Orașul Toulouse din sudul Franței se pretează perfect unui city break de 2-3 zile! Așa numita capitală a regiunii occitane reprezintă o armonie între vasta istorie de 2000 ani a orașului și inovație. Orașul este cunoscut ca inima industriei aerospațiale a Europei. Stima adusă odată cu această denumire a adus și un val continuu de turiști. Aceștia au descoperit că o vacanță în Toulouse înseamnă mai mult decât atracții aerospațiale și contemporane, dar și clădiri și embleme în stil gotic, roman și din timpuri străvechi.

Transport

Cea mai simplă variantă de a ajunge în Toulouse este cu avionul! Prețurile la companii precum Wizz Air și RyanAir pornesc de la 45 euro dus-întors de persoană cu bagaj mic de mână.

Odată ce ai sosit în Aeroportul Toulouse-Blagnac, poți lua tramvaiul (TRAM T2), autobuzul nr. 30 sau taxiul spre centrul orașului. Prețul biletelor de tren și autobuz este în jur de 2 euro, în funcție de locația exactă în care vrei să ajungi. Dacă ai bagaje și dorești să mergi cu taxiul, costul mediu per cursă este de 30 euro. Dacă ai un buget mai mare, poți închiria o mașină de pe site-ul aeroportului în avans, alegând dintre cele 6 firme disponibile (link la final!), însă ține cont de faptul că va trebui să plătești și parcarea în aeroport. Toate stațiile, de tren, autobuz, tramvai, etc., vor fi totuși extrem de ușor de găsit, din moment ce fiecare va fi semnalată de indicatoare mari.

Cazare

Găsești cazări comode în centrul orașului la prețuri accesibile pornind de la 40 euro/noapte. Dacă ai venit în vacanță în Toulouse cu familia sau cu prietenii, te poți caza la Privilege Appart Hotel Saint Exupery unde pentru un preț de 85 euro/noapte ai un întreg studio. Spre deosebire de alte orașe mari din Europa, cazările în Toulouse sunt mai accesibile.

Carduri de turism

Pass Tourisme

După ce ajungi în Toulouse, pentru a te bucura de transportul în comun gratuit și de reduceri sau chiar gratuitate la anumite obiective turistice (cum ar fi vizita la balizica Saint-Sernin de Toulouse care este gratuită, însă accesul în cripte costă 2.50 €, dar e gratis cu Pass Tourisme), îți recomandăm cardul de turist Pass Tourisme. Poate fi comandat online (link și la final!) și prețul lui variază în funcție de valabilitatea pe numărul de zile: 18€ pentru 24 de ore, 28€ pentru 48 de ore, sau 35€ pentru 72 de ore. Pass Tourisme oferă acces gratuit la unele obiective și preț redus la altele, iar un avantaj în plus este și gratuitatea la transportul în comun.

Toulouse culture carte

Ca un card secundar, poți opta pentru așa numita Toulouse culture carte, un card care îți va oferi reduceri la cea mai mare parte a atracțiilor turistice din oraș, însă nu gratuitate (nici la transportul în comun). Cardul se poate achiziționa din Capitole sau diverse centre culturale, are valabilitate un an întreg și costă doar 7€ pentru adulții care au peste 25 de ani (5€ pentru cei sub 25).  

Cântărește bine opțiunile și alege oferta care are cel mai bun raport calitate-preț.

Obiective turistice Toulouse + Activitati

Profită de ocazie pentru „a-ți clăti ochii” cu arhitectura orașului care nu eșuează în a impresiona nici un turist! Familiarizează-te, pentru început, pe cât posibil, cu împrejurările tale. Încearcă să descoperi localuri din apropiere, stații de autobuz, etc., care îți vor fi utile în următoarele zile de explorare propriu-zisă.

Centrul istoric este prilejul perfect de a te lăsa captat de atmosfera unică a orașului alături de localnici, de a admira clădirile care datează încă din secolul XVII și străzile pietruite care le unesc. Atracțiile principale care aduc aici turiști din toate colțurile lumii sunt bisericile și catedralele construite în stil atât roman, cât și gotic și nu numai. Peisajul creat de varietate de comori istorice este unul care nu trebuie ratat, iar turul de mai jos poate fi realizat pe jos și te va conduce la cele mai importante atracții. 

Vizită la Capitol square

Capitol square este zona generală din jurul monumentului faimos le Capitole, ce poate fi găsit și vizitat tot în centrul istoric al orașului, iar vizita monumentului nu ar trebui să fie una lungă, aproximativ 1-2 ore. Poți achiziționa tot felul de suveniruri din mini-piața zilnică organizată acolo, iar anumite părți ale interiorului Capitolului pot fi vizitate, complet gratuit. Salles des Illustres este o parte a clădirii emblematice care nu poate fi ratată, plină de picturi care îți vor face un tur al istoriei orașului Toulouse. 

Catedrala Saint-Etienne(must see)

Catedrala din Toulouse sau Catedrala Saint-Etienne, asa cum este si cunoscuta, este o catedrala romano-catolica construita în secolul al XIII-lea, in stil medieval cu un design unic. O arhitectura uimitoare care cu siguranta nu merita ratata!

Plimbare de-a lungul râului Garonne

Îți recomandăm încheierea acestei aventuri istorice cu o plimbare relaxantă de-a lungul râului Garonne - neapărat noaptea sau măcar seara! Cea mai frumoasă priveliște asupra râului poate fi admirată din apropierea Place Saint-Pierre, iar plimbarea de-a lungul apei te poate duce până la Pont Neuf, cel mai vechi pod al Toulouse-ului. Spre seară, o cină la una dintre multele baruri și restaurante care se află extrem de aproape de râu, cu sunetul acestuia curgând în fundal, va fi cu siguranță o experiență magică, de neuitat!

Bazilica Saint-Sernin de Toulouse

Explorează clădiri medievale sau de o arhitectură deosebită și fă din această vacanță în Franța una memorabilă! Bazilica Saint-Sernin de Toulouse datează chiar din secolul al XI-lea și este construită în stil roman. Turnul înalt, porțile mărețe și criptele secrete captivează anual turiști. Accesul în Bazilica este gratuit, însă costul de intrare în cripte este de 2,50 euro de persoană. În funcție de perioada în care vizitați Toulouse, s-ar putea să existe o expoziție specială la bazilică, adesea de artă religioasă, însă uneori se organizează chiar min-concerte. De asemenea, pe timp de vară, turiștii pot efectua și o vizită a parohiei. Verificați din avans site-ul oficial al monumentului pentru a ști la ce surprize plăcute să vă așteptați, link-ul îl aveți la finalul articolului! 

Muzeul Augustinilor

Poți descoperi secretele Evului Mediu în Muzeul Augustinilor. Aici poți admira sculpturi și picturi impresionante pentru un cost de doar 5 euro de persoană (redus cu Toulouse culture și complet gratuit cu Pass Tourisme!). Trebuie să știi că muzeul este închis în zilele de marți, însă de miercuri până luni, este deschis începând cu ora 10 dimineața, până la 6 seara (program extins până la 9 seara miercurea!).

Muzeul Saint-Raymond si Muzeul Vechiului Toulouse

Alte locuri unde poți descoperi artefacte importante și picturi sunt Muzeul Saint-Raymond, deschis de marți până duminică de la 10 la 18, și Muzeul Vechiului Toulouse care este deshis de luni până sâmbătă doar de la 14 la 18, așadar ar trebui să îl lași pe final dacă vrei să îl vizitezi. Ambele muzee au un tarif de intrare de 5€, redus cu Toulouse culture sau gratuit în cazul Muzeului Vechiului Toulouse cu Pass Tourisme.

Îți poți ocupa întreaga zi cu vizite la obiective reprezentative din punct de vedere istoric pentru Toulouse, vizitele în sine fiind relativ scurte, ceea ce îți va permite și pauze de mâncare / odihnă. În funcție de localizarea exactă a cazării tale, traseul poate varia, însă ar trebui să poți vizita cel puțin unul, două muzee și Bazilica Saint-Sernin de Toulouse (pont: Muzeul Saint-Raymond este la doar o intersecție distanță!). 

Cîte de l’Espace

Trebuie să vizitezi faimosul Cîte de l’Espace. În acest parc vei găsi exponate interactive despre călătoria în spațiu și univers. O rachetă, un satelit și o navă spațială se află aici, toate în mărime reală. Este un loc deosebit chiar și pentru cei mici! Îți poți începe ziua admirând stelele din Observatorul astronomic, sau o poți încheia astfel, după preferință. Acesta nu se află în centrul orașului, dar poți ajunge cu autobuzul la un cost de 1,70 euro/bilet. Accesul în parc este de 24 euro, însă este printre singurele locuri de acest fel din Europa. În general, este deschis între 10 și 5/6 seara, însă recomandăm să verifici în avans orarul pe site-ul lor oficial, din moment ce există zile libere în sărbători naționale sau locale de care ar trebui să știi.

Muzeul Aeroscopia

Pentru pasionații astronautici și nu numai, o altă recomandare este Muzeul Aeroscopia. De la relicve aviatice, istoria aviației si până la exemplare distinse, este un loc cu adevărat demn de vizitat. Prețul biletului este de 13 euro, cu o reducere de 3 euro dacă ai Pass Tourisme. În plus, cadrul îți oferă și reduceri de 10% la orice achiziție din magazinul muzeului. Muzeul se deschide cel mai adesea la 9:30, însă are uneori program prelungit până la 7 seara. Astfel, îți poți „tăia” ziua în două cu aceste vizite inedite. 

Jardin de Plantes și Muzeul de Istorie Naturală

Descoperă numeroase specii de plante impresionante în Jardin de Plantes (orar – 8:00-20:00). Aer proaspăt, arbușți înalți impresionanti și liniște – tot ce ți-ai mai putea dori de la această vacanță în Franța.

Iar dacă tot ai ajuns aici, poți vizita și Muséum de Toulouse, adica Muzeul de Istorie Naturală, aflat în grădini. Accesul în grădini este gratuit, iar prețul biletului la muzeu pornește de la 5 euro de persoană (de asemenea, totuși, gratuit dacă ai cardul Pass Tourisme. (10:00-18:00 intrarea in muzeu)

Parcul Zoo de Paisance du Touch

Alt loc relaxant și plăcut mai ales pentru cei mici este Parcul Zoo de Plaisance du Touch (orar – 9:30-19:30) cu tematică de safari african. Biletul este de 20 euro pentru adulți și 10 euro pentru copii între 2 și 10 ani. 

Garden Golf de Toulouse Téoula

Aproape de Parcul Zoo, poți vizita și Garden Golf de Toulouse Téoula pentru o rundă de golf între 8 dimineața și 7 seara pentru aproximativ 20 de euro.

Mâncare

Nu ar fi o vacanță completă în Toulouse dacă nu ai degusta preparatele specifice franțuzești! Cassoulet este printre cele mai apreciate preparate ale orașului, cel mai adesea fiind pregătit din fasole și rață sau cârnați. Și cârnații de Toulouse merită degustați fiind pregătiți printr-un proces bine pus la punct. Alte delicii pe care trebuie să le încerci pentru a înțelege pe deplin cultura culinară a orașului sunt foie gras d’oie, tarte au noix și porc noir Gascon.  

Toulouse este un oraș pe care îl poți vizita chiar și în 2-3 zile. Îmbinarea dintre vechi și nou este adusă aici la un cu totul alt nivel datorită clădirilor medievale care concurează cu arhitecturi contemporane în ochii turiștilor.