Cunoscută și sub numele de ”orașul celor o mie de turle”, Praga - capitala și cel mai mare oraș al Republicii Cehe, abundent în obiective turistice pline cu aer medieval, este un oraș ce merită a fi pus pe lista de călătorie cu topul destinațiilor de călătorie.

Întrucât, ne-am rezervat 5 zile în această țară, precum și pentru că funcționăm pe principiul ”dacă tot am ajuns până aici, de ce să nu vizităm si țările învecinate?”, excursia în Republica Cehă a repezentat oportunitatea pentru a trece granița către Germania, unde am descoperit orasul Dresden. De asemenea, o zi a fost rezervată unei escapeade către cel mai cunoscut oraş din Vestul Boemiei, Karlovy Vary.

Cum ajungi în Praga?

Noi am aterizat pe Aeroportul Praga (PRG), cea mai simplă și ieftină metodă de a ajunge în aceasta zonă, fiind avionul. Exista zboruri directe low-cost din Romania, în cazul nostru Wizz Air, din cele mai mari orașe ale României.

În situația în care nu beneficiezi de un buget foarte mare pentru această călătorie, este recomandat să urmărești ofertele pe site-uri precum Kiwi.ro sau eSky.ro , întrucât tarifele pentru bilete pot fi extrem de mici, pornind de la 11 euro/pers.

Așadar, fiind și deținători ai unui abonament Wizz Discount Club Standard (pe care îl recomandăm cu tărie), pentru dus-întors/2 persoane (cu check-in automat), am achiziționat biletele la prețul de 80 euro.

Pentru a ajunge de la aeroport în centrul orașului Praga, Old Town Square, pentru o distanță de 15 km, am optat pentru transportul public în comun - autobuz și metrou, durata totală a călătoriei fiind de 45 minute.

Traseul nostru a pornit din stația pentru autobuzul nr. 119, care se află chiar în fața Terminalului 1 , am mers 9 stații până la ”Nádraží Veleslavín”, unde am făcut schimbul cu linia de metroul A până la stația ”Můstek”. Prețul unui bilet este de aproximativ 2 euro, fiind valabil 90 de minute,  odată ce a fost validat și poate fi folosit pentru toate mijloacele de transport (autobuz, metrou și tramvai).

Cazare în Praga

Am ales să rezervăm prin Booking o cameră la Prague Season Hotel timp de 4 nopți cu mic dejun inclus pentru care am plătit suma de 183 euro/2 pers. Atuurile acestei cazări au fost stația de metrou la doar 6 minute de mers pe jos, precum și micul dejun variat.

Seara 1 - Praga

Pentru că știam că o să ajungem târziu, iar obiectivele turistice vor fi închise, zborul de sosire având loc la ora 19:00, odată ajunși în Old Town Square am luat la pas străduțele pietruite ale orașului și ne-am lăsat purtați printre clădirile pline de istorie. Foarte interesant este modul în care fiecare clădire simbol este iluminată pe timpul nopții, așadar știi că ai trecut pe lângă o clădire cu importanță istorică.

  • Casa care dansează, poreclită și ”Fred și Ginger”, găzduiește mai multe birouri, o galerie de artă , Hotelul Dancing House și restaurantul Ginger&Fred însă cea mai importantă este terasă pe acoperiș, care oferă priveliște asupra capitalei Republicii Cehe.

Ziua 1 - Dresden (Germania)

Dresden este capitala regiunii saxone din Germania, fiind situată la doar 147 de km de Praga. La finalul celui de-al II-lea Război Mondial, orașul a fost distrus complet în urma bombardamentelor. Foarte putine monumente au putut fi salvate, o parte dintre acestea fiind: Biserica Catolică, Biserica Doamnei Noastre si Casa Operei.

Pentru a ajunge în Dresden (Dresda) din Praga am ales un autocar RegioJet, cu plecare la ora 10:30 din Central Bus Station Florenc, pentru care am plătit 29,3 euro/2 pers.

În acest oraș prețul unui bilet pentru transport în comun este de 3 euro/pers. și pot fi achiziționate fie direct din mijlocul de transport folosit, fie de la tonomatele aplasate în stații. Mare atenție, nu riscați a vă urca în mijloacele de transport fără a avea un bilet valid, întrucât amenda este de 60 euro/pers.

Ce am vizitat în Dresden

  • Altstadt - centrul vechi al orașului ce a fost doar o ruină pentru o mare perioadă de timp în urma bombardamentelor din anul 1945. Astăzi, orașul restaurat îmbină arhitectura modernă cu cea medievală.

În această zonă palatele regale reprezintă un punct de maxim interes turistic pentru cei aproximativ 10 milione de vizitatori anuali, care pun piciorul în acest oraș, motiv pentru care, noi am preferat să parcurgem la pas centrul orașului.

  • Palatul Zwinger - Inițial, acesta a fost o clădire care avea drept scop turnirele sau întrecerile cavalerilor la mânuirea armelor. În prezent, acesta este cunoscut pentru diversele expoziții de artă. Accesul se face pe bază de bilet, contra 14 euro/pers, iar de reținut este faptul că personalul este foarte stict și la intrare trebuie să predai absolut toate bagajele, inclusiv geanta și geaca.

Aici am avut ocazia să ne bucurăm de o cafea într-un cadru de muzeu baroc.

  • Brühlsche Terrasse - cunocută și sub denumirea de ”Balconul Europei”, terasa se întinde de-a lungul râului Elba
  • Fürstenzug - acestă opera de artă are 101 metri (24.000 de piese de gresie porțelanată),  și transpune evoluția domnitorilor saxoni, fiind amplasată pe peretele exterior al Stallhofului, situat în Piata Schlossplatz. 

După ce am descoperit centrul vechi și am colidat magazinele de suveniruri, la ora 17:35 am plecat din fața Gării din Dresden - Bayerische Strasse cu un autocar RegioJet, și am ajuns la ora 19:30 în Central Bus Station Florenc, Praga, călătorie pentru care am plătit 29,80 de euro/2 pers.

Ziua 2 - Karlovy Vary (Republica Cehă)

Karlovy Vary este o staţiune cunoscută pentru izvoarele sale termale. Noi am ajuns în Karlovy Vary cu un autocar RegioJet, plecând la ora 09:30 din Central Bus Station Florenc din Praga. Durata călătoriei a fost de 2 ore și 15 minute și am plătit 13,30 euro/2 pers, iar biletele pentru întors au avut același preț.

Pentru noi cele 5 ore petrecute în acest orășel au fost suficiente pentru un tur pietonal, întrucât am vrut ca această zi să fie una de relaxare, să avem timp pentru noi și nu să stam la cozi. Mai jos vă atașăm câteva poze pentru a înțelege de ce această zi a fost una pentru suflet.

Orașul este plin de magazine cu articole și accesorii din piele naturală, care au prețuri accesibile, poate chiar mai bune decât cele din România.

Înainte de plecare ne-am oprit la Cafe Sofia, unde pentru 2 prăjituri și 2 cafele am platit 15 euro.

Ziua 3 și 4 - Praga (Republica Cehă)

Praga deține, recordul pentru cea mai întinsă cetate fortificată din lume, pe o suprafață de aproximativ 70 000 m². De asemenea, despre Praga se spune că produce și cea mai bună bere din lume (fapt pe care vi-l confirmăm), iar conform studiilor, cehii sunt cei mai mari consumatori de bere din lume, consumul anual de bere pe cap de locuitor, fiind de aproximativ 150 litri.

Ce am vizitat în Praga

  • Old Town Square - una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale capitalei cehe,  în această zonă fiind situate multe dintre principalele obiective ale orașului.
  • Ceasul Astronomic - este situat în Old Town Square, iar ceea ce face special acest obiectiv turistic este spectacolul oferit în fiecare zi, la ore fixe, dar până la ora 21:00.
  • Podul Carol - unul dintre obiectivele turistice de vizitat în Praga. Acesta oferă turiștilor o priveliște încântătoare asupra Castelului Praga.

Mare atenție, vă recomandăm să vizitați podul cât mai devreme cu putință, deoarece în timpul zilei este foarte aglomerat. Nu o să vă puteți bucura de priveliște din cauza sutelor de turiști, .

gray concrete bridge near buildings
Photo by Martin Krchnacek / Unsplash
  • Castelul Praga - în prezent, reședința președintelui Republicii Cehe.

La casierie am aflat despre mai multe opțiuni privind biletele. Accesul este permis în diferite zone ale castelului în funcție de biletele cumpărate. Noi am optat pentru un bilet de 10 euro/pers. de următoarele zone: I. Old Royal Palace, III. Basilica of St. George, V. Golden Lane, VIII. St. Vitus Cathedral. De asemenea, am achiziționat și un bilet special pentru South Tower of St. Vitus Cathedral care ne-a costat 6 euro/pers. Totodată, puteți achiziționa biletele și de pe GetYourGuide.

Atenție, urcarea în Turnul Catedralei necesită o bună condiție fizică, accesul făcându-se doar pe scări. Acestea au fost abrupte, înguste și ni s-au părut fără sfârșit.

  • Nový Svět - după agitația de la castel, noi am hotărât să mergem pe o alee din vecinătatea acestuia. Am ajuns într-un loc liniștit, nefrecventat de majoritatea turiștilor
  • Grădina Zoologică - aceasta se întinde pe o suprafață de peste 140 de hectare, unde pot fi întâlnite undeva la 700 de specii de animale. Deși nu suntem de acord ca animalele să fie îndepărtate de habitatul lor natural, această Gradină Zoo ne-a oferit o experiență aparte. Am rămas total impresionați de modul în care sunt îngrijite animalele și de condițiile pe care acestea le au.

Biletele le-am cumpărat de la intrarea în grădina zoologică și au costat 26 euro/2 pers. Acestea pot fi achiziționate și online prin GetYourGuide, de asemenea.

  • Museum of Alchemists and Magicians of Old Prague - vizitatorii pot descoperi secretele alchimiștilor, cei care și-au dorit să transforme metalele în aur și să descopere piatra filosofală. Aici, prețul pentru bilete a fost de 17,50 euro, ghidul fiind inclus. Muzeul este destul de restrâns și micuț, toată experiența a durat în jur de 30 de minute.

Unde am mâncat în Praga?

Trebuie să recunoaștem faptul că înainte de a pleca de acasă am facut o grămadă de căuturi pentru localuri în care să poți mânca tradițional, gustor, mult și ieftin pentru țara în care ne aflăm.

În prima seară, am ales să mâncam la Kantýna. Acest local funționează pe principiul autoervire - la intrarea în local primești un bilețel, apoi pentru a comanda, te prezinți la bucătărie, măcelărie sau bar, iar personalul îți notează ce ti-ai luat pe bilețel, iar la pelcare, prezinți bilețelul și plătești. Interesant este și faptul că meniul este ușor diferit de la o zi la alta, în funcție de cum a fost aprovizionat localul. Pentru tot ceea ce este în poză, noi am plătit 55 euro.

Un alt local care ne-a plăcut extrem de mult în praga a fost Ribs of Prague. Porțiile au fost foarte generoase, iar mâncarea excelentă... probabil cele mai bune costițe, pe care le-am mâncat vreodată. Pentru o masă aici am plătit 45 de euro.

De departe, însă, cea mai tare experientă am avut-o la Výtopna Railway Restaurant , unde mâncarea este servită în mini trenulețe, care se plimbă prin tot localul pe o rețea de cale ferată. Mare atenție la ridicarea vagoanelor din trenuleț, întrucât este foarte ușor să încurci comanda. Nu aș putea să spun că aici a fost mâncarea woow, însă cu siguranță experiența și atmosfera a fost de neuitat. O masă ne-a costat 47 de euro.

În ultima seară am mâncat la U Pavouka, o tavernă cu tematică medievală, iar o masă aici ne-a costat aproximativ 55 de euro.

Astfel călătoria noastră în Praga a ajuns la final.