Lacul Como este un lac alpin din nordul Italiei, înconjurat de munți. Cunoscut pentru peisajul său dramatic, este cuibărit la poalele Alpilor și nu prea departe de granița cu Elveția. Lacul are forma unui Y răsturnat cu două brațe care se extind spre sud. În punctul central al formei Y se află faimosul oraș Bellagio. 

Informatii utile

Transport - Cum ajungi la Lacul Como

Cel mai apropiat aeroport de Lacul Como este Milano Malpensa, acesta se afla la o distanță de aproximativ 100 km de frumosul lac.

Cea mai accesibilă variantă de transport din București este avionul, un bilet cu bagaj mic de mână costă în jur de 20 euro, dacă este achiziționat din timp, vezi mai multe detalii aici.

De la aeroport poți rezerva un bilet de autobus cu cei de la FlixBus până în Como, prețul unei călătorii începe de la doar 10 euro, verifică orarul si tarifele aici.

Cazare - Unde te cazezi la Lacul Como

Multe dintre orașele din jurul lacului sunt orașe stațiuni de lux cu hoteluri și vile de lux. Există și orașe mai mici, dar la fel de fermecătoare, cu hoteluri și hanuri mai accesibile. Pentru câteva nopți de cazare îți propunem următoarele variante:

  • Locanda Sant' Anna – Hotelul datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea când a fost folosit pentru sejururi scurte și pauze de meditație de către prelații din provincia Como. Hanul a fost renovat in 1998 păstrând structura antică. Prețul unei nopți de cazare începe de la 60 de euro de persoană cu un mic dejun.
  • Hotel Argegno  - Acest hotel de 3 stele poziționat pe malul lacului Camo, își așteaptă oaspeții cu camere moderne și o atmosferă confortabilă plus priveliști de poveste asupra lacului și împrejurimi. Pentru o noapte cazare tarifele încep de la 68 de euro de persoană, cu mic dejun inclus.
  • Hotel Bellavista – Hotelul oferă clienților săi renumitul Ristorante del Porto, precum și camere confortabile pentru o vacanță specială în cadrul încântător al Lacului Como, iar costul unei nopți de cazare cu mic dejun începe de la doar 60 de euro de persoană.

Obiective turistice - Ce vizitezi în împrejurimile Lacului Como

Villa del Balbianello

Villa Del Balbianello se află pe o peninsulă împădurită care se proiectează în Lacul Como.

A fost construită în 1787, pe locul unei mănăstiri franceze, de către cardinalul Angelo Durini. Treptele duc de la debarcader într-o grădină terasată cu o logie frumoasă. A fost renovată de generalul american Butler Amos și dată Fondului per l'Ambiente Italiano (FAI) în 1988. Grădina este folosită și ca loc de nuntă.

Bellagio

Bellagio este un oraș minunat, cu mult caracter, pe malul lacului Como din Lombardia. Este, de asemenea, una dintre stațiile de feriboturi populare de pe lac, așa că majoritatea vizitatorilor Lacul Como se vor găsi aici mai devreme sau mai târziu!

Orașul este situat destul de central pe lacul Como, în punctul în care lacul se împarte în două „ramuri” spre sud-est și sud-vest și este adesea denumit „perla lacului”, parțial datorită frumuseții sale și parţial din cauza acestei poziţii între cele două ramuri ale lacului.

Como Cathedral

Catedrala Como este una dintre cele mai importante clădiri din regiune. Este descrisă în mod obișnuit ca fiind ultima catedrală gotică construită în Italia: construcția pe locul vechii catedrale romanice dedicată Santa Maria Maggiore, a început în 1396, la 10 ani după fondarea Catedralei din Milano.

Lucrările de construcție, începute sub supravegherea lui Lorenzo degli Spazzi di Laino, nu s-au terminat decât în 1770 odată cu finalizarea cupolei rococo de către Filippo Juvarra. Fața de vest impunătoare a fost construită între 1457 și 1498 și are o fereastră de roză și un portal între două statui ale lui Pliniu cel Bătrân și Pliniu cel Tânăr, originari din Como.

Are 87 de metri lungime, de la 36 la 56 de metri lățime și 75 de metri înălțime până în vârful cupolei.

Villa Carlotta

Vila Carlotta este un sanctuar unic de artă și frumusețe, cu exemplarele sale botanice magnifice și capodoperele de artă în peste 70.000 de metri pătrați de grădini și muzeu.

Este situat în cea mai pitorească parte a Lacului Como și este renumit pentru grădinile sale spectaculoase, care sunt vizitate de aproape 200.000 de oameni în fiecare an.

Vila Carlotta a fost construită la sfârșitul secolului al XVII-lea de către marchizul milanez Giorgio Clerici într-un bazin natural între lac și munți. Arhitectul a creat o clădire importantă, dar sobră, cu o grădină italiană decorată cu sculpturi, scări și fântâni. Cu Gian Battista Sommariva, următorul proprietar, proprietatea din Tremezzo a atins apogeul splendorii sale.

Vila a devenit un templu al artei secolului al XIX-lea cu lucrări ale lui Canova, Thorvaldsen și Hayez și o parte din parc a fost transformată într-o grădină fascinantă.

Menaggio

Menaggio este un oraș situat în provincia Como, Lombardia. Este situat pe malul vestic al Lacului Como, la începutul unei văi care leagă orașul de Lacul Lugano.

Datorită poziției sale, Menaggio este un oraș plin de viață din Italia, care oferă multe locuri tipice pentru a mânca și a bea, pe lângă priveliștea minunată a Lacului Como.

Într-adevăr, pornind de la centrala Piazza Garibaldi, orașul este împrăștiat cu cafenele și restaurante și îmbogățit cu o zonă unică și relaxantă pe malul lacului.

Menaggio este, de asemenea, un loc interesant de vizitat în Italia datorită istoriei sale, care poate fi descoperită pur și simplu plimbându-se prin centrul orașului, prin cele trei cătune Loveno, Nobiallo și Croce și prin zona din apropiere.

Varenna

Varenna se află în centrul lacului Como, pe malul estic al lacului, și se poate ajunge ușor cu barca din celelalte orașe din jurul lacului.

Este unul dintre puținele orașe de pe lac care este deservit și de un feribot pentru mașini (spre deosebire de feriboturile „numai pentru oameni” care deservesc majoritatea orașelor de aici), așa că este un punct obișnuit de sosire pentru vizitatorii care stau pe malul vestic al lacului Como.

Tremezzo

Tremezzo este un oraș din provincia Como, în regiunea italiană Lombardia. Este situat pe malul vestic al Lacului Como între Mezzegra la sud-vest și Griante la nord-est și la aproximativ 20 de kilometri de Como.

Tremezzo este cel mai bine cunoscută ca stațiune turistică, a fost preferata lui Konrad Adenauer pentru vilele sale, dintre care cea mai faimoasă este Vila Carlotta, cu grădinile sale mult admirate.

Vila la câteva minute distanță de debarcaderul lui Tremezzo, prezintă câteva trăsături neoclasice și este înconjurată de o grădină vastă terasată, unde îți poți petrece cea mai mare parte a zilei fără riscul de a te plictisi.

Cernobbio

Cernobbio se întinde de la versanții Muntelui Bisbino până la malul vestic al lacului, la câțiva kilometri distanță de Como, de-a lungul vechii Via Regina și este una dintre cele mai fermecătoare stațiuni turistice de pe lacul Como.

Primele informații despre oraș datează din secolul al XII-lea. Urme ale castrului medieval au rămas în sistemul urban, care înconjoară Piazza Castello: turnul cetății a rămas în picioare până în secolul al XVII-lea.

Datorită pescuitului, Cernobbio era atât de bogat și bogat în Evul Mediu încât cătunul era reședința Podestà și avea o legislație independentă. Până în secolul al XVI-lea, Cernobbio era foarte sărac din cauza diferitelor războaie și raiduri. Această perioadă a văzut și începutul migrațiilor locuitorilor din Lario.

Lenno

Lenno, un loc fermecător cu aproximativ 1700 de locuitori este situat pe brațul vestic al Lacului Como.

Numele său este cu siguranță de origine greacă și derivă din Lemnos, insula arhipelagului elen, provincie a primelor așezări. Se crede că Lenno, precum și întregul Lario, datează din timpuri preistorice, când civilizația Golasecca era înflorită, era locuită.

Ca rezultat  între secolele al VI-lea și al V-lea î.Hr. în anul în care zona Como a intrat sub stăpânire romană, a devenit o adevărată comunitate urbană.

Insula Comacina 

Insula Comacina se află la doar câteva sute de metri de malul vestic al Lacului Como, lângă Ossuccio, un mic sat istoric renumit pentru biserica sa și clopotnița în stil romanic. 600m lungime și 200m lățime, insula Comacina găzduiește acum un parc arheologic de neratat, pentru a petrece câteva ore de plimbare în liniște, înconjurat de verdeață și armonia peisajelor oferite de Lacul Como.

Această bijuterie naturală solitară este singura insulă de pe Lacul Como și se poate ajunge doar cu barca. Insula păstrează rămășițele unor clădiri religioase prețioase, case ale artiștilor, reședințe construite în anii 40 și acum restaurate, toate legate prin poteci comode care șerpuiesc printre copacii și florile mediteraneene ale insulei. Insula se poate vizita contra cost, un bilet este 6 euro.

Gastronomie & Restaurante

Zona superbă a Lacului Como este plină de o frumusețe naturală care vibrează cu zumzetul activității și bucuria de viață. Locuitorii din zonă tind să se miște într-un ritm mai lejer și să-și savureze mesele în compania unor prietenilor și familiei.

Pe măsură ce cultura și activitățile lacului Como sunt concentrate pe apă, la fel și bucătăria.

Peștele este un aliment de bază al zonei, cu cei mai populari pești considerati a fi peștele alb, dar alți pești des consumați includ șaful, bibanul, fileurile de știucă, maltagliati, linia și anghila.

Ofertele de pește sunt aceleași în multe orașe din Lacul Como, dar fiecare loc are, în general, un mod unic de preparare a peștelui.

  • La Vita è Bella Ristorante – Insalateria acest restaurant oferă zilnic numeroase specialități preparate cu ingrediente de primă alegere, cu o inclinație deosebită pentru lumea salatelor. În meniul vei găsi salate pentru toate gusturile, pe bază de ingrediente alese, dar și alte specialități din bucătăria italiană și internațională. 
  • Polentoteca Chalet Gabriele este situat în Piano Rancio, un orășel la poalele Muntelui San Primo. Restaurant caracteristic, din piatră și lemn, dotat cu două săli de mese, ale căror ferestre au vedere la Lacul Como și lanțul Alpilor care înconjoară cele două ramuri ale Lario. Situat la 1012 metri deasupra nivelului mării, este ușor accesibil cu orice mijloc de transport.
  • La Darsena la o aruncătură de băț de centrul orașului Como, acest restaurant se remarcă prin calitatea meniului său diversificat bazat pe preparate tradiționale din pește. 

Lacul Como este unul dintre locurile preferate din Italia. Este escapada perfectă de weekend și se află la mai puțin de două ore de Milano.

Chiar dacă ai la dispoziție doar câteva zile, Lacul Como merită adăugat pe lista ta de călătorii, cu siguranță te vei îndrăgosti de peisajele sale de poveste.

Iar dacă ai disponibile mai multe zile pentru vizitat, îți recomandăm să vizitezi și Lacul Maggiore, aici găsești toate detaliile.