Gran Canaria, tradusă din spaniolă marea insulă a câinilor, este o insulă din arhipelagul „Insulele Canare”, Oceanul Atlantic. Numele îi derivă din Presas Canarios, o rasă de câini care popula insula în momentul la care au ajuns spaniolii. Deși este foarte aproape de Africa de Nord, la numai 100 de kilometri distanță înspre vest, ea constituie o comunitate autonomă a Spaniei.

Are o suprafață de 1.560,1 km², fiind ca mărime a treia insulă din arhipelag, după Tenerife și Fuerteventura, având o formă aproape circulară cu diametrul de circa 50 km, motiv pentru care a fost supranumită mini-continentul.

Luată după populația de 838.397 locuitori, insula este în arhipelag pe locul doi după Tenerife. Capitala insulei este orașul Las Palmas de Gran Canaria. Las Palmas este centrul turismului canarian, un oraș cosmopolit și unul dintre cele mai mari porturi ale Spaniei, servind drept escală în lungile expediții comerciale spre America.

7 motive pentru care să vizitezi Gran Canaria iarna aceasta

Carnavalul din Gran Canaria este al doilea din lume după cel de la Rio!

Istoria carnavalului începe din secolul XV, de pe data de 24 iunie 1478, cu ocazia înființării capitalei insulei- Las Palmas. În Istoria Insulelor Canare,  José de Viera y Clavijo menționează sosirea pe insulă a lui Field Marshal Íñigo de Brizuela, prilej care a facilitat organizarea unei cine bogate și a unui banchet care a durat trei zile și trei nopți, aducând împreună toate culturile de origini diferite prezente la acel moment pe insulă.

În secolul al XIX-lea, carnavalul a luat amploare- organizarea festivalurilor pentru celebrarea diverselor ocazii a implicat construirea unor caruri alegorice de uscat și plutitoare, acompaniate de mascarade, muzică, băutură și mâncare delicioasă.

Alături de Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife, Carnavalul din Las Palmas de Gran Canaria a devenit un fenomen socio-cultural însemnat, fiind considerat varianta europeană a celebrului Carnaval de la Rio de Janeiro.

De reținut este că în perioada februarie-martie, aproape fiecare zonă a insulei organizează Carnavalul său, având teme diferite, costume, dansuri impresionante și caruri alegorice pentru care muncesc un an întreg un grup de artiști foarte talentați! Carnavalul se desfășoară pe străzile principale ale localităților, participarea fiind gratuită.

Eu am avut plăcerea de a participa la Carnavalul din Maspalomas în 2017, sfătuită fiind să particip de un prieten care a crescut pe insulă. A fost o experiență uimitoare și o recomand cu drag.

De asemenea, pentru a fi parte din Carnaval, a simți sărbătoarea și bucuria în armonie cu miile de suflete frumoase venite din toate colțurile lumii să sărbătorească, îți recomand să te distrezi creându-ți un costum de carnaval. Dacă dorești să te costumezi cu un costum de-a gata, este în regulă. Vei găsi o paletă largă de costume potrivite pentru carnaval în capitala insulei.

Plajele de vis

Plaje naturale sau artificiale, plaje de nisip sau stâncoase, toate au un peisaj legendar și o apă cristalină de un albastru mirific. Alege-ți favorita!

Îți propun mai jos un itinerar de 7 zile de plajă. Fiecare zi va avea plaja ei, bucurându-te de una dintre cele mai frumoase insule din lume!

ZIUA 1

Playa de Las Canteras

Fiind un golf liniștit în mijlocul oceanului Atlantic, această plajă reprezintă una dintre destinațiile favorite pentru snorkelling. Mulțumită geografiei sale avantajoase, vei putea admira pești exotici înotând nedisturbat de valurile oceanului. Mai mult decât atât, aceasta este plaja capitalei insulei!

Alte avantaje pentru a alege această plajă sunt: vei găsi aproape zilnic evenimente organizate pe plajă cum ar fi expoziție de sculpturi în nisip, cursuri de dans pe plajă sau activități pentru copii; vei fi în capitala insulei- aproape de restaurante, centre culturale, magazine, malluri și aeroport;

Las Palmas la pas

Dacă dorești să iei capitala la pas, te poți răcori în parcul San Telmo. Savurează un suc dintr-un fruct proaspăt stors într-un chioșc decorat în stil art nouveau, având și spațiu de joacă în care se află o corabie de pirați.

Mai departe, poți vizita Casa de Colon, fosta casă a lui Cristofor Columb. Acest muzeu este dedicat călătoriilor sale și vieții de marinar. Prețul biletului este de 20 de lei și îl poți achiziționa de aici.

Nu uita să vizitezi zona istorică a orașului și Plaza de Santa Ana. Aceasta este o piață pitorească lângă o catedrală istorică, unde se află și un set celebru de sculpturi de câini, amintindu-ne de originile numelui insulei.

Alte muzee pe care merită să le vizitezi în Las Palmas, în funcție de interesele tale, ar fi următoarele: Muzeul Carnavalului, Muzeul poetului Domingo Rivero, Muzeul de Artă Sacră, Casa memorială Perez Galdos și Muzeul de Științe și Tehnologie.

O clădire frumoasă este Alfredo Kraus Auditorium, localizată în apropierea oceanului. În vecinătatea sa se află și cel mai important centru comercial, Centro Comercial El Muelle. De cum se lasă seara, orașul prinde viață. Cele mai frumoase restaurante și dinamice baruri se află aici, în apropierea oceanului.

Dacă dorești să admiri orașul de la înălțime, există trei puncte belvedere mai cunoscute, unde poți ajunge pe jos: Mirador del Sendero Azul, Mirador Cuatro Canones și Mirador Altavista.

Recomand o super-activitate care durează 2 ore - Excursie ghidată cu buggy car, cu preluare din Las Palmas. Aventurează-te în zona Ayagaures, vezi satele tipice din Valea Ayagaures și minunează-te de munți și canioane. Îți poți rezerva aventura aici.

O altă super activitate este să descoperi frumusețea oceanelor lumii și biodiversitatea vibrantă a creaturilor, a recifurilor de corali și a mangrovelor la Poema del Mar din Las Palmas de Gran Canaria. Îți poți rezerva biletul de intrare aici.

ZIUA 2

Playa de Maspalomas

Acum, vom coborî spre sud, în Capitala Distracției!

Să te plimbi pe dunele de nisip din Maspalomas este o experiență care e musai de trăit o dată în viață!

Dacă dorești o experiență complet diferită față de ceea ce ai încercat până acum, poți încerca o plimbare ghidată cu cămila în dunele de nisip din Maspalomas. Îți poți rezerva aventura aici.

Peisajul pare o imagine suprarealistă din ecranul de start al calculatorului. Resorturile și oceanul cu valurile sale puternice par a fi o oază-iluzie, o festă pe care ți-o joacă mintea plimbându-te prin deșert.

Dacă ești amator al vieții de noapte, tot în sudul insulei, în apropierea Plajei și Dunelor Maspalomas, vei găsi Playa del Inglés. Aici, petrecăreții sunt de serviciu 24 de ore din 24. Viața de noapte, cluburile dinamice, animate de dans, tinerețe și voie bună, par a fi o oază de veselie în inima oceanului!

ZIUA 3

Playa de Amadores

Localizată în sud-vestul insulei, o plajă foarte bine cotată datorită formei sale semicirculare și a culorii apei - turcoaz. Localizarea acestei plaje permite vizitarea unor alte plaje foarte frumoase din zonă, printre care se numără și cea de mai jos.

De vizitat în această zonă este și Golful Anfi Tauro, Playa de Mogan, Parcul Acvatic Angry Birds, Playa del Tauro și Playa del Cura.

ZIUA 4

Playa de Puerto Rico

Ea este una dintre cele mai sigure plaje, în special dacă călătorești cu copilași. Plaja extinsă îi face ușor de supravegheat, la fel și intrarea lină în ocean, acesta devenind adânc la mare distanță de țărm. Dacă Puerto Rico al Mării Caraibelor ți se pare prea departe, te invit să vizitezi varianta sa europeană, diferită, dar la fel de impresionantă.

ZIUA 5

Las Salinas

Din sud și vestul insulei unde pe oricare plajă te vei opri, vei rămâne plăcut impresionat, urcăm către nord.

Aproape de celebra Agaete și Puerto de Las Nieves, vei găsi niște impresionante piscine naturale. Peisajul sălbatic, ușor aspru, contrastează cu verdele vegetației luxuriante și albastrul safir al oceanului. Această zonă ne amintește de modul vulcanic de formare a insulei.

Neapărat dacă sunteți în zonă, trebuie vizitată singura plantație de cafea din Europa, localizată în Agaete. Tot aici, te vei putea bălăci în Piscina Naturală Agaete. O altă piscină naturală mai underground, unde merg localnicii să se relaxeze este Piscina Roque Prieto.

ZIUA 6

Playa Sardina del Norte

Lasă-te impresionat de Playa Sardina del Norte, o plajă neagră, înconjurată de construcții albe. Neapărat de luat în considerare și Playa de Gui-Gui, care îți va oferi o super-perspectivă a vulcanului Teide, localizat pe insula vecină, Tenerife.

ZIUA 7- Tufia

Ultima plajă pe care mi-a recomandat-o un localnic și care nu este atât de turistică, se află în nord-estul insulei.

Satul pescăresc Tufia, împrăștiat pe relieful abrupt al coastei cu stânci întunecate, protejează o plajă sălbatică care amintește de natura vulcanică a insulei - Playa Aguadulce.

Temperatura ideală

Climatul specific insulei este deșertic, ceea ce înseamnă zero șanse de concedii murate. Atât de aproape de Africa, temperatura medie anuală fiind cuprinsă între 18 și 25 de grade Celsius.

Insula are o temperatură ridicată și constantă de-a lungul anului, astfel încât și apa oceanului are o temperatură perfectă. Briza oceanului te va răcori și încânta. Insulele Canare sunt cele mai călduroase insule din Europa.

Care este perioada ideală pentru a vizita Gran Canaria? Când dorește inima ta. Desigur, așa cum am recomandat mai sus, ar fi tare concediul tău să se suprapună Carnavalului din Gran Canaria, care este o super experiență!

Bucătăria extraordinară

Insula a dezvoltat o bucătărie unică, care include experiențe culinare fresh și sănătoase cum ar fi tocănița de năsturel, papas con mojo picón sau papas arrugadas. Papas arrugadas este un fel de mâncare tradițional din cartofi fierți și copți în coajă, consumat în Insulele Canare. De obicei este servit cu un sos de usturoi cu ardei iute, numit mojo rojo, sau ca acompaniament la feluri de mâncare din carne.

Istoria cartofului în Europa începe după anul 1530, când spaniolii au descoperit cartoful în Peru și l-au introdus în Spania și în țările din sudul Europei în jurul anului 1540. Gran Canaria a fost unul dintre primele locuri din Europa unde acesta a fost cultivat, motiv care explică utilizarea abundentă a cartofului în rețetele tradiționale.

Alte farfurii din bucătăria insulei care merită încercate sunt : Cocido Canario (friptură pregătită în stilul Insulelor Canare), Iepure în sos Salmorejo( sos cunoscut și sub numele de ardorío, realizat din roșii, pâine, ulei extravirgin și usturoi) sau Escaldón de Gofio („Gofio Canario” este o pudră care seamănă cu făina, iar mărimea particulei este similară cu cea a făinii integrale)

Poți coborî în craterul unui vulcan

În zona sudică a Tafira Alta, ne salută dintre nori, Caldera de Bandama, având o adâncime de 200 de metri și un diametru de un kilometru.

Poți să conduci până în vârf, având o priveliște superbă asupra craterului și a împrejurimilor. Dacă ai o condiție fizică bună, poți coborî panta abruptă a craterului.

Un loc pentru cele mai frumoase drumeții

Vulcanii înalți care domnesc deasupra oceanului, ne oferă o priveliște asemănătoare cu cea pe care o oferă Mona Kea în Hawaii.

Tradițional, Pico de las Nieves este considerat cel mai înalt vârf al insulei Gran Canaria. Cu toate acestea, altitudinea vârfului Pico de las Nieves este de 1.949 de metri deasupra nivelului mării, în timp ce altitudinea vârfului Morro de la Agujereada este de 1956 de metri. Durata drumeției marcate este de aproximativ 6 ore având pauze dese. Cu toate acestea, accesând drumul GC-130, se poate ajunge aproape până în vârf cu mașina. Cele două vârfuri sunt foarte apropiate unul de celălalt.

Mie mi-a plăcut în mod deosebit Roque Nublo. Aceasta este o rocă vulcanică măsurând 67 de metri înălțime, localizată la o altitudine de 1813 metri, aflându-se pe locul 3 al celor mai înalte vârfuri de pe insulă, după cele două menționate mai sus. Ea a fost formată în urmă 4, 5 milioane de ani prin erupție vulcanică.

Accesul până la acest punct de interes este facil și gratuit cu mașina, urmând direcția Degollada de La Goleta, GC-600. De la punctul unde îți lași mașina, mai ai de urcat aproximativ un kilometru și jumătate printr-o pădure tare frumos mirositoare de pini.

Vinuri deosebite

Dacă ești un împătimit al vinului, acest loc este pentru tine. Vinul aromat al insulei, înglobează toată complexitatea și parfumul acesteia.

Îți recomand să rezervi un tur ghidat cu degustare de vin pe durata șederii tale. Îți propun mai jos câteva tururi ghidate cu degustare de vin, intermediate prin Get Your Guide:

Cum ajungem în Gran Canaria?

Acum că te-am făcut să visezi la această insulă superbă, să vedem cum ajungi acolo. Cel mai ușor este de ajuns în Las Palmas de Gran Canaria pe cale aeriană, în capitala insulei găsindu-se și unicul său aeroport. Desigur, poți să iei în considerare și calea apei, luând un ferry din Portul Huelva, Spania. Dar, noi ne vom concentra pe calea cea mai rapidă de ajuns acolo astfel încât să te poți bucura cât mai rapid de soare și distracție.

Pentru doar 699 de lei/ persoană, ai o combinație de 4 zboruri cu plecare pe data de 6 februarie și întoarcere pe data de 14 februarie.

4 zboruri pentru doar 699 de lei? Lux.

Zborul de dus este la 7:30 din Otopeni. Durata zborului până în Valencia este de 3 ore și 40 de minute, zborul fiind operat de Wizz Air. Zborul de legătură este la 11:45, deci va trebui să îți asiguri transferul personal în aeroportul de legătură. Recomand achiziționarea unui bagaj de cabină, astfel încât să nu trebuiască să aștepți după bagaj în aeroportul de legătură.

Zborul de întoarcere are o perioadă de respiro mai lungă între zboruri

Ce poate fi mai tare decât să te întorci bronzat de Ziua Îndrăgostiților în România? Este o idee grozavă de cadou pentru persoana iubită...un sejur de plajă, carnaval și distracție!

Alte combinații de zboruri în funcție de nevoile, bugetul și disponibilitatea ta poți găsi aici. Poți găsi zboruri începând cu 15 euro/persoană din Madrid spre Las Palmas de Gran Canaria. Te poți distra căutând zboruri care durează mai puțin de o oră între insule. Poate vrei să vizitezi mai multe insule în sejurul tău?

Cum ne deplasăm pe insulă?

O idee excelentă este să închiriezi o mașină. Deși curbele alambicate din zona montană îți vor da emoții, nu este dificil de condus, se conduce pe partea dreaptă și nu te vei lovi de trafic intens. Drumurile sunt bine întreținute și marcate, iar prețul închirierii unei mașini nu este ridicat, oferindu-ți libertate de mișcare. Îți poți închiria o mașină aici.

O altă variantă este să iei autobuzul, supranumit guaguas de către insulari. Se poate plăti cash în euro sau cu cardul la intrarea în autobuz. Deși distanțele de condus nu sunt mari și ai autobuz către toate punctele de interes ale insulei, uneori circulă, alteori sunt în siesta sau cine știe unde și te rogi să apară în stație mult și bine, mijindu-ți ochii după el. Merită menționat că nu există tren sau metrou pe insulă.

TOP Hoteluri în Gran Canaria

Alte activități care merită încercate în Gran Canaria

Excursie de o zi cu catamaranul cu mâncare și băuturi

Tur cu submarinul

Aventura de călărie cu opțiuni de transfer

Croazieră pe catamaran pentru observarea delfinilor cu snorkeling

Bilet pentru Parcul Palmitos cu spectacole cu delfini și păsări