Pentru cei care își doresc să trăiască experiența italiană autentică, fără permanenta agitație și aglomerație din orașele mari, Bari poate fi răspunsul. Orașul micuț din sudul Italiei conservă aerul medieval, cu străzi înguste și clădiri colorate. Totul într-o atmosferă caldă specifică, cu bunici ce vorbesc de la balcon și copii care aleargă pe străzi. Orașul adriatic nu are poate multe muzee și atracții inedite, însă aici te poți bucura de liniștea specifică Italiei!

Transport 

Cea mai ușoară cale de a ajunge în Bari este avionul. Prețul unui bilet dus-întors pornește de la 40€, și vei face aproximativ 2 ore fără escală. Prețurile pot crește în funcție de sezon, așa că verifică întotdeauna site-urile companiilor aeriene. Ulterior, pentru a ajunge de la aeroport în centrul orașului ai mai multe posibilități de transport, iar cele mai convenabile sunt trenul (linia FM2, biletul costă 6€ și este cea mai rapidă variantă), autobuzul 16 (1€ biletul), sau cursele regulate ale companiilor de transport private, precum autobuzul Autostradale, ce circulă la fiecare 30 de minute (4€ biletul).

Dacă preferi să ajungi aici pe cale terestră, poți veni în Bari cu mașina personală, având de parcurs un traseu de aproximativ 2.200 km (aproape 24 de ore de condus), însă trebuie să știi că aceasta este o variantă ceva mai costisitoare, iar pe lângă costul combustibilului vei avea de achitat câteva taxe de drum prin țările prin care treci, în special în Italia.

Cu ce te deplasezi în Bari

Transportul public este o variantă foarte accesibilă aici, iar un abonament de o zi costă doar 2.5€, putând fi achiziționat din locurile special amenajate din apropierea stațiilor. Dacă preferi taxiul, trebuie să știi că tariful este de 1.1€ pe km.

Totuși, vă recomandăm să nu apelați prea des la aceste variante, ci să optați pentru mersul pe jos, pentru a putea admira toate locurile pitorești ale orașului. Distanțele între obiective sunt destul de mici, deci nu ai de ce să te îngrijorezi.

Cazare

Cât despre cazare, fiind un oraș micuț nu oferă o listă foarte lungă a hotelurilor. Totuși, prețurile sunt scăzute, iar în medie o cameră pentru 2 persoane într-o zonă centrală pornește de la 50€ pe noapte. 

Iată și o scurtă listă cu câteva locuri pe care trebuie să le iei în considerare:

 • Hotelul  CAVOUR 124 este amplasat excelent, fiind în centrul, și având în apropiere stații de autobuz, dar și o plajă. Dotările sunt moderne, fiind un hotel de 3 stele, iar o cameră de 2 persoane costă 75€.
 • Hotelul Centro Città Concept este o variantă puțin mai ieftină (cu camere de la 60€ pe noapte), însă tot de 3 stele. Diferența constă în amplasarea o idee mai îndepărtată de zona centrală.
 • Dacă preferi cazarea într-un apartament, poți găsi foarte multe oferte pe Airbnb. Aceasta ( https://www.airbnb.com.ro/rooms/660783026899412060 ) este probabil una dintre cele mai avantajoase, căci vei plăti 80€ pentru întregul loc (cu 3 paturi, și un decor rustic), în apropierea zonei centrale.

Activitati si Obiective turistice pe zile in Bari

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru un city break petrecut aici, după care te poți ghida.

Ziua 1

 • Bari Vecchia
 • Bazilica Sfantul Nicolae
 • Castello Svevo

Bari Vecchia (Orașul Vechi)

Plimbarea pe străzile pitorești din oraș este în sine o atracție turistică de care trebuie să te bucuri. Din acest motiv Bari Vecchia (Orașul Vechi) este locul perfect pentru a lua la pas labirintul de străduțe în prima ta zi în oraș. Vei fi fascinat de casele vechi, micuțe și colorate, conectate prin arcade și scări și pline de plante. Aici trebuie doar să profiți de fiecare pas făcut și să te lași cuprins de spiritul italian (iar localnicii ieșiți în fața caselor sigur te vor ajuta). Autobuzele principale care circulă aici sunt linile 355, 569 și 797.

Bazilica Sfantul Nicolae

În aceeași zonă, la câteva minute de mers pe jos, te va întâmpina inevitabil și Bazilica Sfantul Nicolae, probabil cel mai cunoscut loc din Bari. Clădirea impunătoare a fost construită în secolul XI, deci te va întoarce cu câteva secole înapoi. Înăuntru vei găsi elemente din perioade diferite, și poți intra în muzeu, unde sunt păstrate, printre altele, obiecte bisericești, manuscrise, picturi și sculpturi. Tot aici se află cripta și moaștele Sfântului Nicolae.

Castello Svevo

Castello Svevo este o altă atracție din zona Orașului Vechi pe care nu trebuie să o ratezi. Clădirea veche de secole conservează atmosfera medievală între zidurile sale de piatră, iar muzeul său te va lăsa fără cuvinte. Prețul pentru a admira expozițiile istorice, dar și de artă, este de  4.50€, programul fiind între orele 8:30-18:30 toată săptămâna, exceptând ziua de marți, când este închis.

În seara rămasă trebuie să descoperi gastronomia din zonă, așa că putem doar să îți recomandăm să bifezi cât mai multe dintre lucrurile recomandate de noi mai jos în articol, în secțiunea de mâncare.

Ziua 2

 • Orașul istoric Egnazia
 • Promenada Lungomare Nazario Sauro 
 • Plaje

Întreaga zonă a provinciei este superbă, motiv pentru care nu trebuie să te limitezi doar la Bari!

Orașul istoric Egnazia

Îți recomandăm să îți programezi pentru a doua ta zi aici o scurtă excursie în orașul istoric Egnazia, situat la 60 km de Bari. Vei putea ajunge aici cu un tren până în Fosana ( liniile 4429, 4441, 4427, 4419, 4377, 4411, 4407, 4405, 4401, 4397, 4381, 4421, biletele costând între  4-9€), iar ulterior cu un taxi pentru alți 10 km, întregul drum fiind de-a lungul malului mării, deci vei avea o priveliște uimitoare. Orașul pare desprins din decorurile deșertului, cu clădiri din roci albe, și puțină vegetație. și nu trebuie să ratezi situl arheologic cu ruinele romane ale orașului Gnatia.

Promenada Lungomare Nazario Sauro 

Te vei întoarce în Bari la amiază, iar pentru că până la urmă Bari este un oraș aflat pe coasta Mării Adriatice, acesta va fi momentul perfect pentru a descoperi malul mării. Poți începe cu Promenada Lungomare Nazario Sauro, amplasată de-a lungul vechiului port (în Orașul Vechi), locul perfect pentru a admira răsăritul sau apusul soarelui, într-o atmosferă romantică și liniștită. 

Plaje

Dacă dorești să te bucuri și mai mult de mare, poți explora plajele din Bari. Lido San Francesco (poți ajunge cu linia ferată FM1) este plajă preferată de turiști, însă daca dorești ceva mai puțin aglomerat poți alege Pane e Pomodoro sau Spiaggia Torre Quetta (poți ajunge la ambele cu autobuzul 569). Cert este că toate plajele oferă nisip alb, apă de un albastru fermecător, și mult soare!

Ziua 3

 • Borgo Murattiano
 • Via Sparano

Borgo Murattiano

În ultima zi din city break-ul tău aici trebuie să bifezi latura mai elegantă a orașului, Borgo Murattiano, centrul comercial ce oferă, pe străzile sale, o incursiune în arhitectura Art Nouveau cu influențe gotice. Câteva dintre clădirile emblematice de aici sunt Teatrul Margherita, Palatul Prefecturii, Palatul Fizzarotti și Palatul Mincuzzi, pe care trebuie să le descoperi la pas. Autobuzele principale care te pot duce în zonă sunt 355, 569, cât și linile feroviale FM1 și FM2

Via Sparano

Iar pentru cei care nu doresc să plece fără o sesiune de shopping, Via Sparano este locul perfect pentru ultima voastră oprire, în special pentru că se află tot în zona Borgo Murattiano. Strada este renumită pentru magazinele sale variante: de la magazine ale lanțurilor mari (Zara), la magazine de lux (Hermes) sau buticuri ale localnicilor. Vei găsi aici orice, de la îmbrăcăminte, la cosmetice, bijuterii și suveniruri, pentru toate gusturile.

Mancare

Aflându-se în Italia, este de așteptat ca lucrurile principale pe care le poți savura sa fie pastele și pizza, acompaniate de un vin tradițional. Și bineînțeles că recomandăm să profitați de călătorie pentru a explora aceste preparate, pentru că rețetele din sudul Italiei diferă cu mult față de cele din orașele populare din nord. Tradiționale aici sunt pastele orecchiette, pe care probabil le vei vedea la uscat și pe străzi, în fața caselor localnicilor. Trebuie neapărat să le încerci, mai ales că multe localuri le cumpără direct de la bunicuțele care le fac acasă.

Un alt lucru mai inedit care trebuie încercat este sgagliozze. Practic, sunt felii de mămăligă prăjită, asemănate cu chipsurile. Iar dacă vrei să veți cum au reinterpretat localnicii faimoasa pizza, panzerotti este ceea ce cauți. 

Îți recomandăm să bifezi în zilele tale aici și câteva localuri, precum Mastro Ciccio, un loc cu prețuri foarte accesibile, și preparate mediteraneene și italienești și Ristorante Opera, ce oferă un meniu local și gusturi excepționale (cu prețuri puțin mai ridicate). Dacă cauți un bar interesant răspunsul este La Ciclatera.

Dar nu uita: majoritatea localurilor din Bari au pauză de la ora 14.00, așa că ține cont de acest lucru atunci când îți organizezi călătoria.

Așadar, deși este un oraș ce nu se bucură de foarte multă popularitate, Bari merită vizitat, în special în lunile calde. Aici poți avea parte de atmosfera italiană pură, nealterată de marile grupuri de vizitatori, într-un decor medieval specific zonei de sud a țării. Promitem că te vei simți exact ca într-unul dintre filmele vintage plasate în Italia!