Motive pentru care să vizitezi Veliko Tarnovo primăvara aceasta

  • Orașul este înconjurat de mult verde și natură
  • Oportunitate pentru niște drumeții ușoare
  • Peisaje absolut fabuloase
  • Un oraș terasat plin de istorie și mister
  • Arhitectura impresionantă a orașului
  • Aproape de România, ușor accesibil cu mașina
  • Prețuri accesibile la cazări și servicii

Cum ajungem în Veliko Tarnovo?

Drumul te duce pe la vama Giurgiu Ruse și durează aproximativ trei ore din București. Vei avea nevoie de o vinietă pe care o poți cumpăra online sau de la vamă și care costă 15 leva sau aproximativ 37 de lei pentru o săptămână. De altfel, va trebui achitată taxa de pod de la Ruse, care costă 2 euro/ trecere.

Pastila de istorie

Istoria orașului Veliko Tarnovo este bogată și începe încă din antichitate. Acesta a fost un important centru urban și politic în regiunea Balcanilor, devenind capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar între secolele XII și XIV.

Iată o trecere în revistă a principalelor etape din istoria orașului:

Perioada antică și bizantină

Înainte de formarea Imperiului Bulgar, zona în care se află Veliko Tarnovo era locuită încă din antichitate. A fost locuită de triburi tracice și apoi a devenit parte a Imperiului Roman. În perioada bizantină, orașul era cunoscut sub numele de Tarnovgrad și a fost un important centru administrativ și militar.

Formarea celui de-al doilea Imperiu Bulgar

Veliko Tarnovo a devenit capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar în secolul al XII-lea, sub conducerea țarului Petru al IV-lea Asen. În timpul domniei sale și a succesorilor săi, orașul a prosperat și a devenit un centru cultural și economic important în Balcani.

Epoca de aur a Imperiului Bulgar

Sub domnia țarului Ivan Asen al II-lea, Veliko Tarnovo a atins apogeul său ca capitală a Imperiului Bulgar. Acesta a fost unul dintre cei mai strălucitori momente din istoria orașului, când arta, arhitectura și literatura bulgară au înflorit.

Influența mongolilor și declinul Imperiului Bulgar

În secolul al XIII-lea, Imperiul Bulgar a fost invadat de mongoli și tătari, iar Veliko Tarnovo a fost jefuit de mai multe ori. Aceste invazii au slăbit imperiul și au contribuit la declinul său treptat.

Căderea în mâinile Imperiului Otoman

În 1393, Veliko Tarnovo a fost cucerit de Imperiul Otoman, marcând sfârșitul independenței bulgare timp de mai multe secole. Orașul a devenit parte a provinciei otomane Rumelia și a rămas sub control otoman până la eliberarea sa în 1877-1878.

Perioada modernă

După eliberarea sa de sub stăpânirea otomană, Veliko Tarnovo a devenit parte a Bulgariei moderne. A devenit un centru cultural și educațional în perioada modernă, păstrând în același timp moștenirea sa istorică și arhitecturală.

Astăzi, Veliko Tarnovo este un important oraș turistic și cultural în Bulgaria, renumit pentru frumusețea sa istorică și peisajele sale pitorești.

TOP activități în Veliko Tarnovo

În Veliko Tarnovo, există o serie de activități interesante pe care le puteți încerca pentru a vă bucura de experiența orașului. Iată câteva dintre cele mai populare:

Explorarea cetății Tsarevets

Acesta este un punct de atracție major în Veliko Tarnovo. Cetatea medievală oferă o priveliște impresionantă asupra orașului și a râului Yantra. Vizitați ruinele bisericii Patriarhului și a Palatului regal pentru a afla mai multe despre istoria bogată a regiunii.

Picturile din interiorul bisericii sunt unicate, având o altă perspectivă asupra reprezentării scenelor biblice. Ele sunt exprimate într-o formă modernă, industrială, folosindu-se multe nuanțe terne, reci, neobișnuite.

Hint - Se poate urca în vârful turnului, de unde vei avea o perspectivă fabuloasă asupra orașului.

Plimbare prin Cartierul Vechi

În Cartierul Vechi al orașului Veliko Tarnovo veți găsi străzi înguste, pline de farmec și clădiri tradiționale bulgărești. Aici puteți explora magazinele mici, galeriile de artă și restaurantele tradiționale.

Admiră grafitti, parte din personalitatea orașului

Aici am văzut unele dintre cele mai frumoase manifestări de artă stradală. Temele și culorile folosite pentru grafitti-urile pe care le găsești răspândite prin tot orașul sunt foarte bine integrate în arhitectura unică și admosfera boemă, la granița dintre vechi și modern, fiind parte din personalitatea orașului.

Vizita la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

Acest muzeu oferă o privire în adâncime asupra istoriei regiunii, prezentând artefacte și exponate din diferite perioade istorice, inclusiv din epoca romană și cea medievală.

Cumpărături la Piața Samovodska Charshia

Această piață tradițională este locul ideal pentru a cumpăra suveniruri, obiecte de artizanat și produse locale autentice. Aici puteți găsi totul, de la ceramică și bijuterii până la textile tradiționale.

Vizita la Mănăstirea Preobrajenie

Această mănăstire ortodoxă, situată la scurtă distanță de centrul orașului, este cunoscută pentru arhitectura sa frumoasă și vederile panoramice spectaculoase.

Mini Bulgaria

Super idee să strângi într-un singur loc toate monumentele și clădirile relevante din Bulgaria, precum monumentul din Pasul Shipka, Amfiteatrul din Plovdiv sau Mănăstirea Rila! Trenulețele care circulă prin gara Plovdiv sunt un mare plus pentru copii. Locația parcului tematic este la 10 minute de mers pe jos față de cetatea Tsaravets.

Prețul pentru un bilet de familie este de 30 leva, iar costul băuturilor la cafeneaua din complex este destul de accesibil - o sticlă mare de apă rece fiind 2 leva. Mini Bulgaria se poate vizita zilnic între orele 9-17. Bilete se pot achiziționa de la intrare. Găsiți informații suplimentare aici.

TOP activități în apropierea orașului Veliko Tarnovo

Muzeul Satului Etnografic Etâr

Muzeul Satului Etnografic Etâr găzduiește o varietate de case tradiționale, ateliere de meșteșuguri și facilități care ilustrează tradițiile și obiceiurile bulgărești. Vizitatorii pot explora casele tradiționale, atelierele meșteșugărești și pot vedea diverse artefacte și exponate care evidențiază viața și cultura din diferite regiuni ale Bulgariei.

Acest muzeu oferă o experiență captivantă pentru cei interesați să înțeleagă și să descopere tradițiile și istoria rurală a Bulgariei. Este un loc popular de vizitat pentru turiști și un mod minunat de a experimenta atmosfera și farmecul tradițional al vieții din Bulgaria.

Arbanassi

Arbanassi este un sat situat la aproximativ 4 km de Veliko Tarnovo, în nordul Bulgariei.

Arhitectura tradițională

Arbanassi este renumit pentru arhitectura sa tradițională bulgărească. Casele sunt construite din piatră și lemn și sunt decorate cu sculpturi și ornamente frumoase. Multe dintre aceste case datează din secolele XVII-XVIII și oferă o privire în viața rurală bulgărească din acea perioadă.

Biserici vechi

În Arbanassi există câteva biserici vechi care sunt atracții importante pentru vizitatori. Cele mai notabile sunt Biserica Nativity și Biserica Sfântul Gheorghe. Aceste biserici sunt remarcabile pentru picturile murale interioare și pentru arhitectura lor distinctivă.

Paisajele frumoase

Arbanassi este situat pe o colină, oferind priveliști impresionante asupra văii de sub el și a munților din jur. Este un loc perfect pentru plimbări și explorare, cu numeroase trasee naturale și peisaje pitorești.

Muzeul icoanelor în lemn Zograf

Acest muzeu găzduiește o colecție impresionantă de icoane în lemn, precum și alte artefacte religioase și folclorice. Este o oprire interesantă pentru cei interesați de arta sacră și tradițiile culturale bulgărești.

Ateliere de meșteșuguri

În Arbanassi veți găsi și ateliere de meșteșuguri locale, unde puteți vedea meșteri la lucru și puteți cumpăra suveniruri și obiecte de artizanat tradiționale bulgărești.

Cascadele fabuloase din împrejurimi

Cascada Krushuna este foarte impresionantă, având o înălțime de aproximativ 20 de metri. Cascada Krushuna este localizată la 77 de kilometri față de Veliko Tarnovo. Este alcătuită dintr-o serie de cascade mai mici, care se varsă în piscine naturale, formând un peisaj spectaculos.

În jurul cascadei, există o vegetație luxuriantă, păduri și peisaje montane, care întregesc frumusețea sălbatică a locului. Acest peisaj este completat de diverse specii de plante și animale, creând un habitat natural diversificat.

Există mai multe poteci de drumeții și căi amenajate în jurul cascadei, care permit vizitatorilor să exploreze în profunzime frumusețea naturală a zonei. De asemenea, în apropiere se află facilități turistice, cum ar fi zone de picnic, bănci și toalete publice. Zona este amenajată precum un parc tematic îngrijit, fiind ușor accesibil și având loc de parcare la intrare.

Cascada Krushuna se varsă în mai multe piscine naturale, care sunt populare în special în timpul verii pentru înot și răcorire. Apa este limpede și rece, creând o experiență plăcută pentru îndrăgostiții de natură.

Pe lângă explorarea cascadei există o paletă largă de alte activități disponibile în zonă, cum ar fi cățărarea, ciclismul montan și observarea păsărilor. De asemenea, există opțiuni pentru excursii ghidate pentru cei care doresc să afle mai multe despre flora, fauna și istoria locală.

Peștera Devetashka

La o distanță de 91 de kilometri față de Veliko Tarnovo și la 15 kilometri față de Cascada Krushuna, se află Peștera Devetashka.

Peștera Devetashka are o intrare imensă, cu o înălțime de aproximativ 35 de metri și o lățime de aproximativ 55 de metri. Aceasta este una dintre cele mai mari găuri de intrare în peșteră din Europa. Peștera se întinde pe o lungime de aproximativ 2.5 kilometri, dar doar o mică parte din aceasta este accesibilă pentru public.

În interiorul peșterii, vizitatorii pot admira o varietate de formațiuni stelatite, stalagmite și stalactite, care sunt formate de-a lungul mileniilor prin procese naturale. De asemenea, există lacuri subterane și râuri care adaugă la frumusețea și misterul peșterii.

Peștera Devetashka are o istorie bogată și a fost locuită de oameni încă din preistorie. Artefacte arheologice descoperite în peșteră sugerează că aceasta a fost locuită încă din epoca paleolitică. În timpul celui de-al doilea război mondial, peștera a fost folosită ca adăpost antiaerian de către armata bulgară.

Peștera Devetashka este importantă din punct de vedere ecologic, oferind un habitat pentru diverse specii de animale și plante. Printre animalele care trăiesc în peșteră se numără lilieci, șerpi și insecte adaptate la viața subterană.

Peștera Devetashka este deschisă pentru vizitatori și este o atracție populară pentru turiști. Există un drum de acces până la peșteră și facilități pentru turiști în apropiere, cum ar fi parcări, toalete și zone de picnic.

Canionul Emen, Canionul de Smarald

Canionul Emen este o destinație naturală impresionantă, aflat la 26 de kilometri distanță față de Veliko Tarnovo. Acesta se întinde pe o distanță de aproximativ 5 kilometri și oferă peisaje spectaculoase, cu stânci abrupte, păduri dese și un curs de apă curgător.

Canionul Emen este caracterizat de formațiuni stâncoase masive, cu pereți verticali care se înalță deasupra râului Emen. Pe măsură ce urmează cursul apei, canionul oferă priveliști uimitoare, iar vegetația luxuriantă și peisajul sălbatic contribuie la atmosfera sălbatică și captivantă.

Există mai multe trasee de drumeții și poteci amenajate în Canionul Emen, ceea ce permite turiștilor să exploreze în profunzime frumusețea naturală a canionului. De-a lungul acestor trasee, vizitatorii pot admira cascadele, piscinele naturale și peisajele pitorești.

În apropierea canionului se află mai multe peșteri, cum ar fi Peștera Bacho Kiro, care este una dintre cele mai mari și mai frumoase peșteri din Bulgaria. De asemenea, în regiune există și alte monumente istorice și situri arheologice care pot fi vizitate.

Canionul Emen este protejat ca rezervație naturală și este o destinație populară pentru eco-turism și conservare. Autoritățile locale și organizațiile de mediu lucrează pentru a proteja și conserva habitatul său natural și pentru a promova turismul durabil în zonă.

TOP cazări în Veliko Tarnovo

Tsarevets Design and Spa

Aceasta a fost alegerea mea pe durata șederii în Veliko Tarnovo. Mi-a plăcut foarte mult acest hotel elegant și modern cu acces la spa. Hotelul este localizat la câteva minute de mers pe jos de cetatea Tsaravets. Hotelul este localizat în centrul istoric, având locuri de parcare rezervate pentru oaspeți.

Kings View

Hotel Concorde