Cine încă consideră Croația o țară nu foarte interesantă cu siguranță nu a auzit prea multe despre Zadar! Orașul din nordul Dalmației poartă o moștenire culturală și istorică de peste 3000 de ani, însă nici frumusețea  naturii nu lipsește, Marea Adriatică creând aici un loc perfect pentru vacanță vara. Orice turist în căutarea unui loc liniștit pe care îl poate explora trebuie să ia în considerare orașul!

Transport

Zadar nu este un oraș foarte îndepărtat de România, așa că vei avea mai multe posibilități de a ajunge aici. Orașul are propriul aeroport, însă zborurile spre el nu sunt foarte dese, iar din România nu există încă zboruri directe, motiv pentru care rutele sunt destul de lungi și totodată costisitoare. Astfel, cele mai ieftine bilete dus-întors costă în jur de 200€, însă drumul va dura chiar și 20 de ore, iar dacă cauți în schimb cea mai rapidă rută aceasta va dura 7 ore și jumătate, însă va costa 320€. Aici poți urmări ofertele. Aeroportul se află la doar 13 km de oraș așa că vei putea ajunge rapid cu autobuzul (costă 4€, pleacă în fiecare oră și durează 25 de minute) sau cu un taxi (caz în care prețul crește până la 30€).

Totuși, poate fi ceva mai rentabil să zbori spre capitala Zagreb, unde, deși în continuare nu există zboruri directe, ci doar rute cu escală, prețurile sunt mult mai mici, de la doar 80€ pentru un bilet dus-întors, și plecare din București, Cluj, Iași sau Sibiu. Poți găsi ofertele aici. Distanța dintre cele 2 orașe este de aproximativ 300 km, și poți lua un autobuz, biletul costând între 13€-18€, în funcție de compania aleasă. Poți vedea orarul și îți poți face o rezervare aici.

O altă variantă este mașina proprie, distanța fiind aproape egală cu distanța spre Atena, pe care românii aleg să o viziteze anual astfel. Cel mai bună rută este cea care trece prin Ungaria, iar drumul de la ieșire din România va dura doar 8 ore. Ca taxe de care trebuie să țiI cont menționăm vigneta pentru Ungaria (14.10€, https://ro.autovignet.hu/ ), iar în Croația taxele de autostradă (vei întâlni mai multe puncte de taxare amplasate cu barieră, iar în funcție de traseul ales vei plăti între 20€-50€).

Iubitorii de călătorii cu trenul au acum oportunitatea de a ajunge din România în Zadar cu trenul, un drum de doar 900 km, în care vor putea admira frumusețea țărilor prin care trec. Biletele pornesc de la 43€, și poți citi mai multe aici 

Cu ce circuli în Zadar

Orașul nu este foarte mare, așa că în cea mai mare parte a vacanței tale vei alege să parcurgi drumul pe jos, neavând nevoie de mașină. Și transportul public este o variantă potrivită, existând 16 autobuze ce circulă în interiorul orașului și alte 30 pentru rutele din întregul canton, între cele mai importante locuri și orașe, iar prețurile sunt destul de mici: doar 1.40€ pentru un bilet. Poți vedea informații despre rute, și să îți achiziționezi biletele direct de pe site-ul oficial.

Dacă îți dorești însă să mergi cu taxiul, în Zadar tariful per kilometru pornește de la 0.80€, la care se adaugă taxa de pornire, de 1.20€. Poți alege și închirierea unei mașini, caz în care vei plăti cel puțin 25€ pe zi, și poți vedea ofertele aici.

Cazare Zadar

Cât despre cazare nu trebuie să îți faci griji, pentru 30€ pe noapte poți găsi camere de 2 persoane care permit accesul rapid atât spre centrul orașului, cât și spre plajă, iar dacă cauți mai multe facilități incluse (precum micul dejun) sau hoteluri de 3-5 stele prețurile cresc doar cu aproximativ 20€.

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

 • Tequila Bar Hostel este o variantă foarte accesibilă, amplasată excelent, aproape atât de zona centrală, cât și de mare. O cameră de 2 persoane aici pornește de la 30€ pe noapte. 
 • B&B Giardin este varianta perfectă pentru cei care vor să aibă parte de ceva mai multe facilități în vacanță, căci hotelul de 4 stele este definiția rafinamentului. Este amplasat central, iar unele camere au inclusiv vedere spre mare, iar o noapte aici pornește de la 83€, cu mic dejun inclus.
 • În oraș există foarte multe apartmanete de închiriat, așa că ia în considerare și Airbnb. Dacă sunteți până la 4 persoane și preferați libertatea propriului apartament, am găsit o ofertă de neratat. Acest apartament central pune la dispoziția turistilor un spațiu larg, și foarte primitor, cu dotări moderne, pentru doar 80€ pe noapte. Vei avea chiar și vedere spre mare!

Zadar Obiective turistice de tip itinerar pe zile

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida.

Ziua 1

 • Piața poporului
 • Catedrala Sf. Anastasia
 • Sea Organ & Salutul Soarelui
 • Plaje

Piața poporului

Piata Poporului

Vechiul centru orașului Zadar păstrează o atmosferă medievală aparte, iar clădirile vechi, în tonuri de alb, merită ceva timp pentru a fi admirate, iar ce loc poate fi mai perfect decât piața centrală: Piața poporului. Poți găsi aici Turnul cu Ceas, Gradska Loza, dar și Primăria orașului, iar dacă îndrăznești să explorezi străduțele medievale din jurul pieței vei avea și mai multe surprize plăcute, iar câteva ore aici vor părea că zboară.

Catedrala Sf. Anastasia

Catedrala Sf. Anastasia

În preajmă vei găsi și Catedrala Sf. Anastasia, probabil una dintre cele mai frumoase biserici din oraș (pentru că vei găsi multe), o reprezentare bine conservată a perioadei medievale, fiind construită în secolul XII. Găsești aici un amestec de influențe: bizantine, gotice, baroce și romanice, iar pentru o mică taxă poți urca și în turnul catedralei, de unde se vede splendid panorama mării și a orașului. Este cea mai mare biserică din regiunea Dalmatiei și totodată recunoscută UNESCO. Poate fi vizitată zilnic între 08:00 – 19:30.

Sea Organ & Salutul Soarelui

Sea

Iar în restul zilei râmase mergi și bucurâ-te de mare, pe faleza unde vei găsi 2 dintre cele mai populare monumente artistice din Croația, ce oferă turiștilor o experiență inedită. Sea Organ este practic un instrument muzical deghizat în scările spre mare, ce care chiar cântă cu ajutorul aerului plimbat de apa mării, sunând asemănător cu o orgă.

Salutul Soarelui

Pe de altă parte, Salutul Soarelui este un disc ce captează ziua lumina soarelui, iar noaptea o eliberează sub forma unui spectacol de culori și lumini. Ambele opere de artă creează o atmosferă feerică și îți oferă un motiv în plus să stai și să admiri frumusețea mării momente în șir. Experiența este cu adevărat inedită!

Ziua 2

 • Forumul Roman
 • Biserica Sf. Donatus
 • The Land Gate
 • Muzeul de Iluzii
 • Plaje

Forumul Roman

Forumul Roman

Dacă vrei să afli mai multe despre istoria antică a orașului îți poți începe a doua zi cu o vizită la ruinele Forumului Roman, aflate la 5 minute de catedrală. Construit între secolele I î.Hr. și III d.Hr, azi sunt prezentate publicului rămășițe foarte bine conservate ale clădirilor importante din asezarea romană, ce au o mărime aproape la fel de mare ca cea a faimoaselor situri arheologice din Italia. În plus, nu ai nevoie de bilet și poți vizita locul non-stop.

Biserica Sf. Donatus

Biserica Sf. Donatus

Chiar lângă poți vedea și Biserica Sf. Donatus, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult  din Croația, cu o vechime de peste 1000 de ani. Se remarcă prin faptul că a fost construită cu pietre luate chiar din Forumul Roman, fapt ce întărește atmosfera istorică ce te va cuprinde când îi calci pragul. O vizită costă 4€, iar programul este 09:00 – 15:00 zilnic.

The Land Gate

The Land Gate

Apoi, dacă vei merge 7 minute vei ajunge la The Land Gate, poarta de intrare în Zadar de acum peste 500 de ani. Fiind construită în stil venețian, poarta are detalii artistice foarte frumoase, iar principal este Leul Sfântului Marco, din mijlocul porții. Nu rata ocazia de a-ți face o poză aici!

Muzeul de Iluzii

Muzeul de Iluzii

Muzeul de Iluzii este locul perfect pentru descoperi și latura modernă a Zadarului, și îl vei găsi la 5 minute de The Land Gate. Expozițiile sunt foarte interactive și îți vor depăși sfera imaginației, provocându-te. Poți vizita muzeul zilnic între orele 10:00 – 16:00, iar un bilet costă 9.30€.

Ziua 3

 • Parcul Național Kornati
 • Plaje

Parcul Național Kornati

Îți recomandăm să îți rezervi ultima zi din adar în totalitate pentru o excursie în Parcul Național Kornati, o comoară a naturii ce merită explorată în totalitate! Arhipelagul cu aproape 90 de insule micuțe, neatinse de civilizație, poate fi explorat cu barca și oferă o experiență minunată în inima naturii sălbatice. Un tur organizat de agențiile de turism costă între 30-60€ și îți permite atât să vezi cea mai mare parte a Parcului, cât și să te bucuri de distracțiile în natură puse la dispoziție.

Cu siguranță nu te vei plictisi explorând insulele Adriatice, iar o ultimă zi petrecută în totalitate aici îți va rămâne întipărită în minte drept una dintre cele mai plăcute experiențe, și îți va completa perfect călătoria, plecând relaxat și liniștit, cu gândul la frumoasa natură.

Plaje

Iar pentru că nu putem ignora faptul că Zadar este un oraș la malul mării, nu rata ocazia de a te bucura de frumoasele plaje din zonă. Deși orașul nu oferă destule plaje, vă recomandăm să le descoperiți pe cele din stațiunile din apropiere, ușor accesibile cu autobuzele. Cert este că indiferent care va fi plaja pe care o alegi, te vei bucura de apă limpede, de un albastru profund, soare și nisip cald (nu și foarte fin însă).  Prețurile diferă de zonă însă rămân în medie destul de accesibile, și te poți aștepta să plătești de la 15€ pentru două șezlonguri și o umbrelă.

Ți-am pregătit o listă cu câteva plaje pe care le poți integra în zilele petrecute aici:

 • Kolovare este cea mai populară plajă probabil, fiind foarte apropiată de centrul orașului (la 15 minute de mers pe jos).
 • Borik, aflată în nordul orașului (30 de minute de mers), este plaja perfectă pentru familiile cu copii.
 • Plaža Uskok este o plajă foarte curată și frumoasă, cu apă turcoaz și mici localuri lângă. Ca și Borik, se află la 30 de minute de Zadar (sau 8 cu mașina)..
 • Punta Bajlo seamănă cu o plajă sălbatică, fiind situată între stânci și copaci luxurianți un decor perfect pentru relaxare. Tot la 30 de minute de mers pe jos din Zadar, însă spre sud de această dată.

Mâncare

Mâncarea croată reunește influențe orientale dar și occidentale (turcești, ungurești, germane și chiar italiene) și este o experiență care nu trebuie ratată! Brudet, de exemplu, este o tocană tradițională cu mai multe tipuri de fructe de mare proaspete, iar dacă vrei ceva mai ușor încearcă Fuzi, paste specifice Croației, cu trufe, alimente foarte întâlnite aici. Soparnik este un alt preparat interesant, potrivit și pentru vegetarieni, o plăcintă subțire cu pătrunjel și ceapă. Pentru desert poți încerca Kroštule, un aluat dulce prăjit, sau Rafioli, fursecuri cu umplutură de migdale.

Cât despre localuri în care te poți opri, îți putem recomanda Proto Food&More sau Restaurant Bruschetta, ambele specific mediteranean și tradițional, unde o masă pornește de la 20€. Pentru cei ce vor să profite de fructele de mare și pește pot merge la Konoba Malo Misto sau 2Ribara Restaurant, iar seara puteți merge la Ledana Lounge Bar and Club.

Fă-ți curaj vara aceasta și programează-ți câteva zile de vacanță în Zadar, căci sigur nu vei regreta! Orașul dalmat are multe de oferit și pare încă o cetate medievală bine conservată, în care te poți teleporta în timp. Marea va cuceri orice turist, iar natura nealterată formează peisaje inedite în care te poți petrece momente de neuitat.