Astăzi călătorim în San Sebastian, un frumos oraș din Spania situat în Țara Bască, un loc în care contrastele se interpătrund de la plajele întinse cu nisip fin ale oceanului Atlantic, la munții impunători și insula Santa Clara. Frumusețea sa aparte este determinată de așezarea sa în Golful La Concha, de arhitectura veche a orașului ce provine din perioada Belle Epoque și de atmosfera plină de evenimente precum, Festivalul Internațional de Film sau cel de Jazz, ce au făcut ca acest oraș să fie cunoscut în toată lumea.

Descoperă informații utile și sfaturi pentru a te bucura la maximum de călătoria ta în San Sebastian, de la cele mai bune locuri de cazare până la cele mai populare atracții turistice.

Când este cea mai bună perioadă pentru a călători în San Sebastian

Răspunsul este simplu, indiferent de anotimp, aici vei avea parte de o experiență minunată. Iată câteva detalii utile ce pot avea un factor decisiv în alegerea perioadei în care îți dorești să călătorești.

  • lunile cu cele mai bune temperaturi din an sunt între mai și octombrie, cu medii de 20-25 grade.
  • Aceasta este perioada în care plajele din San Sebastian sunt cele mai aglomerate și animate, cu o atmosferă ce nu te va plictisi cu siguranță.
  • Dacă preferi să liniștea, poți opta pentru o vacanță în afara sezonului, între lunile octombrie și aprilie.

Cum ajungi în San Sebastian

Nu trebuie să te stresezi, aflat în nordul Spaniei aproape și de granița cu Franța, San Sebastian este o locație accesibilă. Din atâtea variante de transport, sigur vei găsi una potrivită pentru tine, fie că este transportul feroviar din unul din marile orașe spaniole sau o mașină închiriată care să îți ofere mai multa flexibilitate.

Unde te cazezi în San Sebastian

Care sunt cele mai bune hoteluri din orașul din Țara Bascilor? Pentru fiecare persoană, cel mai bun înseamnă ceva diferit. Iată, însă, care sunt cel mai bine cotate unități de cazare din San Sebastian. Am ales o selecție de hoteluri în stiluri diferite pentru a găsi ceva pe gustul tău.

 Ziua 1

Centrul istoric

Ce loc ar putea fi mai bun pentru a porni în explorare orașului decât centrul său istoric. Lasă-te cucerit de străduțele orașului și descoperă locurile sale ascunse.

La fiecare pas clădirile păstrează multe din poveștile de demult, iar străzile sunt pline de farmecul trecutului. Această zonă din San Sebastian este presărată cu monumente care mai de care mai interesante, dar si cu clădiri ce au o importanță istorică.

Un  punct interesant din vechiul oraș pe care trebuie să-l descoperi este un micuț port care este amenajat în special pentru recreere. Ia-ți câteva ore și lasă-te purtat de curiozitate pentru a descoperi fiecare colțișor.

Biserica Santa Maria del Coro

În plimbarea ta din oprește-te la Biserica Sfanta Maria del Coro. Oricine are nevoie de un moment de liniște și de spiritualitate, iar acesta este locul ideal.

Clădirea datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, respectiv din 1750 si a rezistat testului timpului. Biserica Sfânta Maria del Goro este o fuziune arhitecturală ăntre stilul gotic, cel baroc, dar și elemente neoclasice.

Dacă vizitezi acest obiectiv în ziua de duminică poți chiar să participi la slujba organizată aici.

Biserica Sfantul Vicente

O altă biserică superbă la care trebuie să te oprești măcar pentru câteva minute pentru a admira arhitectura cu amprente gotice, cu coloane circulare în interior, dar si alte detalii ascunse ce așteaptă să fie descoperite. Deasupra altarului există patru picturi deosebite în care este reprezentat Sfântul Sebastian alături de Sfântul Vicente.

Accesul în biserică este gratuit iar aceasta poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii.

Muzeul Naval

Ce ai zice de câteva ore pline de cunoaștere și informații noi? Marea a jucat un rol extrem de important în istoria orașului San Sebastian, iar la acest muzeu vei afla cum și de ce s-a întâmplat acest lucru.

Vei descoperi povestea modului in care se desfășurau activitățile pe mare, informații despre activitățile din port, despre comerț și multe alte lucruri fascinante.

Aici sunt organizate frecvent expoziții, dar si workshop-uri educative pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Poți să găsești mai multe detalii despre expoziții, ore de acces și alte informații utile aici.

O cină de neuitat la Narru

Încheie-ți seara cu o cină neconvențională. Acest restaurant se află pe ghidul Michelin aducând în prim plan preparate din bucătăria tradițională reinterpretate într-un stil modern. Pentru cea mai bună experiență asigură-te că faci rezervare din timp, poți face acest lucru aici.

Ziua 2

Muntele Urgull

Cea de a doua zi începe cu o plimbare plină de aventură în care urmează să descoperi poate una dintre cele mai importante și pline de istorie zone ale orașului. Situat în inima San Sebastianului, după cum îți poți imagina, Monte Urgull oferă unele dintre cele mai bune vederi panoramice asupra orașului.

Există patru căi diferite pentru a urca pe Monte Urgull. Toate sunt ușor accesibile și nu au o dificultate mare. Punctele de pornire ale traseului sunt: Bazilica Santa Maria, Muzeul San Telmo, Paseo Nuevo, Paseo de los Curas (Acvariul).

Îți recomandăm traseul cu plecare de la Muzeul San Telmo, nu numai pentru panoramele uimitoare, dar și pentru călătoria în timp pe străduțele pitorești. Până în vârf vei face aproximativ 30-40 de minute în funcție de ritmul de mers. Odată ajuns în vârf îți dezvăluim un mic secret, El Povorin Bar este locul în care te poți relaxa savurând o băutură bine meritată.

În timpul plimbării tale îți recomandăm să descoperi și următoarele obiective turistice:

Castillo de la Mota

Prima fortăreață a orașului Castillo de la Mota,  a trecut testul timpului, rezistând asediilor și bătăliilor care au avut loc de-a lungul secolelor. Castelul a jucat un rol cheie în apărarea orașului încă din secolul al XII-lea. În prezent aici vei găsi un mic muzeu care spune povestea fascinantă de peste 800 de ani a acestui loc. Intrarea este liberă, așa că merită să îl vizitezi.

Sagrado Corazón

În vârful Monte Urgull, poți vedea și statuia Sagrado Corazón. Aceasta îți poate părea familiară deoarece are o oarecare asemănare cu statuia Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro și a devenit un simpol al orașului San Sebastian.

Trebuie să reții faptul că în perioada 1 mai - 30 septembrie, Monte Urgull este deschis între orele 08:00 - 21:00 și din 1 octombrie până în 30 aprilie este deschis între orele 08:00 – 19:30.

Acvariul San Sebastian

La coborâre vizitează unul dintre cele mai fermecate locuri din oraș, Acvariul San Sebastian. Localizat lângă centrul vechi, acvariul este amenajat într-o clădire emblematică ce datează de la începutul anilor 1900. Amenajat pe două etaje aici vei putea admira specii colorate de pești și creaturi marine dar și punctul principal de interes tunelul 360 grade în care ai impresia că înoți cu peștii.

Prețul unui bilet este de 14 euro, iar acesta poate fi achiziționat de aici.

 Ziua 3

Plaja La Cocha

Începe-ți ziua într-un peisaj idilic, înconjurat de soare la plaja La Concha. Conform statisticilor, această plajă este considerată a fi una dintre cele mai frumoase din Europa. Nisipurile aurii și marea de un albastru răpitor te vor face sa crezi că ai ajuns în paradis. Balustradele albe ce se întind de-a lungul falezei, au devenit simbolul orașului.

Palatul Miramar

Un loc pe care nu trebuie să îl ratezi. Fostă reședință de vară a Familiei Regale a Spaniei, construită sub îndrumarea arhitectului britanic Selden Wornum, în stil nobil englezesc. Cu priveliștea sa impresionantă către golful La Concha și către Insula Santa Clara.

Coborând spre plajă prin grădinile sale vei ajunge la o panta din piatra care separa plaja La Concha de plaja Ondarreta. Pico de Loretopea, ascunde un tunel care face legătura între cele doua plaje. Acest tunel îți va da impresia că te afli într-un acvariu uriaș, experiența fiind unică.

Insula Santa Clara

San Sebastian este unul din puținele orașe care se poate lăuda cu o insulă privată localizata fix in cel mai fotografiat golf al sau, La Concha. Insula Santa Clara este o oaza de verdeață și de liniște, gazda unui singur far, a unui bar, a unui port mic.

Un loc plin de alei pitorești și cu o priveliște panoramică splendidă, această insulă este oprirea ideală într-o zi toridă de vară.

Poți ajunge aici cu barca cu un tur ghidat sau cu hidrobicicleta.

Plaja La Zurriola

Una dintre cele mai frumoase plaje unde iți poți petrece cel puțin câteva ore din timpul excursiei tale in San Sebastian este La Zurriola. Fiind preferata de tineri, este una dintre cele mai animate plaje din San Sebastian. Totodată, este raiul surferilor și a celor care își doresc adrenalină. Așa că dacă îți dorești o experiență nouă, aici este locul ideal!

Parcul Aiete

Încheie-ți seara cu o plimbare relaxantă în natură. Amenajat de către arhitectul francez Pierre Ducasse, parcul Aiete poate fi definit într-un singur cuvânt, maiestuos.

Cândva frecventat de aristocrați, precum regina Isabel II, regina Victoria a Angliei sau regina Maria Cristina, astăzi locul a fost redeschis publicului larg ca un centru de cultura și activități creative.

Grădinile îți vor oferi liniștea de care ai nevoie atunci când te retragi de la plajă dacă vizitezi San Sebastian pe timpul verii.

Top 3 activități San Sebastian 

Tur ghidat de mâncare cu degustare de vinuri

Ia contact cu gastronomia locală, încearcă preparate proaspete și delicioase sub atenta îndrumare a ghidului care îți va oferi informații noi extrem de valoroase.

San Sebastian: vânătoare de comori

Explorează San Sebastian în ritmul propriu, în cadrul unei vânători de comori. Descifrează ghicitorile care te vor conduce la cele mai emblematice atracții ale orașului.

Tur ghidat cu E-Bike

Explorează San Sebastian într-un tur cu bicicleta electrică. Vezi atracțiile principale și descoperă locuri ascunse cu ajutorul ghidului local.

San Sebastian este destinația care lipsea de pe lista ta! Câteva zile aici îți vor reface bateriile, te vor inspira și relaxa, așadar această destinație memorabilă te așteaptă să o descoperi.