Dacă vă doriți o excursie activă, de câteva zile, în care să vizitați locuri noi și interesante, probabil că varianta de excursie de mai jos vă va atrage atenția.

Circuit pe ruta Malaga - Fatima - Lisabona - Algarve

Excursia în sine este o propunere de un circuit de aproximativ 5 zile, cu mașina, pornind din sudul Spaniei până spre centrul Portugaliei și retur pe coasta de sud a Portugaliei, pe ruta Malaga - Fatima - Lisabona - Algarve - Malaga.

Am ales aceste destinații și trasee deoarece nu le-am mai vizitat până acum și în general nu sunt promovate foarte des ca destinații turistice obișnuite.

Destinația principală din acest circuit, și anume Portugalia, s-a dovedit a fi o țară frumoasă, cu un relief variat (de la zone de câmpie/deal până la plajele de pe coasta de sud, pe malul Atlanticului. Am traversat cu mașina aproape jumătate din țară, din centru-nord spre sud, atât pe șosea națională, cât și pe autostradă și am avut parte de peisaje extrem de interesante. Voi detalia, mai jos, fiecare locație vizitată.

Despre Portugalia

Portugalia(în portugheză, Portugal) este o țară în Peninsula Iberică din Europa de Sud-Vest, cu o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori, având capitala la Lisabona.

Este cea mai vestică țară din Europa continentală. La vest și sud are ieșire la Oceanul Atlantic, iar la est și nord se învecinează cu Spania. Frontiera dintre Portugalia și Spaniaare 1.214 km lungime și este considerată cea mai lungă graniță neîntreruptă în cadrul Uniunii Europene.

Portugalia include de asemenea arhipelagurile Azore și Madeia din Atlantic, ambele regiuni autonome cu propriile lor guverne regionale.

Fusul orar este UTC+1, iar moneda oficială este Euro.

Limba oficială este portugheza. Ca turist străin se poate comunica cu ușurință în limba engleză.

Cum să ajungi

Excursia noastră a început de pe aeroportul din Cluj-Napoca, cu un zbor de aproximativ 4 ore până la Malaga (Spania). Compania WizzAir (https://wizzair.com/ro-ro#/) oferă zboruri directe spre mai multe destinații din Spania (inclusiv Malaga), cu plecare din Cluj-Napoca sau București. 

A doua zi ne-am preluat mașina de la compania de închirieri auto DELPASO CAR HIRE (https://www.delpasocarhire.com/), de pe aeroportul  din Malaga. În mod normal sunteți preluați direct din terminalul aeroportului, de un shuttle bus aferent fiecărei companii de închirieri auto din aeroport, care vă transportă în câteva minute la compania de unde ați închiriat mașina, pentru a o prelua.

Procedurile de preluare a mașinii au mers destul de rapid. Costul de închiriere a mașinii s-a ridicat la aprox. 100 EUR pentru 6 zile, cu asigurare inclusă. După ce toate formalitățile au fost îndeplinite, ne-am început „aventura”, conform programului pe care îl voi detalia în cele ce urmează.

Itinerar Portugalia - Circuit de 5 zile

Ziua 1: Deplasare cu mașina, pe ruta Malaga (Spania) - Entroncamento (Portugalia) 

Ne-am început aventura cu o călătorie de aproximativ 620 km pe ruta Malaga (Spania) - Entroncameto (Portugalia). Spania dispune de o rețea de autostrăzi extrem de bine puse la punct (există atât varianta de autostradă cu plată, cât și fără plată). Noi am ales varianta fără plată, dar am folosit și șoselele naționale (unde traficul este chiar lejer).

De reținut că atât în Spania cât și în Portugalia, parcările sau punctele de alimentare cu combustibil de pe autostradă sunt destul de rare (dacă aveți nevoie de benzinării, de cele mai multe ori trebuie să ieșiți de pe autostradă).

În cele din urmă am parcurs această distanță în aproximativ 6-7 ore, cu opririle aferente și am ajuns la destinație și anume în Entroncamento (locație aleasă pentru o cazare de 2 nopți, fiind aproape și de circuitul mănăstirilor pe care intenționam să le vizităm în ziua următoare).

Pentru cazarea de 2 nopți în Entroncamento am ales Hotel Dom Joao - hotel curat, cu prețuri accesibile, cu mic dejun inclus;

Ziua 2: Circuit al mănăstirilor din zonă (Alcobaça, Batalha) + vizită la Fatima

Ziua următoare am început-o un circuit al mănăstirilor din zona respectivă. Circuitul se poate face în 4-5 ore, cu pauzele de rigoare, dar cu siguranță sunt locații care merită vizitate.

Mănăstirea Alcobaça

Am început vizita la mănăstirea Alcobaça, situată la aproximativ 60 km vest de cazarea noastră. Drumul spre această locație trece printr-o zonă deluroasă, foarte frumoasă. Mosteiro de Alcobaça (în portugheză) este un complex monahal situat în localitatea cu același nume. Mănăstirea a fost fondată în anul 1153 de către primul rege portughez, Afonso Henriques și a dezvoltat relații apropiate cu monarhia portugheză în timpul sec. VII. Datorită relevanței sale artistice, culturale și istorice, întreg complexul este astăzi inclus în patrimoniul cultural UNESCO. 

Pentru vizitare se percepe o taxă de 6 EUR/pers., cu intrare liberă duminica și de sărbătorile legale.

Ne-am continuat apoi circuitul cu vizita la mănăstirea Batalha (aprox. 20 km nord de Alcobaça). 

Mănăstirea Batalha

Mănăstirea Batalha sau Mosteiro da Batalha (în portugheză) este o mănăstire dominicană din municipiul Batalha. Inițial și oficial, cunoscută sub numele de Mănăstirea Sfânta Maria a Victoriei, a fost ridicată în comemorarea bătăliei de la Aljubarrota din 1385 și avea să servească drept biserică de înmormântare a dinastiei regalității portugheze. Este unul dintre cele mai bune și originale exemple de arhitectură gotică din Portugalia, îmbinată cu stilul manuelin.

Pentru vizitarea mănăstirii se percepe o taxă de 6 EUR/pers. sau intrare liberă duminică și de sărbătorile legale.

Am plecat mai departe în acest mini-circuit și am ajuns la locul de pelerinaj de la Fatima (aprox. 24 km est de Batalha).

Fatima

Fatima este un orășel portughez care găzduiește Sanctuarul din Fátima - un loc de pelerinaj catolic.  Locul de pelerinaj de la Fatima este asociat cu o serie de apariții ale Fecioarei Maria, din anul 1917 la care se presupune că au fost martori trei copii de păstori locali. Biserica Catolică a recunoscut ulterior aceste evenimente ca fiind „demne de crezut”. O mică capelă a fost construită la locul apariției în 1919 și a fost ridicată și o statuie a Fecioarei Maria.

Capela și statuia se află de atunci în Sanctuarul Maicii Domnului din Fatima, un complex de sanctuare care conține două bazilici minore. Facilități asociate pentru pelerini, inclusiv un hotel și un centru medical, au fost de asemenea construite de-a lungul deceniilor în interiorul și în jurul Sanctuarului. Orașul a devenit o destinație internațională importantă pentru turiștii religioși, primind între 6 și 8 milioane de pelerini anual.

Intrarea în sanctuar este liberă, iar odată ce te afli acolo, atmosfera este cu totul specială. Recomandăm evitarea perioadelor de pelerinaj, când este foarte multă lume și se pot întâmpina dificultăți la găsirea locurilor de parcare.

Ziua 3: Deplasare cu mașina pe ruta Entroncamento - Lisabona

Ziua următoare am plecat din nou la drum, pe ruta Entroncamento - Lisabona, o distanță de aprox. 120 km, parcursă lejer în 1 h 30 min (pe autrostradă). Sistemul de taxe de autostradă în Portugalia are 2 modalități: manual și electronic. Este important de știut faptul că fiecare autostradă are un singur sistem de plată, deci pe autostrăzile cu sistem de plată manual, nu veți putea plăti electronic. Pentru mai multe detalii puteți accesa linkul https://cargotrack.ro/ - modalități de plată autostradă Portugalia.

În Lisabona am ales 1 cazare de o noapte la Hotel Holiday Inn Express - condiții bune, cu mic dejun inclus;

Lisabona

Lisabona, capitala Portugaliei, are în jur de 550.000 de locuitori (2.900.000 în zona metropolitană, 27% din populația țării) conform statisticilor din anul 2021. Este plasată pe coasta de vest a țării, la Oceanul Atlantic, unde râul Tejo se varsă în ocean. În inima orașului se află Baixa sau „Orașul de Jos”, zonă unde se află Castelul São Jorge și Catedrala Santa Maria Maior. Cel mai vechi cartier al orașului este Alfama, aproape de râul Tejo. Alte monumente importante ar fi Mănăstirea Jerónimos și Turnul Belém, care au fost înscrise în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Noi am reușit să vizităm în decurs de 1 zi și jumătate câteva dintre locațiile de mai sus. Însă cele mai interesante sau spectaculoase ni s-au părut: cele două poduri, Vasco da Gama și 25 Aprilie, statuia lui Isus și cartierul Alfama, cu străduțele  sale înguste.

Locațiile extrem de turistice sunt foarte aglomerate la orele de vârf (12 pm - 16 pm), așa că e bine de evitat aceste intervale orare. Pentru o vizită mai detaliată a orașului recomandăm în jur de 2-4 zile.

Vremea la Lisabona a fost foarte plăcută pentru plimbări, cu temperaturi cuprinse între 25ºC - 26ºC și o ușoară adiere de vânt. Dar deși excursia a avut loc la sfârșitul luni Aprilie 2023, am avut parte și de temperaturi extrem de ridicate atât în Spania, cât și în mare parte din Portugalia, care s-au ridicat pe alocuri până la 38ºC.

Vrei să afli mai multe despre Lisabona și ce să vizitezi? Citește acest ghid de călătorie despre Lisabona.

Ziua 4: Deplasare cu mașina pe ruta Lisabona - Costa Algarve

Ziua următoare, spre după-masă,  am părăsit Lisabona și ne-am îndreptat spre sudul Portugaliei (Costa Algarve). Am parcurs o distanță de 250 km în  aproximativ 2h 40 min. 

Ajunși la destinație și anume în Silves, un orășel drăguț situat într-o zonă deluroasă, aproape de coasta de sud a Portugaliei, ne-am cazat la hotelul Colina Dos Mouros - o locație extrem de interesantă - pentru detalii puteți accesa linkul de mai sus.

Costa Algarve

Am petrecut următoare zi la mare, pe malul Ocenului Atlantic, unde peisajul este de-a dreptul spectaculos (vedeți pozele de mai jos). Deși temperatura aerului era ridicată (în jur de 30ºC), apa oceanului a fost destul de rece pentru perioada respectivă. Cu toate acestea, pentru o bălăceală rapidă, se merită să o încercați. Am luat masa la diferite terase din zonă, iar prețurile ni s-au părut chiar accesibile (în jur de 15 EUR-20 EUR/pers. pentru o masă completă).

În apropiere puteți vedea și cea mai spectaculoasă peșteră, faimoasă pentru formațiunile sale stâncoase - Paradise Cave.

Ziua 5: Retur Costa Algarve - Malaga

Ziua următoare, deoarece excursia se apropia de sfârșit, am părăsit și aceasta zonă cu peisaje minunate și ne-am reîntors la Malaga, parcurgând cei 460 km în aproape 5 ore, cu opririle aferente. În total, în tot acest circuit am parcurs în jur de 1800 km.

De menționat că o astfel de excursie se pretează iubitorilor de vacanțe active, amatorilor de drumuri lungi cu mașina, care cu siguranță  vor descoperi pe traseu și alte locații extrem de interesante.

În cazul în care îți mai rămâne timp, îți recomandăm să explorezi și orașul Malaga, care a fost pentru noi punctul de pornire! Chiar daca Malaga nu este un oraș renumit pentru obiectivele turistice, vei fi surprins sa afli ca nu plajele sunt singurele cu care te va incanta. Ai o grămadă de văzut și mai ales activități! Dacă vrei să afli mai multe detalii despre Malaga, înainte de a porni la drum citește ghidul nostru de călătorie în Malaga pentru a te asigura că vei avea o experiență memorabilă, acolo găsești cele mai importante obiective turistice, plaje, activități și multe informații utile.