Kalimera! Grecia este mereu o alegere bună pentru vacanța de vară pentru că nu ai cum să dai greș.

Am ales insula Zakynthos pentru șapte zile, iar în una din ele am trecut cu feribotul și în Kefalonia, în luna iunie.

Mi-am dorit o vacanță activă în care să explorez fiecare colțisor al insulei și să ma bucur de nuanțele de albastru ale mării. Merită văzut locul, așa că îți las mai jos câteva ponturi pentru o vacanță reușită și locuri de vizitat.  

Transport - Închiriază mașină  

Costul pornește de la 30 de euro/ zi pentru o mașină cu 4 locuri. Cel mai simplu este să închiriezi la fața locului, vis a vis de aeroport, de pildă, sunt numeroase birouri unde poți negocia cu oamenii. Cei mai mulți îți vor face un preț bun dacă plătești cash. Mie de exemplu nu mi-au cerut și garanție. Prețul pentru un litru de benzină este 2 euro. Parcare e ușor de găsit oriunde și este gratuită.  

Acum că am rezolvat problema transportului, iată ce poți face pe insulă și ce obiective turistice să vizitezi în Zakynthos. 

Vizitează Plaja Navagio

Plaja Navagio - da, este cel mai renumit obiectiv turistic al insulei și chiar își merită distincția. Nu poți face plajă aici pentru că vara asta accesul este interzis din cauza căderilor de pietre, dar te poți bucura de frumusețea locului în două moduri.

Există trei puncte de belvedere care îți oferă o panoramă spectaculoasă asupra plajei. Primul este amenajat cu balustradă și mereu este coadă acolo. Însă, din dreapta lui, pornește un scurt traseu care te duce către un alt loc de unde poți vedea plaja de sus. Mie mi-a plăcut mai mult aici pentru că a fost mai liber.

În cealaltă parte nu ai timp să zăbovești mai mult de câteva secunde pentru că toți cei care stau la rând așteaptă să eliberezi locul cât mai repede. Se poate ajunge și deasupra plajei, urmând un alt traseu, mai lung, dar meriă, iar de aici se vede cel mai bine epava. Cea de-a doua modalitate este să alegi o excursie cu barca și așa vei ajunge foarte aproape de nisip și poți înota. Costă 25 de euro/persoană. Apa este de un albastru spectaculos, chiar pare ireal! 

Mergi pe Insula Testoaselor

Mergi pe insula testoaselor - se poate ajunge doar cu barca. Aici am ales să închiriem barcă pentru că am fost cu un grup de prieteni, dar se fac și excursii cu ghid. Barca a costat 40 euro/ persoană pentru 4 ore. Și aici poți negocia prețul dacă plătești cash. Noi am mers direct pe plajă și am închiriat la fața locului.

E o experiență ce merită trăită, iar cu puțin noroc poți vedea și testoasele. E important să ții cont de indicații pentru că în jur sunt și zone protejate în care accesul cu barca este interzis. 

Admiră faimoasele perdele de pe Cameo Island

Faimoasele perdele de pe Cameo Island, un mic paradis al insulei. Farmecul locului este dat de podul peste apă care te duce către mica insulă și de perdelele albe care flutură în soare pe fundalul albastru al apei.

Intrarea costă 5 euro și în acești bani primești și un breloc - îți vor face ei o poză și după 30 de minute poți ridica suvenirul. Aici am găsit câteva mese și scaune pe care te poți aseza să te bucuri de priveliște. 

Petrece o zi în Porto Limnionas

Porto Limnionas - un mic golf înconjurat de stânci cu apă turcoaz. E bine să ajungi cât mai devreme aici ca să prinzi sezlong liber. Am plătit 15 euro pentru două sezlonguri cu umbrelă și regula este să faci consumație la restaurantul lor.

Apa este incredibil de limpede, așa că ia cu tine si o mască de snorkeling. Am văzut mulți peștisori aici. Poți face și scuba și costă 60 de euro pentru o oră. Aici recomand și experiența cu stand up paddle care te relaxează total şi  poţi ajunge aproape de peşteri. E chiar intreresant. Costă 10 euro pentru 30 de minute.  

Explorează insula și cu ATV-ul 

Explorează insula și cu ATV-ul  - are un farmec aparte. Eu am înconjurat practic insula într-o singura zi și m-am minunat de priveliștea ce ți-o oferă fiecare colț al insulei. Fie că mergi pe lângă apă, fie că ești pe deal și ai parte de o panoramă spectaculoasă. A costat 50 de euro/zi, iar combustibil am consumat de doar 15 euro și a fost suficient.

Avantajul este că poți opri ușor oriunde și în traseul făcut poți descoperi plaje frumoase. De exemplu, Filippoi Beach sau Plakaki Beach, o plajă sălbatică, la care poți ajunge după un traseu stancos de aproximativ 10 minute, la pas. Aici, perteții înalți de stâncă te vor fascina la propriu, iar dacă vrei să înoți cobori printre pietrele uriașe direct în apă. E musai să folosești papucii de apă aici, ca în aproape toate locurile din cauza pietrelor. E un loc ideal și pentru apus! 

Excursie de o zi în Kefalonia

Excursie de o zi în Kefalonia - sau cireașa de pe tort a vacanței. Nu vei regreta! Biletul de feribot poate fi cumpărat doar fizic de la agențiile de turism, nu se poate online. Eu am venit aici: pe strada Lomvardou nr.8 și am achiziționat în câteva minute. Costă 20 euro/persoană, dus-întors, iar plecarea se face din portul Agios Nikolaos la 9.45 în fiecare zi. Returul este la ora 18 și durează 1h și 30 de minute din portul Pessada. Timp suficient ca să vizitezi două mari obiective. Eu am închiriat mașină aici ca să fie mai simplu. A costat 50 euro și cei de la agenție au adus autoturismul în port astfel încat după ce am coborât de pe feribot am putut pleca direct cu mașina.

Drumul te duce printre dealuri cu păduri luxuriante și stânci prin care zăbovesc caprele negre. Prima oprire a fost la Myrthos Beach, iar locul este greu de descris în cuvinte. Culoarea apei este de un albastru ireal, ca în Maldive, și contrastează cu pietrele albe de pe plajă și stancile imense. Aici chiar simți că ai descoperit paradisul. Pentru aproape două ore am admirat neîntrerupt jocul valurilor și mi-aș fi dorit să rămân acolo. A doua oprire a fost la Melissani Cave si locul trebuie bifat neapărat. Biletul costă 8 euro și include o plimbare cu barca în interiorul unei peșteri unice al cărei tavan s-a prăbușit acum mii de ani. Apa este de un turcoaz spectaculos. La întoarcere, de pe feribot,, am admirat si faimoasele Blue Caves. 

Alte ponturi utile

  • folosește papuci de apă
  • folosește cremă pentru protecție solară (soarele este foarte puternic)
  • mănâncă la taverne de familie - mâncarea este delicioasă. Încearcă toate felurile de brânză feta pe care grecii le gătesc, la cuptor, pe grătar sau plăcintă cu semințe și miere, dar și gyros sau fructe de mare. Prețul pentru un fel principal de mâncare este în jur de 10 euro, iar pentru o bere de 4 sau 5 euro. 
  • vizitează și o presă de ulei de măsline - localnicii sunt foarte prietenoși și îți vor da să guști produse locale. 

Cazare

Recomandare de cazare: Filoxenia Studios & Apartments. Noi am stat aici și am fost foarte mulțumiți, iar gazda ne-a ajutat cu sfaturi și ponturi.