Pentru amatorii de călătorii liniștite, în locuri cu încărcătură culturală bogată, Valletta este locul perfect! Cea mai mică capitală din Uniunea Europeană (cu o suprafață sub un kilometru pătrat), Valletta, și-a câștigat renumele între turiști atât pentru istoria sa, cât și pentru frumusețea arhitecturală barocă, recunoscută în patrimoniul UNESCO. Reușește să cuprindă în spațiul său redus aproximativ 320 de monumente care așteaptă să fie vizitate!

Capitala Maltei îmbină elemente diversificate ca nicăieri altundeva! Te poți bucura de plajele mediteraneene, de detaliile arabice și de o gastronomie cu influențe italiene, spaniole, franceze, dar și din Africa de Nord. Aceste lucruri se datorează istoriei tumultoase a orașului, fondat în secolul XVI. De aici provine și atmosfera medievală care cuprinde orice turist atunci când se plimbă pe străzile orașului de piatră.

Transport

Deși Malta se află în mijlocul Mării Mediteraneene, poate vei fi uimit să afli că drumul către Valleta este relativ ușor pe cale aeriană. Vei putea lua un avion direct către Aeroportul Internațional din Malta, iar cele mai avantajoase rute pornesc din București (prin Ryanair) și Cluj (prin Wizz Air). Zborul va dura aproximativ 2 ore și jumătate, iar biletele dus-întors costă chiar și doar 60€.

Aeroportul se află la mai puțin de 10 km de oraș, iar transportul nu îți va da bătăi de cap. Poți folosi transportul în comun, iar autobuzul X4 are plecări spre oraș la fiecare 30 de minute. Drumul va dura aproximativ 25 de minute, iar biletul costă 2€, putând fi achiziționat direct de la soFer sau de la tonomatele și ghișeele de informații. Dacă nu vrei să te complici cu autobuzul poți alege un taxi, iar călătoria de 10 minute de va costa cel puțin 15€.

Cu ce circuli in Valetta

Pentru că orașul este foarte mic nu trebuie să îți faci griji pentru deplasarea între locurile pe care vrei să le vizitezi. Poți alege transportul în comun, compus din mai multe rute de autobuz, însă ia în considerare să autobuzele nu circula cu o frecvență foarte mare. Un bilet costă 2€ vara, 1.5€ iarna, și 3€ noaptea, dar trebuie să iei în considerare și un abonament de 7 zile, care pentru 21€ îți oferă călătorii nelimitate. Orașul care și un site foarte bine pus la punct pentru a te ajuta să folosești transportul în comun: https://www.publictransport.com.mt/en/

Desigur, cealaltă variantă este folosirea unui taxi, însă trebuie să știi că aceasta este o opțiune destul de costisitoare în Valletta. Tariful de pornire este 8€, la care se adaugă 3€ pentru fiecare km parcurs. Poți lua în considerare și închirierea unei mașini, iar prețul pentru o zi pornește de la 15€. Există ghiseuri ale companiilor inclusiv în aeroport.

De asemenea, nu te feri nici să mergi pe jos între locurile pe care vei să le vizitezi, pentru că drumul poate fi în sine o atracție uimitoare, iar străzile medievale promit să îți taie respirația să să te facă să le admiri minute în șir. Orașul poate fi străbătut dintr-o parte în alta în doar 30 de minute, motiv pentru care această variantă de deplasare este cea recomandată de noi!

Cazare

În oraș vei găsi suficiente posibilități de cazare, în hoteluri de 3, 4, sau chiar 5 stele, sau poate apartamente, cele mai multe oferindu-ți deseori inclusiv priveliște către mare. Prețurile prețurile pornesc de la 80€ pentru o cameră de 2 persoane. Fiind un oraș mic,  nu trebuie neapărat să te cazezi în centru pentru a avea acces rapid către zonele principale. Totuși, încearcă să îți faci rezervare cu câteva luni înainte, pentru a găsi mai multe oferte avantajoase.

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

 • Luciano Valletta Boutique este un loc foarte apreciat de turiști, cu prețuri sub medie, o cameră de 2 persoane constând doar 90€. Hotelul de 3 stele este amplasat în centru, într-o clădire istorică uimitoare, iar camerele oferă o stare de calm și confort. Vei avea acces la restaurant, bar, și mic dejun inclus.
 • 112 Saint John este un hotel din centru, unde pentru 120€ pe noapte pentru o cameră de 2 persoane te vei bucura de un cadru splendid, elegant, și chiar mic dejun inclus. În plus, vei avea și jacuzzi.
 • Dacă sunteți până la 4 persoane și preferați un apartament care să vă ofere mai multă libertate, am găsit o oferte de neratat: https://www.airbnb.com.ro/rooms/9781065. Acest apartament medieval pune la dispoziția turistilor 2 dormitoare pentru doar 135€ pe noapte, și o locuință primitoare și cu destule dotări.

Cardul de turist

Pentru oferte și beneficii importante trebuie să iei în considerare achiziționarea unui card de turist. Valletta nu are direct o astfel de ofertă, dar poți folosi Malta Pass, un card care îți oferă acces gratuit sau reduceri la numeroase atracții ale întregii insulei, precum muzee, palate, activități, tururi și altele, printre care unele din Valletta. Cardul poate fi achiziționat cu o valabilitate de 1, 2 sau 3 zile, costând 30€, 43€, respectiv 53€. Mai multe informații, cât și lista tuturor beneficiilor, poți găsi pe site-ul oficial: https://www.maltapass.com.mt/en/home.htm

Ce si cum sa vizitezi Valetta - tip itinerar

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida.

Ziua 1

 • Grădinile Barrakka
 • Catedrala Sfântul Ioan
 • Palatul Marelui Maestru
 • Plaje

Pentru că orașul ascunde enorm de multe locuri care ar trebui vizitate, nu te aștepta să îți pretreci prima zi odihnindu-te în hotel, ci pregătește-te de un program fantastic.

Grădinile Barrakka

Poți începe chiar cu cele 2 grădini faimoase ale orașului: Upper Barrakka și  Lower Barrakka, ambele cu vedere spre frumoasa mare, aflate la o distanță de 15 minute de mers pe jos. Ambele au fost construite acum peste 400 de ani, în cele mai înalte puncte din oraș, astfel încât au devenit locul favorit al turiștilor, de unde aceștia pot avea o privire panoramică superbă asupra insulei și a Mării Mediterane. Ambele amenajate cu băncuțe, arcade somptuoase, fântâni și un număr mare de plante, cele 2 grădini sunt locul perfect în care să te refugiezi pentru câteva momente de liniște, într-un decor romantic, între orele 8:00-22:00. Poți merge de la una la alta și cu autobuzul 132.

Mai mult, tot aici vei găsi alte două monumente importante: monumentul dedicat lui Alexander Bell (ce cântărește 10 tone de bronz), și monumentul ridicat în cinstea eroilor căzuți în Marele Asalt al Maltei.

Catedrala Sfântul Ioan

Catedrala Sfântul Ioan este un alt loc care nu trebuie ratat, aflat la 5-8 minute de mers pe jos de la cele 2 grădini, un adevărat edificiu arhitectural și un important centru religios. Considerată printre cele mai frumoase clădiri în stil baroc din Europa, are o încărcătură istorică, dar și artistică, de peste 500 de ani. Vrăjește vizitatorii atât prin interiorul său bogat, încărcat cu detalii aurii, picturi amănunțite și sculpturi realiste, cât și prin poveștile sale uimitoare. Chiar podeaua este un element important, fiind constituită din aproximativ 400 de pietre funerare ale Cavalerilor Sfântului Ioan. Amintește-ți doar să verifici programul de vizitare al catedralei înainte, pentru că este deseori modificat! De obicei, aceasta este deschisă între orele 9:30-16:00, iar intrarea costă 15€.

Palatul Marelui Maestru

Chiar lângă catedrală se află și Palatul Marelui Maestru, un loc care nu te va lăsa să ieși din atmosfera medievală. Clădirea găzduiește instituția președinției, dar o parte a clădirii a fost transformată în muzeu, așa că vei putea admira camerele fastuoase, podele cu mozaic, picturile tip frescă, grădina interioară, dar și colecții numeroase de armuri și arme. Inclusiv grădina sa merită vizitată. Totuși, pentru că este în curs de restaurare, e posibil să găsești anumite zone închise. 

Ziua 2

 • Poarta Orașului & Fântâna Triton 
 • Casa Rocca Piccola
 • The Malta Experience
 • Muzeul Național al Războiului
 • Plaje

Poarta Orașului & Fântâna Triton

Îți poți începe a doua ta zi în Valletta cu 2 monumente importante din centrul orașului: Poarta Orașului și Fântâna Triton, aflate chiar una lângă alta. Cele 2 atracții merită câteva minute pentru a fi văzute și, de ce nu, pentru a îți face o poză superbă.

Casa Rocca Piccola

Iar după ce ai terminat mergi 10 minute pe jos pentru a ajunge la Casa Rocca Piccola, un palat al nobililor maltezi, devenit muzeul în care poți simți atmosfera aristocrată a țării, printre obiecte de artă, încăperi tematice (inclusiv un adăpost din Al Doilea Război Mondial) și decorațiuni luxuriante. Poți vizita palatul între orele 10:00-17:00 (duminică vei găsi închis locul), iar biletul costă 9€.

The Malta Experience

La alte 5 minute de mers pe jos pe pătrunde în zona Fortului St. Elmo, unde turiștii pătrund în istoria insulei. Pentru început, poțivedea The Malta Experience, un show audio-vizual care prezintă cei 7000 de ani de istorie tulburătoare a insulei. Este o atracție foarte populară printre turiști, așa ca nu rata ocazia de a pătrunde în istoria Maltei. Poți vedea documentarul zilnic, între orele 11:00-16:00, iar biletul costă 16€ (gratuit cu cardul de turist).

Muzeul Național al Războiului

Tot în Fortul St. Elmo se află și Muzeul Național al Războiului, un alt loc care creionează parcursul tumultuos al insulei, prin artefacte rare și obiecte cu puternice semnificații naționale. Programul muzeului este între orele 10:00-16:30 (duminică închis), iar biletul te va costa 6€ (intrarea este liberă însă cu Malta Pass). 

Ziua 3

 • Templele din Tarxien
 • Portul Mare (Grand Harbour)
 • Plaje

Templele din Tarxien

Malta este un izvor nesfârșit de atracție pentru călători, așa că îți recomandăm să nu te mulțumești doar cu ceea ce vei găsi în Valletta. Din acest motiv îți poți începe ziua cu un drum de 30 de minute cu autobuzul  91, către Templele din Tarxien. Ruinele cu o vechime de peste 5000 de ani sunt cel mai complex sit arheologic al insulei, un loc de neratat. Vei fi uimit de complexitatea construcțiilor, și chiar figurile cioplite în piatră, ce au rezistat timpului. Poți vizita locul în zilele de marți, vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00-16:30, iar biletul costă 6€ (gratuit cu cardul de turist). 

Portul Mare (Grand Harbour)

Și desigur, pentru că te afli pe o insulă în Marea Mediterană, nu trebuie să ratezi ocazia de a te plimba în bătaia brizei mării, pe Portul Mare din Valleta, odată ce te întorci în oraș. Această plimbare îți va oferi ocazia să îți întărești în minte peisajele frumoase ale orașului, să ai parte de câteva momente de liniște, și chiar să explorezi câteva dintre cele mai apreciate localuri din oraș. 

Plaje Malta

Iar pentru că nu poți pleca dintr-un oraș al Mării Mediteraneene fără să incluzi în zilele tale aici câteva ore pentru a profita de apă, soare și nisip, rezervă-ți cîteva ore și pentru plajă. Totuși, trebuie să știi că nu vei găsi plaje în Capitală, ci în orașele de lângă. Prețurile sunt accesibile, și vei putea găsi oferte de 2 șezlonguri și o umbrelă sub 15€ .

 Ți-am pregătit și o mică listă cu câteva plaje pe care îți recomandăm să le alegi:

 • Fond Ghadir este o plajă stâncoasă aflată la 25 de minute de Valleta, cu autobuzul 13, 14, 16 sau 21. Cadrul creat de plajă este splendid, perfect pentru un apus romantic.  
 • St George’s Bay este una dintre puținele plaje din zonă fără prea multe stânci, fiind foarte apreciată de turiști. Drumul durează 20 de minute cu autobuzul TD13.
 • Golden Bay se află ceva mai departe, la o oră cu autobuzul 44, însă plaja promite să se ridice la așteptările oricui, având Steag Albastru (motiv pentru care este cea mai populară plajă a țării). Este potrivită și pentru familiile copii, având nisip fin, un grad ridicat de curățenie și multe facilități.

Pentru o mai buna imagine asupra plajelor, iti recomandam sa citesti ghidul nostru integral de calatorie despre Malta, acolo vei gasi si poze pentru fiecare plaja in parte.

Mancare

Bucătăria Maltei îmbină cu succes elemente gastronomice din mai multe culturi, motiv pentru care cu siguranță trebuie să încerci preparatele locale. Maltezii folosesc o multitudine de ingrediente, deci sigur vei găsi ceva pe placul tău. Pastizzi este unul dintre cele mai cunoscute preparate, pe care îl poți găsi colț al Vallettei, un foietaj umplut cu brânză, ou și legume, sardine sau carne, ce se consumă fierbinte Iepurele este un element prezent în bucătăria Maltei, motiv pentru care recomandăm și Fenkata, o tocană cu carne de iepure și o varietate de legume, fierte cu vin alb.  Și pentru a nu te deshidrata în căldura Maltei, Kinnie este o băutură carbogazoasă foarte populară pe insulă, cu gust dulce-amărui, și produsă din portocale locale.

Unde mananci in Valetta

Iar la capitolul localuri și restaurante, deși orașul este mic nu duce lipsă de lucruri în care te poți bucura de o masă pe cinste. Îți recomandăm să incluzi în lista ta Legligin (un restaurant foarte popular, cu preparate locale, unde vei cheltui cel puțin 25€), SOTTO Tinsa Romana (în special dacă ești un iubitor de pizza, iar prețurile pornesc de la 12€) și Caffe Cordina (cea mai populară cafenea, care, pe lângă băuturile, preparatele și deserturile fantastice, te va uimi cu interiorul splendid).

Așadar, dacă îți dorești o vacanță cu influențe mediteraneene, într-un spațiu medieval superb, Valletta este răspunsul căutărilor voastre, atât în lunile de iarnă, cât și în cele de vară! Deți un oraș mic, va reuși să nu te plictisească nici măcar o secundă, și îți vei dori să poți vizita mai mult din frumoasa Malta.