Poreč este un oraș minunat situat pe coasta de vest a peninsulei Istria, în nordul Croației. Acest oraș vechi și pitoresc este cunoscut pentru clădirile sale istorice, străduțele înguste și plajele frumoase.

Centrul orașului Poreč este unul dintre cele mai bine păstrate exemple de arhitectură medievală în Croația. Străduțele pavate și pietruite te poartă pe drumuri labirintice prin faimoasa sa zonă veche, unde te poți bucura de o mulțime de cafenele, restaurante și magazine mici.

Una dintre cele mai impresionante atracții turistice din Poreč este Biserica Eufrasiană, care datează din secolul al VI-lea și a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO. Aceasta este un exemplu excepțional al arhitecturii bizantine din perioada târzie, cu mozaicuri impresionante care au fost restaurate în mod exemplar.

Pentru iubitorii de plajă, Poreč are o mulțime de opțiuni, de la plaje aglomerate la plaje mai izolate. Plajele sunt înconjurate de ape cristaline și de vegetație luxuriantă, oferind oportunități excelente de scufundări și snorkeling.

În plus, orașul Poreč este situat în mijlocul unei zone vinicole cunoscute pentru vinurile sale de calitate superioară. Poreč este un oraș fermecător, cu o combinație unică de istorie, cultură și frumusețe naturală. Acesta este un loc minunat de explorat dacă dorești să descoperi frumusețea Croației și a peninsulei Istria.

În cele ce urmează vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasa, obiective turistice și activități unice pentru o vacanță de neuitat.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Poreč

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge în Poreč este cu avionul.

Va trebui să iei un zbor până în Veneția, durata călătoriei este de aproximativ 2 ore. Din București găsești zboruri directe, prețurile pornind de la 40 euro dus-întors, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Din Veneția va trebui sa iei un feribot care te va duce direct în Poreč, mai multe detalii despre prețuri și program poți să găsești aici. O altă alternativă este mașina, prețurile fiind variabile în funcție de ruta aleasă. Distanta dintre București și Poreč este de 1300 km, iar pe traseu vei putea descoperi multe alte orașe europene fascinante.

Cazare - Unde te cazezi în Poreč

  • Hotel Valamar Diamant acest hotel de patru stele este situat la câțiva pași de plajă și la doar câteva minute de mers pe jos de centrul orașului vechi. Camerele sunt confortabile și moderne, cu balcon și vedere la mare sau la parc. Hotelul oferă o varietate de facilități, inclusiv piscină, terenuri de tenis și de volei, saună, sală de fitness și restaurant. Prețul unei nopți de cazare pornește de la 123 de euro pe noapte, iar micul dejun este inclus.
  • Apartments Laguna Bellevue aceste apartamente se află la doar câțiva pași de plaja din Laguna Bellevue și la 3 km de centrul orașului vechi. Apartamentele sunt moderne și spațioase, cu chicinete complet utilate și balcoane sau terase cu vedere la mare sau la grădină. Prețul unei nopți de cazare într-un studio de doua persoane pornește de la 50 de euro pe noapte.
  • Hotel Porec acest hotel cu mic dejun inclus este situat într-o zonă liniștită, la doar câteva minute de mers pe jos de centrul orașului vechi și de plajă. Camerele sunt decorate în sti lmodern, cu mobilier din lemn masiv și culori vibrante. Hotelul are o terasă cu vedere la mare, unde poți savura micul dejun sau te poți relaxa. Prețul unei nopți de cazare pornește de la 123 de euro pe noapte, iar micul dejun este inclus. 

Obiective turistice Porek - Ce vizitezi in Porek

Euphrasian Basilica

Biserica a fost construită în secolul al VI-lea și este un exemplu impresionant de arhitectură bizantină târzie. Când intri în interiorul bisericii, vei fi uimit de frumusețea mozaicurilor și de detaliile sale arhitecturale. Vei vedea arcade, capiteluri și coloane sculptate cu măiestrie și plafonul decorat cu fresce.

Biserica Eufrasiană a fost restaurată în mod exemplar, astfel încât să fie cât mai aproape posibil de aspectul său original. Când te uiți la mozaicurile din interiorul bisericii, vei vedea culorile vii și luminoase, care au păstrat strălucirea de peste un mileniu.

În plus, biserica este situată în centrul istoric al orașului Poreč, ceea ce înseamnă că după ce o vizitezi, poți să te plimbi prin străduțele înguste și să admiri arhitectura istorică a orașului. Este un obiectiv turistic pe care nu ar trebui să-l ratezi.

Aquapark Aquacolors 

Dacă ești în căutarea unei experiențe de neuitat în Poreč, nu trebuie să ratezi Aquapark Aquacolors. Vei fi întâmpinat cu un decor colorat și plin de viață, care îți va ridica instant starea de spirit.

În parc, vei găsi o mulțime de atracții și activități, inclusiv tobogane uriașe, piscine cu valuri și cascade. Fiecare atracție este concepută pentru a fi atât distractivă, cât și sigură, ceea ce înseamnă că vei putea să te bucuri la maximum de fiecare experiență.

Pentru cei mici, există o zonă de joacă specială și o mulțime de atracții speciale, astfel încât toată lumea să se distreze. Nu trebuie să-ți faci griji în privința băuturilor și mâncării, deoarece există o gamă largă de opțiuni inclusiv restaurante, cafenele și baruri.

În plus, există suficiente locuri de odihnă și șezlonguri confortabile, unde te poți relaxa bucura de soarele croat. Este un loc perfect pentru a te bucura de o zi de distracție și pentru a face amintiri minunate cu prietenii și familia.

Jama - Grotta Baredine 

Dacă vrei să experimentezi ceva cu adevărat special în Poreč, trebuie să vizitezi Jama - Grotta Baredine. Această peșteră impresionantă oferă o oportunitate unică de a explora minunile subterane ale Croației. Când intri în peșteră, vei fi uimit de frumusețea sa naturală.

Vei vedea stalactite și stalagmite formate de milioane de ani de activitate geologică, care formează un decor spectaculos. De asemenea, vei vedea și lacuri subterane cristaline și râuri subterane, care te vor impresiona.

În timpul turului ghidat, vei afla despre istoria peșterii și numeroase detalii interesante, inclusiv despre populația bogată de lilieci care trăiesc în peșteră. În plus, tururile sunt conduse de ghizi profesioniști, care sunt bine pregătiți să ofere informații despre fiecare aspect al peșterii și să răspundă la întrebările tale.

De asemenea, pe lângă turul principal, Jama - Grotta Baredine oferă și o gamă largă de activități suplimentare, cum ar fi cățărarea pentru cei care caută o experiență mai aventuroasă. Și pentru cei care caută ceva mai liniștit, există și un parc natural în jurul peșterii, care este plin de vegetație luxuriantă și trasee de plimbare.

Wine Bar OLD TOWN 

Dacă ești un iubitor de vin și căutător de experiențe unice, trebuie să vizitezi Wine Bar OLD TOWN din Poreč.

Situat în inima vechiului oraș, acest bar de vinuri oferă o selecție impresionantă de vinuri de calitate, într-o atmosferă plăcută și relaxantă. Barul este decorat într-un stil rustic și autentic, care îi conferă o atmosferă primitoare și plină de caracter. Personalul este amabil și bine informat, oferind informații detaliate despre vinurile pe care le servesc, precum și sugestii pentru a-ți satisface gusturile și preferințele personale.

De asemenea, barul oferă și gustări și aperitive de calitate, care se potrivesc perfect cu vinurile selectate. Poți alege dintr-o gamă largă de brânzeturi, mezeluri și alte delicii locale, pentru a completa experiența de degustare a vinurilor.

Cu o selecție largă de vinuri, inclusiv vinuri locale și internaționale, precum și experiența unică de a te bucura de acestea în inima vechiului oraș, Wine Bar OLD TOWN este un obiectiv turistic de neratat.

Porec Zelena Laguna 

Dacă îți dorești o escapadă liniștită la mare în Poreč, nu trebuie să ratezi Zelena Laguna. Această zonă de coastă oferă o gamă largă de activități recreative, de la plajă și înot la sporturi acvatice și explorarea naturii.

Plajele din Zelena Laguna sunt cunoscute pentru nisipul lor fin și pentru apele cristaline, perfecte pentru înot și relaxare. În plus, zona este plină de plaje liniștite și ascunse, unde te poți relaxa și te poți bucura de o zi întreagă la soare.

Pentru cei care caută aventura, există o gamă largă de sporturi acvatice disponibile, poți încerca să faci scufundări, să te plimbi cu barc, să faci kitesurfing sau windsurfing și multe altele. Aceste activități te vor ajuta să descoperi frumusețea naturii din zonă.

De asemenea, Zelena Laguna oferă o gamă largă de restaurante și baruri, unde poți savura delicii locale și băuturi răcoritoare, în timp ce te bucuri de peisajul frumos.

Strada Granda Decumana 

Dacă vrei să descoperi farmecul istoric al Porečului, trebuie să vizitezi strada Granda Decumana.

Această stradă istorică este situată în inima vechiului oraș și este plină de istorie, cultură și arhitectură impresionantă. Cu pavajul său de piatră și clădirile istorice, Granda Decumana oferă o atmosferă autentică și pitorească. Pe măsură ce te plimbi vei putea admira clădirile și arhitectura lor medievală, precum și numeroase magazine, restaurante și cafenele.

Printre cele mai importante atracții de pe Granda Decumana se numără Biserica Sfântul Eufemia, care este una dintre cele mai frumoase biserici din Poreč, precum și Palatul Episcopiei, unul dintre cele mai vechi și mai importante clădiri istorice din oraș.

În plus, Granda Decumana găzduiește și o serie de evenimente culturale și artistice pe tot parcursul anului, cum ar fi festivalurile de muzică, expozițiile de artă și târgurile de artizanat, care adaugă un farmec suplimentar acestei străzi istorice.

Blue Lagoon / Plava Laguna Beach  

Dacă îți dorești să te relaxezi și să te bucuri de plajă și de apă cristalină în Poreč, trebuie să vizitezi Blue Lagoon / Plava Laguna Beach. Acesta este un obiectiv turistic popular, situat la doar câțiva kilometri de centrul orașului, și oferă o experiență unică de plajă și de înot. Cu ape cristaline și nisip fin, acesta este locul perfect pentru a te relaxa și pentru a te bucura de soare. Poți să te întinzi pe plajă și să te răsfeți cu razele calde ale soarelui, sau să te plimbi prin apă și să te bucuri de frumusețea naturii.

De asemenea, zona oferă o gamă largă de activități recreative, cum ar fi snorkeling, scufundări, sporturi acvatice și multe altele. În plus, pe plajă vei găsi numeroase baruri și restaurante, unde poți să savurezi băuturi răcoritoare și delicii locale. Ceea ce face acest loc special este frumusețea sa naturală și liniștea care domnește în jur.

Brulo 

Dacă vrei să experimentezi frumusețea naturii în Poreč, trebuie să vizitezi Brulo. Aceasta este o zonă minunată, situată la câțiva kilometri de centrul orașului, care oferă o gamă largă de activități recreative în aer liber.

Cu păduri verzi și un râu curgător, Brulo este un loc perfect pentru a te relaxa și pentru a te bucura de natură. Poți să faci o plimbare pe potecile din pădure, să admiri frumusețea naturii sau să te relaxezi pe malul râului.

De asemenea, zona oferă o gamă largă de activități recreative, cum ar fi ciclism, cățărare, canotaj și multe altele. Cu trasee variate și bine marcate, Brulo este locul perfect pentru a petrece o zi întreagă în aer liber.

Trg MARAFOR 

Trg MARAFOR este o piață pitorească din centrul vechi al orașului Poreč, unul dintre cele mai populare obiective turistice ale orașului. Este un loc animat, plin de viață și culoare, cu clădiri vechi și frumoase, cafenele și restaurante, care păstrează atmosfera autentică a orașului vechi.

În centrul pieței se află o coloană antică, cunoscută sub numele de Marafor, care datează din secolul al III-lea și care este considerată unul dintre cele mai importante obiecte istorice din Poreč.

Marafor a fost un loc important în timpul Imperiului Roman și a găzduit un important templu păgân dedicat zeilor Marte și Venus. Astăzi, Trg MARAFOR este un loc popular pentru turisti, localnici și pentru cei care doresc să se relaxeze într-un cadru istoric și pitoresc.

Pe timpul zilei, piața este plină de viață, iar noaptea devine un loc popular pentru evenimente și spectacole în aer liber. Cu o istorie bogată și o gamă largă de opțiuni pentru relaxare și divertisment, acesta este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat în timpul unei vizite în Poreč.

St. Nicholas Island 

St. Nicholas Island este o destinație turistică populară în Poreč, situată în apropierea coastei croate și a Mării Adriatice.

Insula este cunoscută pentru frumusețea sa naturală, apele cristaline și istoria sa bogată, făcând-o un loc ideal pentru o excursie de o zi în timpul unei vacanțe în Poreč. Insula este ușor accesibilă prin intermediul unor bărci și feriboturi care pleacă din Poreč, oferind o priveliște impresionantă asupra coastei și a orașului.

Pe insulă, vei putea explora numeroase plaje frumoase, de la cele aglomerate până la cele mai izolate, care oferă posibilitatea de a te relaxa, de a face baie și de a practica diverse sporturi nautice.

Una dintre cele mai importante atracții turistice de pe insulă este Catedrala Sfântul Nicolae, care datează din secolul al XIII-lea și care este considerată una dintre cele mai importante biserici din regiune. Aici, vizitatorii pot admira frescele medievale și alte artefacte istorice. Insula oferă și oportunități de explorare a naturii, cum ar fi o plimbare pe traseul de trekking, ce oferă peisaje spectaculoase.

Gastronomie & Restaurante 

Gastronomia din Poreč este o experiență deosebită pentru oricine își dorește să exploreze cultura culinară croată. Aici vei putea savura o varietate de preparate, care sunt pregătite cu ingrediente proaspete și naturale.

Unul dintre cele mai populare preparate din Poreč sunt fructele de mare, care sunt servite într-o varietate de stiluri. De la caracatiță, la calamari și creveți, te poși bucura de preparate delicioase, gătite în stil mediteraneean și servite cu o varietate de sosuri și condimente.

Carnea de vită, porc și miel sunt, de asemenea, opțiuni populare pentru preparatele locale. Unul dintre preparatele cele mai populare este pršut, șuncă croată de calitate superioară, servită cu brânză și fructe proaspete.

Pentru cei care doresc să încerce preparate tradiționale croate, încearcă pljeskavica, o chiftea tradițională cu carne de vită și porc, servită cu cartofi prăjiți și sos ajvar.

Și nu uita să încerci și trufele locale, care sunt găsite în pădurile din jurul Poreč și servite cu paste proaspete și sosuri delicioase.

În plus, Poreč este cunoscut și pentru vinurile sale de calitate superioară, produse din struguri crescuți în zonă. 

Cu o astfel de diversitate culinară, Poreč este o destinație ideală pentru gurmanzi și pentru cei care doresc să experimenteze cultura culinară croată plină de gusturi noi și delicioase.

  • Konoba Aba este un restaurant tradițional croat, situat în centrul orașului Poreč. Aici poți savura o varietate de preparate locale, precum fructe de mare proaspete, carne de vită și porc gătită în stil tradițional, dar și legume proaspete cu sosuri bogate. Ambianța restaurantului este primitoare și confortabilă, iar personalul amabil și profesionist se va asigura că vei avea o experiență culinară deosebită.
  • Tradizione situat în zona vechiului oraș Poreč, restaurantul Tradizione este cunoscut pentru preparatele sale de fructe de mare proaspete și preparatele italienești. Aici, poți savura paste proaspete, pizza și preparate cu fructe de mare, preparate cu ingrediente de calitate superioară. Ambianța restaurantului este elegantă și romantică, iar terasa în aer liber oferă o vedere pitorească spre portul local.
  • Miramare Restaurant este un restaurant gourmet situat pe malul mării, oferind o vedere spectaculoasă spre Golful Poreč. Meniul este compus din fructe de mare proaspete, carne de vită dar și preparate vegetariene, gătite cu ingrediente locale și de sezon. În plus, restaurantul oferă o selecție largă de vinuri de înaltă calitate, precum și o selecție de deserturi delicioase. Ambianța este sofisticată și elegantă, iar  experiența culinară este una deosebită.

Poreč este o destinație turistică de neratat, datorită plajelor sale frumoase, a obiectivelor turistice impresionante și a gastronomiei locale delicioase.

Plajele din apropierea orașului oferă o oportunitate perfectă pentru relaxare și distracție iar restaurantele servesc preparate unice și delicioase.

Poreč este o destinație turistică care oferă o varietatea de care ai nevoie, fie că ești în căutare de relaxare sau aventură și cultură, Poreč este un loc perfect pentru o vacanță de neuitat.