Cum ajungi...

Am ales să aterizăm pe Aeroportul Internațional Orio al Serio (Milano-Bergamo BGY), aflat la 4 km de orașul Bergamo. Odată ajunși la terminalul "Sosiri", există o varietate de shuttle bus-uri către Stazione Cetrale din Milano,  pentru care biletele sunt 12 euro/pers. Însă, noi recomandăm autobuzul 1 către Gara Bergamo, pe care îl luați din fața aeroportului, prețul unui bilet fiind de 3 euro/pers, urmând ca, mai apoi, să luați trenul către Milano Centralecălătoria fiind de 50 de minute, iar prețul unui bilet de 6 euro/pers.

De asemenea, vă recomandăm să urmăriți ofertele pe site-uri precum: Kiwi.ro  sau eSky.ro , întrucât tarifele pentru bilete pot fi extrem de mici, pornind de la 20 euro/pers. În cazul nostru, fiind și deținători ai unui abonament Wizz Discount Club Standard (pe care îl recomandăm cu tărie), pentru dus-întors/2 persoane (cu check-in automat), am achiziționat biletele la prețul de 80 euro.

Unde ne-am cazat...

Datorită bugetului redus, am ales să ne cazăm în Bergamo, la B&B Hotel Bergamo, pentru o periodă de 3 nopți, pentru care am plătit suma de 308 euro/2 pers, însă mai multe detalii le puteți descoperi în articolul nostru anterior, în care povestim despre experiența noastră cu Bernina Express din Italia până în Elveția.

Primul pas - tren din Bergamo în Milano

De la cazare până la gară am făcut aproximativ 15 minute de mers pe jos, hotelul fiind situat foarte aproape. Din Gara Bergamo am cumpărat bilete în format fizic - cu transfer în Gara din Milano către orașul Como, prețul acestora fiind de 20 euro/2 pers. Noi am luat trenul de la ora 09:02 din Bergamo Regionale, care circulă din oră în oră, următorul fiind la ora 10:02 și tot așa. La ora 08:50 am ajuns în Milan Centrale, unde ne-am luat micul dejun, întrucât legătura către Como este la ora 09:43, urmând ca la ora 10:22 să ajungem în Como San Giovanni.

Como - orașul nr. 1

Como este un oraș din nordul Italiei, aflat la poalele munților Alpi, dar și pe țărmul celebrului lac cu același nume. Acesta este o importanta stațiune turistică, reprezentând unul dintre unghiurile așa-numitului "Triunghi larian", unde poți descoperi numeroase muzee, grădini, parcuri, teatre, biserici și palate.

Aici, doar am străbătul orașul la pas pentru că știam că vom opri doar în trazit, adevăratele atracții pentru noi, fiind Bellagio și Varenna.

Din păcate, pe lângă peisaj, orașul nu prea ne-a ajuns la inimă, înrucât am avut parte de o serie de neplăceri, toată lumea, axându-se doar pe partea de turism, uitând să pună accent pe calitatea serviciilor oferite.

Al II-lea pas - autobuz din Como în Bellagio

În primul rând, la stația de autobuz nu era absolut nicio persoană, care să îți ofere cel mai mic ajutor. Era, însă, o pagină A4 cu programul pentru autobuzul C30 Como-Bellagio, care, teoretic, ar fi trebuit să plece la ora 12:55.

Noi am achiziționat biletele de la tonomat, însă... surpriză am plătit 2 bilete, dar acesta ne-a furmizat un singur tichet, întrucât a rămas fără hârtie printabilă. Apoi, am descărcat aplicația Arriva MyPay, de unde am cumpărat biletul lipsă în schimbul a 4,30 euro.

Cum spuneam, autobuzul trebuia să plece la ora 12:55, dar a avut o întârziere de aproximativ 20 de minute, pentru că șoferul vindea bilete la extrapreț, înghesuind cât mai multe persoane în autobuz, ba chiar având și o atitudine agresivă pentru că nu ne înghesuiam destul de mult.

Experiența cu autobuzul a avut și partea ei bună, am prins loc fix în primul rând (și pe scaun, întrucât multe persoane au fost nevoite să stea în picioare), asfel că ne-am bucurat din plin de peisajele care îți taie respirația, drumul fiind foarte îngust, pe alocuri având loc doar o singură mașină.

Bellagio - orașul nr. 2

Ei bine, pentru noi acest oraș a fost și cel mai frumos, fiindcă ne-a încărcat cu energie pozitivă, asta poate... pentru că nu am prins o perioadă forte aglomerată și, efectiv, aveai loc să respiri și să te simți în largul tău.

Cum noi nu suntem fani a plăti bilete de acces doar pentru că am vazut un anumit obiectiv în vreo postare pe internet, am ales să nu achiziționăm bilete pentru nicio atracție din zonă, fiindu-ne suficient să ne plimbăm.

Dacă vrei să te bucuri de câteva momente de liniște și ”să te încarci de la soare”, la doar câteva minute de mers pe jos este Via Pescallo - o zonă perscărească. Iar. dacă ești pasionat de sporturi acvatice, aceasta este o destinație foarte populară pentru caiac și schi pe apă.

0:00
/0:15

Al III-lea pas - feribot din Bellagio către Varenna

A fost o adevărată aventură să plecăm cu ferry din Bellagio. În primul rând, prețul unei călătorii doar dus este de 9,20 euro/2 pers, iar durata acesteia este de aproximativ 30 de minute. Pontonul este arhi-aglomerat, iar când am ajuns acolo, ne întrebam unde au fost toți acei oameni, petru că nu ne-am întâlnit cu ei pe străduțe, probabil stăteau toți la coadă în acest timp.

Pentru că atunci când suntem într-un loc total necunoscut, spiritul de turmă se activează, după ce am cumpărat biletele, ne-am așezat la coadă cu sutele de persoane strânse în jurul pontonului. (iar, atunci când spun sute de persoane, chiar nu este o exagerare... ba chiar, câțiva cetățeni au început să fie agresivi). Însă, la îmbarcare ni s-a spus că nu acela este ferry-ul către Varena și că trebuie să așteptăm la peronul nr. 3. Astfel, după aproximativ 30 de minute de așteptat fără rost, ne-am așezat la o nouă coadă.

0:00
/0:07

Varenna - orașul nr. 3

Imediat ce am coborât de pe vapor, ne-am grăbit spre Villa Monastero, întrucât urma să închidă programul de lucru. Noi am achiziționat bilete doar pentru grădina exterioară, la prețul de 5 euro/pers pentru tinerii între 15 și 25 de ani.

Sincer, am fost destul de sceptici cu privire la această locație, dar ne-a surprins plăcut, meritându-și toată reclama pe rețelele de socializare.

Al IV-lea pas - tren din Varenna în Lecco

Bineînțes că nu se putea să nu avem parte de o surpriză în gară. Aici am aflat că se lucrează la șinele de tren din zonă, în perioada 3 aprilie-14 iunie, și că, de fapt, trenuri au întârziere de ordinul orelor, astfel că peroanele erau extrem de pline, oamnii ajungând să stea pe șinele de tren. Prețul unui bilet a fost de 3,10 euro/pers, iar călătoria dureaza aproximativ 30 de minute, în condiții normale de circulație.

Lecco - orașul nr. 4

Din păcate, din cauza micilor impedimente cu transportul, nu am mai avut suficient timp să străbatem întregul oraș la pas, însă vă lăsam câteva poze din această zonă. De menționat este că de aici pornesc numeroase trasee de hiking spre vârfurile din jurul lacului Como.

Al V-lea pas - întoarcerea în Bergamo

Ei bine, în ceea ce privește întoarcerea la cazarea din Bergamo a fost puțin derutantă, întrucât noi am avut impresia că trenul ne va duce până la Gara din Bergamo. Însă, chiar dacă am luat bilet pentru tren Lecco-Bergamo, în realitate, trenul ne-a lăsat la Ponte S. Pietro, de unde am luat un autobuz, pe genul cursă/rată în România, care ne-a transportat până în Bergamo. Prețul biletelor a fost de 4 euro/pers. Autobuzul pleacă foarte repede și are puține locuri cu scaune, astfel că vă recomandăm ca, odată coborâți din tren, să grăbiți pasul către stația de autobuz.

Aceasta a fost experiența noastră în regiunea Como, iar pentru inspirație în călătoriile viitoare sau pentru răspunsuri la orice întrebare vă invităm și pe pagina noastră de instagram @travelandbooks7.