Trogir este un oraș magnific situat pe coasta dalmată a Croației, la aproximativ 25 km vest de Split. Este un oraș vechi, cu o istorie care datează din perioada romană, iar centrul său istoric este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În Trogir, poți admira o varietate de stiluri arhitecturale, de la cel gotic până la barocul târziu, toate frumos conservate și reprezentative pentru istoria orașului. În centrul orașului se află Piața Principală, care este înconjurată de o serie de clădiri impresionante, precum și de faimosul Palat Cipico, un exemplu minunat de arhitectură renascentistă.

În plus, Trogir are și un port vechi și pitoresc, unde poți vedea numeroase bărci și iahturi ancorate. Aici poți face o plimbare, poți admira peisajele magnifice și te poți bucura de deliciile locale din restaurantele și cafenelele din apropiere.

Trogir este un oraș cu o personalitate puternică, cu o istorie bogată și cu o arhitectură remarcabilă. Este un loc perfect pentru a explora cultura și tradițiile croate, dar și pentru a te relaxa și a te bucura de frumusețea naturală a zonei de coastă.

În cele ce urmează vei găsi un ghid complet ce cuprinde recomandări de cazare, locuri cu mâncare delicioasa și obiective turistice.

Informatii utile

Transport - Cum ajungi în Trogir

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge în Trogir este cu avionul.

Va trebui să iei un zbor până în Zadar, durata călătoriei este de aproximativ 2 ore. Din București găsești zboruri directe, prețurile pornind de la 50 euro dus-întors, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Din Zadar va trebui sa iei un autobuz care te va duce direct în Trogir, prețurile pornesc de la 11 euro, iar mai multe detalii despre program poți să găsești aici.

O altă alternativă este mașina, prețurile fiind variabile în funcție de ruta aleasă. Distanta dintre București și Trogir este de aproximativ 1400 km, iar pe traseu vei putea descoperi multe alte orașe europene fascinante.

Cazare - Unde te cazezi în Trogir

  • Hotel Monika este un hotel de lux situat într-o locație superbă, la doar câțiva pași de centrul istoric al orașului Trogir. Camerele sunt spațioase și decorate elegant, iar facilitățile includ o piscină în aer liber, o terasă cu vedere la mare și un restaurant care servește preparate culinare delicioase. De asemenea, hotelul oferă și servicii de închiriere biciclete, astfel încât să poți explora împrejurimile. Prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la 123 euro pe noapte.
  • Palace Stafileo acest hotel boutique de patru stele este situat într-un palat renascentist din secolul al XV-lea, în centrul istoric al orașului Trogir. Camerele sunt elegante și confortabile, iar hotelul oferă și un mic dejun delicios, servit într-o încăpere cu pereți din piatră veche. Facilitățile includ o terasă pe acoperiș, cu vedere panoramică la oraș și la mare, și acces la internet Wi-Fi gratuit. Prețurile pentru o cameră dublă pornesc de la 55 euro pe noapte.
  • Bella Vista Beach House SPA această vilă de patru stele este situată la doar câțiva metri de malul mării, oferind o priveliște impresionantă la Marea Adriatică. Camerele sunt elegante și confortabile, iar facilitățile includ o piscină în aer liber, o terasă cu vedere la mare și un grătar. De asemenea, vilă este situată la doar câțiva pași de centrul istoric al orașului, astfel încât poți explora ușor atracțiile turistice din zonă.

Obiective turistice Trogir - Ce vizitam in Trogir

St. Lawrence's Cathedral 

Dacă te afli în Trogir, nu ar trebui să ratezi o vizită la Catedrala Sfântul Laurențiu, unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din zonă.

Catedrala este situată în centrul istoric al orașului, aproape de piața principală, și este ușor de recunoscut datorită turnului său impresionant, înalt de peste 47 de metri. Catedrala a fost construită între secolele al XIII-lea și al XV-lea, iar stilul său arhitectural este o combinație între stilul gotic și romanic. Odată ce ai ajuns în interiorul catedralei, vei fi impresionat de frumusețea și măreția sa. Interiorul este luminos și spațios, cu arcade și coloane înalte, iar ferestrele înalte permit luminii să pătrundă în interior, creând o atmosferă liniștitoare și mistică.

În plus, catedrala găzduiește o serie de opere de artă valoroase, inclusiv o frescă din secolul al XIV-lea, care prezintă Ultima Cină, și un altar impresionant, realizat din lemn de tei și decorat cu ornamente și figuri religioase.

Catedrala Sfântul Laurențiu este un loc fascinant și impresionant, care oferă o priveliște asupra istoriei și culturii bogate ale orașului Trogir.

Kamerlengo Castle 

Dacă ești în Trogir și îți place să explorezi castele medievale, atunci trebuie să vezi Kamerlengo Castle, unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraș.

Castelul a fost construit în secolul al XV-lea de către Republica Venețiană și a servit drept fortificație pentru apărarea orașului. În interiorul zidurilor de piatră masive, vei descoperi curți interioare frumos amenajate, bastioane impunătoare și o frumoasă capelă gotică. Pe măsură ce explorezi castelul, vei fi captivat de istoria și arhitectura sa impresionantă.

De pe zidurile sale înalte, poți admira o priveliște impresionantă a orașului Trogir și a Mării Adriatice.

De asemenea, poți vizita și muzeul din castel, care găzduiește o serie de obiecte istorice și artefacte, inclusiv instrumente de tortură folosite în Evul Mediu.

Kamerlengo Castle este o experiență fascinantă și o oportunitate minunată de a explora istoria bogată a Trogirului și de a admira frumusețea sa naturală. Cu arhitectura sa impresionantă, vederea panoramică și atmosfera medievală, este cu siguranță un obiectiv turistic care nu trebuie ratat.

Trogir City Museum 

Dacă ești pasionat de istorie și artă, Trogir City Museum este un obiectiv turistic pe care trebuie să-l vizitezi în timpul călătoriei tale în Croația. Acest muzeu este situat în centrul istoric al orașului Trogir și oferă o gamă impresionantă de expoziții permanente și temporare care ilustrează istoria și cultura zonei.

Muzeul este găzduit într-o clădire istorică renovată, cu o arhitectură impresionantă și o fațadă decorată cu sculpturi și fresce. În interiorul muzeului vei găsi o varietate de exponate, inclusiv obiecte arheologice din perioada romană și medievală, artă religioasă, precum și expoziții de artă contemporană.

Unul dintre punctele de atracție ale muzeului este colecția de lucrări ale faimosului sculptor Ivan Duknović, care a lucrat în Trogir în secolul al XV-lea. Printre lucrările sale celebre se numără statuia Sfântului Ioan Botezătorul, situată în fața Catedralei Sfântului Laurențiu din Trogir.

Muzeul are, de asemenea, o bibliotecă specializată în istoria și cultura zonei, care este deschisă pentru cercetători și studenți. Trogir City Museum este un loc minunat pentru a explora istoria și cultura zonei și pentru a admira opere de artă importante. Cu o gamă impresionantă de exponate și o locație în centrul istoric al orașului, acest muzeu merită cu siguranță să fie inclus pe lista ta de obiective turistice de vizitat.

Cipiko Palace 

Dacă ești pasionat de arhitectură și istorie, trebuie să vizitezi Cipiko Palace în timpul călătoriei tale în Trogir, Croația.

Această clădire impresionantă a fost construită în secolul al XV-lea de către familia nobilă Cipiko și este considerată unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură gotică din oraș.

Când ajungi la Cipiko Palace, vei fi impresionat de detaliile arhitecturale ale clădirii, precum fațada sculptată și ferestrele gotice. Clădirea are o formă dreptunghiulară și este organizată în jurul unei curți interioare, care este decorată cu coloane și fresce.

În interiorul palatului, vei găsi o serie de exponate care ilustrează istoria și cultura zonei. Printre acestea se numără obiecte arheologice, picturi, mobilier și alte artefacte care datează din secolul al XV-lea și până în prezent. De asemenea, poți admira o serie de fresce care au fost descoperite recent și restaurate, care sunt considerate unele dintre cele mai valoroase opere de artă din Trogir.

Una dintre atracțiile principale ale Cipiko Palace este sala mare de recepție, care a fost decorată cu fresce impresionante în secolul al XV-lea. Acestea ilustrează scene din mitologia greacă și din istoria familiei Cipiko, precum și portrete ale membrilor familiei și ale altor nobili din Trogir. Cu o arhitectură impresionantă și o colecție valoroasă de exponate, această clădire este un reper important în istoria și cultura zonei și este un loc minunat pentru a învăța mai multe despre istoria bogată a Trogirului.

City Loggia Trogir 

Dacă te afli în căutarea unui loc deosebit în Trogir, Croația, atunci trebuie să vizitezi City Loggia, o clădire istorică care a servit ca sediu al autorităților orașului din secolul al XV-lea. Acest obiectiv turistic impresionant te va atrage prin arhitectura sa unică și istoria bogată.

City Loggia este amplasată în inima orașului vechi din Trogir și este o clădire în stil gotic venețian, cu o fațadă frumoasă și elemente decorative în stilul Renașterii. Loggia a fost construită în secolul al XV-lea și a fost utilizată pentru întâlnirile importante ale oficialilor orașului și a servit ca loc de adunare public pentru populația orașului.

Dacă vizitezi Loggia, vei putea admira arhitectura impresionantă a clădirii și detaliile sculptate ale fațadei. În interior, vei găsi o expoziție permanentă de obiecte istorice și culturale, inclusiv instrumente de măsură și alte obiecte care ilustrează istoria orașului.

Un alt aspect interesant al City Loggia este panorama pe care o oferă asupra orașului Trogir și a golfului din apropiere. Dacă ești interesat de fotografie, acesta este un loc minunat pentru a face fotografii de peisaj. Clădirea este unul dintre cele mai importante repere ale orașului și o atracție ideală pentru a explora patrimoniul cultural al Croației.

Trogir Promenade 

Dacă dorești să te plimbi printr-unul dintre cele mai frumoase locuri din Trogir, atunci Promenada din Trogir este alegerea perfectă. Această promenadă impresionantă oferă o vedere spectaculoasă asupra mării și a orașului vechi, precum și o mulțime de restaurante și cafenele pentru a te relaxa și a te bucura de atmosfera vibrantă a orașului.

Promenada din Trogir este o stradă pietonală care se întinde de-a lungul țărmului mării, de la poarta de intrare a orașului până la port. Pe parcursul promenadei, vei vedea o serie de clădiri istorice, biserici și palate care îți vor aminti de trecutul bogat al orașului.

De asemenea, vei putea admira marea albastră și peisajele pitorești din împrejurimi.

Îți recomandăm să te așezi la o terasă și să savurezi o băutură răcoritoare sau un preparat croat tradițional. Există o varietate de restaurante și cafenele care oferă mâncăruri și băuturi delicioase, iar priveliștea spectaculoasă de la terasă face ca această experiență să fie cu atât mai plăcută. În timpul verii, promenada se transformă într-un loc animat, cu artiști stradali și muzicieni.

Crkva i samostan sv. Dominik 

Dacă dorești să descoperi una dintre cele mai frumoase biserici din Trogir, atunci trebuie să vizitezi Crkva i samostan sv. Dominik.

Acest complex monastic, care a fost fondat în secolul al XIII-lea, este unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii gotice din oraș.

Odată ce ajungi la Crkva i samostan sv. Dominik, vei fi impresionat de frumusețea sa arhitecturală. Fațada bisericii este decorată cu sculpturi impresionante și cu o serie de arcade gotice, care adaugă o notă de eleganță și rafinament clădirii. În interior, vei putea admira frumoasa capelă a sfântului Ioan Trogiranin, precum și o serie de fresce gotice, care reprezintă scene biblice și istorice.

Alături de biserică, vei putea vizita și mănăstirea dominicană, care este unul dintre cele mai importante monumente ale patrimoniului cultural din Trogir. Mănăstirea are o arhitectură impresionantă, cu o serie de arcade gotice și cu o curte interioară frumoasă, care oferă o priveliște impresionantă asupra orașului vechi.

În plus, Crkva i samostan sv. Dominik găzduiește o serie de expoziții și evenimente culturale, care îți vor permite să descoperi mai multe despre istoria și cultura orașului. Vei putea admira o serie de exponate din secolul al XVII-lea, precum și o serie de lucrări de artă religioasă.

Croatian Veterans Bridge 

Croatian Veterans Bridge, este o construcție impresionantă și unul dintre cele mai importante obiective turistice din Trogir.

Podul a fost construit în anul 2004 și este dedicat veteranilor croați din Războiul de Independență al Croației.

Podul are o lungime de 462 de metri și o lățime de 21 de metri, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari poduri din Croația.

Designul său impresionant și structura sa elegantă îl fac unul dintre cele mai frumoase poduri din regiune. De pe Croatian Veterans Bridge, vei putea admira o panoramă uimitoare asupra orașului Trogir și asupra insulei Čiovo.

Priveliștea este spectaculoasă la apus, când culorile calde ale soarelui se reflectă în apele limpezi ale mării. Podul este de asemenea un loc popular pentru plimbări și jogging, iar zona din jurul său este ideală pentru o plimbare de relaxare.

Croatian Veterans Bridge este un obiectiv turistic impresionant și o adevărată bijuterie arhitecturală, care merită să fie vizitat în timpul călătoriei tale în Trogir. Admirația pentru designul său modern și priveliștea uimitoare pe care o oferă îți vor face călătoria în Trogir de neuitat.

Beach Rožac 

Plaja Rožac este una dintre cele mai populare și frumoase plaje din Trogir, este situată pe insula Čiovo, la doar câțiva kilometri de centrul orașului. Această plajă este o oază de relaxare și distracție pentru turiști și localnici deopotrivă.

Când ajungi pe plaja Rožac, vei fi impresionat de frumusețea naturală a acesteia. Apa cristalină și curată, cu nuanțe de turcoaz, creează o atmosferă relaxantă și deosebit de plăcută. Plaja este perfectă pentru înot sau pentru o plimbare romantică pe malul mării.

Plaja Rožac este bine amenajată și oferă numeroase facilități pentru turiști, inclusiv umbrele de soare și șezlonguri. De asemenea, sunt disponibile o mulțime de activități, cum ar fi jet ski, windsurfing, scufundări și snorkeling, pentru cei care își doresc să experimenteze mai mult decât o simplă baie.

În plus, pe plaja Rožac vei găsi și câteva baruri și restaurante, care oferă o gamă largă de mâncăruri și băuturi, inclusiv specialități locale. Atmosfera plajei, apa cristalină și activitățile disponibile vor face experiența ta aici una de neuitat.

Gastronomie & Restaurante 

Gastronomia din Trogir, Croația, este o îmbinare perfectă între tradiția locală și influențele mediteraneene.

Trogir este cunoscut pentru fructele de mare proaspete, peștele și legumele cultivate local, care sunt utilizate în prepararea mâncărurilor delicioase și sănătoase.

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Trogir este Peka, care constă în carne de miel, pui sau vită gătită lent într-un cuptor special, sub un clopot de metal. Acest fel de mâncare este servit cu legume locale, cum ar fi cartofi, ceapă, roșii și vinete, și este adesea acompaniat de un pahar de vin roșu croat.

Peștele și fructele de mare sunt, de asemenea, o parte importantă a bucătăriei din Trogir, fiind la fel de proaspete. Unele dintre cele mai populare feluri de pește sunt Brudet (un fel de mâncare de pește bine condimentat), Riba na Gradele (pește la grătar), Brodetto (o supă de pește cu origine italiană) și Crni Rizot (orez negru cu calamari).

O altă specialitate culinară din Trogir este Pašticada, un fel de mâncare tradițional croat, preparat din carne de vită fiartă lent, într-un sos de vin roșu, legume și condimente. Acest fel de mâncare este adesea servit cu gnocchi sau cu o porție generoasă de cartofi prăjiți.

În plus, bucătăria din Trogir este bogată și în salate proaspete, cum ar fi salata de icre de pește.

Nu în ultimul rând, deserturile din Trogir sunt o adevărată încântare pentru papilele gustative. Printre cele mai populare se numără Rafioli  (un fel de prăjitură croată, preparată din aluat de migdale, coajă de portocală și smochine), și Krostule (un fel de gogoși crocante, prăjite și servite cu zahăr pudră).

  • Konoba Trs acest restaurant tradițional croat, situat în centrul istoric al orașului Trogir, oferă o gamă largă de mâncăruri croate autentice, cum ar fi Peka sau Pašticada  dar și pește proaspăt și fructe de mare. Interiorul este decorat în stil tradițional, cu pereți din piatră și mobilier de lemn rustic. Atmosfera este una primitoare iar mâncarea este extrem de delicioasă.
  • Restaurant Kamerlengo situat în castelul Kamerlengo, acest restaurant oferă o vedere panoramică spectaculoasă a orașului Trogir și a coastelor adiacente. Meniul este o îmbinare între bucătăria tradițională croată și cea mediteraneeană, oferind o varietate de feluri de mâncare, inclusiv fructe de mare proaspete, pește la grătar, salate proaspete și carne de vită sau miel. Interiorul este elegant și modern, cu mobilier confortabil și o atmosferă plăcută.
  • Restaurant Queen Teuta situat în zona centrală, acest restaurant oferă o atmosferă relaxantă și o varietate de feluri de mâncare proaspete, inclusiv pește proaspăt și fructe de mare, paste și pizza, și deserturi delicioase. Interiorul este decorat în stil mediteraneean, iar terasa oferă o vedere spectaculoasă asupra orașului.

Trogir este un oraș istoric impresionant din Croația, cu o bogată istorie și cultură, oferind o varietate de obiective turistice fascinante, mâncare delicioasă și o atmosferă relaxantă.

De la monumente istorice precum Catedrala Sfântul Laurențiu și Castelul Kamerlengo, până la plajele frumoase și promenada pitorească, Trogir are ceva pentru toată lumea.

Merită cu siguranță o vizită și este unul dintre cele mai frumoase orașe din Croația, oferind o varietate de atracții turistice, experiențe culinare delicioase și o atmosferă relaxantă și plăcută.