Cluj-Napoca este cunoscut mai mult sub numele de "Cluj" si este unul dintre cele apreciate orase din Romania de catre turisti.

Clujul a fost un important centru comercial în regiunea Transilvaniei in Evului Mediu, iar astăzi gasim aici farmecul istoric in strazile sale pietruite si in cladirile vechi.

Clujul este si astazi un centru cultural si educațional important fiind recunoscut pentru universitățile sale prestigioase și pentru patrimoniul său bogat.

Unde să te cazezi

Orasul are o diversitate foarte mare de cazari si restaurante, in scurta noastra vizita am stat cazati la Royal Class Hotel.

Unele dintre cele mai apreciate restaurante Enigma Restaurant, Casa Boema, Zama, Marty.

Descoperă Clujul - Ce poți vizita în Cluj

Parcul de pe dealul Cetăţuia

Parcul de pe dealul Cetăţuia si Crucea de pe Cetăţuie. Locul a căpătat intrebuintarea de parc în anul 1900, după moartea împărătesei Sissi, soţia împăratului austro-ungar Franz Joseph.
Aici a fost o fortificatie iar astazi se mai păstrează doar o parte din zidurile cetatii.

Piața Unirii

Piața Unirii este punctul central al orasului si este înconjurată de clădiri istoric.
Aici gasim Catedrala Sfântul Mihail. Este considerata una dintre cele mai frumoase din Transilvania datand din sec. XV

Ansamblul monumental Matia Corvin

In Piata mai gasim si Ansamblul monumental Matia Corvin, alcătuit din cinci statui reprezentându-i pe regele Matia și pe cei patru generali ai săi. A fost inaugurata in anul 1902 în Piața Mare a Clujului. Macheta monumentului a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Ansamblul monumental este considerat o emblema a orasului.

Casa Matia

Casa Matia este unicul palat din Cluj reprezentant al epocii de tranziție de la stilul gotic la stilul renascentist. Este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură localizat în Cetatea Veche, unul din cartierele medievale ale Clujului
In anul 1440 pe 23 februarie in aceasta casa s-a nascut Matia Corvin.
Regele Ungariei  din 1458 pana in 1490.

Parcul Central "Simion Bărnuțiu"

Parcul Central "Simion Bărnuțiu" este un loc unde te poti plimba si relaxa. Aici gasesti alei umbroase și lacuri pitorești.

Orasul are o istorie bogata si o poti descoperi prin vizitarea muzeelor si a monumentelor istorice. Bucură-te de cumpărături în centrele comerciale sau în magazinele de suveniruri, unde poți găsi produse tradiționale și artizanale.


Cluj Arena

Esti un impatimit al fotbalului? Sau doar vrei sa traiesti o experienta noua la un meci de fotbal îți recomand să mergi pe celebrul stadion Cluj Arena acesta fiind un stadion din categoria UEFA Elite.
Cluj Arena mai gazduiese si celebrul  festival Untold, devenind o traditie pentru orasul Cluj-Napoca.

Statuia lui Avram Iancu

Statuia lui Avram Iancu se afla în mijlocul unei fântâni arteziene, localizat intre Teatrul Național Lucian Blaga și Catedrala Ortodoxă. Ridicata in anul 1995, realizată din bronz, pe un suport din piatră.
Avram Iancu a fost liderul revoluţiei române din 1848 in Transilvania.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

Parcul Etnografic „Romulus Vuia”  din Cluj-Napoca, a fost primul muzeu în aer liber din România.
Deschis pe 1 iunie 1929, ca parte a Muzeului Etnografic al Ardealului.
Etnograful Romulus Vuia,fondatorul parcului  a optat pentru o formă de organizare în care unele gospodării originale urmau să fie locuite de ţărani, implicati în activităţi economice tradiţionale. Suprafața inițială a parcului era de 75 de hectare.

Descoperă împrejurimile Clujului

Salina Turda

La 35 de km de Cluj-Napoca gasim cea mai impresionanta salina din Romania.
In Salina Turda faci o calatorie in adancurile pamantului. Fiind una dintre cele mai spectaculoase mine de sare din lume, avand o istorie care se întinde pe mii de ani. Această mina a fost transformată într-o atracție turistică unica, si ofera o experienta subterana unica.

Salina este impartita pe mai multe sali, Sala Franz Josef, Sala Crivac

Descoperă istoria mineritului de sare și evoluția tehnologiei miniere în acest muzeu interactiv.

In salina poti sa faci mai multe activitati pe langa plimbarea prin salina. Poti inchiria o barcă și sa te plimbi pe lacul subteran pentru o experiență unică.

Recomandari


- Bucură-te de aerul sărat din mină. Este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății respiratorii, așa că profită de el.
- Nu uita să cumperi suveniruri unice de la magazinele din interiorul minei pentru a păstra amintiri memorabile.
- Este recomandabil să rezervi biletele în avans pentru a evita așteptările lungi mai ales în sezonul turistic aglomerat.
- Iti recomand sa ai la tine un pulover subțire sau o geacă deoarece in salina temperatura este mai scazuta, si suficientă apă pentru hidratare deoarece umiditatea crescuta  poate duce la deshidratare.

La 30 km de Cluj-Napoca in Bonțida se află Castelul Bánffy. Este unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania.
Baronul Bánffy a primit permisiunea de a-și ridica o cetate, construcția castelului a început în 1437. Aici există un sistem de fortificații care înconjura conacul. Stilurile cele mai vizibile ale ansamblului sunt cel renascentist și cel baroc.
În cadrul castelului se organizează in prezent diferite evenimente culturale, de la nunți la festivaluri de film (TIFF) sau celebrul Electric Castle care adună anual peste 180.000 de participanți.

Orasul in sine este un muzeu arhitectonic în aer liber, unde gasesti  cladiri impresionante din diferitele perioade prin care orașul a trecut. De la stilul gotic al Catedralei Sfantul Mihail, la influențele baroce și renascentiste ale palatelor și ale clădirilor universitare, precum și cladirile de inspirație art nouveau, Cluj-Napoca este cu siguranță un oraș care merită explorat în detaliu.

Vizitând Cluj-Napoca și  imprejurimile lui iti vei crea amintiri de neuitat in locuri unice pe care cu siguranță nu le vei uita prea curand!