Via Transilvanica, drumul care unește

Am scris cu mare drag acest articol pentru tine, deoarece Via Transilvanica este un proiect care îmi place foarte mult și pe care îl admir din tot sufletul. Mă bucur că am reușit vara aceasta să parcurg 100 de kilometri din Bucovina, fiind una dintre cele mai frumoase experiențe ale mele de anul acesta!

Dacă visezi să ajungi și tu să parcurgi o parte din drumul care unește, sper ca articolul meu să te ajute să înțelegi mai bine cum să te organizezi și experiența mea să te inspire să pornești la drum cât mai curând. Astăzi îți voi prezenta traseul pe care l-am parcurs eu din Bucovina. Eu am decis să încep traseul de la kilometrul 0 și în fiecare an să mai adaug kilometri și experiențe pe acest drum drag, în funcție de disponibilitatea pe care o voi avea.

Dar, indiferent care parte din Via Transilvanica îți dorești să o parcurgi, sunt sigură că este o idee minunată! Acum, haide să pornim într-o călătorie imaginară și să citim puțin despre această cale de care eu m-am îndrăgostit. Cale bună!

Via Transilvanica este un traseu de lungă distanță dedicat drumețiilor și explorării culturale, care traversează România de la nord la sud, având o lungime de aproximativ 1,400 de kilometri. Proiectul a fost inițiat de Asociația Tășuleasa Social și a fost inaugurat în anul 2018, având ca scop promovarea turismului sustenabil, a patrimoniului natural și cultural al României și conectarea comunităților locale.

Scurt istoric

Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, și a venit ca răspuns al organizației Tășuleasa Social, la nevoia de a avea un proiect național care să fie cu adevărat despre unire. Așa s-a născut conceptul drumul care unește. Via Transilvanica unește nu doar zece județe prin care trece, dar și întreaga diversitate etnică, culturală, istorică sau geografică a Transilvaniei și a întregii țări și nu în ultimul rând, pe toți cei care parcurg acest traseu.

La început, inițiatorii proiectului s-au gândit că va dura 10 ani amenajarea acestui drum. O muncă colosală! De-a lungul a patru ani și jumătate, proiectul a adunat o mulțime de susținători și cel mai important, mii de drumeți, care sunt numiți oameni ai drumului. Astfel, în data de 8 octombrie 2022, a fost o nouă adunare în Piața Cetății de la Alba Iulia, de data aceasta într-un număr care a depășit 10.000 de oameni, pentru a lansa traseul Via Transilvanica, un drum de lungă distanță de 1.400 de km, într-o sărbătoare care a fost numită Via Transilvanica Day.

Via Transilvanica, un proiect ambițios al fraților Ușeriu, prinde renume internațional! Un proiect tare frumos...Din ce în ce mai mulți turiști străini vin să descopere România parcurgând bucăți din Via Transilvanica. Revista TIME promovează Via Transilvanica în Top 100 de locuri unde trebuie să ajungi pentru anul 2024! Găsești articolul aici.

Despre Via Transilvanica

Via Transilvanica începe în localitatea Putna din județul Suceava (în nord), unde se află mănăstirea cu același nume, un loc istoric de mare importanță pentru români, și se termină în Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți (în sud-vest), pe malul Dunării.

Traseul trece prin 10 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți), fiecare cu peisaje unice și obiective culturale specifice.

Traseul este semnalizat cu marcaje speciale – borne kilometrice sculptate în andezit, numite Bornele Via Transilvanica, fiecare reprezentând un kilometru parcurs. În total sunt 1400 de borne! O muncă colosală, dat fiind că unele dintre aceste borne au fost cocoțate în vârf de munte, unde abia calcă picior de om! Mai mult decât atât, aceste borne sunt mici opere de artă în mijlocul naturii!

Bornele sunt realizate de artiști români și internaționali și conțin sculpturi sau elemente decorative unice. Fiecare bornă include și un simbol specific pentru a indica zona culturală și geografică prin care trece traseul, de la Bucovina, până la Transilvania și Banat. Mergând prin pădure, ele sunt un element care îți dă siguranță, ghidându-ți calea. Noi strigam de la distanță, cu bucurie, de fiecare dată când zăream o bornă în depărtare: bornăăăă! De altfel, am fotografiat fiecare dintre bornele care ne-au ghidat loial calea, admirându-le.

Top 5 motive pentru care să descoperi România prin Via Transilvanica

Descoperă România într-un mod diferit - Pe parcursul traseului, drumeții au ocazia să descopere sate tradiționale, biserici fortificate, cetăți medievale și peisaje naturale spectaculoase: păduri dese, dealuri molcome, creste montane și văi de poveste.

Traseul este foarte bine documentat și marcat- Chiar dacă vei ajunge în zone mai sălbatice și puțin accesibile, vei avea marcaje peste tot. Marcaje pe copaci, săgeți pictate pe pietre mai mari, celebrele borne...cel mai bine marcat traseu pe care am fost vreodată!

De-a lungul traseului, sunt amenajate locuri de popas și unități de cazare: pensiuni rurale, case de oaspeți, locuri de campare și mici hanuri.

Fiecare etapă este bine documentată, iar site-ul oficial al traseului oferă hărți, informații despre distanțe, dificultate și punctele de interes din apropiere.

Traseul este o experiență unică- El încurajează interacțiunea cu localnicii, oferind posibilitatea de a experimenta ospitalitatea specifică României, meșteșugurile tradiționale și bucătăria locală.

De-a lungul traseului am cunoscut oameni tare frumoși, am simțit solidaritatea care mă emoționează atât de mult, dar care pare a fi uitată în orașele mari, tradițiile care ne consolidează identitatea culturală, omenia și dulceața lucrurilor simple.

Mottoul Drumul care unește i se potrivește foarte bine - am mers o bucată de drum cu niște nemți, apoi cu alți oameni din colțuri diferite ale țării - ne-am împărțit mâncarea, prietenia și ne-am încurajat unii pe alții. Am devenit frați și ne-am reamintit că, noi oamenii, nu suntem foarte diferiți unii față de ceilalți și că e frumos să avem inima deschisă.

Traseul este un drum al regăsirii - Fiecare experiență pe Via Transilvanica este unică. Fiecare om o va vedea cu ochii săi, fiecare om va simți aerul așa cum este în acel moment când trece el pe acolo. Acel moment nu se va mai repeta niciodată. Oamenii care îți vor ieși în cale în acel moment nu îți vor ieși în cale dacă ar fi să faci același drum a doua oară. Natura ne reamintește cât suntem de trecători și cât de important este prezentul, fiindcă asta este tot ceea ce avem în acest moment: prezentul.

Cântecul păsărilor, verdele pășunii, dorința de a ajunge pe următorul tronson de drum. Vei deveni mai puternic și vei avea răgaz să privești în interiorul tău, să te redescoperi, fiindcă suntem la fel ca și natura: nu suntem perfecți, dar e perfect în regulă să fie așa!

Via Transilvanica este considerat Camino-ul României - datorită impactului său asupra turismului și comunităților locale. Camino de Santiago, drumul celebru din Spania, datează din perioada medievală și este unul dintre cele mai vechi și mai populare trasee de pelerinaj din lume. Via Transilvanica este Camino-ul nostru. Via Transilvanica nu doar că promovează explorarea sustenabilă a țării, ci și contribuie la dezvoltarea economică a regiunilor prin care trece, punând în valoare resursele locale și încurajând implicarea localnicilor în activitățile turistice

Ghidul Drumețului

Ghidul Drumețului este una dintre resursele cele mai importante care stau la dispoziția drumeților. El a fost scris de către Szekely Anna, director executiv la Tășuleasa Social. Anna, împreună cu o echipă formată exclusiv din femei, de diferite vârste, au documentat an de an, porțiunile de traseu în lucru.

Ghidul conține un capitol introductiv de sfaturi generale, apoi descrierile detaliate ale traseului, împărțit nu doar pe cele șapte ținuturi, dar chiar pe zile, astfel încât, planificarea drumeției să fie intuitivă. Am estimat dificultatea și durata traseului, cu gândul că aproape oricine ar putea să îl parcurgă. Pentru fiecare zi de traseu, ghidul pune la dispoziție harta, profilul cu diferența de nivel, informații legate de infrastructură, inclusiv cazare, informații turistice și o descriere a traseului.

Ghidul este disponibil în cinci limbi: română, engleză, germană, maghiară și spaniolă. El poate fi descărcat gratuit sau cumpărat din magazinul online!

Mi-a plăcut descrierea ghidului pe site-ul oficial: Ghidul Drumețului este un altfel de ghid de drumeție. Este înainte de toate, scrisoarea noastră de dragoste și manifestul pentru noul tip de turism pe care vrem să-l promovăm în România. Deși este o resursă tehnică de încredere, ne place să ne gândim că înainte de toate, ghidul este o carte care să facă poftă de mers la drum. Care să trezească dorul de ducă!

Echipament necesar

Pentru a parcurge traseul Via Transilvanica în siguranță și confort, este important să ai echipamentul adecvat. În primul rând, încălțămintea este cea mai importantă. Este necesar să îți alegi niște bocanci de trekking sau ghete de drumeție impermeabile și cu aderență bună. Acestea sunt necesare pentru a face față diverselor tipuri de teren cum ar fi poteci pietruite, drumuri forestiere sau noroioase. Îți recomand să porți bocancii în 2-3 drumeții înainte de a te încumeta la un traseu atât de lung.

Al doilea lucru foarte important este alegerea rucsacului. Alege un rucsac cu curea pentru șold și curele reglabile, care să distribuie greutatea uniform. Rucsacul ar trebui să fie de dimensiuni medii, 30-40 de litri. Ia aminte că rucsacul acesta urmează să îl cari și la deal, și la vale. Vei găsi în magazinele sportive echipament impermeabil pentru acoperirea rucsacului. Este bine să îți acoperi rucsacul în caz de ploaie pentru a-ți păstra hainele uscate.

Este important să ai șosete din materiale tehnice (merino sau sintetice) care să prevină apariția bășicilor și să ofere suport. Parte din echipament trebuie să fie și tricourile respirabile și cu uscare rapidă, de preferat din materiale tehnice. La capitolul pantaloni, aceștia trebuie să fie rezistenți și confortabili. Pantalonii cu fermoar la genunchi, care pot deveni pantaloni scurți, sunt foarte practici. Este necesar să ai hanorac sau polar pentru straturi suplimentare de căldură. Să nu uităm de geacă impermeabilă și rezistentă la vânt pentru condiții meteorologice schimbătoare. Îți recomand să ai și o pereche de încălțări comode, pe care să le porți seara, după drumeție. Precum și o pereche de șlapi, pe care să îi porți la duș sau prin casă la cazare.

Uneori soarele de munte îți poate face nasul roșu și nu numai. Este bine să ai o pălărie, șapcă sau bandană pentru protecția împotriva soarelui. De asemenea, e necesar să investești într-o cremă cu SPF 50 de calitate, pe care să o aplici pe față la fiecare două ore.

Lucruri bine de știut

Bucovina este partea din traseu cea mai sălbatică. De aceea, se recomandă drumeților un echipament adecvat, apă potabilă destulă și obiecte de apărare/avertizare împotriva animalelor sălbatice sau câinilor. Noi am avut fluiere legate de rucsac și goarnă. Este recomandat să îți anunți prezența în pădure din timp. Vei găsi informații utile în Ghidul Drumețului despre cum ar trebui să ne comportăm în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice.

De altfel, se recomandă spray pentru urs pe care îl poți cumpăra online sau din magazinele sportive. Acesta trebuie agățat la îndemână, eventual în lateralul rucsacului. Noi nu am întâlnit animale sălbatice pe drum, dar am văzut urme de urs și i-am simțit mirosul în apropierea unei păduri de brazi.

Sportivii care doresc să parcurgă acest traseu cu bicicleta trebuie să știe că este un tronson extrem de dificil pentru mountain biking, multe porțiuni având nevoie de kilometri întregi de push bike. Uneori noroiul, lipsa de apă potabilă, coborârile și urcările dese și abrupte fac acest traseu o provocare maximă. Pentru mai multe detalii vă rugăm să citiți secțiunea „CU BICICLETA PE VT”.

Un alt detaliu important este hidratarea. Este important să ai suficientă apă la tine, deoarece sunt bucăți de drum unde nu vei găsi apă potabilă. De altfel, eu mi-am cumpărat de la farmacie săruri de rehidratare cu 5 lei/ plicul. Este bine să ai la tine și pliculețe de magneziu, aspirină și plasturi. Pe traseu nu vei întâlni magazine sau farmacii, așa că e important să ai medicamente, gustări, fructe și dulciuri.

Produsele lactate proaspete pot fi o experiență autentică în Bucovina, direct din sânul naturii, de la ciobanii de la stână, însă aceste produse trebuie consumate cu mare precauție, mai ales dacă nu le‑ați degustat niciodată. Laptele, brânza, urda, jintuiala, smântâna sau alte produse cu nivelul de grăsimi ridicat se consumă separat și la cel puțin o oră după consumul de fructe de pădure sau apă. La fel, după consumul moderat al acestora, nu se bea apă sau nu se mănâncă fructe de pădure, decât la distanță de cel puțin o oră. Altfel pot apărea probleme digestive, dureri abdominale, colici, balonări, vărsături, diaree sau probleme ale stomacului.

Putna, începutul unei frumoase călătorii

Via Transilvanica pornește din Bucovina, din Putna, mai exact de la Mănăstirea Putna, unde se odihnește Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, mănăstire pe care acesta a ctitorit‑o.

În nordul țării, Bucovina este o punte de legătură între Transilvania și Moldova. Traseul de 137 km scoate la lumină zone de o frumusețe rară și monumente istorice unice în lume.

Din fața Mănăstirii Putna, drumul nostru o ia spre depresiunea Sucevița, trecând mai apoi prin Vatra Moldoviței, prin Obcinele Bucovinei către Pasul Mestecăniș din comuna Pojorâta, continuând agale spre Țara Dornelor îmbrățișată de munții Giumalău, Suhard și Călimani.

De acolo, drumul șerpuiește pe dealuri și poieni până în Poiana Negri cu ale ei izvoare minunate, oprindu‑se la Poiana Stampei, localitate care încheie traseul din regiunea istorică Bucovina.

Cum ajungi în Putna?

Cel mai simplu de ajuns este cu mașina. Distanța de la București la Putna este de aproximativ 505 kilometri, care pot fi parcurși în aproximativ 7 ore și jumătate.

Noi am lăsat mașina în parcarea generoasă a mănăstirii. Parcarea din fața mănăstirii este gratuită, dar este bine să anunți că urmează să lași mașina acolo, în special dacă urmează să o lași pentru mai multe zile. O altă variantă este să lași mașina într-una dintre parcările private din Suceava. Ai trei trenuri pe zi din Suceava spre Putna. Primul tren este 8:14, al doilea este la 12:58 și ultimul este la 19:14. Durata călătoriei variază între 2 ore și 4 minute și 2 ore și 40 de minute, în funcție de trenul pe care îl iei. Găsești mersul trenurilor aici.

O idee minunată este să iei trenul. Nu vei mai avea stresul condusului. Te vei putea bucura de peisaj și o carte bună. Vei găsi legături foarte bune din toate colțurile țării spre Suceava. Din Suceava, urmează să iei unul dintre cele trei trenuri de care ți-am amintit mai sus.

Din străinătate și din orașele mari a României, vei găsi zboruri accesibile spre Suceava. Caută-ți zborul aici. Ajuns în aeroport, vei putea lua linia 8, distanța dintre aeroport și gară fiind de aproximativ 23 de kilometri. Găsești programul liniei 8, aici.

De neratat în drum spre Putna

În drumul tău spre Putna, de neratat este Restaurantul Național din Rădăuți. În acest restaurant vei putea degusta originala și delicioasa ciorbă rădăuțeană. Ciorba rădăuțeană a fost inventată în anii 1970 aici, de către Cornelia Dumitrescu, o bucătăreasă din Rădăuți, județul Suceava. Ea a creat această rețetă ca o alternativă la ciorba de burtă, deoarece mulți clienți doreau o variantă mai ușoară și mai accesibilă a acestui preparat tradițional.

Prima zi. Putna-Sucevița

Prima zi de traseu a fost cea mai ușoară. Aceasta este ziua în care te împrietenești cu traseul. Noi ne-am pornit din București și am înnoptat în Suceava. Vei găsi multe hoteluri la prețuri accesibile.

Unde te cazezi în Suceava

Dacă dorești să te pornești pe traseu imediat după micul dejun și vrei să înnoptezi în Putna, găsești top cazări în Putna mai jos.

Unde te cazezi în Putna

Există posibilitatea să înnoptezi și la mănăstire, urmând să lași o donație. Este necesar să anunți din timp faptul că dorești să înnoptezi la mănăstire. Poți să soliciți o seară de gazdă la Mănăstirea Putna la tel. 0756 639 606 (Părintele Isaac ‑ arhondaricputna@gmail.com), tel. 0752 645 508 (Părinte Damian) și Arhondaric Sf. Nicolae, tel. 0758 607 794 (Părintele Gherasim). La Arhondaric, Mănăstirea Putna, cazarea necesită seriozitate și o conduită ecleziastică, care să respecte viața monahală. Este exclus comportamentul indecent și gălăgios, fiind o casă de oaspeți a mănăstirii pentru pelerini și nu un hotel.

Acum să revenim la traseu. Prima bornă se află chiar în fața mănăstirii. Dacă iei trenul, e bine să știi că gara se află la aproximativ 15 minute de mers pe jos față de mănăstire. Prima ștampilă pentru carnetul drumețului se ia de la Muzeul Mănăstirii.

Carnetul Drumețului se cumpără din magazinul online Via Transilvanica sau din locurile recomandate în ghid, printre care se numără și Mănăstirea Putna. Prețul acestuia este de 15 lei. Îți dă o satisfacție să colecționezi ștampilele. Pentru a primi testimonium, este nevoie să parcurgi cel puțin 100 de kilometri pe jos, reușind să demonstrezi parcurgerea lor cu dovada ștampilelor din carnet. Testimonium este semnat de președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, și atestă curajul și determinarea ta de a fi parcurs Via Transilvania. Găsești mai multe detalii aici.

Vizitarea mănăstirii este gratuită. La ieșirea din mănăstire vei găsi o fântână, de unde poți să îți umpli sticla cu apă. Traseul este de 17 kilometri și durează aproximativ 6 ore parcurgerea sa. Se va urma traseul turistic cruce albastră, mare parte prin pădure.

Peisajul este bogat în păduri, se merge pe lângă râul Putnișoara jumătate din traseu, intrarea în localitate (Sucevița) este pe un drum drept, pietruit apoi asfaltat, se trece pe lângă câteva exploatări/foste exploatări de pădure.

După o drumeție plăcută și lejeră, am ajuns la Mănăstirea Sucevița. Aici poți să îți iei cea de-a doua ștampilă. E păcat să nu vizitezi și mănăstirea. Prețul vizitei este de 15 lei. Mănăstirea Sucevița este un important monument istoric și religios din Bucovina, România. Aceasta este cunoscută pentru frescele sale exterioare deosebit de bine conservate și pentru combinația armonioasă de elemente arhitecturale bizantine și gotice. Mănăstirea face parte din grupul mănăstirilor cu picturi exterioare din nordul Moldovei, fiind inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Mănăstirea Sucevița a fost ridicată între anii 1581 și 1601 de către familia Movileștilor, una dintre cele mai influente familii boierești din Moldova. Ctitorii principali sunt Gheorghe Movilă, care a fost mitropolit al Moldovei, și frații săi Ieremia și Simion Movilă, care au fost domnitori ai Moldovei și Țării Românești.

Unde te cazezi în Sucevița

Pentru mai multe cazări aproape de traseu, caută cele recomandate de ghid. De asemenea, dacă suni direct la cazare, s-ar putea să obții prețuri mai bune decât cele pe care le vei găsi pe Booking, dat fiind că se oferă o reducere pentru drumeți de către gazde. Neapărat să specifici atunci când suni pentru rezervare că ești drumeț pe Via Transilvanica.

A doua zi. Sucevița-Vatra Moldoviței

Noi am ales Karisma Kriss pentru a înnopta. Cazarea se află la câțiva metri de borna 20, astfel încât startul va fi mult mai ușor a doua zi. Practic, borna 20 este parte din traseul de a doua zi. Mâncarea a fost delicioasă, având felul unu, doi și desert gătite în casă la un preț foarte rezonabil stabilit de gazdă. E necesar să suni în avans pentru rezervare și să anunți dacă dorești să iei masa aici.

După micul dejun, ne-am pornit la drum. A doua zi din traseu a fost cea mai grea. Traseul acestei zile are 21 de kilometri, care pot fi parcurși în aproximativ 9 ore. Urcușuri abrupte și lungi, diferența de nivel fiind de 1178 de metri. Cu toate acestea, peisajul a meritat tot urcușul! Peisajul este bogat în păduri, se merge și prin poieni, ieșirea din localitatea Sucevița este pe un drum de asfalt către Poiana Mărului. Aici ne aflăm în obcinele adevărate! Vei trece pe lângă niște stâne. Ciobanii vor avea masa întinsă pentru drumeți, având tot felul de gustări, de la dulceață de casă la urdă proaspătă! Tot aici vei putea să îți umpli sticla cu apă de izvor.

Coborârea spre Vatra Moldoviței este foarte spectaculoasă, localitatea părând a fi desprinsă dintr-o carte poștală. Nu rata să vizitezi Mănăstirea Moldovița! Ea a fost ctitorită de Petru Rareș în 1532 și este unul dintre cele 8 monumente UNESCO. Pictura bisericii se remarcă prin temele iconografice: Asediul Constantinopolului, Arborele lui Iesei și Imnul Acatist. În muzeul mănăstirii se găsește premiul Mărul de aur, acordat de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism.

Un alt obiectiv de neratat este Muzeul Ouălor Încondeiate Lucia Condrea din Moldovița. Acest muzeu poartă numele artistei care a preluat și a dezvoltat arta încondeierii ouălor. Este cel mai mare muzeu cu ouă decorate din lume, cu un număr de peste 11.000 de exponate, aranjate în 106 vitrine, dispuse pe diverse tematici, realizate în diverse tehnici, colecția situează autoarea în topul artiștilor de marcă din lume, lucrările sale regăsindu‑se în marile muzee ale lumii, colecții particulare, precum și Case Regale. Prețul biletului de intrare este de 15 lei/adult. Mai multe detalii despre orarul de vizitare și muzeu, aici.

Distanța dintre Vatra Moldoviței și Moldovița este de 3,5 kilometri pe șosea. Pentru a ajunge la Muzeul Ouălor Încondeiate, noi am parcurs această distanță cu Huțulca, mocănița. Este o mocăniță drăguță, doar că ruta Vatra Moldoviței- Moldovița este destul de scurtă și nu atât de spectaculoasă ca și ruta Moldovița -Argel. Ruta Moldovița -Vatra Moldoviței este de 10 kilometri de mers cu mocănița, care sunt parcurși în o oră și 40 de minute. Prețul biletului este de 30 de lei/adult și 20 lei/copil. Este necesară rezervare. Rezervarea se poate face aici.

Unde te cazezi în Vatra Moldoviței

Cazarea trebuie să o găsești în Vatra Moldoviței, deoarece Moldovița nu este pe traseu. În Vatra Moldoviței vei găsi magazine de unde te vei putea aproviziona cu gustări pentru a doua zi.

A treia zi. Vatra Moldoviței- Sadova

Distanța de parcurs este de 22 de kilometri, care pot fi parcurși în 8 ore și jumătate. Traseul din această zi este de dificultate medie. Am trecut din nou pe lângă o stână, unde ciobanul avea vreo 7 pui de ciobănești de Bucovina. Când a deschis ciobanul poarta să ne invite la masă, puiuții s-au îngrămădit unul în altul, ghemotoace de blană pline de veselie! Va fi o porțiune bună de drum de-a lungul coastei, unde vei putea admira stânele izolate din depărtare, pădurile proaspete de brad și poienile verzi, în zare admirând Masivul Rarău și Pietrele Doamnei.

Ultima porțiune trece pe lângă lacul Iezer, peisajul fiind ceva de vis! Coborârea lungă de la Lacul Iezer spre Sadova se face pe un drum pietruit, apoi asfaltat. este Conform ghidului, Lacul Iezer este situat în Obcina Feredeului, la o altitudine de 937 m. Acesta s‑a format în urma procesului de alunecare a versantului, având o vechime de 400‑500 de ani și o legendă pe măsură.

Se spune că pe fundul lacului s‑ar afla o comoară ascunsă de tătari, apărată de numeroase vipere, dar și de peștii din lac. Recent lacul a fost curățat și a fost pus în circuitul turistic. Pe cât de frumoasă este priveliștea pe timp de vară, pe atât de feerică este iarna, când lacul este înghețat pentru trei‑patru luni. Un alt ochi de apă situat mai sus de Iezer este așa numitul Bolătău. Acesta este înconjurat de păduri dese de molizi, fiind greu de observat de la distanță. Suprafața lui este de cca. 0,5 ha, iar adâncimea nu i se cunoaște încă. Este protejat de munți, iar în jurul lui este o liniște deplină.

Sadova m-a impresionat cât este de curată și ordonată- casele una mai frumoasă ca alta, peluzele tunse la linie, parcă ar fi din reclame la gazon, aerul curat și dealurile care o îmbrățișează...Ce frumusețe! De neratat este Restaurantul Dor de Munte, unde poți încerca cele mai delicioase bunătăți tradiționale din zonă!

Unde te cazezi în Sadova

Sadova este un sat extins pe verticală pe o lungime de vreo 8 kilometri. A fost nevoie să ne abatem de la traseu pentru a ne caza în centrul localității. Am ales Sadova Village, o căsuță în stil tradițional, recondiționată și amenajată modern, de cinci stele. Gazda ne-a preluat cu mașina și ne-a dus a doua zi înapoi, la intrarea pe traseu.

A patra zi. Sadova-Pasul Mestecăniș

Distanța de parcurs în a patra zi este de 21 de kilometri, care pot fi parcurși în 8 ore. Prima parte a traseului e de-a lungul unui drum forestier, fiind ușor, apoi prin albia unui râu până în Fundu Moldovei. Fundu Moldovei este singura localitate de tranzit de până acum. În centrul satului vei găsi un local de unde poți să îți iei ștampilă de tranzit, cafea, gustări și limonadă.

Din Fundu Moldovei se urcă ușor. De aici se pot admira peisaje superbe cu munții care străjuiesc de la distanță și vacile care pasc în liniște. La un moment dat, pârâul Arseneasa rămâne în urmă, iar după un kilometru pe coamă se face ușor dreapta, urmând o șerpuire fără alte urcări sau coborâri semnificative, până la Obcina Arseneasa și Vârful Mestecăniș. Se trece pe lângă o bază militară și se începe o coborâre lină spre pasul Mestecăniș. Ultimii doi km se fac într‑o ușoară coborâre la umbră, până la șosea unde se află Cabana Mestecăniș și Pensiunea Luceafărul la DN17.

Unde te cazezi în Pasul Mestecăniș

Singura opțiune de cazare pe Mestecăniș este Pensiunea Luceafărul. Atât cazarea în Vatra Dornei, cât și cazarea în Fundu Moldovei, implică să iei o mașină și apoi să reiei traseul a doua zi de la Pasul Mestecăniș. Camerele la Pensiunea Luceafărul sunt modeste, prețul începând de la 150 lei/noapte. Complexul dispune și de căsuțe. E nevoie de rezervare în prealabil la numărul de telefon 0744383573. Aici se poate și mânca, iar mâncarea e delicioasă.

A cincea zi. Pasul Mestecăniș-Vatra Dornei

Acest tronson de traseu are 21 de kilometri și poate fi parcurs în 8 ore. Prima parte a traseului merge pe bandă roșie, fiind un marcaj turistic, care duce din Pasul Mestecăniș, urcând încet în jur de trei km și jumătate, către Mănăstirea Sfântul Pantelimon. Această zi mi s-a părut destul de ușoară. Poieni frumoase, nu prea multe urcări, o drumeție prietenoasă cu piciorul drumețului.

Pe coborâre, vei vedea Cabana Gigi Ursul. Aici poți să te răcorești sau să mănânci ceva bun.

Ajuns în Vatra Dornei, vei avea multe opțiuni de relaxare și luat masa. Amplasat la confluența râurilor Dorna și Bistrița, orașul Vatra Dornei este înconjurat de Munții Giumalău, Suhard și Călimani, oferind un peisaj montan deosebit.

Vatra Dornei este renumită pentru apele sale minerale cu proprietăți terapeutice, folosite pentru tratamente balneare. Orașul a fost inclus în circuitul stațiunilor balneare începând cu secolul al XIX-lea, când au fost construite primele băi și centre de tratament. Stațiunea este frecventată pentru tratarea unor afecțiuni precum reumatismul, afecțiunile cardiovasculare și nervoase, și tulburările endocrine.

Situat în Parcul Central din Vatra Dornei, clădirea vechiului cazinou, construită în 1898 în stil eclectic, este un simbol al orașului. Deși astăzi este în renovare, cazinoul rămâne un reper istoric important.

Tinovul Mare este una dintre cele mai mari turbării din România, situată în apropierea orașului Vatra Dornei. Rezervația este un loc deosebit pentru iubitorii de natură, unde pot fi observate specii rare de plante și animale specifice zonelor umede și turbăriilor.

Unde te cazezi în Vatra Dornei

Noi cam până aici am ajuns. Dar, asta nu înseamnă că aici se termină Bucovina. Bucovina se termină în Lunca Ilvei. Noi am decis să luăm trenul din Vatra Dornei - atenție, sunt două gări- până în Suceava și din Suceava până la Putna, de unde ne-am recuperat mașina. Nu uita să admiri gara din Suceava, una dintre cele mai frumoase gări din țară! Pentru a vedea detalii complete despre celelalte bucăți din Via Transilvanica, îți las ghidul aici.