Odată ce ajungi la Viscri te cuprinde liniștea și trebuie să simți asta prin fiecare por. Micul sat transilvănean, făcut celebru de Regele Charles al III-lea, are un farmec aparte și o autenticitate de care te desparți cu greu. Fațadele colorate ale caselor săsești, animalele care umblă nestingherite prin fața porților, localnicii care își văd de treburile zilnice și ulița prăfuită a satului, toate întregesc experienţa la Viscri. Tocmai de asta locul este vizitat de mii de turişti anual, iar în weekenduri satul freamătă de oaspeți. Eu i-am trecut deja pragul de mai multe ori şi vreau să împărtăşesc cu tine câteva ponturi pentru o vizită completă.

Începe explorarea pe poteca satului

E cel mai bun mod de a porni în vizita la Viscri, crede-mă. Accesul autoturismelor pe ulița principală este interzis, iar la marginea satului este amenjată o parcare mare unde îți poti lăsa mașina. Nu te speria că trebuie să mergi pe jos, plimbarea în sine este o experiență. O sa îți zic și de ce. Iar să explorezi satul la pas durează 15-20 minute, plus opririle la obiectivele turistice.

Poteca satului te poartă, de fapt, prin spatele șurilor săsești de unde poți admira caii care aleargă liberi, oile sau vacile. Ascultă o clipă și zumzetul făcut de păsări, e atât de plăcut! Eu m-am oprit, într-una din vizitele mele, și lângă caluții care vin la gard și le-am întins puțină iarbă. Din loc în loc sunt indicatoare care te ghidează încotro sa mergi.

Biserica fortificată

Este unul dintre obiectivele principale. Biserica veche, construită în secolul 13, poate fi vizitată, iar un bilet costa 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru copii, elevi sau studenţi. Din turnul ei poţi admira dealurile înverzite şi pline de flori.

De aici, poţi continua plimbarea pe uliţa satului, unde, de-o parte și de alta, ies la iveală faţadele colorate ale caelor săseşti care dau farmecul locului. Sunt vestite si apreciate pentru că au rezistat de-a lungul timpului și au fost conservate.

Casa Regelui Charles al III-lea

Toți cei care ajung aici bifează o vizită și la Casa Albastră de la numărul 163, proprietate cumpărată de Regele Charles în anul 2006 și restaurată.

Biletul costă 15 lei, iar din venituri sunt susținute ONG-uri locale.

Aici puteți vedea diverse expoziții și puteți afla povestea locului de la administratorii proprietății. Poate fi vizitat și dormitorul Regelui Charles care te va uimi prin simplitatea lui și prin păstrarea tuturor elementelor tradiționale, a mobilierului vechi și a sobei de teracotă.

Mănâncă la punctele gastronomice locale

Localnicii și-au amenajat in curți spatii unde puteți lua masa și pregătesc pentru oaspeți preparate cu produse locale cu ingrediente din propriile gradini.

Recomandări de cazare

Enjoy! :)