Unde aterizezi

Pentru că orașul Bergamo este unul de suflet pentru noi, am ales să aterizăm pe Aeroportul Internațional Orio al Serio (Milano Bergamo BGY), aflat la 4 km de orașul Bergamo.

În situația în care nu beneficiezi de un buget foarte mare alocat acestei călătorii, este recomandat să urmărești ofertele pe site-uri precum Kiwi.ro sau eSky.ro , întrucât tarifele pentru bilete pot fi extrem de mici, pornind de la 20 euro/pers., în funcție de perioadă și promoții. Așadar, fiind și deținători ai unui abonament Wizz Discount Club Standard (pe care îl recomandăm cu tărie), pentru dus-întors/2 persoane (cu check-in automat), am achiziționat biletele la prețul de 80 euro.

!! Atenție: Odată ajunși la terminlul "Sosiri", există o grămadă de shuttle bus-uri către Stazione Cetrale din Milano  pentru care biletele sunt 12 euro/pers. Însă, noi recomandăm autobuzul 1 către Gara din Bergamo, pe care îl luați din fața aeroportului, prețul unui bilet fiind de 3 euro/pers, urmând ca, mai apoi, să luați trenul către Milano Centrale, călătoria fiind de 50 de minute, iar prețul unui bilet de 6 euro/pers.

Cazare în Bergamo

Pentru că ni s-au părut destul de scumpe cazările în Milano, iar prețul unei călătorii cu trenul din Bergamo până în Milano este de 6 euro, am ales să rezervăm prin Booking o cameră la B&B Hotel Bergamo  timp de 3 nopți, pentru care am plătit suma de 308 euro/2 pers. Hotelul se află la 11 minute de mers pe jos până la Gară, într-o zonă liniștită, iar străzile sunt circulate, nefiind zone obscure.

Mai jos vă lăsăm câteva imagini din Bergamo, iar dacă vreți să aflați mai multe despre acest loc, vă invităm să citiți articolul nostru anterior.

Aceasta a fost alegerea nostră, însă, în funcție de bugetul de care dispuneți, este mai simplu să vă cazați direct în Milano.

Excursia de 1 zi din Bergamo în St. Moritz

Pentru a ajunge la destinația finală din Elveția am schimbat 3 trenuri, printre care și trenul panoramic, Bernina Express.

Trenul nr. 1 - din Bergamo în Milano

Fiind o excursie contra cronometru pentru a prinde toate legăturile dintre trenuri, ne-am trezit la ora 04:20 pentru a ajunge la Gara din Bergamo, de unde am luat trenul de la ora 05:02 către Milano - acest tren circulă din oră în oră, astfel dacă nu prindeți trenul de la ora 05:02, următorul va fi la 06:02.

!! Atenție: pentru a fi siguri că sunteți în timp util de a prinde trenul nr. 2, vă recomandăm ca din Gara Bergamo să achiziționați si biletele Milano - Tirano, prețul unei călătorii fiind de 12.50 euro/pers.

Am ajuns în Milano la ora 05:55, unde am așteptat să fie anunțată linia pentru următorul tren.

Trenul nr. 2 - din Milano în Tirano

Plecarea din Milano Cetrale a fost la ora 06:20, iar durata călătoriei până în Tirano a fost de 2 ore jumătate.

Între timp, până la următoarea plecare, am avut timp să explorăm puțin și străduțele din Tirano.

Trenul nr. 3 - Bernina Express din Tirano în St. Moritz

Pentru a fi siguri că vom prinde locuri panoramice, ne-am făcut rezervare online a biletelor cu 2 seri în urmă, iar pentru această experiență am platit 122 CHF/2 pers, adică aproximativ 122 euro. Aceste bilete sunt doar dus. De asemene, pentru tururi private puteți achiziționa bilete și prin GetYourGuide.

Trenul panoramic către Elveția a plecat la ora 10:02 din Tirano. Această cale ferată face parte din patrimoniul U.N.E.S.C.O., fiind considerată una dintre cele mai frumoase rute feroviare din lume.

Trenul poposește timp de 20 de minute la statia Alp Grum, ocazie cu care puteți coborî din tren și face poze. De asemena, în stație există și un restaurant, unde puteți să vă încălziți și bea ceva fiebinte.

La întoarcere am cumpărat bilete pentru un tren ”normal”, pentru care am plătit 66 CHF/ 2 pers. Valabilitatea biletului este de la ora 00:00, până a doua zi la ora 05:00.

Foarte interesant la acest tren a fot fapul că puteai lăsa geamurile deschise pe parcursul călătoriei, ceea ce l-a facut la fel de atractiv ca Bernina Express.

St. Moritz

Călătoria cu Bernina Express se încheie în  St. Moritz, una dintre cele mai renumite (și scumpe) stațiuni de schi din lume, dar și cea mai veche. Aici aveți la dispoziție aproximativ 4-5 ore pentru a descoperi stațiunea.

Începand cu anul 1987, St. Moritz este supradenumită “Top of the world”, însă statiunea și-a câștigat faima internațională în urma Jocurilor Olimpice de Iarnă din anii 1928 si 1948. De asemenea, stațiunea mai este renumită și pentru cursele de cai pe lacul înghețat ce au loc în luna februarie a fiecărui an.

Stațiunea este așezată în jurul lacului Moritzersee și este situată la o altitudine de aproximativ 1.860 m.

Întrucât am ajuns în afara sezonului de iarnă, multe dintre atracții erau închise sau în renovare. Astfel, neavând mult timp la dispoziție, am luat la pas străduțele stațiunii și ne-am bucurat de zăpadă din plin.

De asemenea, aici există și o pistă de bob, care atinge viteza de 135 km/h. Aceasta pistă naturală rulează, de obicei, până la mijlocul lunii decembrie în fiecare an.

În ceea ce privește serviciul de roaming, imediat ce am ajuns pe teritoriul elvețian am primit acest mesaj: ”Bine ai venit in Elvetia! Ai următoarele tarife: 4000MB/18 EUR trafic date, 30min/7 EUR apeluri voce efectuate (local si catre RO) si primite, 1 EUR/min apeluri voce efectuate alte destinatii, 0.25 EUR/ SMS. Tarifele includ TVA”. Astfel că, din cauza acestui mesaj, noi am evitat să folosim internetul și ne-am orientat prin oraș doar cu ajutorul hărților afișate din loc în loc.

Aceasta a fost experiența noastră cu Bernina Express prin Alpi, iar pentru inspirație în călătoriile viitoare sau pentru răspunsuri la orice întrebare vă invităm și pe pagina noastră de instagram @travelandbooks7.