Atena este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, cu o istorie bogată de peste 3000 de ani. Datorită poziției sale apropiata de portul maritim Pireu, acest oraș a avut parte de o dezvoltare continuă, iar astăzi a devenit un loc plin de comori.  Fie că vii aici pentru capodopere arhitecturale străvechi ale Greciei Antice, pentru atmosfera mediteraneană, plajele exotice, peisajele superbe sau chiar preparatele renumite, capitala Greciei îți va oferi o călătorie de neuitat. Pentru a fi siguri că nu ratezi niciunul din obiectivele turistice ale Atenei, ne-am gândit să te ajutam să îți organizezi vacanța!

Transport 

Dacă te gandesti să te răsfeți cu un o călătorie aici, Atena este foarte accesibilă. Poți găsi bilete de avion direct către oraș chiar și cu 20€/persoană dus-întors (cu bagaj de mână), iar drumul va dura doar aproximativ o oră și jumătate. Un chilipir! Aeroportul se află la 33 km de centrul orașului, dar vei găsi foarte multe metode pentru a ajunge în oraș, iar în medie drumul va dura în jur de 30-40 de minute. Linia de metrou M3 este cea mai rapidă și accesibilă, iar un bilet costă 10€. Poți alege și autobuzele expres care pleacă de la aeroport non-stop, cea mai ieftină variantă, pentru care vei plăti aproximativ 6€. Dacă preferi taxiul vei scoate din buzunar ceva mai mulți bani (între 40-60€), dar poate fi o opțiune care te scutește de bătăi de cap.

De asemenea, pentru că Atena nu se află la o distanță foarte mare România (aproximativ 1200 km), foarte mai mulți turiști aleg chiar să meargă cu mașina personală. Această variantă ajută ulterior turiștii să viziteze mai ușor împrejurimile. Cel mai uzuală rută trece la vama din Giurgiu, prin Bulgaria iar apoi prin Grecia. Pe lângă carburant există mai multe costuri care ar trebui luate în considerare, precum taxa de pod Giurgiu – Ruse, vigneta în Bulgaria și o taxă de autostradă în Grecia. Astfel, toate acestea vor costa împreună în jur de 80€, și le poți achita chiar online.

Cum circuli prin Atena

Cei care nu vin cu mașina personală vor fi nevoiți să găsească alte metode pentru a se deplasa. Transportul public este o variantă ieftină dar și accesibilă. Vei putea folosi cele 3 linii de metrou, autobuzele și tramvaiele care conectează toate zonele orașului, dar și câteva puncte de interes din împrejurimi. Un bilet costă 1.20 și este valabil 90 de minute, dar poți alege un abonament de turist valabil 3 zile, cu care vei putea călători oricât, și vei avea inclusă și drumul de la aeroport, costând 20€. Dacă nu vrei inclusă călătoria spre aeroport poți alege abonamentele normale, de 1 sau 5 zile, pentru 4,10€, respectiv 8.10€. Abonamentele poate fi achiziționate de la chioșcurile din aeroport și alte stații principale din oraș. 

Dacă preferi un taxi, trebuie șă știi că în oraș tariful este de 0.74€ per km ziua, sau 1.29€ noaptea.

Închirierea unei mașini este o altă opțiune, foarte avantajoasă pentru familii, grupuri sau cei care doresc să viziteze și zonele din afara orașului. Prețurile pornesc de la 20€ pe zi, și poți găsi reprezentanți chiar la aeroport.

Cazare

Atena are pentru turiști o ofertă foarte largă în ceea ce privește cazările. Indiferent că preferi confortul unui hotel sau libertatea unui apartament de pe AirBNB. Prețurile sunt farte avantajoase, și poți găsi oferte ce pronesc de la doar 25€ pe noapte. Îți recomandăm să alegi însă o cazare în zonele centrale din oraș, chiar dacă prețurile pot fi puțin mai ridicate, pentru a avea acces mai ușor către principalele atracții ale Atenei.

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

 • Hotelul Neos Olympos este o variantă perfectă pentru cei cu un buget mai restrâns. Hotelul de 2 stele se află într-o zonă excelentă, chiar lângă stația de metrou, iar pentru doar 35€ pe noapte vei sta într-o cameră de 2 persoane superbă.
 • Art Hotel Athens este un hotel de 4 stele, pentru cei care preferă o variantă mai luxoasă. Hotelul se află în centru, și vei avea acces la piscină, restaurant și camere moderne. Vei plăti de la 75€ pentru o cameră de 2 persoane.
 • La capitolul apartamente, acesta ( https://www.airbnb.com.ro/rooms/33419570 ) este o opțiune de luat în considerare pentru grupurile de 3 persoane. Pentru 50€ pe noapte vei avea la dispoziție întreaga locuință modernă, într-o zonă bună a orașului.

Cardul de turist

Trebuie să iei în considerare și achiziționarea Athens Card. În funcție de pachetul ales (Bronze, Silver sau Gold) poți beneficia de intrări gratuite la anumite obiective turistice, discount-uri, oferte pentru tururile ghidate, și transport gratuit. Cardurile costă 62€, 125€, respectiv 210€. Poți vedea toate beneficiile aici: https://athenscard.com/

Obiective turistice Atena

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Din acest motiv ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 4 zile petrecute aici, pentru a bifa cele mai importante și interesante locuri din Atena.

Ziua 1

 • Acropola din Atena
 • Panteonul
 • Odeonul lui Herodes Atticus
 • Muzeul Acropole

Acropola din Atena

Prima ta zi în Atena trebuie să fie destinată vizitării celor mai importante repere din oraș, deja prea cunoscute. Acropola din Atena este o cetate antică situată pe un deal stâncos care se ridica la orizont deasupra orașului, pe 4 dealuri (în sine Acropole înseamnă chiar “cel mai înalt punct”). Poți ajunge în apropiere cu liniile de metrou M1 și M2, iar principalele puncte pot fi vizitate zilnic, între 8.00-20.00. Aceasta cetate, cea mai cunoscută acropolă din lume, conține mai multe construcții străvechi importante pentru civilizația Greacă, pe care trebuie să le iei la pas, iar toate pot fi incluse într-un singur bilet, valabil 5 zile, de doar 30€ (inclus în fiecare pachet al cardului de turist)

Partenonul

Printre acestea se numără și Partenonul, ruinele antice ale celui mai bine oconservat templu atenian, care te vor uimi prin arhitectura inedită și masivitate, situate chiar în mijlocul Acropolei. Vei pătrunde aici direct în atmosfera antichității.

Odeonul lui Herodes Atticus

La câțiva pași vei găsi și Odeonul lui Herodes Atticus, impunătorul teatru roman popular în toată lumea, iar dacă ai puțin noroc poți prinde aici și evenimente interesante. 

Muzeul Acropole

Iar după o zi în care te vei plimba printre ruine poți sintetiza totul printr-o vizită la Muzeul Acropole, situat la poalele dealului. Aici vei putea admira și mai multe elemente ale antichității și opere de artă, totul într-o construcție modernă pentru a împleti prezentul cu trecutul. Intrarea costă 5€ în lunile noiembrie-martie, sau 10€ din aprilie până în octombrie.

Ziua 2

 • Piața Monastiraki
 • Agora Ateniană
 • Muzeul și Situl Arheologic Kerameikos
 • Observatorul Național din Atena

Piata Monastiraki

Piar pentru că în Atena nu poți bifa destule atracții istorice niciodată, și în a doua zi ți-am pregătit tot un traseu în aerul antic. Pornește din Piața Monastiraki, centrul istoric al orașului, denumită după bisericuța veche Monastiraki!  Îți recomandăm să îți începi dimineața explorând încet străduțele și cafenelele de aici, și te poți opri și la tarabele cu suveniruri dar și cu articole lucrate manual, perfecte pentru o amintire pentru întoarcerea acasă. Străzile adiacente acestei piețe sunt împânzite de magazine precum H&M, ZARA, NYX sau GUCCI, așa că poți avea și o sesiune de shopping. 

Agora Ateniana

De acolo mergi maxim 5 minute pe jos și vei și Agora Ateniană, locului de adunare în Grecia Antică, unde care oamenii făceau anunțuri publice și se luau decizii economice, politice și administrative. Practic, acesta era centrul orașului în perioada antică. Intrarea este inclusă prin biletul pentru vizitarea zonei Acropolei. 

Muzeul si Situl Arheologic Kerameikos

La alte 10 minute de mers pe jos se află Situl Arheologic Kerameikos și Muzeul destinat acestuia. Situl prezintă ruinele orașului antic, ce datează tocmai din 800 î. Hr. Intrarea costă 8€. 

Observatorul National din Atena

Iar dacă ești aici într-o miercuri, vineri sau joi, vizitează la ora 20:00 Observatorul Național din Atena (la 10 minute de  mers pe jos de la Kerameikos) pentru a te bucura de o călătorie în lumea spațiului. Biletul costă doar 5€, și vei avea parte de o experiență inedită.

Ziua 3

 • Vechiul Parlament & Muzeul Istoriei Naționale
 • Piața Syntagma
 • Grădina Națională
 • Templul lui Zeus (Olympieion)

Vechiul Parlament si Muzeul Istoriei Nationale

A treia zi poate începe cu o vizită a Vechiului Parlament, unde își are sediul astăzi  Muzeul Istoriei Naționale din Grecia. Clădirea în sine este o comoară arhitecturală, iar muzeul oferă o călătorie prin perioadele țării. Poți vizita locul între orele 9:00 (10:00 sâmbătă și duminică) și 16:00, dar trebui să știi că luni este închis. Intrarea costă doar 3€, și poți ajunge cu linia de metrou M2, sau autobuzele 025, 026 și 027.  

Piata Syntagma

La câteva minute se află Piața Syntagma, piața centrală a Atenei. O plimbare aici poate și foarte relaxantă, și poți admira frumusețea arhitecturală a zonei ceva mai moderne a orașului. 

Gradina Nationala

Și tot la capitolul relaxare, rezervă-ți câteva ore pentru Grădina Națională (chiar lângă piață), un parc pitoresc care îmbină frumusețea naturii cu detalii are antichității specifice Greciei, cu sculpturi și monumente din marmură. Cu o suprafață de aproape 16 hectare, este imposibil să te plictisești în explorarea locurilor interesante: lacuri, pavilioane, grădini tematice și străduțe rustice.

Templul lui Zeus

Iar în sudul parcului se află Templul lui Zeus, cunoscut și drept Olympieion, un alt templu impunător cu o vechime de peste 2500 de ani, care păstrează atmosfera antică specifică Atenei. Orizontul aici este străbătut doar de marmura ce alcătuia odată mărețul templu, mult mai mare decat Panteonul, dar care din păcate nu s-a păstrat la fel de bine în timp.

Ziua 4

 • Portul Pireu
 • Plaje

Portul Pireu

După 3 zile pline de trasee solicitante te sfătuim să alegi ca ultima zi să fie dedicată relaxării în briza Mării Mediterane. Astfel, dimineața trebuie și mergi în Portul Pireu, cel mai mare și important port al Greciei. Te vei plimba pe lângă navele frumoase, și poți bea o ceașcă de cafea într-unul dintre localurile cu vedere spre mare. Poți ajunge aici cel mai ușor prin linia de metrou M1. 

Plaje Atena

Iar când vremea se mai încălzește poți petrece câteva ore și pe plajele din apropierea orașului, pentru că nu degeaba Grecia este cunoscută pentru apa turcoaz și nisipul fin, perfect pentru vară. Un șezlong în zonă te va costă aproximativ 8€.

Câteva plaje populare din apropierea portului Pireu sunt Plaja Votsalakia, Plaja Freatida, Plaja Kalamaki și Plaja Glyfada, toate plaje cu nisip fin și apă limpede, la care poți ajunge cu autobuzul. 

Mancare

Dacă mergi în Atena, nu ezita sa încerci câteva dintre mâncărurile inedite ale zonei, precum:

 • Souvlaki (Gyros) – Probabil ai mai mancat acest preparat, dar gătit în Atena va avea  alt gust.
 • Fructele de mare – Având în vedere poziția geografică, și în Atena, ca în alte mari orașe de la Marea Mediterană, se găsesc fructe de mare proaspete, iar preparatele pe baza acestora sunt pe alese.
 • Tzatziki – Un sos pe care îl îndrăgim chiar dacă nu e al nostru. Acest sos se găsește peste tot dar pentru gustul original, încearcă-l în Atena!
 • Saganaki – În atenția iubitorilor de brânză. Merită încercat!

Iar la capitolul localuri, poți fi sigur că vei găsi restaurante și terase bune la fiecare pas. De exemplu, merită să te oprești în Liondi (un restaurant cu specific tradițional aflat chiar lângă Acropolă), Maiandros (în Piața Monastiraki), Bandiera (cu prețuri foarte accesibile), iar seara în Cinque Wine&Deli Bar. Dacă vrei o experiență deosebită (dar puțin mai scumpă), poți alege elegantul Thes ''Greek Creative Cuisine''. 

Atena este un oraș pe care amatorii de călătorii nu vor avea niciodată suficient timp pentru a-l descoperi, tocmai pentru că are o listă infinită de lucruri interesante pe care le oferă turiștilor. Dacă decizi că aceasta este următoarea ta destinație pentru vacanță înarmează-te cu energie și poftă de explorat! Istoria bogată, natura, marea și atmosfera romantică transformă Atena într-un paradis pentru turiști!