Zadar este un oraș magnific situat în partea de nord a Dalmatiei, pe coasta Adriatică a Croației.

Este unul dintre cele mai vechi orașe din țară, cu o istorie care datează de peste 3000 de ani. Acest oraș istoric este renumit pentru frumusețea sa arhitecturală, istoria sa bogată și peisajele sale spectaculoase.

Centrul istoric al orașului Zadar este o bijuterie arhitecturală, cu ziduri de piatră, biserici medievale, palate renascentiste și străzi pietruite. Unul dintre cele mai remarcabile obiective turistice din oraș este zidul de apărare al orașului, unul dintre cele mai bine conservate din Europa.

Orașul este, de asemenea, cunoscut pentru cele două orgi celebre din Marea Adriatică, care sunt situate pe malul mării.

Orgilele marine creează o muzică unică și relaxantă, prin intermediul apei și a valurilor, un spectacol fascinant. Zadar este, de asemenea, situat într-o locație strategică, fiind poarta de acces către parcul național Paklenica, o zonă montană spectaculoasă, și parcul național Kornati, un arhipelag uimitor de insule stâncoase.

Orașul are o atmosferă vibrantă și animată, cu numeroase cafenele, restaurante, baruri și cluburi, care oferă experiențe culinare și de divertisment de top.

Un oraș frumos și pitoresc, cu o istorie bogată și o mulțime de atracții turistice, care merită vizitat. În cele ce urmează vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasa, obiective turistice și activități unice pentru o vacanță de neuitat.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Zadar

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge în Zadar este cu avionul. Din București găsești zboruri directe, prețurile pornind de la 50 euro dus-întors, durata călătoriei este de aproximativ 2 ore, iar mai multe detalii poți să găsești aici. O altă alternativă este mașina, prețurile fiind variabile în funcție de ruta aleasă. Distanta dintre București și Zadar este de 1300 km, iar pe traseu vei putea descoperi multe alte orașe europene fascinante.

Cazare - Unde te cazezi în Zadar

  • Hotel Kolovare acest hotel modern și elegant este situat la doar câțiva pași de plaja Kolovare din Zadar. Camerele sunt luminoase și spațioase, cu podele din lemn și mobilier minimalist. Hotelul are, de asemenea, o piscină în aer liber, o saună și o sală de fitness. Prețurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 114 euro pentru o cameră dublă.
  • Hotel Sky acest hotel este situat într-o zonă liniștită a orașului Zadar și oferă o vedere panoramică la mare. Aceasta este o cazare ideală atât pentru cupluri cât și familii sau grupuri mari, spațiul oferit fiind unul generos. hotelul are, de asemenea, o piscină privată, o terasă mare și o grădină frumoasă. Prețurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 90 euro pentru o cameră dublă.
  • Boutique Hostel Forum acest hostel este situat chiar în centrul vechi al orașului Zadar și este o alegere excelentă pentru turiștii care călătoresc cu buget redus. Camerele sunt decorate cu gust și sunt dotate cu aer condiționat și Wi-Fi gratuit. Oaspeții hostelului pot beneficia de o terasă pe acoperiș cu vedere la oraș și la mare. Prețurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 94 euro pentru o cameră dublă cu mic dejun inclus.

Obiective turistice Zadar - Ce vizitezi in Zadar

Crkva sv. Donata 

Dacă ajungi în Zadar, un obiectiv turistic pe care nu trebuie să-l ratezi este Crkva sv. Donata o biserică magnifică din secolul al IX-lea, situată pe o mică peninsulă în mijlocul orașului vechi. Vei fi impresionat de arhitectura sa circulară și de acustica uimitoare. Acoperișul în formă de cupolă al bisericii se sprijină pe 24 de coloane romane și este decorat cu frumoase piese de mozaic bizantin. Este o experiență unică să te plimbi prin interiorul bisericii și să admiri aceste detalii arhitecturale impresionante. Un detaliu interesant despre Crkva sv. Donata este că a supraviețuit războaielor, cutremurelor și altor dezastre naturale de-a lungul secolelor, datorită construcției sale solide și ingenioase. În plus, biserica este situată chiar lângă ruinele unui for antic roman, ceea ce face să fie un obiectiv turistic și mai interesant. Prețul unui bilet pentru adulți este de 5 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Roman Forum

Dacă te afli în Zadar, unul dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi este Forumul Roman, un sit arheologic important și o atracție turistică populară din oraș. Acest sit arheologic este un complex remarcabil de clădiri, piețe și temple romane care au fost construite cu multe secole în urmă. Este uimitor să te plimbi printre ruinele vechi și să te gândești la istoria fascinantă a acestor clădiri.

Ruinele Forumului Roman sunt bine conservate și îți oferă o imagine clară a modului în care oamenii din trecut trăiau și construiau în această zonă. Printre cele mai importante clădiri din sit se numără Bazilica Sfântul Donat, care datează din secolul al IX-lea și care este o construcție circulară impresionantă, și Templul lui Augustus, un alt monument important al orașului.

Forumul Roman este situat în inima orașului vechi, astfel încât poți combina vizita la situl arheologic cu o plimbare prin străzile frumoase ale orașului și cu o vizită la alte atracții turistice din zonă. Acest sit arheologic uimitor, te va purta înapoi în timp și îți va oferi o imagine captivantă a vieții din această regiune în trecut.

Sea Organ 

Unul dintre cele mai unice și frumoase obiective turistice pe care trebuie să le vezi este Sea Organ.

Orgile Marine sunt o creație artistică și sonoră deosebită, care transformă sunetele naturale ale mării într-o melodie unică și frumoasă. Construite în 2005, acestea au devenit o atracție turistică populară și sunt considerate unul dintre cele mai originale proiecte artistice din lume.

În timp ce te plimbi pe promenada de pe malul mării, vei auzi sunetele orgilor care rezonează în aer și care se amestecă cu sunetele valurilor care se lovesc de țărm.

Aceste orgi sunt compuse dintr-o serie de tuburi subterane și platforme de piatră care produc sunete muzicale atunci când valurile intră și ies din tuburi. Fiecare tub are dimensiuni diferite, ceea ce creează o gamă largă de sunete și tonuri. Atmosfera liniștită de pe promenada îmbinată cu sunetele naturale ale mării creează o experiență de neuitat.

Cathedral of St. Anastasia 

Dacă vizitezi orașul Zadar, nu trebuie să ratezi o vizită la Catedrala Sfânta Anastasia, una dintre cele mai importante atracții turistice și monumente istorice ale orașului.

Catedrala Sfânta Anastasia este o bijuterie a arhitecturii romane și gotice, construită în secolul al XII-lea. Clădirea masivă și impunătoare se află în centrul orașului și este dedicată Sfintei Anastasia, una dintre cele mai cunoscute și iubite sfinte din istoria creștinătății. Frescele și picturile murale vechi de secole sunt bine conservate și îți vor oferi o imagine clară a istoriei și culturii acestei regiuni. De asemenea, arhitectura impresionantă și detaliile elaborate ale ferestrelor și portalurilor îți vor atrage atenția.

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale catedralei este clopotnița sa, care a fost construită în stil romanic în secolul al XIII-lea și care are o înălțime de 57 de metri. Poți urca pe cele 180 de trepte ale clopotniței pentru a admira o priveliște spectaculoasă asupra orașului și asupra Mării Adriatice.

The Greeting to the Sun 

Dacă vrei să trăiești o experiență unică în Zadar, trebuie să vizitezi Greeting to the Sun o atracție turistică impresionantă care îmbină arta, tehnologia și natura.

Greeting to the Sun este o instalație publică care a fost proiectată pentru a celebra puterea și frumusețea soarelui. Această instalație constă într-un cerc uriaș de sticlă, care este plasat pe o platformă din piatră și este alcătuit din 300 de plăci solare de sticlă, fiecare având diametrul de 1 metru. Aceste plăci solare sunt luminate de lumini LED, care încep să pulseze în culori vibrante odată cu apusul soarelui și creează un spectacol de lumină și culoare impresionant.

Seara când apusul soarelui se apropie, vei fi captivat de culorile vii și vibrante care împânzesc întreaga platformă. Acesta este momentul în care instalația își dezvăluie întreaga frumusețe și se transformă într-unul dintre cele mai frumoase puncte de atracție din Zadar.

Kolovare Beach 

Dacă vrei să te relaxezi și să te bucuri de soarele și de apa cristalină a Mării Adriatice, trebuie să vizitezi Kolovare Beach. Această plajă frumoasă și populară este situată la doar câțiva pași de centrul orașului, ceea ce o face ușor accesibilă. Kolovare Beach are o plajă largă, cu nisip fin și apa mării cristalină, care o face ideală pentru înot, scufundări și alte activități acvatice.

În plus, plaja oferă o mulțime de facilități pentru turiști, cum ar fi șezlonguri și umbrele de soare, precum și dușuri și toalete. Pe lângă plajă, Kolovare Beach are și o promenadă largă, cu o varietate de baruri și restaurante care oferă o gamă largă de preparate culinare, de la mâncăruri tradiționale croate până la bucătării internaționale.

Plaja se află la poalele unor stânci abrupte și este înconjurată de pini și alte plante mediteraneene, ceea ce creează o atmosferă relaxantă și plăcută.

People's Square 

Dacă ești în căutarea unui loc pitoresc în Zadar, ar trebui să vizitezi Piața Poporului, care este situată în centrul vechi al orașului și este un important obiectiv turistic. Aceasta este o piață medievală impresionantă, care datează din secolul al XVI-lea și este înconjurată de clădiri istorice.

În centrul pieței se află fântâna lui Petar Zoranić, care a fost un scriitor croat din secolul al XVI-lea, iar pe marginea pieței se află câteva dintre cele mai importante clădiri istorice ale orașului, cum ar fi Catedrala Sfânta Anastasia și Palatul Episcopal.

Piața Poporului este un loc animat, plin de cafenele, terase și restaurante, care oferă preparate culinare delicioase și băuturi răcoritoare. Aici vei putea să te relaxezi și să savurezi atmosfera plăcută și autentică a Zadarului, în timp ce te bucuri de o ceașcă de cafea sau de o gustare croată.

În plus, Piața Poporului este un loc popular pentru evenimente culturale și artistice, cum ar fi festivalul de muzică clasică din Zadar sau festivalul de muzică electronică. 

Museum of Ancient Glass 

Dacă ești pasionat de istorie și artă, nu trebuie să ratezi Muzeul de Sticlă din Zadar. Acest muzeu unic în Europa de Sud-Est adăpostește o colecție impresionantă de sticlă romană, bizantină și medievală, precum și de sticlă contemporană.

Muzeul se află într-o clădire istorică din centrul vechi al orașului și este foarte bine amenajat, cu expoziții care prezintă evoluția tehnicilor de prelucrare a sticlei și istoria acestei arte fascinante.

Printre exponatele impresionante se numără vase de băut din sticlă colorată, lămpi de ulei, sticle de parfum, vase medicale și multe altele.

În plus, muzeul găzduiește ateliere de prelucrare a sticlei, unde vizitatorii pot observa meșterii sticlari la lucru și pot participa la ateliere de creație a propriilor lor obiecte de sticlă.

The Five Wells Square 

Situată în apropierea orașului vechi, piața a fost construită în secolul al XVI-lea ca un sistem de apă potabilă pentru locuitorii orașului.

Piața Cinci Fântâni este numită după cele cinci fântâni arteziene de piatră care sunt amplasate în centru. Acestea au o formă frumoasă și unică și sunt înconjurate de o mică grădină cu flori și copaci. În trecut, fântânile serveau drept sursă de apă potabilă pentru locuitorii orașului și au fost restaurate în anii '60.

Astăzi, piața este un loc popular atât pentru turiști cât și pentru localnici, care vin să se relaxeze și să admire frumusețea locului. Piața este încadrată de clădiri istorice, iar atmosfera este plină de farmec.

Pe lângă cele cinci fântâni, în apropiere se află și ruinele unui vechi castel venețian și o serie de bănci și terase de cafenele, unde te poți opri pentru o băutură răcoritoare și o priveliște minunată a pieței.

Archaeological Museum 

Muzeul Arheologic din Zadar este un obiectiv turistic popular și o destinație obligatorie pentru cei interesați de istoria și cultura orașului. Aflat într-un palat venețian renovat, muzeul găzduiește o colecție impresionantă de artefacte și obiecte arheologice din diferite perioade istorice.

În cadrul muzeului, vizitatorii pot admira o gamă largă de exponate, inclusiv obiecte din epoca de piatră, ceramică și sticlă din epoca romană, precum și elemente ale artizanatului tradițional din secolele trecute. Muzeul are, de asemenea, o secțiune dedicată artei medievale, unde se găsesc o serie de fresce și obiecte religioase. Pe lângă expozițiile permanente, muzeul organizează și expoziții temporare și evenimente culturale, cum ar fi prezentări de muzică și dans, conferințe și proiecții de film.

De asemenea, muzeul oferă audio-ghiduri în diferite limbi, astfel încât să poți explora expozițiile și să înțelegi mai bine istoria și cultura orașului Zadar.

The Land Gate 

The Land Gate este o bijuterie arhitecturală care datează din secolul al XVI-lea. Această poartă istorică este una dintre cele trei intrări medievale care au supraviețuit până în prezent și a fost construită în stilul  venețian.

Vei observa o serie de elemente arhitecturale interesante, cum ar fi două turnuri circulare de apărare și o frescă frumoasă deasupra porții. Fresca înfățișează un leu venețian, un simbol al puterii și al suveranității, care ține în labe stema orașului. Odată ce treci prin poarta, vei ajunge în centrul istoric al orașului, unde vei găsi o mulțime de atracții turistice, restaurante și magazine.

Acest obiectiv turistic istoric este o destinație obligatorie pentru toți cei care vizitează Zadar, oferind o priveliște impresionantă asupra orașului și o călătorie în timp spre perioada medievală a istoriei orașului.

National Museum Zadar 

Muzeul Național din Zadar este unul dintre cele mai importante obiective turistice culturale ale orașului. Acest muzeu găzduiește o colecție impresionantă de artefacte istorice și culturale, care ilustrează bogata istorie a orașului și a regiunii din jur.

Muzeul este situat într-un palat baroc din secolul al XVIII-lea, cunoscut sub numele de Palatul Benja, care în sine este un obiectiv turistic impresionant. În interiorul muzeului, vei găsi o mulțime de exponate interesante, inclusiv artefacte din perioada preistorică, antichitatea romană și medievală, precum și expoziții despre istoria și cultura croată.

Unul dintre cele mai fascinante exponate din muzeu este colecția de artefacte romane, care includ marmură, mozaicuri și inscripții, care oferă o privire unică asupra vieții cotidiene din orașul roman Iader (Zadarul actual).

De asemenea, muzeul găzduiește o colecție impresionantă de bijuterii și obiecte din aur și argint, care datează din perioada medievală. În plus, muzeul are și o secțiune dedicată istoriei naturale, care prezintă fauna și flora regiunii din jur, precum și o expoziție dedicată etnografiei și tradițiilor culturale ale populației locale.

Poți explora muzeul prin intermediul tururilor ghidate sau de unul singur, citind informațiile afișate în fiecare sală. În timpul verii, muzeul găzduiește, de asemenea, o serie de evenimente culturale, precum expoziții temporare, concerte și proiecții de film.

Beach Maestrala 

Plaja Maestrala este una dintre cele mai populare și frumoase plaje din Zadar și este o destinație preferată pentru turiștii care vizitează orașul. Această plajă impresionantă este situată la doar câțiva kilometri de centrul orașului și este ușor accesibilă atât cu mașina, cât și cu transportul în comun.

Plaja Maestrala se întinde pe o lungime de peste 600 de metri și este cunoscută pentru nisipul fin și apele cristaline. Cu o mulțime de facilități pentru plajă, inclusiv șezlonguri și umbrele de soare, plaja Maestrala este un loc ideal pentru relaxare și distracție la soare.

Oferind o panoramă spectaculoasă asupra Mării Adriatice, plaja Maestrala este ideală pentru activități precum înot, scufundări sau surfing. 

Punta Bajlo Beach 

Plaja Punta Bajlo este una dintre cele mai frumoase plaje din Zadar și se află la doar câțiva kilometri de centrul orașului. Această plajă impresionantă este considerată una dintre cele mai curate și mai frumoase plaje din zona Zadarului.

Cu nisipul fin, apele cristaline și un peisaj natural impresionant, plaja Punta Bajlo este un loc ideal pentru a te relaxa și a te bucura de soare. În plus, plaja oferă o serie de facilități pentru plajă, inclusiv șezlonguri și umbrele de soare, dușuri și toalete.

Plaja Punta Bajlo este, de asemenea, populară pentru sporturile nautice, cum ar fi navigația cu barca, scufundările sau surfing-ul. Plaja are, de asemenea, o serie de terenuri de volei și alte activități sportive pentru cei care doresc să se mențină în formă în timpul vacanței.

În afara activităților de plajă, plaja Punta Bajlo este la doar câțiva pași de o serie de restaurante și baruri, care servesc preparate locale delicioase. 

Plage de Podbrig 

Plaja Podbrig este o plajă superbă situată în apropiere de orașul Zadar, în nordul Croației. Această plajă este cunoscută pentru nisipul său fin și apele limpezi.

Plaja Podbrig se întinde pe o lungime de aproximativ 800 de metri și oferă numeroase facilități pentru plajă, cum ar fi șezlonguri și umbrele de soare, toalete, dușuri și chiar un bar pe plajă, unde poți savura o băutură răcoritoare în timp ce admiri priveliștea impresionantă a mării.

Plaja Podbrig este, de asemenea, populară pentru sporturile nautice, dar și pentru  terenurile de volei amplasate pe plajă. Pe lângă plajă, zona Podbrig oferă o serie de atracții turistice interesante.

Aproape de plajă, poți găsi ruinele vechii cetăți romane, o destinație populară pentru turiști dornici să afle mai multe despre istoria bogată a regiunii.

Queen Jelena Madijevka Park 

Parcul Reginei Jelena Madijevka este un loc minunat, ce oferă o oază de liniște și verdeață în mijlocul agitației urbane.

Parcul este numit după regina Jelena Madijevka, soția regelui croat Petar Krešimir al IV-lea, care a domnit în secolul al XI-lea.

Parcul este situat în centrul orașului Zadar și este cunoscut pentru frumusețea sa naturală și peisajul impresionant.

Aici vei găsi o varietate de plante și flori exotice, precum și o serie de alei frumos amenajate și bănci, pe care  să te relaxezi și să te bucuri de atmosfera liniștită.

Gastronomie & Restaurante

Gastronomia croată din Zadar este o combinație de ingrediente tradiționale și influențe mediteraneene, care au dus la crearea unui meniu plin de savoare și arome unice.

Zadar este situat în apropierea coastei Adriatice, ceea ce face ca fructele de mare să fie o parte importantă a bucătăriei locale. În plus, plăcinta croată tradițională, cunoscută sub numele de burek, este foarte populară în Zadar.

Unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare din Zadar este pašticada, o tocăniță de vită gătită timp de mai multe ore într-un sos de vin roșu și condimente, servită cu gnocchi sau tăiței.

Un alt fel de mâncare tradițională din Zadar este maneštra od bobića, o supă groasă de fasole albă, porumb, varză, cartofi și alte legume.

Fructele de mare și peștele sunt, de asemenea, la mare căutare în Zadar, cu preparate precum brudet, o tocăniță de pește în sos de roșii și pašticada od hobotnice, tocăniță de caracatiță gătită în sos de vin roșu.

În plus, există multe opțiuni pentru deserturi, inclusiv fritule, gogoși croate pufoase servite cu zahăr pudră sau dulceață de fructe, și kroštule, prăjituri fragede crocante, de obicei în formă de spirale.

Pentru a însoți aceste preparate, se recomandă vinurile locale, care sunt produse în regiunea Zadar și care au un gust deosebit.

  • Kornat acest restaurant elegant, situat în centrul istoric al orașului, oferă preparate de pește și fructe de mare proaspete, precum și specialități tradiționale croate, cum ar fi pašticada. Interiorul este decorat cu o combinație de lemn și piatră, oferind o atmosferă plăcută și primitoare.
  • Pet Bunara acest restaurant, situat în apropierea portului din Zadar, oferă o varietate de preparate din fructe de mare, inclusiv brudet și pašticada od hobotnice. De asemenea, restaurantul este cunoscut pentru preparatele sale cu carne de vită și de porc, gătite cu ingrediente locale. Decorul este simplu, dar elegant, cu o terasă exterioară cu vedere la port.
  • Bruschetta acest restaurant, situat pe malul mării, oferă o varietate de preparate cu influențe mediteraneene, inclusiv paste, pizza și antipasti, pregătite cu ingrediente proaspete și de înaltă calitate. Interiorul este modern și confortabil, cu o terasă cu vedere la mare, oferind o atmosferă relaxantă și plăcută. De asemenea, restaurantul oferă o selecție impresionantă de vinuri locale și internaționale.

Zadar este un oraș minunat, cu o istorie bogată și o gamă largă de atracții turistice și culturale.

În plus, gastronomia sa bogată și diversificată oferă o experiență culinară unică, combinând ingrediente locale și influențe mediteraneene pentru a crea preparate savuroase și gustoase. De la preparatele tradiționale croate, precum "pašticada" și "burek", până la preparatele de pește și fructe de mare proaspete și deserturile delicioase,

Zadar are multe opțiuni pentru a satisface toate gusturile.În plus, orașul oferă o varietate de restaurante și cafenele, oferind ocazii de a experimenta gastronomia locală într-o atmosferă plăcută și relaxantă. Indiferent dacă sunteți în căutarea unui restaurant elegant sau a unei terase la malul mării,

Zadar are ceva pentru toți iubitorii de mâncare. Zadar este un oraș frumos și vibrant, care oferă o experiență culinară deosebită, îmbinând tradițiile locale cu influențele mediteraneene, pentru a crea un meniu variat și gustos, care merită să fie explorat și savurat.