Cochem este un sat viticol, cel mai mare din districtul Cochem-Zell din regiunea Renania-Palatinat din Germania. Este situat între satele Bremm și Klotten și se află de-a lungul râului Mosel, cu centrul orașului situat pe malul stâng al Moselului.

Cochem este romantic și idilic, cu pantele abrupte ale podgoriilor care produc vin remarcabil (Reisling), un Altstadt medieval fermecător cu aleile sale mici și înguste, o promenadă plină de viață de-a lungul râului Mosel, case cu cherestea, porți medievale, un port, toate păzite de un castel rupt parcă dintr-o poveste.

Informatii utile

Transport 

Dacă începi călătorie spre acest sat de poveste din București, ai varianta de zbor spre Koln, biletele de avion încep de la de la 60 euro cu bagaj de mână inclus, vezi detalii aici.

Cochem se află la o distanță de 120 de kilometri de Koln, pentru a ajunge la destinația finală poți alege varianta de călătorie cu trenul. Drumul durează aproximativ 2 ore iar biletul de tren costă în jur de 20 de euro, mai multe detalii poți găsi aici.  

Cazare

În acest sat de vacanță de pe malul râului Mosel variantele de cazare nu sunt foarte diversificate, dar cu siguranță vei găsi un hotel confortabil la prețuri accesibile. Iată câteva opțiuni:

  • Moselromantik Hotel Am Panoramabogen - Situat la câțiva pași de râul Moselle, în cartierul Sehl din Cochem, acest hotel oferă o piscină încălzită, facilități spa și un restaurant excelent. Te poți bucura de aceste facilități la prețuri începând de la 65 euro de persoană pe noapte.
  • Moselromantik Hotel Weissmühle - Situat la doar 2 km de Cochem, Hotelul Moselromantik Weissmühle se bucură de o locație liniștită în pădure, în valea romantică Endertal. Hotelul dispune de o gamă variata de facilități, cum ar fi un iaz cu pești privat, un restaurant gourmet, un bar, o terasă, iar tariful unei nopți de cazare cu mic dejun inclus începe de la 50 euro de persoană.
  • Moselland Hotel im Enderttal Zum Onkel Willi - Hotelul Moselland im Enderttal este situat în regiunea pitorească Mosel Valley, la doar 5 minute de mers pe jos de centrul istoric al orașului Cochem.  În restaurantul rustic Zum Onkel Willi poți servi un mic dejun bogat tip bufet și preparate din bucătăria locală consistentă, iar costul unei nopți de cazare cu mic dejun începe de la 45 euro de persoană.

Obiective turistice - Ce vizitezi in Cochem

Castelul Reichsburg 

Pentru iubitorii epocii cavalerilor, o după-amiază minunată Moselle include și un tur ghidat prin vechile ziduri ale Castelului Reichsburg deasupra văii Mosellei.

Castelul, care a aparținut alegătorilor din Trier și a fost deteriorat în timpul Războiului de succesiune din Palatinat, a fost restaurat de consilierul de comerț din Berlin, Louis Ravené, în cursul romantismului castelului din secolul al XIX-lea și reconstruit în stil neo-gotic. Aici poți vedea un design impresionant al interioarelor, cum ar fi sala cavalerilor, sala de mese, sala de vânătoare, stradă și multe altele.

Altstadt - orașul vechi

Numeroasele rămășițe bine conservate ale zidului istoric al orașului cu vechile sale fortificații stau încă mărturie despre trecutul plin de viață al lui Cochem, cum ar fi Enderttor cu fostul apartament al portarului, turnul de apărare cu Balduinstor și Martinstor cu crenel și una dintre potecile către Reichsburgul.

De asemenea, aici este și primăria construită în 1739 în stil baroc, „salonul” cu fântâna Martinsbrunnen și vechile case cu frontoane.

Plimbare cu telescaunul

Pentru o priveliște de ansamblu asupra Cochem alege o plimbare cu telescaunul. Pe lângă scaunele duble deschise, există și cabine care pot fi închise în funcție de vreme.

Cu 0,8 m pe secundă, după un drum de 360 m vei ajunge la stația de munte, care se află la o altitudine de 255 m deasupra nivelului mării, unde te vei bucura de panoramă spectaculoasă.

Bundesbank Bunker

Vizitează fostul buncăr secret al Deutsche Bundesbank din Cochem - timp de decenii unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Germania.

Construit pentru a supraviețui unui război nuclear, 15 miliarde de DM dintr-o monedă secretă de urgență au fost stocate aici în timpul Războiului Rece, care ar fi trebuit să înlocuiască moneda în circulație în cazul unei pierderi de valoare din cauza introducerii ilegale de bani contrafăcuți.

Între 1964 și 1988, buncărul a fost ținut secret între versanții Mosel, ascuns în mijlocul unei zone rezidențiale din Cochem-Cond. În zilele noastre buncărul a fost deschis publicului larg și poate fi vizitat, tariful unui bilet este 11 euro, mai multe detalii legate de orarul de funcționare aici.  

Enderttor

Enderttor este una dintre cele trei porți supraviețuitoare ale zidului orașului Cochem, construit după 1332. Deoarece se află în zona pietonală din partea inferioară a orașului, este foarte ușor de găsit.

Muzeul Moselland 

Acest muzeu special, deschis în 2017 dispune de patru etaje cu un spațiu expozițional de aproximativ 1.600 m² și oferă vizitatorilor o experiență nostalgică a anilor 50 și 60.

Muzeul este deschis de Miercuri până Duminică, iar costul unui bilet este de 9,50 euro. Mai multe detalii despre exponate și muzeu aici.

Burgruine Winneburg

Ruinele castelului Winneburg, care au fost construite în jurul anului 1240, sunt situate la aproximativ 4 km nord-vest de Cochem în Eifel.

Pe o creastă abruptă, la aproximativ 300 m deasupra văii Endertbach, care se varsă în valea Mosellei de lângă Cochem, castelul ocupă o poziţie dominantă în zona de deal împădurită. Vara, când vremea este bună, aici au loc de mai multe ori „rundele cavalerilor”. 

Moselpromenade

Promenada Moselle din Cochem este împodobită cu flori, iar turiștii din întreaga lume se plimbă pe ea vara pentru a admira farmecul clădirilor vechi.

De-a lungul promenadei Moselle vei găsi numeroase cafenele și restaurante stradale care te așteaptă să savurezi delicii culinare. Sau poți să stai pe una dintre bănci și să privești lebedele și forfota.

Historische Senfmühle

Originea morii istorice de muștar din Cochem datează din secolul al XVIII-lea. Aceasta o face una dintre cele mai vechi mori de muștar din Europa. Vizitează moara de muștar și vei afla cum se face muștarul special gourmet după retete tradiționale germane. 

Martinstor

Martinstor a fost construit în 1352 de electorul Baldwin de Luxemburg, care era și arhiepiscop de Trier. Denumirea Mäuschesportz, care este folosită în mod popular pentru poarta orașului, se referă la utilizarea sa ca taxă sau poartă vamală la acea vreme. 

Moselhohenweg 

Moselhöhenweg este un traseu de drumeții care parcurge 224 km pe partea Hunsrück între Koblenz și Palzem și pe partea Eifel la aproximativ 165 km de la Wasserbillig (granița cu Luxemburg) prin Trier înapoi la Koblenz. Traseul de drumeții, care a fost amenajat în 1910, nu este întotdeauna paralel cu cursul râului. Unele meandre ale Mosellei sunt tăiate și, drept compensație, există vederi frumoase ale Eifel și Hunsrück. 

Biserica Sf. Castor (Karden)

Fosta biserică colegială și actuală parohială Sf. Castor, cu turnurile sale puternice, încă domină clar imaginea Karden, cartierul de astăzi al dublului municipiu Treis-Karden. Între Trier și Koblenz, aceasta este cea mai veche biserică de pe Moselle.

Erlebnisweg Tal der wilden Endert

Traseu de aventură valea sălbaticului Endert , o drumeție prin valea „Wilde Endert” oferă o experiență autentică a naturii. Pârâul cu același nume, pe malurile căruia și-au făcut treaba odată 34 de mori, reprezintă valea laterală sălbatic de romantică a Mosellei.

Plimbare cu barca

Peisajele pastorale, castelele istorice și satele pitorești caracterizează Mosela din zona Cochem. Alege o plimbare cu una din bărcile de ultimă generație de la Cochem la romanticul Traben-Trarbach și până la orașul pitoresc al viticultorilor Beilstein. Sau combină o excursie cu barca la Treis-Karden cu o excursie la Castelul Eltz.

Degustare de vinuri

Cochem fiind o regiune viticolă oferă posibilități nesfârșite pentru degustări de vinuri personalizabile și tururi. Mai multe experiențe captivante de degustare de vinuri sunt disponibile în întreaga regiune, pe care le poți descoperi alături de un ghid local. Există o listă bogată de crame din Burg Cochem deschise vizitatorilor cu opțiuni de rezervare, pentru o astfel de experiență prețurile încep de la 15 euro.

Gastronomie & Restaurante

De-a lungul sutelor de ani, germanii au dezvoltat o bucătărie caldă, bogată și delicioasă, în care porțiile sunt întotdeauna generoase, alege să mănânci ca un localnic la unul din restaurantele cochete din Cochem.

  • Akropolis - Bucură-te de o după-amiază sau o seară memorabilă într-o ambianță confortabilă cu mâncăruri regionale, naționale și internaționale, cu o notă de Grecia. Acest restaurant îmbină modernul cu tradiția și este mereu pregătit să își răsfețe clienții.
  • San Christobal - Oferă o gastronomie de experiență - cu preparate din bucătăria mexicană și specialități la grătar cu cocktail-urile exclusive, servite într-o clădire rustică pitorească, cu o terasă mare în aer liber chiar în inima orașului Cochem.
  • Et Da Vinci Cochem - Acest restaurant deschis în 2007 oferă oaspeților săi un amestec echilibrat de mâncare și băuturi. De la pizza la paste și nu numai, în plus, un pahar de Kölsch sau un vin Moselle, premiat cu aur.

S-ar putea să nu existe o scenă mai frumoasă în Germania decât orașul Cochem, cocoțat pe versanții înalți, îmbrăcați cu viță de vie a Văii Moselei, acest oraș surprinde cu peisaje de poveste la tot pasul. Străzile înguste pietruite ale orașului și frumosele sale monumente sunt pregătite să le vizitezi.