Când facem referire la sate săseși, definim și o parte a Transilvaniei, unele dintre acestea fiind parcă desprinse din basme, sași lăsându-ne o moștenire de neegalat, iar influențele și istoria acestora au fost bine păstrate pentru a ne putea bucura noi și generațiile următoare de ele. 

Vezi aici și TOP-ul celor mai frumoase orase din Transilvania.

Tradițiile păstrate din strămoși, case vechi cu o arhitectură impresionantă, biserici și locuințe fortificate păstrate de atâția ani, o gastronomie tradițională, oameni calzi și o atmosferă primitoare, de toate acestea vei avea parte în următoarea ta aventură prin cele mai frumoase sate ale Transilvaniei. Și pentru a fi siguri că vei avea o experiență de neuitat, ți-am pregătit mai jos o listă cu cele mai frumoase sate din Transilvania. 

Satul Râmetea

Satul Râmetea este reședința comunei cu același nume din județul Alba. Este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din România și unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Transilvania. Râmetea este un loc frumos cu arhitectură interesantă și peisaje pitorești. Cetatea Trascău este o destinație turistică populară și este o parte importantă a zonei.

Vezi cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia.

Saschiz

Sachiz este un sat frumos din România, iar oamenilor din întreaga lume îi vizitează. Saschiz este renumit în special pentru ceramica sa, care este adesea viu colorată și realizată cu multă grijă. Sachiz este un sat unde influențele medievale sunt resimțite. Odată ajuns aici trebuie să vizitezi cetatea medievală și Biserica evanghelică, fiind principalele atracții ale zonei. Este situat la 20 de km de orașul Sighișoara înconjurat de natură și o atmosferă medievală. Și odată ajuns în această zona, trebuie să vizitezi și frumoasa Sighișoara, crede-mă, nu vei regreta. 

Vezi aici cele mai importante obiective turistice din Sighișoara.

Biertan

Este situat în judetul Sibiu, și cu siguranță este una dintre cele mai frumoase localități din Transilvania. Localitatea și-a păstrat farmecul de modă veche cu case construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundații de piatră, fațade în culori pastelate și decorațiuni cu motive de viță de vie. Ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificata a determinat includerea orasului pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În sezonul turistic, artizanii și apicultorii din zonă își vând creațiile și produsele în piața satului, în fața intrării în cetate. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Transilvania.

Vezi aici cele mai importante obiective turistice din Sibiu.

Rupea

Satul Rupea este unul dintre cele mai frumoase din Transilvania, cucerind prin istoria și cultura locală. Un alt motiv pentru care trebuie să vizitezi locul este Cetatea Rupea, fiind una dintre cele mai vechi fortificații din România, atestată documentar în 1324. Cetatea Rupea este o cetate foarte veche și impresionantă construită în Romania. Este renumit pentru priveliștile sale în toate direcțiile, precum și pentru zidurile și turnurile sale impunătoare. Este o destinație turistică populară și este un loc minunat de vizitat dacă te afli în zonă. După ce ați explorat cetatea, asigurați-vă că explorați și potecile satului și vorbiți cu localnicii despre istoria și cultura lor.

Viscri

Viscri este sat din Transilvania, România. Se află în comuna Bunești și are o istorie care datează din secolul al XII-lea. Secuii, un grup etnic vorbitor de limba maghiară, au fost aduși la Viscri pentru a păzi granița de est a Regatului Ungariei. Au construit o biserică din calcar, motiv pentru care numele orașului este în maghiară și germană. Astăzi, Viscri este o destinație turistică populară datorită arhitecturii sale frumoase și a peisajului uluitor. Acesta a devenit și mai cunoscut după vizita prințului Charles, care ulterior și-a cumpărat o casă aici.

Satele Măgura și Peștera

Dacă vrei să fugi de gălăgia urbană într-un loc liniștit, înconjurat de natură și peisaje minunate cele două sate sunt perfecte pentru tine. Cu sigurantă te vor impresiona, fiind colturi de rai de o frumusețe ireală. Cele doua se află la o distanță una de alta de doar 6 km iar distanța până la Brașov este de 42 de km. 

Vezi aici cele mai importante obiective turistice din Brașov

Agnita

Datorită numeroaselor bresle care au fost active în Agnita în trecut, satul și-a câștigat reputația de a fi un centru pentru tradițiile meșteșugărești. Cu toate acestea, odată cu apariția fabricilor, această tradiție a dispărut în mare măsură. Cetatea Taranilor, o biserica in stil gotic cu elemente renascentiste si baroc, pastreaza si acum vechile fortificatii si turnuri. Dacă vrei să afli mai multe despre peisajul de aici, poți merge la Muzeul de Istorie „Valea Hartibaciului”. Acest muzeu are o mulțime de informații despre oamenii și culturile care au trăit aici de secole. Există, de asemenea, o mulțime de obiecte interesante din diferite domenii de studiu, cum ar fi etnografia, arheologia, istoria și arta decorativă. Există chiar și un muzeu dedicat obiceiului „Fuga Lolelor” și costumelor populare pe care le poartă oamenii de aici.

Richiș

Lângă Biertan, găsim satul Richiș. Acest sat este numit „satul străinilor” deoarece găzduiește oameni din diferite țări care au cumpărat și renovat aici case vechi. Există o stradă în sat în care locuiesc oameni din toată lumea. Se numește „strada internațională”. Este un loc grozav pentru a scăpa de oraș și a experimenta viața la țară. Este un loc în care sătenii sunt răbdători și toleranți cu tine, deoarece este nevoie de mult timp pentru a se obișnui cu felul în care trăiesc.

Criț

Satul Criț, cunoscuș si sub numele de Kreuz, și-a luat numele de la vechiul nume de cruce. Crucea era vizibilă de la distanță, iar oamenii din sat credeau că este un loc în care Dumnezeu era mereu prezent. Criț este un sat divers, aproape de natură și departe de străzile aglomerate ale lumii exterioare. Dacă sunteți interesat de traseele de biciclete, există aproximativ 80 de km de trasee specifice, care îți oferă o priveliște pitorească și autentică.. În plus, există Biserica fortificată care a fost construită în anii 1800, care te va fascina cu detaliile ei din anii 1400 și perioada medievală.

Iar pentru o experiență completă în acest ținut de poveste, trebuie să vizitezi și cele mai frumoase obiective turiștice ale Transilvaniei.