Când vorbim despre capitala Germaniei ne gândim la o metropolă multiculturală foarte importantă, un loc al modernității dar și al istoriei, ai dezvoltării, aglomerației și oportunităților. Însă, Berlinul este și locul perfect pentru călătorii, căci orașul oferă turiștilor o listă de atracții ce pare nesfârșită. De la artă, arhitectură, activități inedite și muzee interesante, până la monumente ale filelor de istorie mai puțin plăcute, Berlinul este o destinație diversă, potrivită pentru vacanțe pe tot parcursul anului!

Transport

Pentru cel mai rapid și ieftin drum va trebui să alegi avionul pentru a ajunge în Berlin. Există rute directe atât din București, cât și din Cluj, iar în medie zborul va dura 2 ore. Prețurile diferă în funcție de orașul din care vei pleca: din Cluj prețurile sunt ceva mai mici, pornind de la doar 40€ pentru un zbor dus-întors, în timp ce din București biletele pornesc de la 75€. Vei găsi cele mai bune oferte aici

Din Aeroportul Berlin Brandenburg vei putea ajunge în oraș foarte ușor, căci există linii de transport speciale pentru călători. Astfel, cea mai populară variantă este trenul, și vei putea alege liniile FEX  (cu plecări la fiecare 30 de minute) sau RE7 și RB14 (ce pleacă o dată pe oră). Biletul este foarte accesibil, doar 3.80€, iar drumul durează în jur de 30 de minute. Desigur, dacă îți este greu să mergi cu bagajul poți alege un taxi, însă vei plăti cel puțin 50€, în timp ce durata drumului se va mări cu 15 minute. 

Cu ce circuli in Berlin

Berlin are o rețea de transport în comun foarte bine pusă la punct, așa că nu ezita să o folosești pentru a te deplasa către locurile pe care îți dorești să le vizitezi. Vei putea alege din multe linii de autobuz, tramvai și metrou, ce conectează fiecare loc al orașului. Berlinul este împărțit în 3 zone când vine vorba de transport: zona A (centrul orașului), zona B (zonele orașului din afara centrului) și zona C (locuri din exteriorul orașului), așa că va trebui să ți cont de acest lucru când îți vei cumpăra bilete. Astfel, pentru zona AB un bilet costă 3€, iar un abonament de 24 de ore 8.80€, pentru zona BC un bilet costă 3.50€, iar abonamentul pentru 24 de ore costă 9.20, iar pentru zona ABC biletul costă 3.80€, iar abonamentul 10€.  Le vei putea achiziționa direct din autobuz, dar și din aparatele amplasate în stații. Există Jelbi, care te poate ajuta.

Desigur, există și opțiunea taxiului, iar tariful pentru un km depinde de distanța parcursă: dacă vei merge sub 7 km tariful este 2€, dar dacă vei merge mai mult tariful scade la 1.50€ pentru un km. Dacă preferi mai multă libertate când vine vorba de transport, poți alege închirierea unei mașini, iar prețurile pornesc de la 40€ pe zi. Poți verifica ofertele aici.

Cazare

Berlin este unul dintre cele mai mari orașe ale Europei, iar acest lucru se reflectă și în oferta cazărilor. Astfel, orice turist poate găsi aici locul potrivit, fie că vorbim de persoane cu un buget mai mare sau unul mai mic, ce preferă modernitatea sau eleganța, simplitatea unui motel, libertatea unui apartament sau confortul unui hotel de 5 stele. Te sfătuim însă să alegi un loc amplasat central, pentru a te afla mai aproape de principalele atracții ale orașului. Totuși, pentru că nu putem uita de costuri, trebuie să știi că prețurile aici sunt puțin mai ridicate, iar o cameră de 2 persoane pornește de la 60€ pe noapte.

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

  • EASY Lodges este varianta perfectă atât pentru cei ce își doresc un loc inedit, cât și pentru cei ce caută prețuri accesibile. Complexul este format din mai multe căsuțe individuale din lemn, în care turiștii pot avea parte de liniște și intimitate. Închirierea unei căsuțe pornește de la doar 65€ pe noapte, și poți afla mai multe aici.
  • Ibis Berlin City Süd este un hotel de 3 stele foarte plăcut și primitor pentru cei ce aleg să îi calce pragul. Camerele sunt îngrijite, decorate în stil modern, iar hotelul este foarte liniștit. O noapte aici pornește de la 80€ pe noapte.
  • Hotel Ludwig van Beethoven, un alt hotel de 3 stele, este un loc foarte popular printre turiști. Clădirea este decorată elegant, cu camere foarte plăcute, iar în plus, amplasarea este excelentă. Hotelul are și o mică grădină superbă în care te poți relaxa. O cameră de 2 persoane pornește de la 100€ pe noapte, tarif în care este inclus și micul-dejun.
  • Dacă sunteți până la  6 persoane și preferați un apartament care să vă ofere mai multă libertate, am găsit o ofertă de neratat. Acest micuț apartament poate fi închiriat pentru 200€ pe noapte, iar amplasarea sa este excelentă.

Cardul de Turist

O veste bună este faptul că Berlin oferă celor ce aleg să il viziteze și opțiunea unui card de turist, prin care poți beneficia de reduceri și oferte încântătoare, dar și scutire de efort suplimentar. Prin Berlin Welcome Card te vei putea bucura de transport public gratuit în zona AB, CityGuide, peste 180 de discounturi (între 25-50%), dar și intrări gratuite în peste 30 de atracții populare.

Există 3 pachete oferite:

  • pachetul clasic (prețul pornește de la 25€ pentru 48 de ore, respectiv 35€ pentru 72 de ore)
  • pachetul ce include și Insula Muzeelor (disponibil doar pentru 72 de ore, costând 53€)
  • pachetul all inclusive (89€ pentru 48 de ore, sau 109€ pentru 72 de ore)

Poți citi mai multe, ci chiar să îți achiziționezi cardul, de pe site-ul oficial.

Obiective turistice Berlin, Germania

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida. De asemenea, orașul are și propriul site de turism, ce îți poate fi de folos în călătoria. 

Ziua 1

Insula Muzeelor (Muzeul Vechi, Muzeul Nou, Muzeul Bode, Vechea Galerie Națională, Muzeul Pergamon)

Cel mai potrivit loc din care îți poți începe vacanța în Berlin este chiar Insula Muzeelor, un complex muzeal situat în în inima istorică a orașului, pe râul Spree, unde se află 5 dintre cele mai importante muzee din Germania, pe care trebuie neapărat să le vizitezi.

Muzeul Vechi este primul muzeu ce a fost construit aici, și prezintă turiștilor colecții de artă și sculpturi din antichitate (din Grecia antică și Imperiul Roman), și, totodată, aici se află cea mai mare colecție de artă etruscă.

După el a luat naștere Muzeul Nou, ce prezintă o călătorie în istoria culturală a popoarelor din întreaga lume.

Muzeul Bode păstrează și el piese de artă semnificative din Europa, însă principala sa atracție este colecția de monede, cu peste 4000 de piese (fiind printre cele mai mari colecții de acest tip din lume).

Vechea Galerie Națională este locul perfect pentru cei ce își doresc să admire curentele ce s-au remarcat în artă, având lucrări în stil clasic, romantic, renascentist, impresionist și, bineînțeles, artă contemporană, semnate de artiști precum Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir sau Carl Blechen.

Nu în ultimul rând, probabil cel mai vizitat muzeu de aici este Muzeul Pergamon, compus din 3 părți: Colecția Antică, Muzeul Orientului Apropiat și Muzeul de Artă Islamică.

Expozițiile sale sunt cât se poate de remarcabile, reconstituind uimitor istoria culturilor chiar prin clădiri monumentale, precum Altarul Pergamon, Poarta Ishtar din Babilon sau Poarta Pieței din Milet. Cert este că fiecare muzeul trebuie vizitat, așa că rezervă-ți suficient timp pentru ele. Sunt deschise de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00, iar biletele pentru fiecare costă între 10€-12€.

Catedrala din Berlin

Tot pe Insula Muzeelor se află și Catedrala din Berlin, o clădire fascinantă, dar și un monument cultural important. Construcția datează din secolul XIX, fiind proiectată în stil baroc și neorenascentist, cu elemente arhitecturale spectaculoase, precum faimosul său  dom de unde turiștii se pot bucura de una dintre cele mai frumoase panorame ale Berlinului.

Aici este adăpostită și cripta în care sunt mormintele membrilor familiei regale Hohenzollern, și totodată un mic muzeu. Lăcașul de cult poate fi vizitat zilnic între 10:00 – 17:00 (în weekend însă programul este scurtat până la ora 16:00), iar pentru a intra în dom și muzeu există o taxă de 9€.

Gendarmenmarkt, Piata centrala din Berlin

Îndreaptă-te apoi spre Gendarmenmarkt, piața centrală a orașului, considerată cea mai frumoasă piață din Germania. În jurul ei se află clădiri istorice remarcabile, care merită câteva momente în care să le admiri fiecare detaliu. În plus, vei găsi aici multe localuri în care te poți odihni.

Poarta Brandenburg

Mergi 15 minute pentru a-ți încheia ziua la Poarta Brandenburg, un monument faimos printre turiști, și unul dintre cele mai simbolice locuri din Berlin. Poarta a fost construită în secolul XVIII ca simbol al păcii, iar mai apoi a devenit emblemă a păcii, dar și al unificării, odată cu căderea zidului Berlinului, aflându-se la fosta granița ce separa Berlinul de Est de Berlinul de Vest. 

Ziua 2

Clădirea parlamentului german (Reichstag)

Începe-ți ziua cu o vizită a Clădirii parlamentului german, cunoscută și drept Reichstag. Construcția este impresionantă, și chiar vei putea vizita interiorul său, bogat decorat. Punctul său principal este cupola din sticlă, ce atrage mulți vizitatori zilnic. Din acest motiv va trebui să ai o rezervare (o poți face aici https://www.bundestag.de/en/visittheBundestag/dome/registration-245686), iar cel mai bun moment este chiar la ora deschiderii (8:00), când nu este foarte aglomerat. Unde mai pui faptul că intrarea este gratuită.

Checkpoint Charlie

Dedică-ți restul zilei atracțiilor dedicate evenimentelor tragice ale secolului XX, ce și-au pus puternic amprenta asupra orașului. Oprește-te întâi la monumentul Checkpoint Charlie,  fost  punct de trecere al frontierei Zidului Berlinului în timpul Războiului Rece. În prezent aici este reamenajată cabina frontierei, dar și  o linie din cărămizi ce marchează zidul, alături de 2 fotografi a unui soldat american și a unui soldat sovietic. Deseori aici vin și artiști, fotografi sau actori ce pun în scenă activități simbolice.

Topografia Terorii

În apropiere vei găsi și muzeul Topografia Terorii, ce rememorează atrocitățile naziste prin texte, cărți, fotografii și materiale digitale interactive. În plus, muzeul se află chiar în clădirea ce a adăpostit pe vremea lui Hitler sediul securității naziste. Cu siguranță este un loc care te va face să simți sentimente puternice! Poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 – 17:00, iar intrarea este liberă.

Memorialul Holocaustului

Un loc la fel de emoționant este și Memorialul Holocaustului, ce comemorează cei aproximativ șase milioane de evrei care uciși în Al Doilea Război Mondial. Memorialul este alcătuit din 2711 monoliți de beton, amplasați pe o suprafață de aproximativ 19.000 m², de-a lungul cărora te poți plimba în liniște, contemplând.

Poți merge și la Centrul de informare dacă îți dorești să afli mai multe despre evenimentele tragice la care poporul evreu a fost supus. Este deschis non-stop, intrarea fiind liberă. 

Nu în ultimul rând, pentru că nu putem uita de cunoscutul Zid al Berlinului, îți poți petrece restul zilei căutând urme ale existenței acestei construcții tragice, ce a divizat Germania. Îți recomandăm să te oprești la Memorialul Zidului Berlinului (poate fi vizitat liber zilnic între orele 08:00 – 22:00), unde nu doar să vei putea vedea rămășițele construcției, dar vei putea pătrunde și în istoria sa, aflând informații extraordinare.

Interesant este și East Side Gallery, cea mai lungă secțiune pastrată din Zidul Berlinului, unde, pe o lungime de 1.3 km, vei vedea peste 100 de picturi murale pe zid realizate de artiști din întreaga lume, iar multe dintre acestea transpun mesaje puternice. După căderea Zidului Berlinului in 1989, artiști din întreaga lume au început să creeze opere de artă pe secțiunea de zid rămasă în picioare, astfel s-a născut East Side Gallery, creată ca simbol al libertății și unității.

Ziua 3

Castelul Charlottenburg

Pornește dis de dimineață spre extremitatea vestică a orașului, pentru a vizita maiestuosul Castel Charlottenburg. Construit în secolul al XVII-lea, castelul a aparținut foștilor regi ai Prusiei și apoi împăraților germani, și este locul perfect în care poți admira rafinamentului stilului rococo și baroc, prin încăperile sale decorate fastuos, în care se ascund și adevărate artefacte. O vizită aici te va face să te simți parte din vechea aristocrație! Castelul poate fi vizitat de marți până duminică între orele 10:00 – 16:30, iar un bilet costă 12€. 

Potsdamer Platz

Explorează apoi Potsdamer Platz, un centru comercial extrem de modern, cu zgârie-nori spectaculosi, și un decor desprins parcă din New York. Zona este cu atât mai interesantă, pentru că totul a fost construit acum doar 30 de ani, înainte aici fiind un loc devastat de război. 

Alexanderplatz & Turnul de televiziune

Iar dacă îți place să explorezi străzile orașului poți vizita și Alexanderplatz , un centru important din Berlin, în mijlocul căruia stă  Turnul de televiziune, una dintre cele mai mari structuri din Europa, cu o înălțime de 365m. La înălțimea de 203m există un punct de observație ce oferă priveliști uimitoare (un bilet costă  22.50€, putând fi vizitat zilnic între orele  10:00 – 22:00), iar la 207m există un restaurant.

Grădina Zoologică

Un loc pe care nu trebuie să îl ratezi este și Grădina Zoologică a Berlinului! Este cea mai veche și cea mai cunoscută grădină zoologică din Germania, fiind deschisă în anul 1844, iar în prezent se întinde pe o suprafață de peste 35 de hectare. Mai mult, aici vei găsi cea mai mare varietate de specii de animale din lume, inclusiv unele viețuitoare pe care nu le vei găsi într-o altă grădină zoologică, așa că sigur vei fi fermecat de acest loc! Este deschisă zilnic între orele 09:00 – 16:30, iar intrarea costă 17.50€

Parcul Tiergarten

Încheie-ți călătoria cu câteva momente de relaxare și liniște în Parcul Tiergarten, un parc gigantic, ce acoperă peste 210 hectare. Plimbă-te printre aleile sale pitorești, și caută și monumentele ascunde printre pomii săi monumente importante, precum Memorialul Bismarck și Coloana Victoriei.

Ce mancam in Berlin

Berlinul este un oraș multicultural, iar acest lucru se observă și în gastronomia sa. Vei găsi aici preparate internaționale, de la hamburgeri la paste și mâncare chinezească, așa că orice persoană va găsi aici opțiuni pe placul său. Nu putem uita nici preparatele tradiționale ale germanilor, ce pun la loc de cinste preparatele din carne, pește și legumele produse local. Poți încerca Eintopf (un tip de tocană), Spätzle (seamănă cu pastele) și Currywurst (cârnat de porc). Și desigur, nu putem uita popularul Tort Pădurea Neagră!

Câteva restaurante și localuri pe care le recomandăm sunt: Hackethals (restaurant cu specific tradițional), Upper Burger Grill (pentru burgeri delicioși, la prețuri accesibile), Monsieur Vuong (un loc foarte apreciat, cu preparate asiatice), Ristorante A MANO (perfect pentru cei ce își doresc o experiență ceva mai rafinată și mâncare mediteraneană) și Restaurant Facil (un restaurant cu 2 stele Michelin, preparate inedite, dar și prețuri ceva mai mari).

Este imposibil ca un turist să se plictisească în Berlin, așa că nu sta pe gânduri și  planifică-ți câteva zile de poveste aici! Orașul te așteaptă să îi descoperi fiecare atracție, și să faci o incursiune în istorie, artă, modernitate și natură.