Încărcată atât cu istorie și cultură, cu peisaje idilice (căci poți admira aici atât oceanul, cât și râul Liffey), dar și suficiente atracții pentru tinerii ce căuta distracție, capitala Irlandei promite să nu dezamăgească niciun turist!

Transport

Pentru că distanța față de țara noastră este considerabilă (peste 3.000 km, și o mare care ne desparte), cel mai accesibil și rapid mod de a ajunge în Dublin este avionul. Companii precum Ryanair operează curse directe din principalele orașe ale României (București, Cluj, Iași, Bacău), cu care vei face mai puțin de 4 ore pe drum. Pentru un bilet dus-întors poți ajunge să plătești doar 30€ (cu bagaj de mână inclus) dacă urmărești din timp ofertele site-urilor de zboruri. 

Aeroportul se află chiar la ieșire din Dublin, așa că drumul spre cazare. Vei putea merge spre oraș fie cu autobuzele 16, 41, 700 sai 782 (biletul costă până în 4€ și poate fi achiziționat din stație, din autobuz sau online), fie cu un taxi (caz în care vei plăti cel puțin 30€).

Cu ce circuli in Dublin

În oraș îți recomandăm să te deplasezi în principal cu cu transportul public, fiind foarte bine pus la punct, cu autobuze, trenuri și tramvaie rapide. Cel mai convenabil este să achiziționezi un abonament de turist, valabil pentru 24h (8€), 72h (16€) sau 7 zile (32€), iar astfel vei putea merge nelimitat în perioada de timp selectată.

Este de menționat și faptul că Dublin oferă un sistem foarte bine pus la punct pentru închirierea bicicletelor. În oraș există aproape 40 de puncte unde oricine poate lua sau lăsa o bicicletă, iar prețul este de doar 3.50€ pentru o zi, respectiv 5€ pentru 3 zile (pentru călătorii de până la 30 de minute). 

Dacă îți dorești însă să nu îți bați capul cu traseul, taxiurile în Dublin sau tarife acceptabile, iar prețul pe kilometru este în medie 1,35€. Și închirierea unei mașini este o variantă, și vei plăti pentru aceasta de la 20€.

Cazare in Dublin

Pentru cazare trebui să te aștepți la prețuri puțin mai ridicate față de alte capitale europene, căci o cameră de 2 persoane pornește în medie de la 80€ pe noapte în zonele centrale ale orașului (unde îți și recomandăm să stai, pentru a avea acces mai rapid spre atracțiile turistice).

Iată și câteva recomandări de locuri care nu te vor dezamăgi:

 • Errigal Guest House este o opțiune dacă nu vrei să cheltui foarte mult pe cazare. Camerele de 2 persoane pornesc de la 90€, și vei beneficia de condiții și dotări decente.
 • Egans House este o pensiune de 3 stele ce oferă unei vacanțe aici aerul baroc și liniște. Prețurile pentru o cameră de 2 persoane pornesc de la 130€ pe noapte.
 • Bonnington Hotel & Leisure Centre este locul perfect dacă vrei o călătorie luxoasă. Hotelul de 4 stele oferă turiștilor ce îi calcă pragul o experiență inedită, oferind acces la piscină, restaurant, bar și room service, totul într-un decor uimitor. O noapte aici costă de la 150€ pentru 2 persoane.
 • Dacă sunteți până la 4 persoane și preferați un apartament care să vă ofere mai multă libertate, am găsit o ofertă de neratat. Acest apartament modern pune la dispoziția turistilor 2 camere pentru aproximativ 200€ pe noapte, iar locuința este amplasată chiar în inima orașului.

Cardul de turist - Dublin Pass

Trebuie să iei în considerare și achiziționarea unui card de turist dacă vrei să beneficiezi de reduceri și oferte încântătoare, dar și scutire de efort. Cea mai avantajoasă ofertă este Dublin Pass un card de turist, prin care poți vizita atracțiile din ofertă  pentru o anumită perioadă de timp. Un card de o zi costă 69€, pentru 2 zile va costa 89€, iar pentru 3 zile 99€. Ținând cont de prețurile pentru intrarea la cele mai importante obiective turistice, este sigur că vei economisi.

Obiective turistice Dublin pe 3 zile

Dacă vrei să profiți la maximum de timpul tău aici, cel mai bine este să pleci cu un plan bine stabilit al lucrurilor pe care vrei să le vezi. Pentru asta ți-am pregătit o propunere de itinerariu pentru 3 zile petrecute aici, după care te poți ghida.

Ziua 1

 • Centrul orașului &Spire of Dublin
 • Castelul Dublin
 • Catedrala lui Hristos
 • Dublinia
 • Catedrala Saint Patrick
 • Podul Ha’penny
 • Temple Bar

Încarcă-te cu forțe proaspete odată ce ajungi în Dublin, pentru că îți garantăm că vei avea 3 zile de explorat intens fiecare colț al orașului. Pentru că are atât de multe lucruri de oferit, și tot ce vei descoperi te va atrage, vei concluziona că nu îți va ajunge nici măcar o săptămână întreagă aici, așa că nu poți irosi vreun moment în Dublin.

Centrul orasului

Locul perfect din care îți poți începe vizita este chiar centrul orașului, așa că îți recomandăm să iei la pas strada O'Connell, pentru a te familiariza cu clădirile și atmosfera din Dublin, înconjurat de mulți alți turiști. Îți va sări în ochi cu siguranță monumentul simbol Spire of Dublin, un stâlp din oțel ce are o înălțime de peste 120 de metri. Nu există vreun turist care să plece din Dublin fără o poză în fața sa!

Strada Grafton

Strada Grafton este una dintre cele mai aglomerate străzi de shopping din Europa, fiind un "must see" pentru pasionații de cumpărături și iubitorii de muzică, faimoasă pentru muzica stradală. Timp indelungat, strada Grafton a oferit coloana sonoră a vieții orașului Dublin. Mulți dintre cei mai cunoscuți muzicieni din Irlanda si-au inceput cariera prin muzica stradala pe Grafton, iar acum este locul pentru artiștii care vor sa se afirme.

Castelul Dublin

Castelul Dublin aflat la doar 15 de mers pe jos prin centru, îți va permite să pătrunzi și mai bine în lumea Irlandei, pentru doar 8€ biletul (gratuit cu Dublin Pass). Construit în secolul XIII, castelul păstrează o atmosferă medievală aparte, iar cele mai populare locuri din castel sunt fostele camere-rețedință ale viceregilor, turnurile în situluri diferite, Capela Regală, Biblioteca Chester Beatty, și muzeul Dublinia, în care se prezintă istoria vikingilor (pentru care vei avea nevoie de un bilet separat, ce costă 14€s).  Poate fi vizitat zilnic, între 9:45-17:15, iar în apropiere circulă liniile 13,25, 40, 52, 69, 79, 123. 

Catedrala lui Hristos

La doar 4 minute de mers pe jos vei găsi Catedrala lui Hristos, cea mai veche construcție din oraș, ce are peste 1000 de ani. Multe comori se află aici, printre care inima lui St. Laurence O’Toole, mormântul lui Richard de Clare și o copie rară a Magna Carta. Poate fi vizitat zilnic, între 10:00-16:00, iar un tur ghidat costă 10€ (gratuit cu Dublin Pass).

Dublinia

Vizavi se află Dublinia, un muzeu interactiv în care poți pătrunde în istoria vikingilor și a Irlandei medievale. Biletul costă 15€ (gratuit cu Dublin Pass), însă îți garantează o experiență cu adevărat unică,  iar programul este de luni până sâmbătă, între orele 10:00-17:50

Catedrala Saint Patrick

Un alt important loc religios se altă la alte 5 minute de mers pe jos: Catedrala Saint Patrick este cea mai mare biserică din Irlanda, construită în stil gotic, impunătoare atât în exterior, cât și în interior. În grădină se află fântâna unde Sfântul Patrick ar fi creștinat localnicii. Te poți bucura de frumusețea catedralei pentru doar 8€ zilnic, între 9:00-17:30 (gratuit cu Dublin Pass).

Podul Ha’penny

Iar pentru că probabil te va prinde seara, îți recomandăm să iei autobuzul 27, 49, 77A sau 150 și să te întorci în centru. Râul Liffey aduce în Dublin spiritul romantic și frumusețea apei, iar cel mai bine te poți bucura de acestea din Podul Ha’penny, ce ascunde o poveste. fascinantă! Construit acum mai bine de 200 de ani în semn de protest, pentru o bună perioadă a fost singurul ce a legat orașul , iar denumirea sa uzuală (nu și cea oficială, pentru că numele său este de fapt Liffey Bridge) vine tocmai de la taxa de traversare a podului: jumătate de bănuț. Indiferent când alegi să îl vizitezi (deși seara vei vedea cel mai frumos apus), vei avea parte de o atmosfera minunata!

Temple Bar

Și cum nopțile sunt cu adevărat interesante în Dublin, nu trebuie să ratezi ocazia de a-ți petrece câteva ore din prima ta seară în Dublin în localurile de aici, bucurându-te de muzica folk, cu un pahar de bere sau whisky (locale), printre oameni veseli și primitori. Cea mai bună zonă este cartierul Temple Bar (exact zona unde se află Podul Ha’penny), unde cu siguranță vei găsi un loc potrivit pentru tine, dintre zecile de pub-uri, baruri, cluburi, cafenele și restaurante (sau poți chiar să participi la un tur al acestora), pentru a îți încheia seara într-un mod autentic.

Ziua 2

 • Trinity College & Biblioteca Trinity 
 • Stephen's Green Shopping Centre
 • Guinness Storehouse
 • Phoenix Park&Dublin Zoo

Trinity College si Biblioteca Trinity

Pune-și alarma să sune devreme, pentru că se anunță o altă zi plină, de această dată părăsind zona centrală din Dublin! Prima ta oprire va fi la College Trinity (unde poți ajunge cu autobuzele 13, 14, 122, 123), cea mai veche universitate din Irlanda, fondată în secolul XIV. Universitatea este o adevărată bijuterie culturală a orașului, iar accesul în campus este liber și poți simți încă de la intrare atmosfera istorică, printre studenți entuziasmați. Poți alege și un tur ghidat al campusului, pentru 15€. 

Tot aici se află și uimitoarea bibliotecă a universității, care adăpostește peste 5 milioane de cărți într-un decor ce îți va tăia răsuflarea, printre care și Book of Kells, manuscrisul spectaculos din secolul IX, însă aici va trebui să plătești 18€ pentru intrare, iar accesul se face doar între orele 8:00-12:00. 

Stephen's Green Shopping Centre

Iar cum te afli în zonă nu rata și un loc ceva mai modern: Stephen's Green Shopping Centre (la 10 minute de mers pe jos), unul dintre cele mai mari și frumoase mall-uri din Irlanda, cu o arhitectură uimitoare. Poți avea aici o sesiune de shopping pe cinste, vânând suveniruri, iar apoi poți lua masa într-unul dintre localurile de aici.

Guinness Storehouse

Și pentru că nu poți trăi experiența irlandeză fără a aduce în discuție faimoasa bere, nu trebuie să pleci din Dublin fără să vizitezi Guinness Storehouse (pentru a ajunge aici vei lua autobuzul 13, 27, 40 sau 123). Fosta fabrică de bere găzduiește o expoziție dedicată istoriei și artei acestei băuturi, expusă în 7 etaje, iar la final vei putea savura o halbă bere (inclusă în prețul intrării) în timp ce admiri panorama orașului. Un bilet pornește de la 28€ (gratuit cu Dublin Pass), și poți vizita locul între orele 10:00-17:00.

Phoenix Park si Dublin Zoo

Ia apoi autobuzuzl 26 sau 69 pentru a ajunge la Phoenix Park, cel mai mare parc urban din Europa, întins pe mai mult de 700 de hectare este locul perfect de recreere la finalul celei de-a doua ta zi aici, și este deschis non-stop. Sunt conservate aici mai multe specii de animale, în habitatele lor naturale, neîngrădite, iar vizitatorii au acces liber. Tot aici se află și Dublin Zoo, o grădină zoologică convențională, perfectă pentru copii, iar biletul costă 21€, accesul fiind permis între 9:30-18:00. 

Ziua 3

Stâncile lui Moher (excursie)

Iar dacă vrei să te bucuri și de liniștea din afara orașului îți recomandăm să dedici o zi întreagă unei excursii în zona Stâncilor lui Moher, o adevărată operă de artă a naturii! Vei vedea de la peste 200 de metri frumusețea mării, într-un decor deosebit, între roci negre abrupte și plante colorate. Poți ajunge aici ușor, luând din Dublin cu autobuzul (va trebui să schimbi 2 rute), iar în total vei plăti aproximativ 50€ dus-întors. Noi recomandăm însă varianta unui tur organizat de companiile de turism (pe care le găsești rapid online), pentru a nu-ți bate capul cu drumul și a te bucura de mai multe atracții cuprinse în împrejurimi, iar prețurile pornesc de la 70€ pentru o zi de neuitat în acest decor unic.

Mancare

Deși rețetele nu folosesc tehnici sau ingrediente aparte, mâncarea în Irlanda se caracterizează prin gusturile sale uluitoare.  Friptura de vită marinată în berea neagră Guinness rămâne preparatul cel mai recomandat în restaurante, plin de arome care îți vor rămâne în minte. Ceva mai tradițional este Boxty, o clătită cu cartofi (da, ai citit bine) foarte iubită de localnici, și tot cu cartofi este și Colcannon, un piure cu varză, ceapă, unt și smântână. Și desigur, nu se poate să servești ceva în Dublin fără berea neagră Guinness. 

Iar la capitolul localuri și restaurante, probabil te aștepți deja ca într-un oraș atât de mare să găsești suficiente locuri unde poți mânca, așa că totul ține de ceea ce cauți tu. De exemplu, Bloom Brasserie este un local cu specific irlandez (dar inclusiv opțiune vegane și vegetariene) și prețuri moderate, iar la Beanhive vei găsi preparate simple, tipice zonei, la prețuri foarte accesibile (de la 10€). Dacă cauți un loc ceva mai aristocrat poți alege Glovers Alley, un restaurant superb, cu o stea Michelin.

Dublin este, așadar, un oraș al contrastelor, în care oricine se va regăsi. Orașul rămâne o destinație intrigantă, în care vikingii, istoria, natura, muzica și distracția construiesc un decor perfect pentru vacanță în orice perioadă a anului!