Italia este un izvor nesfârșit de locuri perfecte pentru iubitorii de călătorii, iar una dintre cele mai prețioase comori ale sale rămâne cunoscuta Veneția. Romanticul oraș plutitor al Mării Adriatice așteaptă turiștii într-o atmosferă romantică, în decorul clădirilor unice, a bărcilor pitorești și a pizzeriilor autentice. Un weekend aici este o escapada perfectă, indiferent de sezon, un adevărat vis italian devenit realitate!

Informații utile

Transport

Cea mai accesibilă modalitate de a ajunge în Veneția este, desigur, avionul. Vei putea lua un avion direct către Aeroportul Treviso sau Marco Polo, iar ofertele diferă în funcție de orașul din care pleci. Dacă alegi Cluj, București, Sibiu sau Iași companiile Wizz Air și Ryanair operează zboruri foarte ieftine, chiar și de la 30€ dus-întors, de doar 2 ore. Aici poți găsi cele mai avantajoase oferte.

Orașul are două aeroporturi Aeroportul Marco Polo care se află la 8 km de oraș, și vei avea mai multe posibilități de transport. Cu 8 € vei putea ajunge în centrul orașului în 20-40 de minute cu autobusul 5 sau autobusul ATVO (cel din urmă fiind mai rapid), iar biletul îl poți cumpăra direct din stație. Ceva mai inedit este însă vaporetto (Alilaguna), un autobuz acvatic, iar deși biletul este ceva mai scump, 15€, experiența merită!

Din Aeroportul Treviso, cea mai accesibilă variantă de a ajunge în Veneția este autobusul ATVO, biletul costă aproximativ 12 €, iar in 60 de minute ajungi în Veneția.

Desigur, dacă nu vrei să te complici cu transportul în comun poți apela oricând la un taxi, iar călătoria te va costa începând cu 30€.

Cu ce te deplasezi prin Veneția

Transportul în comun în Veneția este destul de complet, pentru că pe lângă clasicele linii de autobuse poți alege și să călătorești cu vaporetto, feriboturi cu stații în zonele canalelor. Pentru autobus tariful este de 1.50€ pentru o călătorie de până la 75 de minute, în timp ce pentru vaporetto prețurile cresc, iar o călătorie te va costa 9.50€. Poți alege însă să îți faci un card de turist, și vei putea beneficia de călătorii nelimitate gratuite. Acesta coastă 25€ pentru o zi, 35€ pentru 2 zile, 45€ pentru 3 zile și 65€ pentru 7 zile.

Desigur, cealaltă variantă este folosirea unui taxi, însă trebuie să știi că aceasta este o varianta puțin mai costisitoare. Tariful inițial este de 3.20€, la care se adaugă între 1.60-2€ la fiecare km parcurs.

O altă variantă este închirierea unei mașini, pentru un tarif ce porneste de la 20€ pe zi, însă ia în considerare faptul că mașina îți poate îngreuna uneori vacanța, pentru că nu te va ajuta atunci cand va trebui să traversezi canalele acvatice și vei fi nevoit să apelezi tot la un mijloc de transport în comun. Pe lângă acest fapt, centrul Veneției nu este accesibil cu mașina, din acest motiv, recomandăm ca vizitarea Veneției să se facă la pas, în acest mod nu ratezi nici ocazie de a te plimba pe străduțele medievale, în timp ce admiri canalele pitorești.

Unde te cazezi în Veneția

În oraș vei găsi suficiente posibilități de cazare, în hoteluri de 3, 4, sau chiar 5 stele, sau poate apartamente, cele mai multe oferindu-ți inclusiv priveliște către frumoasele canale. Prețurile însă pot fi ceva mai mari în comparație cu alte orașe europene, iar o cameră pentru 2 persoane pornește în medie de la 80€ pe noapte. Dacă vei călători singur poți găsi oferte mai ieftine, fie în camere de o persoană (de la 40€), fie chiar în camere comune, de 8-12 persoane, unde un pat costă de la 20€. Și Airbnb este o variantă foarte bună în Veneția, pentru că vei găsi foarte multe oferte ce merită luate în considerare.

Iată și câteva recomandări care nu te vor dezamăgi:

  • Ai Boteri. Este un hotel chiar în centrul orașului, cu oferte accesibile. Camerele au un aer elegant și istoric, ce se îmbină perfect cu atmosfera Veneției, iar o noapte aici va costa 90€ pentru o cameră de 2 persoane, sau doar 50€ pentru o cameră single.
  • Hotelul Adua. Este o variantă foarte accesibilă, un hotel de 2 stele din apropierea zonei centrale, cu camere simple, însă apreciate de vizitatori. O cameră de 2 persoane costă de la 60€ pe noapte.
  • Hotel Abbazia. Oferă turiștilor o experiență cu adevărat luxoasă, care te va face să te simți în centrul atenției. Hotelul de 3 stele pune la dispoziție camere superbe, ce îmbină perfect modernitatea cu aristocrația. O noapte aici, într-o cameră de 2 persoane, porneste de la 100€, preț în care vei avea inclus chiar și micul dejun.

Iar dacă călătoriți într-un grup puțin mai mare și vă doriți libertatea unui loc doar al vostru, pe Airbnb veți găsi apartamente perfecte.

Cardul de turist

Pentru oferte și beneficii importante trebuie să iei în considerare achiziționarea unui card de turist. VeneziaUnica City Pass pune la dispoziție mai multe pachete pentru turiști, iar cel mai avantajos costa 31,90€ pentru cei până în 29 de ani, respectiv 52.90€ pentru persoanele cu vârstele între 30-64 de ani, oferind acces gratuit la o lista lunga de muzee, biserici și atracții turistice (aproximativ 30), alături de alte discount-uri și beneficii ocazionale. Mai multe poți afla de pe site-ul oficial (de unde poți și achiziționa cardul)

Și cei de la GetYourGuide pun la dispoziția turiștilor 4 pachete interesante, ce includ o selecție de atracții turistice preferate de vizitatori, iar prețurile acestora variază, de la 35€ pana la 65€.

Ce vizitezi în Veneția

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru cel mai interesant city-break în Veneția, după care te poți ghida.

După cum am spus deja, Veneția este plină de locuri turistice, așa că pregătește-te să incepi explorarea imediat cum ajungi aici. Și desigur, cel mai bun loc din care poți porni este chiar zona centrală, unde vei găsi cele mai renumite obiective ale orașului.

Ziua 1

Piața San Marco

Este cea mai faimoasă piață din Veneția, și cu siguranță își merită renumele. Situată pe canalul mare, îți va oferi ocazia să admiri unele dintre cele mai frumoase clădiri pe care le vei vedea vreodată, cu ornamente spectaculoase, și vei putea bifa și alte atracții turistice pe care le găzduiește.

Bazilica Sfântului Marcu

Cu siguranță îți va atrage privirea de cum vei păși în piață. Pe lângă importanța sa religioasă și istorică (având aproape 1000 de ani), clădirea este o comoara arhitecturală, cu detalii ornamentale uimitoare, de la fresce și picturi până la sculpturi, motiv pentru care este, nu doar un loc emblematic pentru Veneția, ci pentru întreaga Italie. Unde mai pui că intrarea costă doar 3€ (program 9:30-17:15), însă te avertizăm că timpul de așteptare este foarte mare la intrarea în catedrală.

Campanila San Marco

Chiar langa Bazilică îți va atrage atenția un turn înalt, impunător: Campanila San Marco. Dacă vrei să te bucuri de o panoramă ce îți va tăia respirația, nu rata ocazia să te urci în această clădire de aproape 100 m, pentru doar 8€, între orele 9:30-17:30 între noiembrie și martie, sau 8:30-21:00 între aprilie și octombrie.

Muzeul Correr

Este un muzeu al orașului Veneția, situat în Piața San Marco și este parte a Fondazione Musei Civici di Venezia. Colecția este găzduită în Aripa napoleoniană, edificiu construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea după demolarea unei biserici cu scopul de a prelungi Procurațiile și a fi folosit ca spațiu pentru ceremonii.

Palatul Dogilor

Și tot în piața San Marco vei găsi o altă clădire medievală, din secolul IX, în care ducii din Veneția își aveau reședința: Palatul Dogilor, ce funcționează în zilele noastre ca muzeu. Încă de afară vei fi cuprins de un aer aristocrat, însă fii sigur că nici interiorul nu se lasă mai prejos. Camerele sunt împodobite cu detalii originale, într-o splendoare specifică nobilimii. Rezervă-ți câteva ore bune pentru a explora întreaga clădire, de la Sala del Maggior Consiglio (Camera Marelui Consiliu) și Scala d’Oro (Scara de Aur) până la Le Prigioni (Închisoarea) şi L’Armeria (Sala Armelor). Poți vizita palatul zilnic între orele 9:00-19:00, iar intrarea costă 30€.

Puntea Suspinelor

A fost construită în 1600 pentru a uni camerele de interogare din Palatul Dogilor cu închisoarea, palatul fiind despărțit de aceasta doar printr-un canal. Podul a fost, de fapt, botezat de poetul englez Lord Byron într-unul dintre poemele sale din secolul al XIX-lea: „Am stat în Veneția pe Puntea Suspinelor, Palat, de-o parte și temniță de alta”

Canal Grande

Iar la doar 7 minute de mers pe jos prin frumoasele străzi venețiene se află locul perfect din care să îți închei ziua, în decorul romanticului Canal Grande. Podul Rialto îți va oferi ocazia să te bucuri de un apus cu adevărat unic, înconjurat de apă, clădiri frumoase și lumini pitorești, și cu siguranță nici nu vei simți când trece timpul. În plus, în zonă vei găsi multe magazine micuțe din care vei putea achiziționa suveniruri locale.

Ziua 2

Gallerie dell'Accademia

Pentru o călătorie în lumea artei medievale îți poți începe a doua zi în Veneția chiar de la Gallerie dell'Accademia, un muzeu din sudul orașului, ale cărui baze au fost puse chiar de Napoleon. Te vor aștepta aici picturi celebre, statui și opere de artă și artefacte uimitoare. Biletele pornesc de la 12€, iar programul este de la 8:15 la 19:15 zilnic, exceptând ziua de luni, cand este deschis doar până la ora 14:00.

Muzeul Peggy Guggenheim

La doar 5 minute de mers pe jos vei găsi Muzeul Peggy Guggenheim, unul dintre cele mai faimoase locuri ale orașului, un muzeu de artă modernă aflată chiar lângă Canalul Mare. Vei găsi aici multe opere de artă inedite, care îți vor provoca toate simțurile. Intrarea costă 16€, iar muzeul este deschis între 10;00-18:00 (marți fiind închis).

Basilica Santa Maria della Salute

Tot în zonă (la 3 minute de mers) se află o altă atracție importantă: Basilica Santa Maria della Salute. Deși clădirea nu este foarte mare, arhitectura sa barocă o face inconfundabilă, iar interiorul este demn de orice laude, fie ele artistice, istorice sau religioase.

Teatro La Fenice

Fa apoi o scurtă plimbare cu feribotul, iar apoi mergi pe jos câteva minute pentru a ajunge într-un loc ce te va purta în atmosfera aristocrației, Teatro La Fenice, teatrul din secolul 18 construit în stil baroc. Detaliile grandioase, decorurile aurii, picturile medievale și luminile idilice creează un cadru uimitor, ce îți va rămâne întipărit în minte. Poți vizita clădirea pentru 11€, însă îți recomandăm să te interesezi și de spectacolele ce au loc acolo în perioada vizitei tale, pentru că biletele nu au prețuri exagerate, iar experiența este uimitoare.

Palazzo Contarini del Bovolo

Iar la finalul zilei nu rata Palazzo Contarini del Bovolo (aflat la 5 minute de teatru), una dintre cele mai inedite construcții ale orașului. Principala atracție a palatului este scara în formă de spirală ce măsoară 26 de metri, de unde vei avea cele mai frumoase priveliști ale Veneției. Intrarea costă 8€, iar programul este 09:30-17:30.

Ziua 3

Arsenalul din Veneția

Mutându-ne în zona de vest a orașului, îți poți începe ultima zi din Arsenalul din Veneția, un complex de construcții ce datează din preajma anilor 1100. Locul a fost inima industriei navale din Veneția pentru mai multe sute de ani, iar în prezent o mare parte din acesta poate fii vizitat de luni până sâmbătă, între 8:45-17:00, pentru doar 5€.

Libreria Acqua Alta

La 10 minute se află Libreria Acqua Alta, una dintre cele mai unice librării din toată lumea. Locul prezintă un concept original, într-o atmosferă vintage, culori șterse și…dezordine. Nu poți pleca din Veneția fără să răscolești câteva zeci de minute cărțile, în căutarea uneia pe care să o aduci acasă! Este deschisă zilnic între 9:00-19:30.

Biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari

Pornește apoi într-o plimbare puțin mai lungă (20 de minute) pe străduțele boeme ale Veneției, și bifează ultimul loc religios emblematic al Veneției: Biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari. Clădirea este construită într-un stil gotic pur, și este cea mai mare bazilică din oraș, iar intrarea costă 5€. Programul este 9:00 – 19:30 de luni până vineri, 9:00-18:00 sâmbătă și 13:00-18:00 duminică.

Iar pentru o ultimă activitate care să îți râmână întipărită în minte, înainte să pleci din Veneția trebuie neapărat să faci o plimbare cu gondola prin canalele romantice ale orașului, bucurându-te de peisajele și atmosfera specifică. Vei găsi foarte multe locuri din care poți cumpăra o plimbare pentru prețuri de la 30€, iar noi îți recomandăm să arunci o privire aici.

Unde mănânci în Veneția

Bucătăria italiană este deja faimoasă în orice colț al lumii, așa că nu are rost să îți mai povestim despre pizza, paste, mâncarea mediteraneană, vinurile și deserturile îndrăgite de orice om. Cert este că va trebui să incluzi în călătoria ta cât mai multe opriri în localuri și restaurante, pentru a te bucura de gusturile autentice ale preparatelor, pentru că îți promitem că vei fi uimit de rețetele păstrate secret de sute de ani.

Câteva locuri pe care ți le putem recomanda sunt Ca Dolfin (cu prețuri foarte accesibile și preparate tradiționale), Osteria Fanal Del Codega (pentru preparate cu fructe de mare sau pește, la prețuri ce pronesc de la 12€), iar pentru o gamă largă de vinuri din care poți alege Vineria all’Amarone.

Așadar, Veneția îți merită recunoașterea și laudele! Orașul italian este o destinație de vis, pe care fiecare persoană ar trebui să o bifeze cel puțin o dată în viață! Canalele, apa, străzile înguste, mâncarea autentică, arta și istoria au transformat acest oraș într-un loc inedit, iar tu trebuie să te bucuri de tot ce are de oferit!