Planificarea Călătoriei

În septembrie-octombrie, am plecat spre Sri Lanka, atras de promisiunea unui peisaj tropical și a unei culturi vibrante. Rezervarea zborurilor a fost simplă, grație platformei Momondo, iar călătoria cu Qatar Airlines, cu o escală scurtă în Doha, a costat aproximativ 550 euro (dus-întors), cu bagaj de cala inclus.

Ore zbor: 12h

Sfaturi Esențiale pentru Călătorii în Sri Lanka

Pe lângă planificarea itinerariului și bugetului, iată câteva lucruri importante de știut pentru a te asigura că experiența ta în Sri Lanka va fi cât mai plăcută și lipsită de probleme:

 1. Cartela SIM Locală
  • Unde să o procuri: Achiziționează o cartela SIM locală imediat după aterizarea în aeroport.
  • Beneficii: Vei avea acces facil la internet și comunicații locale, esențiale pentru navigare și informații turistice.
 1. Spray de Țânțari
  • Prevenție: Utilizează spray de țânțari pentru a te proteja împotriva febrei dengue, transmisă de țânțari în anumite zone.
  • Aplicare: Aplică-l regulat, mai ales în zonele rurale sau lângă ape stătătoare.
 1. Traficul
  • Atenție: Traficul poate fi aglomerat și haotic, mai ales în orașe și pe rutele principale.
  • Planificare: Alocă mai mult timp pentru deplasări și ia în considerare închirierea unui șofer local.
 1. Negocierea Prețurilor
  • Când: Negociază prețurile pentru suveniruri și alte atracții.
  • Tehnică: Fii ferm, dar politicos, și compară prețurile înainte de a cumpăra.
 1. Schimb Valutar
  • Inițial: Schimbă o sumă de bani în aeroport pentru primele zile.
  • Ulterior: Pentru cursuri valutare avantajoase, caută pe piața neagră la magazinele locale.
 1. Eticheta în Temple
  • Vestimentație: În temple, intră cu umerii acoperiți și cu îmbrăcăminte care să acopere peste genunchi.
  • Respect: Arată respect față de obiceiurile și tradițiile religioase locale.
 1. Medicamente pentru Stomac
  • Precauție: Ai la tine medicamente pentru problemele stomacale, în cazul unei infecții bacteriene.
 1. Atenție la Apa de la Robinet
  • Sfaturi: Nu te spăla pe dinți cu apa de la robinet, deoarece poate conține microbi care afectează stomacul.
  • Alternativă: Folosește apă îmbuteliată sau purificată pentru igiena orală.

Itinerariu Sri Lanka

Negombo

 • Durată: 2 zile
 • Cazare: PentOn45
 • Cost: 100 lei/persoană/noapte
 • Număr Persoane: 6

Sigiriya

Trincomalee

Kandy

 • Durată: 3 zile
 • Cazare: Windgate Kandy
 • Cost: 125 lei/persoană/noapte
 • Număr Persoane: 6

Mirissa

 • Durată: 7 zile
 • Cazare: Airbnb Mirissa
 • Cost: 145 lei/persoană/noapte
 • Număr Persoane: 6

Activități Sri Lanka

Localitate

Activitate

Cost (Lei/Persoană)

Durată

Negombo

Explorare Templul Angurukaramulla

0

2 ore

Negombo

Cină cu fructe de mare

100

Seară

Sigiriya

Vizita Lion Rock

100

1 zi

Sigiriya

Safari Parcul Național Minneriya

200

1/2 zi

Sigiriya

Safari Parcul Național Wilpattu

150

1 zi

Trincomalee

Vizită Templul Koneswaram

0

1 zi

Kandy

Tur Plantații de Ceai

100

1 zi

Kandy

Tur Prasanna Gem Centre

0

1 zi

Mirissa

Surf cu ghizi locali

100

1 zi

Mirissa

Vizită Galle Dutch Fort

0

1 zi

Transport

 1. Închirierea unui Șofer Local: Aceasta este, probabil, cea mai sigură și relaxantă opțiune pentru a te deplasa în Sri Lanka. Șoferii locali sunt familiarizați cu stilul de condus și condițiile de trafic, reducând astfel riscul de accidente și stresul asociat cu navigarea pe drumuri necunoscute.
 2. Evitarea Conducerii Personale: Având în vedere aglomerația și stilul agresiv de condus, în special în zonele urbane și pe drumurile principale, conducerea personală poate fi dificilă și riscantă pentru cei neobișnuiți cu aceste condiții.
 3. Utilizarea Transportului Public cu Prudență: Autobuzele pot fi o opțiune economică, dar este important să fii conștient de viteza lor mare și de stilul agresiv de condus. Este esențial să alegi rutele și orele de vârf cu atenție.
 4. Planificare și Flexibilitate: Închirierea unui șofer local oferă flexibilitate în planificarea călătoriei și posibilitatea de a vizita locuri mai puțin accesibile prin transportul public.
 5. Siguranța întâi: Indiferent de modul de transport ales, siguranța ar trebui să fie întotdeauna prioritatea principală. Asigură-te că respecti regulile de circulație locale și urmezi recomandările de siguranță.

Negombo

După un zbor lung, prima noastră oprire a fost în Negombo, unde ne-am cazat într-un apartament confortabil, la un preț de 90 lei/noapte de persoană.

Ne-am petrecut timpul odihnindu-ne și explorând templul Angurukaramulla, un sit istoric impresionant. Seara, am savurat fructe de mare proaspete la un restaurant local, cu un cost de 100 lei de persoană.

Sigiriya

În Sigiriya, am stat trei nopți, la același preț pe noapte. Deși cazarea a fost puțin aglomerată, gazda a fost extraordinar de primitoare.

Highlight-ul a fost vizita la Lion Rock și safari-urile în parcurile naționale Minneriya și Wilpattu, unde am observat o multitudine de elefanți. Costurile pentru aceste activități au variat între 100 și 200 lei de persoană.

Lion Rock
Minneriya National Park

Trincomalee

După aventurile noastre în Sigiriya, am călătorit către Trincomalee, un loc ideal pentru relaxare și timp petrecut pe plajele pitorești. Scopul principal aici a fost să ne deconectăm și să ne bucurăm de soare și mare. Am ales să ne cazăm în Nilaveli timp de 3 zile, un loc deosebit de frumos, la un cost de 100 lei de persoană. Acest loc ne-a oferit exact atmosfera liniștită și confortul de care aveam nevoie după zilele active din Sigiriya.

Zilele noastre în Trincomalee au fost în mare parte petrecute pe plaje nesfârșite, jucând volei și savurând liniștea. Aceasta a fost ocazia perfectă de a ne reîncărca bateriile și de a ne bucura de frumusețea simplă a Sri Lankai.

Singura noastră activitatea a fost să vizităm templul hindu Koneswaram Temple care este o locație cu adevărat spectaculoasă.

Temple view
Hindu Temple

Când venea vorba de mâncare, ne-am orientat către tavernele locale, cu un decor rudimentar, dar autentic. Aici am avut șansa de a gusta din bucătăria tradițională și de a interacționa cu comunitatea locală. Trincomalee este un sat de pescari, așa că opțiunile culinare au fost mai limitate, dar cu totul speciale, oferindu-ne o fereastră către viața și spiritul local.

Kandy

După zilele de relaxare în Trincomalee, călătoria noastră ne-a purtat către Kandy, un oraș vibrant și plin de energie, diferit de tot ce experimentasem până acum în Sri Lanka.

În Kandy, am stat la Windgate Kandy situat într-o locație privilegiată, oferind o priveliște spectaculoasă asupra întregului oraș. Acesta a fost un loc perfect pentru a absorbi atmosfera unică a orașului și pentru a contempla frumusețea urbană.

Una dintre cele mai memorabile experiențe aici a fost vizita la plantatiile de ceai din munți. Am avut ocazia să vedem peisaje de vis și să învățăm despre întregul proces de producție a ceaiului la fabrica Damro Tea. De la plantare, la recoltare, procesare și ambalare, fiecare etapă a fost o revelație, arătându-ne cât de complexă este arta producției de ceai.

O altă aventură fascinantă a fost turul la Prasanna Gem Centre. Aici am descoperit cum sunt extrase, exploatate și prelucrate pietrele prețioase și semi-prețioase, pentru care Sri Lanka este renumită în întreaga lume. Una dintre cele mai celebre bijuterii care provin din Sri Lanka este inelul de logodnă al Prințesei Diana, un inel cu safir albastru de 12 carate.

De asemenea, am învățat despre arta confecționării bijuteriilor. Acest loc oferă și oportunitatea de a cumpăra pietre sau bijuterii la prețuri rezonabile, în special dacă ești bun la negociere.

Tea Plantation

Mirissa

După experiența intensă din Kandy, am petrecut următoarele șapte zile în Mirissa, un loc perfect pentru relaxare și reconectare cu natura.

Mirissa, cu plajele sale pitorești și atmosfera liniștită, a fost locul ideal pentru a ne destinde. Am petrecut majoritatea timpului pe plajă, bucurându-ne de soare și de marea calm.

Chiar dacă scopul principal a fost relaxarea, nu am putut rezista tentației de a încerca surf-ul cu ajutorul unor ghizi locali. A fost o experiență revigorantă, care ne-a adus și mai aproape de spiritul liber al oceanului.

Surf in Mirissa
Pescuit local


O zi am dedicat-o explorării Galle Dutch Fort, un sit istoric impresionant situat la aproximativ două ore de mers cu mașina de Mirissa. Această fortăreață bine conservată, cu o istorie bogată, ne-a oferit o perspectivă asupra trecutului colonial al Sri Lankai.

Un aspect remarcabil al șederii noastre în Mirissa a fost posibilitatea de a lucra în condiții excelente. Timpul petrecut la restaurantul Dr House a fost perfect echilibrat între relaxare și productivitate, datorită vitezei bune a internetului și atmosferei calme.


După trei săptămâni pline de aventuri, relaxare și descoperiri culturale în Sri Lanka, a sosit momentul să reflectez asupra acestei experiențe extraordinare. De la zborul nostru cu Qatar Airlines, până la zilele de relaxare pe plajele din Mirissa, fiecare moment a contribuit la o călătorie de neuitat.

Puncte Culminante ale Călătoriei

 • Diversitatea peisajelor: De la plajele idilice, la munții impozanți și fortificațiile istorice, Sri Lanka a oferit o varietate remarcabilă de peisaje.
 • Experiențe Culturale: Vizitarea plantatiilor de ceai din Kandy și învățarea despre industria pietrelor prețioase au fost momente educative și fascinante.
 • Gastronomia: Fie că era vorba de mâncarea stradală sau de preparatele sofisticate, gastronomia din Sri Lanka a fost mereu o surpriză plăcută și o adevărată incursiune în cultura locală.

Sfaturi pentru Călători în Sri Lanka

 1. Planificarea Transportului: Este esențial să planifici din timp transportul, fie că alegi să închiriezi o mașină sau să folosești transportul public.
 2. Alegerea Cazărilor: Airbnb-urile sunt o opțiune excelentă pentru a te cufunda în cultura locală, dar asigură-te că îți verifici opțiunile și recenziile înainte de a rezerva.
 3. Pregătirea pentru Vreme: Cu o climă tropicală, Sri Lanka poate avea un timp imprevizibil. Este recomandat să te pregătești pentru soare puternic și, eventual, ploi torențiale.
 4. Respectarea Culturii și Tradițiilor: Este important să respecți obiceiurile și tradițiile locale, mai ales când vizitezi locuri sfinte sau istorice.
 5. Negocierea Prețurilor: În piețe sau la cumpărarea de suveniruri, este obișnuit să negociezi prețurile.

Reflectând Asupra Călătoriei

Această călătorie în Sri Lanka a fost nu doar o escapadă din cotidian, ci și o oportunitate de a învăța și de a experimenta o cultură vibrantă și diversă. Fiecare loc vizitat a avut povestea sa unică, iar oamenii pe care i-am întâlnit au contribuit la experiența noastră bogată și memorabilă.

Costuri totale

LocațieDurata (zile)Cost cazare (lei/persoană)Cost total cazare (lei/persoană)
Negombo2100200
Sigiriya390270
Trincomalee3100300
Kandy3125375
Mirissa71451,015
Total cazare182,160
Alte Cheltuieli (lei/persoană/zi)Durata (zile)Cost total adițional (lei/persoană)
Mâncare + Transport (125 lei)182,250
Total Alte Cheltuieli2,250
Cheltuieli Generale Total (lei/persoană)
4,410