Pentru iubitorii de istorie, ce vor să pătrundă în lumea basmelor cu prinți și prințese, cavaleri și magie, am pregătit un articol care să facă mai ușoară planificarea unei escapade!

Pentru că Europa este un loc ce ascunde nenumărate comori, îți prezentăm topul celor mai frumoase castele de aici, în care cu siguranță vei găsi cel puțin un loc care să te fascineze și să te facă să pătrunzi într-o altă lume! Lasă-te purtat de zidurile ce ascund povești și amprente ale istoriei, și simte-te chiar tu personajul principal din poveste!

TOP Castele medievale din Europa

Castelul Eltz, Germania

 Înălțându-se impunător de pe o stâncă în mijlocul pădurii, între apele râului Elzbach, Castelul Eltz din Landul Renania-Palatinat al Germaniei merită cu siguranță să fie enumerat în lista celor mai frumoase castele. Înconjurat de o natură splendidă, construcția atrage privirile oricui, remarcându-se prin turnurile sale, zidurile din pietre, dar și elementele arhitecturale ce aparțin unor multitudini de stiluri, de la romanic și baroc până la gotic. 

Nici din punct de vedere istoric castelul nu dezamăgește, drept dovadă numele castelului ce nu este întâmplător ales, fiind preluat de la familia ce îl stăpânește de peste 800 de ani, din secolul XII, când piatra sa de temelie a fost pusă de 3 frați. Și interiorul poartă amprenta istoriei, și vei putea admira camere pline cu artefacte, și comori artistice, iar dacă alegi un ghid vei putea afla poveștile uimitoare din spatele fiecărui colț al castelului

Biletul costă 12€, castelul putând fi vizitat zilnic între orele 9:30 - 17:30. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Eilean Donan, Scoția

Amplasat într-un loc cu adevărat pitoresc, Castelul Eilean Donan este una dintre atracțiile principale ale Scoției, iar datorită frumuseții sale castelul a obținut chiar titlul de cel mai fotografiat loc din țară. Cu siguranță te vei îndrăgosti de peisajul său autentic, neatins de modernitate!

Situat pe o mică insulă legată de țărm printr-un pod de piatră, castelul își are originea în secolul al XII-lea, când a fost construit pentru a ajuta în lupta împotriva vikingilor. Totuși, în jurul anului 1700, în urma unor distrugeri semnificative, castelul a fost abandonat. Abia în 1900 s-a început restaurarea castelului fortificat, ruinele sale fiind construite în mod fidel cu originalul, astfel încât astăzi te poți teleporta în lumea medievală prin zidurile sale. 

Castelul poate fi vizitat între orele 09:00 - 18:00, iar biletul costă £10. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Edinburgh, Scoția

Edinburgh este un nume pe care cu siguranță l-ai mai auzit, așa că probabil știi deja cum arată masivul castel de pe Castle Rock. Iar popularitatea sa a fost câștigată pe merit, pentru că este cu adevărat o comoară ce poartă amprenta regalității Marii Britanii și a istoriei tumultoase a țării, contrastând cu detaliile sale arhitecturale și artistice uimitoare.

Cea mai veche parte a castelului datează din secolul XII (Capela Margaretei), deși modificări și noi construcții au fost făcute continuu, ca urmare a faptului că acesta a fi cel mai asediat loc din Marea Britanie, în lupta continuă dintre Anglia și Scoția. Este clar așadar că vei avea ce să descoperi între încăperile sale, indiferent de cât de mult timp ți-ai petrece aici.

Intrarea costă £18, castelul fiind deschis publicului zilnic între orele 9:30 - 16:00. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Bran, România

Nu putem nega frumusețea castelelor din România, așa că din acest top nu putea lipsi Castelul Bran (sau Castelul lui Dracula, după cum este cunoscut internațional), dovada clară că România are și ea comori neprețuite. 

Castelul din inima Brașovului este nu doar un loc al legendelor cu vampiri, căci din secolul XIII aici s-au scris file importante ale istoriei, iar zidurile sale adăpostesc povești reale uimitoare. Astăzi în încăperile sale superbe sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, toate semnificative pentru istoria poporului nostru. 

Un bilet costă 55 lei, castelul fiind deschis publicului zilnic între orele 9:00 - 16:00 (respectiv 18:00 în sezonul de vară). Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Kilkenny, Irlanda

Situat pe un deal, deasupra orașului cu același nume, la cotitura râului Nore, Castelul Kilkenny a fost din secolul XII unul dintre cele mai importante locuri ale conducerii și a defensivei sud-estului Irlandei. 

Impunătorul castel din piatră este astăzi locul perfect în care poți admira stilul victorian și influențele normande ale zonei. Camerele sale ascund comori uimitoare, iar cel mai maginific loc al ei este probabil Picture Gallery, aripa estică a castelului, un loc al artei, unde vei vedea portretele familiei ce a deținut castelul, iar deasupra lor tavanul pictat cu motive din istoria celtică. Găsești aici și un parc și grădină splendide, ce însumează 21 de hectare,  

Castelul poatre fi vizitat zilnic între 09:30 – 17:00,  pentru un bilet de 8€ (dacă vrei să fi ajutat de un ghid vei plăti doar 12€). Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Mont-Saint-Michel, Franța

Mont-Saint-Michel este o mica insula stancoasă la 1 km de coasta de nord a Franței, în regiunea Normandiei, deasupra căreia se înalță magnificul castel cu același nume. Castelul Mont-Saint-Michel este al doilea cel mai vizitat loc al Franței, așa că frumusețea sa nu poate fi contestată.

Cu o istorie de peste 1200 de ani, castelul și micul oraș din jurul său au fost fondate ca refugiu în fața vikingilor, iar ani mai târziu au devenit un loc al pelerinajului și al credinței. Drept dovadă, cel mai simbolic loc al său este complexul bisericesc Abbaye, clasificat ca monument UNESCO. Însă nu doar amprenta religioasă se remarcă, pentru că întregul oraș este spectaculos, oferind o întoarcere în lumea medievală, între ziduri impunătoare, coloane antice și chiar locuințe tradiționale. Nici peisajul nu lasă de dorit, căci contrastul dintre mare și stânci îți va rămâne în memorie!

Vizitarea insulei și a unor clădiri este liberă, dar pentru anumite locuri vei avea nevoie de bilete. Cel mai important este biletul pentru Abbaye, care costă 11€. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial. 

Castelul Windsor, Anglia

Un alt loc renumit internațional, Castelul Windsor este  una dintre cele mai populare destinații turistice din Regatul Unit, fiind reședința familiei regale neîntrerupt timp de aproape un mileniu, fiind cel mai vechi  și cel mai mare (ocupând peste 10 hectare) castel locuit din lume.

Edificiul taie respirația oricărui vizitator prin mărimea și amploarea sa, dar și prin încărcătura istorică pe care o poartă. Fiind încă locuit nu vei putea vizita vedea încăpere a sa, dar cele care pot fi vizitate (deloc în număr mic) te vor uimi prin arhitectura victoriană, elementele baroce extravagante și mobilierul rafinat rococo, construind un decor cu adevărat luxos, în care colecții de artă, artefacte și chiar bijuteri pot fi admirate.

Vei putea vizita castelul de joi până luni, între orele 10:00 - 16:15 (respectiv 17:15 în lunile de vară), iar biletul pentru un tur ghidat costă £30. 

Castel del Monte, Italia

La 540 de metri, pe vârful unui deal din regiunea italiană Apulia, se află Castel del Monte, o fortăreață uimitoare a cărei construcție a început în 1240. Construcția se află în Patrimoniul Mondial al UNESCO, fiind un monument istoric important al Italiei.

Clădirea este cât se poate de inedită și simetrică având formă octogonală, iar în fiecare colț se află câte un turn tot octagonal identic, dovedind admirația față de matematică și astronomie a arhitectului încă rămas necunoscut. Camerele nu sunt decoare foarte bogat, însă păstrează spiritul medieval, iar curtea interioară este superbă.

Pentru a vizita castelul vei plăti 7€, programul fiind între  09:00 - 17:00 zilnic.

Castelul Vianden, Luxemburg

Desprins parcă dintr-un basm, Castelul Vianden veghează nordul Luxemburgului, conferind un aer de eleganță și o atmosferă aristocrată întregii zone. Castelul a fost construit pe locul cetăților carolingiene începând cu anul 1090. Ulterior,  clădirea a fost extinsă și perfecționată de conții din zonă, ajungând o bijuterie între dealurile împădurite.

Astăzi poți explora povestea castelului și din interior, unde camerele frumos colorate adăpostesc colecții de artă, arme, artefacte și obiecte tradiționale, reconstituind perfect viața de la castel în perioada medievală. Mai mult, vara aici are loc un festival medieval, cu muzicieni, cavaleri, demonstrații de luptă și scenete istorice. 

Castelul poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 - 16:00, iar intrarea costă 7€. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Château de Suscinio, Franța

În mijlocul peninsulei Rhuys, în Golful Morbihan al Oceanului Atlantic, într-o arie naturală protejată pentru frumusețea sa, se află un loc cu adevărat splendid: Château de Suscinio. Cu rădăcini din secolul XIII, castelul a fost reședința ducilor Bretaniei timp de aproximativ 200 de ani, aceștia contribuind la dezvoltarea unei castel aristocrat.

În jurul anului 1970 s-a început salvarea castelului după ce fusese lăsat în paragină, și s-a început restaurarea, cât mai aproape de ceea ce fusese inițial. Astăzi locul a redevenit un simbol al măreției Franței, cu detalii arhitecturale, culturale și istorice uimitoare, și chiar expoziții interactive. Nu rata nici mlaștinile și pajiștile din jurul său, recunoscute pentru frumusețea lor. 

Biletul de intrare costă 8,50€, iar castelul poate fi vizitat între orele 10:00 - 19:00. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Malbork, Polonia

În nordul Poloniei,  pe malul drept al râului Nogat, se află cel mai mare castel din lume, cu o suprafață de 21 de hectare: Castelul Malbork. Istoria sa se leagă de Ordinul Cavalerilor Teutoni, ce au pornit construcția sa în secolul XII. Apoi, sute de ani castelul a devenit un simbol al gloriei și al progresului, și este chiar una dintre puținele fortărețe ce nu au fost înfrânte vreodată. 

În prezent castelul este format din se părți: Castelul de Sus, Castelul de Mijloc si Castelul de Jos, iar în fiecare turiștii pot admira un număr imens de încăperi bogat decorate, fiecare având propriul său farmec, dar și zonele sale exterioare, cu mici anexe tematice. Cert este că te vei pierde în lumea cavalerilor printre zidurile cărămizii imensului castel!

Un bilet costă 11€, castelul fiind accesibil publicului zilnic între orele 9:00 - 16:00 (respectiv 18:00 în sezonul de vară). Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Trakai Island, Lituania

Așa cum numele sugerează, Castelul Trakai Island se află pe o superbă insulă a lacului Galve, la  30 de km de capitala Vilnius. Castelul a fost unul dintre cele mai importante puncte ale Marelui Ducat al Lituaniei, fiind chiar reședința conducătorilor săi. Castelul a fost construit în mai multe etape, iar construcția a pornit în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, însă câteva sute de ani mai târziu a fost distrus, rămânând doar ruine. 

Din fericire, magnificul castel înconjurat de ape a fost reconstruit fidel aspectului său inițial în 1960, fiind una dintre cele mai vizitate atracții ale țării. Înăuntru poți admira elementele gotice ale construcției, și expoziții în care poți admira tradiții, costume naționale, obiecte militare, și chiar o colecție de monede medievale.  Nu rata nici tronul ducilor! Mai mult ,în timpul verii aici sunt organizate spectacole și concerte.

Pentru a vizita castelul va trebui să achiziționezi un bilet ce costă 12€, programul fiind între orele 10:00 - 18:00 zilnic.

Castelul Bodiam, Anglia

Un alt castel desprins parcă din basme se află tot în Anglia, în Sussex. Castelul Bodiam a fost construit în anul 1385, la inițiativa unui cavaler al regelui Edward al III-lea, cu scopul de a apăra regiunea. Din acest motiv în jurul său există un șanț adânc cu apă, ce îi conferă un farmec aparte, și turnuri impunătoare.

Modul în care acest castel s-a păstrat este uimitor, zidurile sale fiind aproape intacte, în forma lor inițială. Mai mult, chiar și a medievală din lemn, cea originală, se află însă într-o stare excelentă. Faptul că nu este decorat fastuos face parte din farmecul lui, conservând perfect atmosfera medievală, printre încăperi ce poartă povara trecerii timpului și alei pietruite. 

Castelul poatre fi vizitat zilnic între orele 10:00 - 17:00,  pentru un bilet de £11. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Bojnice, Slovacia

Romantismul medieval poate fi admirat și în Castelul Bojnice, parcă desprins din poveștile cu prinți și prințese. Datând din secolul al XII-lea, castelul are o istorie tumultoasă, trecând prin proprietatea mai multor familii, inclusiv familia regală maghiară.Castelul este înconjurat de un parc natural superb, oferindu-i un aer pitoresc.

În interior pot fi admirate expoziții de artă din mai multe perioade, dar și colecții istorice. Vizita castelului include și o peșteră aflată sub castel. Mai mult, aici au loc 2 evenimente inedite:  International Ghosts and Spirits Festival (organizat între sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, când castelul devine casa fantomelor, a vrăjitoarelor și a poveștilor horror) și The Fairytale Castle (în luna iunie, un eveniment ce pune în prim-plan lumea basmelor).

Intrarea costă 13€, castelul având un program diferit în funcție de luna aleasă. În principal, este deschis între 10:00 - 15:00, de miercuri până duminică. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Hohenwerfen, Austria

Așezat pe o stâncă montană, în mijlocul Alpilor, în valea râului Salzach, castelul Castelul Hohenwerfen se bucură de un peisaj uimitor. Are o vechime de aproape 1000 de ani, și a fost inițial reședință sau castel de vânătoare pentru arhiepiscopii de Salzburg, iar ulterior a devenit chiar închisoare și centru al jandarmeriei, având o istorie fascinantă.

Între zidurile sale vei putea admira camere spledndie, printre care o capelă romanică, un turn cu clopot de peste 4000 kg din jurul anului 1550, și bastioanele din ziduri. De neratat sunt și spectacolele cu șoimi ce au loc în curtea interioară a castelului. 

Castelul poate fi vizitat între orele 9:00  – 17:00, iar biletul pornește de la 10.40€. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Château de Pierrefonds, Franța

Dacă vrei să intri în lumea magică a filmului Merlin Château de Pierrefonds, castelul în care a fost filmat, este locul perfect! Aflat în departamentul Oise, la marginea pădurii Compiegne, se ridică acest castel magic, din care au fost inspirate chiar castelele Disney. Castelul își are originea în secolul XII, însă actuala sa construcție datează din secolul XVI, când a fost reconstruită complet. După mai multe distrugeri, el a fost restaurat de Napoléon Bonaparte, ce a dorit să îi păstreze aerul romantic medieval.

În prezent sunt deschise publicului o sală subterană și 10 încăperi, printre care o capelă, o temniță și chiar dormitorul lui Napoleon, toate pline de obiecte neprețuite. Aici se află chiar și o colecție de  sculpturi în lemn aparținând lui Viollet le Duc.

Biletul de intrare costă 8€, iar castelul poate fi vizitat între orele 10:00 - 17:30. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Corvin, România

O altă comoară a țării noastre, Castelul Corvin merită să se afle în topul castelelor din Europa, fiind o construcție cu adevărat magnifică. Cu rădăcini din secolul al XIV-lea, castelul a fost extins și consolidat din dorința lui Iancu de Hunedoara, care l-a transformat apoi în reședință. Cetatea este legată și de faimosul Vlad Țepeș, care ar fi fost întemnițat aici. 

Vizatorii pot admira o construcției mpunătoare, înconjurată de un șanț adânc, între ale cărei ziduri stau mărturii ale istoriei românilor.  Elementele arhitecturale sunt superbe, cu elemente gotice remarcante. Fiecare încăpere spune o poveste inedită prin decorul său, iar cea mai uimitoare este poate Sala Cavalerilor. Nu rata nici fântână din grădină, de care se leagă o legendă faimoasă.

Un bilet costă 40 lei, castelul fiind deschis publicului zilnic între orele 9:00 - 17:00 (respectiv de la ora 12:00 în zilele de luni). Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Hluboká, Cehia

Un loc al eleganței și al rafinamentului, Castelul Hluboká este exemplul perfect al arhitecturii neogotice. Datând din secolul al XIII-lea, a fost un castel al regilor Boemiei pentru o lungă vreme, iar apoi a trecut prin proprietatea mai multor familii de aristocrați, inclusiv familia Schwarzenberg. Aspectul actual al castelului se datorează unor serii de modificări în stil baroc, gotic și apoi romantic, rezultând o construcție ce inspiră cu adevărat un aer regal. 

Un tur al castelului va transforma orice turist într-un nobil. În funcție de turul pe care îți alegi, vei avea ocazia să te plimbi prin diferite apartamente luxoase, prin biblioteca rafinată, armeria, imensa bucătărie sau turnuri. Sunt expuse colecții de artă, sculpturi în lemn, tapet din aur, picturi, vitralii colorate, ceramică, mobilier încrustat și obiecte personale ale familiei Schwarzenberg, precum și portrete.

Castelul poate fi vizitat de marți până duminică între orele 9:00-17:00, iar biletul costă 10€. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Doorwerth, Olanda

Unul dintre cele mai vechi și remarcabile castele ale Olandei, Castelul Doorwerth, a fost martor al istoriei din secolul XIII. Aflat pe malul Rinului, castelul și împrejurimile sale crează un cadru spectaculos, iar drept dovadă a frumuseții și atmosferei liniștite a fost ales de mulți baroni și nobili de-a lungul timpului.

Între zidurile sale sunt găzduite colecții cu tematici preponderent istorice, iar încăperile sunt decorate în stilul secolului XVII. Mai mult, încă există o grădină cu legume care este cultivată. Nu uita să vizitezi nici copacul de acacia care este presupus a fi cel mai bătrân copac din Olanda, cu o circumferință de 7 metri, fiind plantat în jurul anului 1600.

Un bilet costă 13.50€, iar castelul este deschis publicului de marți până duminică între orele 11:00 - 17:00.

Château du Haut-Kœnigsbourg, Franța

Construit în secolul al XII-lea, Château du Haut-Kœnigsbourg, situat în regiunea Alsacia, în Munții Vosgi, a fost martor de secole la conflicte și rivalități. Punându-și amprenta asupra sa, castelul fortificat a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul anilor, însă niciodată nu și-a pierdut farmecul.

Cu fiecare pas în castel vei pătrunde tot mai adânc în lumea medievală, așa că nu te grăbi în explorarea încăperilor sale. Printre cele mai spectaculoase se numără Sala Kaiser, Camera Lorraine, Sala Armelor și Bastionul mare, toate pline cu elemente remarcante.

Castelul poate fi vizitat zilnic între orele 09:30 - 18:00, iar biletul de intrare costă 9€. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Fenis, Italia

Situat în valea Aostei, Castelul Fenis este una dintre cele mai cunoscute și bine conservate construcții medievale ale Italiei. Prima menționare a castelului a fost făcută în jurul anului 1200, însă este încă incert cand a fost pusă piatra sa de temelie. Celebritatea castelului se datorează și zidului dublu crenelat ce îl înconjoară, un element spectaculos. 

Poți explora cele 3 etaje ale castelului (parterul era destinat personalului, la primul etaj se află camerele familiei și o capelă, iar ultimul etaj era amenajat pentru oaspeți), subsolul său (unde au fost amenajate pivnițe, spații de depozitare și chiar o închisoare) și o curte interioară splendidă, cu o frescă ce înfățișează legenda omorârii dragonului de către Sf. Gheorghe. Încăperile nu sunt aglomerate, ci s-a păstrat un decor modest, în spiritul constituirii cât mai fidele a perioadei medievale.

Biletul costă 7€, castelul fiind deschis din 1 aprilie până în 30 septembrie zilnic între 9:00 - 19:00, iar din 1 octombrie până în 31 martie între 10:00 - 13:00 și 14:00 - 17:00 (fiind închis în zilele de luni).

Castillo de Coca, Spania

Situat în nordul Spaniei, lângă râul Voltoya, Castillo de Coca este unul dintre cele mai bune exemple ale stilului gotic-maur din țară, iar de departe poate părea că este un imens castel de nisip. Castelul a fost construit pentru Arhiepiscopul Sevillei în secolul al XV-lea, și se spune că teritoriul său era locuit deja de 2 milenii. 

Datorită elementelor maure castelul a căpătat un aer inedit, detaliile sale fiind foarte diferite în comparație cu alte castele construite în stilurile arhitecturale clasice europene. Încăperile sale îți pot aminti de construcțiile orientale, așa că nu te grăbi, ci ia-ți suficient timp pentru a admira fiecare colț al magnificului castel, pentru că rareori vei vedea astfel de detalii.

Pentru a-l vizita vei plăti doar 2.70€, însă, pentru că între timp a devenit și sediul Școlii de Silvicultori, castelul poate fi vizitat doar între orele 11:00 - 13:00.

Castelul Burghausen, Germania

Situat la poalele Alpilor, pe o fâșie îngustă de pământ, între râul Salzach și lacul Wöhrsee, Castelul Burghausen este considerat cel mai lung castel din lume, ce se întinde pe o lungime de peste 1 km. Cea mai veche menționare a castelului a fost acum 1000 de ani, și se crede că zona a fost locuită încă din  Epoca Bronzului și Fierului. De-a lungul timpului a funcțional inclusiv ca reședință regală a ducilor  Bavariei.

Complexul este alcătuit din 6 zone construite de-a lungul timpului: 5 curți regale și Castelul Principal, fiecare având câte o destinație diferită. Îți poți rezerva o zi întreagă explorării castelului, căci există suficiente lucruri de descoperit și admirat. Vei găsi de toate aici, de la artefacte la obiecte de artă și restaurante tradiționale.

Poți pătrunde oricând în castel, singura taxă fiind pentru a intra în muzeul din Castelul Principal, taxă de 5€.

Castelul Neuschwanstein, Germania

Un alt castel care a inspirat poveștile Disney, Castelul Neuschwanstein este parcă desprins din basme. Aflat în sud-estul Bavariei, castelul are o poveste uimitoare. A fost construit în jurul anului 1865 de Ludwig al II-lea, care l-a proiectat pe locul ruinelor a 2 castele gemene ce datau din Evul Mediu, dorindu-și să proiecteze castelul medieval ideal. 

Construcția a respectat preponderent stilul eclerismului romantic, și nu doar exteriorul este superb, ci și interiorul său. Cele mai mari camere din palat sunt Sala Tronului și Sala Cântăreților, ambele decorate în stil baroc. Tot aici se află probabil cea mai elaborată lucrare de mozaic din Germania, formată din peste 1.5 de pietre naturale. Însă, din păcate după moartea regelui lucrările au rămas nefinalizate, iar din cele 200 de încăperi majoritatea nu au fost terminate. Ne putem întreba doar cum ar fi uimit întregul castel lumea, dacă doar o parte a lui a reușit să îl transforme în unul dintre cele mai apreciate castele din întreaga planetă.

Castelul poate fi vizitat din aprilie  până în 15 octombrie între orele 9:00 - 18:00, iar din 16 octombrie până în martie între 10:00 - 16:00, iar biletul costă 15€. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Castelul Hohenschwangau, Germania

Dacă mai devreme am prezentat un castel construit de regele  Ludwig al II-lea, acum vorbim despre unul construit de tatăl său, Maximilian al II-lea, în sud-vestul Bavariei. Și acesta este un castel construit în jurul ruinelor cetății medievale Schwanstein, ce data din secolul al XII-lea. Castelul a fost reconstruit pe baza unor modele originale, în stil neogotic, în jurul anului 1835.

Poți pătrunde în încăperile bine conservate ale reședinței regale, ce poartă încă un aer nobil aparte, între obiecte ale familiei regale și artefacte naționale. Nu rata ocazia să petreci și  câteva momente în punctele de belvedere, din care poți vedea o priveliște ce te va uimi.

Biletul costă 21€, castelul putând fi vizitat zilnic între orele 10:00 - 16:00. Poți afla mai multe informații de pe site-ul oficial.

Așadar, te sfătuim să pleci într-o vânătoare de castele, iar dacă nu vrei să mergi foarte departe, să știi că în România, poți să găsești câteva castele care concurează cu cele mai frumoase castele din lume, le poți regăsi într-un alt articol disponibil aici.