O provincie ce face parte din Toscana, Pisa este o locație fabuloasă pentru vacanța următoare!

Arhitectura ce îmbracă spectaculos panorama, alături de cultura bogată și istoria remarcantă, prezente la fiecare pas, pot convinge orice turist să dedice câteva zile pentru o vacanță în provincia Pisei, și cu siguranță la finalul ei nu va exista niciun regret!

Informatii utile

Transport

Zborurile ce ajung din România în Pisa sunt asigurate de companii precum WizzAir sau Ryanair, însă trebuie să știi că există rute directe doar din București, ce durează în jur de 2 ore și jumătate. Prețurile sunt extrem de convenabile, iar un bilet dus-întors pornește chiar și de la doar 25€, cu un bagaj de mână la purtător. Aici poți găsi cele mai atractive oferte: aici

 O veste bună este faptul că aeroportul provinciei se află chiar la marginea orașului Pisa, așa că drumul către oraș va fi foarte scurt, iar trenul, ce pleacă la fiecare 10 minute, poate fi cea mai bună opțiune, căci biletul costă 1.40€ și drumul va dura doar 5 minute. Mai ieftin poate fi autobuzul  E7 sau E25 operat de VaiBus, costând 1.10€, însă intervalul plecărilor este de 30 de minute. Dacă însă preferi un taxi vei scoate din buzunar între 6-15€, în funcție de zona în care dorești să te lase.

Cu ce te deplasezi in Pisa

Transportul în oraș va fi destul de accesibil, neavând o suprafață foarte mare vei putea chiar să iei la pas străduțele pitorești ale Pisei. Totuși, dacă vrei să scurtezi drumurile poți apela la transportul public, având la dispoziție mai multe rute de autobuz. Un bilet costă 1€ și este valabil 70 de minute, însă poți cumpăra un abonament pentru o zi, la doar 3€, ambele putând fi achiziționate direct din stație. Pe de cealaltă parte, dacă preferi un taxi trebuie să știi că tariful este destul de ridicat în zonă, și vei plăti 2€ per km (la care se adaugă un tarif inițial de 4.5€).

Cât despre transportul între orașele din provincie, poți alege fie trenurile (gara se află în centru, iar acolo vei găsi orare și prețuri), fie autobuzele firmei Autolinee Toscane, cu rute spre oreșele importante din întreaga regiune, și tarife destul de mici. Poți găsi mai multe informații (rute, prețuri, orar) și chiar să cumperi bilete de aici.

Și desigur, pentru transportul în oraș și împrejurimi poate fi convenabil să îți închiriezi propria mașină, pentru mai multă flexibilitate. Prețurile pornesc în medie de la 20€ pe zi, și poți analiza ofertele și să îți alegi mașina aici

Unde te cazezi in Pisa

Prețurile cazărilor din orașul Pisa pornesc de la 40€ pentru un hotel mediu, însă dacă îți dorești mai mult confort poți opta pentru un hotel de 5 stele, costurile pornind de la 120€, iar pentru un Airbnb, prețurile vor porni de la 95€ pe noapte. Îți recomandăm să te îndrepți spre cazările din zona centrală a orașului Pisa pentru a avea acces mai ușor la atracțiile turistice și liniile de transport, atât în interiorul orașului, cât și cele ce conectează orașele din provincie. Totuși, fii sigur că indiferent de locul de cazare ales, priveliștile și arhitectura martoră evenimentelor istoriei îți vor ține companie și te vor îndruma la orice pas!

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

  • You & Me este o pensiune  foarte accesibilă, iar pentru doar 40€ vei înnopta chiar în centrul orașului și vei avea vedere spre râul Arno. Camerele sunt simple, însă pentru acest preț este cea mai potrivită alegere.
  • Hotel Terminus & Plaza este una dintre variantele cele mai apreciate de turiști, situat în centru, aproape de zonele comerciale, de gara principală și atracțiile turistice. Camerele sunt moderne, iar hotelul dispune de bar și room service, totul pentru 65€ pe noapte.
  • Grand Hotel Duomo oferă celor ce îi calcă pragul o experiență de neuitat! Hotelul de 4 stele aflat chiar lângă Piața Domului se remarcă prin frumusețea sa, purtând un aer aristocrat. Printre multele facilități trebuie să pomenim de restaurantul aflat pe acoperiș, de unde veți avea cele mai frumoase priveliști. O cameră aici pornește de la 95€, cu mic dejun inclus.

Obiective turistice Pisa - Ce vizitezi in Toscana?

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit pentru ce obiective turistice vrei sa vizitezi in Pisa. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida.

Ziua 1

Piazza dei Miracoli

Îți recomandăm să rezervi prima zi din vacanța ta explorării orașului Pisa, cel mai popular oraș al provinciei, cu o încărcătură istorică remarcabilă. Bineînțeles, punctul perfect din care trebuie să pornești este chiar piața centrală Piazza dei Miracoli, în jurul căreia se află și celelalte atracții. Rezervă-ți câteva minute pentru a explora străduțele cu clădiri desprinse din alte timpuri și atmosfera autentică italiană!

Turnul din Pisa

Următoarea oprire este, desigur, la cel mai popular punct turistic, dar și simbol al orașului: Turnul înclinat din Pisa, faimos datorită poziției sale înclinate. Construcția sa a început în anul 1173, ultimul etaj al acestuia fiind construit în 1319. Turnul poate fi vizitat până la platforma superioară datorită faptului că în perioada 1990 - 2001 a fost consolidat, iar în 2008 inginerii au anunțat că încercarea de stabilizare a turnului a fost un succes și înclinarea acestuia este stopat incă 200 de ani. Alte detalii și bilete găsești aici.

Catedrala din Pisa

Alături se află Catedrala din Pisa, un locaș dedicat Adormirii Maicii Domnului, făcută majoritar din marmură. Instituție religioasă medievală, cu arhitectură romanică remarcabilă, a fost construită în secolul XI. Arhitectura îmbină atât arhitecturile bizantine sau islamice, scoțând astfel, în relief, importanța provinciei Pisa ca oraș-port în trecut. Interiorul catedralei este decorat cu mozaicuri fabuloase și fresce demne de admirat, picturi și o orgă din secolul XIX. Interiorul poate fi vizitat zilnic între 10:00 – 19:00, iar biletul costă 5€.

Baptisteriul San Giovanni

Tot în piață vei găsi și Baptisteriul San Giovanni, cel mai mare baptisteriu din Italia, cu înălțimea de 54,9 metri, este un exemplu de arhitectură romanică și gotică. Construcția acestuia a început chiar înainte de construcția turnului, în anul 1153. În interior este expus un amvon din marmură, ce reprezintă scene biblice detaliate. Scările din baptisteriu pot fi urcate, pentru a avea parte de o priveliște spectaculoasă asupra turnului și a catedralei, dar și a Pieții Miracolelor, pentru 5€, zilnic între orele 09:00 – 19:00,

Giardino Scotto

Ia apoi autobuzul liniei LAM rossa pentru a ajunge la Giardino Scotto, o amprentă a istoriei devenită un liniștitor parc. Ruinele cetății te vor transporta câteva secole înapoi, iar plantele luxuriante creează un cadru edenic. Poți intra aici zilnic între orele 09:00 – 18:00.

Râul Arno

Iar pentru că râul Arno creează un peisaj uimitor, profită de ocazie și rezervă-ți seara pentru a te plimba de-a lungul Promenadei, descoperind clădirile vechi și viu colorate ale Toscanei, bisericile, dar și priveliștile pitorești! În plus, apusul pe unul dintre poduri cu siguranță îți va tăia răsuflarea, creând un cadru liniștit și romantic, perfect pentru a-ți încheia ziua!

Ziua 2

Piazza del Anfiteatro

În a doua zi te invităm să faci o excursie în orașul Lucca, aflat la est de Pisa, iar drumul durează doar 40 de minute, cu autobuzul E3. Micul oraș este o comoară ascunsă a Italiei, în care istoria, dar și natura, au reușit să se păstreze în mod remarcabil. Unde mai pui că are o vechime de peste 2200 de ani.

Și desigur, poți porni explorarea orașului chiar din centru, din Piazza del Anfiteatro. Locul este în prezent plin de clădiri simple, specifice Italiei rurale, însă în acest loc s-a aflat odată un amfiteatru roman. Tot aici vei găsi mai multe cafenele și mici restaurante, cărora îți recomandăm să le calci pragul dacă cauți preparate autentice.

Turnul Guinigi

Și pentru că nu doar în Pisa se află turnuri celebre, vei găsi chiar lângă piață Turnul Guinigi, vechi de peste 800 de ani, ce are o înălțime de 45 de metri.Turnul combină arhitectura romanică cu cea gotică, iar pe acoperișul său se află o mică grădină, ceea ce îl face și mai inedit, și poți chiar urca cele 233 de trepte pentru a ajunge în vârf.

Catedrala St. Martin

La 5 minute vei găsi Catedrala St. Martin, lăcaș de cult ce datează de mai bine de 1000 de ani, fiind principala catedrală a zonei. Interiorul este specificul stilului gotic, iar fațada se remarcă prin numărul mare de coloane. Vei găsi aici și un monument faimos: labirintul cu inscripții în latină de pe podeaua catedralei, ce se presupune că ar fi mai vechi decât cel din Catedrala Notre-Dame de Chartres.

Palazzo Pfanner

La alte 5 minute se află și Palazzo Pfanner, un palat aristocrat construit în 1660, martor al schimbărilor din Italia de-a lungul anilor. Interiorul său te va face să simți că ai sânge albastru, printre decoruri luxuriante și opere de artă. Și grădina palatului este splendidă, cu plante fascinante, statui din marmură și fântâni medievale. Prețul unei vizite este de 6.5€, programul fiind zilnic între orele 10:00 – 18:00.

Ponte della Maddalena

Iar ultima ta oprire se află în exteriorul orașului, la 45 de minute cu autobuzele E4, E5 sau E10. Vei ajunge pe malul râului Serchio, mai exact pe Devil's Bridge (sau Ponte della Maddalena), unul dintre cele mai frumoase poduri din toată Italia. Pe lângă frumusețea priveliștii, podul este faimos și pentru legenda construcției sale, conform căreia Sfântul Iulian a făcut un Pact cu Diavolul pentru a termina podul, în schimb promițându-i viața primei persoane care îl traversa. Totuși, odată finalizată construcția, Sf. Iulian ar fi aruncat o bucată de pâine pe pod pentru a face un caine să îl traverseze, înșelând astfel pactul. Locul a fost sursă de inspirație pentru nenumărați scriitori și artiști de-a lungul timpului, așa că merită să îți petreci câteva zeci de minute aici.

Ziua 3

Terazza Mascagni

Îți poți încheia vacanța în micul oraș Livorno, al treilea port de pe coasta de vest a Italiei, cu ieșire la Marea Ligurică. Este locul perfect în care poți simți briza mării, neputând să ratezi în vacanța ta câteva locuri unde să te bucuri de apă. Vei ajunge aici din Pisa cu trenul, circulând mai multe rute între cele 2 orașe, iar drumul va dura doar 20 de minute.

Începe cu Terrazza Mascagni, o terasă mare de-a lungul căreia te poți plimba în liniște, admirând peisajele mării și splendida panoramă a Arhipelagului Toscan, în timp ce stai pe o imensă tablă de șah populară în Italia.

Acvariul din Livorno

Imediat lângă, se află Acvariul din Livorno, care, deși nu este un acvariu foarte mare, reușește să găzduiască cele mai importante specii din Marea Mediterană, chiar și un rechin. Totuși, trebuie să știi că acesta este deschis doar în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 17:00, iar biletul costă 16€ (sau 12€ dacă îl achiziționezi online, de pe site-ul oficial)

Fortezza Vecchia

Mergi după 10 minute pe jos, luând apoi autobuzul 5 pentru a ajunge la un alt loc încărcat cu valențe istorice: Fortezza Vecchia. Cetatea medievală este un rezultat al unor construcții întinse de-a lungul câtorva sute de ani, iar cele mai vechi ruine datează din construcția unui fort în secolul XI. Întreaga construcție are trei bastioane (Ampolletta, Canaviglia și Capitana) și două porți principale, însă nu rata nici Turnul Matildei sau ruinele castrului roman antic.

Calambrone

Iar dacă alegi să îți programezi călătoria într-o lună călduroasă,  nu rata ocazia de a te bucura de frumoasele plaje din zonă, pentru că plajele Italiei nu se compară cu nimic altceva. Îți recomandăm să iei autobuzul 5, apoi autobuzul 10 (un drum care în total va dura 40 de minute), pentru a ajunge în zona stațiunii Calambrone, unde vei găsi mai multe plaje cu nisip fin și apă limpede. Prețurile aici sunt destul de accesibile, iar o umbrelă și 2 șezlonguri costă în jur de 20€. Pentru a te reîntoarce apoi în Pisa vei putea lua autobuzul 070 sau 140, iar apoi 010.

Ce mănânci în Toscana

Uleiul de măsline Monte Pisano, trufele San Miniato sau brânza Pecorino sunt produse specifice provinciei Pisa, produse tradiționale și puse în evidență în fel și fel de preparate gustoase. Canape este un aperitiv ce se respectă la fiecare masă, asemenea pâinii toscane, fără sare. ”Mâncarea omului sărac” sau Panzanella, este, de asemenea, un fel de mâncare des întâlnit, bazat pe roșii, pâine și ceapă. Evident, pastele nu vor lipsi din această listă, tradiționale fiind Pappardellele. Fructele de mare sunt și ele des întâlnite în gastronomia provinciei, codul și scoicile fiind printre cele mai importante. Deserturile sunt bazate pe fructe uscate și nuci sau biscuiți: Pinolata include nuci de pin, Torta con Bischeri include biscuiți, ciocolată și chiar și ulei și vin.

Cât despre localurile în care te poți opri, în primul rând îți recomandăm să alegi locurile cu specific italian, iar deseori micile restaurante sunt adevărate comori ascunse, în care vei găsi autenticitatea Italiei, așa că nu te feri de ele. Pentru că în orașul Pisa îți vei petrece cea mai mare parte a timpului îți recomandăm și câteva locuri: I Porci Comodi este probabil cel mai popular local cu aperitive tradiționale, la prețuri foarte accesibile, Antica Bottega di Pisa este perfect pentru cei care caută fructe de mare și pește, iar la La Taverna de Pulcinella vei găsi pizza foarte bună.

Istoria impresionantă a Pisei și arhitectura ce îmbină mai multe stiluri, alături de punctele turistice superbe și gastronomia inedită sunt elemente îndeajuns pentru a vă convinge să reveniți în provincia mirobolantă a Toscanei! Câteva zile aici vor face pe oricine să se îndrăgostească de această zonă!