care da naștere unui fel de mămăligă, ce se consuma ca painea pe insulă. Mămăliga este delicioasă însoțită de brocciu și figatellu.

La capitolul localuri, fiecare oraș ascunde locuri în care poți avea parte de o experiență culinară extraordinară. Zonele centrale ale fiecărui oraș sunt pline de restaurante și cafenele, însă aici prețurile pot fi ceva mai ridicate. Din acest motiv îți recomandăm să încerci și locurile din zonele mai ascunse ale orașelor (iar dacă ai nevoie de siguranță, nu uita că poți gpsi foarte multe review-uri online).

Așadar, Corsica va fi un mic colț desprins parcă din Paradis pentru orice turist ce va porni în explorarea insulei. Oriunde te vor duce pașii vei găsi doar adevărate comori: naturale, istorice, arhitecturale sau artistice, așa că succesul vacanței aici este garantat!