Parcul național Plitvice, situat în inima pitorească a Croației, este una dintre comorile Europei, cu apele sale turcoaz și lipenzi, cu cascadele superbe și natura neatinsă. Acest parc este celebru pentru lanțul său de 16 lacuri conectate prin cascade. Parcul este prezentat des în mediul online, datorită aspectului său fotogenic, dar și pentru natura sălbatică, totodată bine pus la punct pentru turism. Dacă dorești să faci și tu niște poze uluitoare și să te bucuri de natura deosebită, acest parc național este pentru tine!
Parcul Plitvice
Parcul Național Lacurile Plitvice este unul dintre cele mai vechi si mai mari parcuri naturale din Croatia. Parcul național a fost înființat în 1949 și este situat în zona muntoasă carstică din Croația centrală, la 20km de granița cu Bosnia și Herțegovina.
Zona protejată se întinde pe 296,85 km². Circa 90% din această zonă face parte din cantonul Lika-Senj, restul de 10% fiind în cantonul Karlovac. În 1979, Parcul Național Lacurile Plitvice a fost adăugat în lista patrimoniului mondial UNESCO, printre primele situri naturale din această listă.
Parcul Lacurile Plitvice este situat în Europa de Sud-Est, în Croația, la jumătatea distanței între Zagreb și Zadar. El se întinde pe aproape 29.685 hectare, dintre care 200 ha reprezintă lacurile propriu-zise. Platoul este delimitat de două masive muntoase ale Alplilor Dinarici: Mala Kapela la vest și Licka Pljesivica cu Medvedak la est. Lacurile sunt situate la extremitatea nordică a regiunii geografice Lika, în subregiunea Kordun, și sunt formate de două râuri și de mai multe izvoare subterane; ele dau naștere la rândul lor râului Korana, un râu carstic cu o lungime de 134 km.
Regiunea lacurilor se găsește la interferența între câmpia septentrională și munții carstici Alpii Dinarici. Altitudinea minimă a parcului este 367 m, corespunzătoare părții mai din aval a râului Korana; punctul cel mai înalt este muntele Seliski Vrh din masivul Mala Kapela cu vârful la 1.279 m altitudine. Rocile carstice formează în principal dolomite și calcare.
Parcul natural Plitvice este format dintr-un lanț de 16 lacuri (primele 12 numite "Lacurile Superioare", iar următoarele 4 "Lacurile Inferioare"). Parcul se formează datorită a două izvoare: Râul Negru (numele dat de mușchiul de culoare închisă care îi acoperă albia) și Râul Alb (denumit astfel datorită nisipului alb, de origine carstică, care iese din izvor). Aceste două râuri formează râul Matica care se varsă, împreună cu alte cursuri de apă permanente mai puțin importante, în lacul Prošćansko. Acesta este primul lac din canionul format din cele 16 lacuri care comunică prin numeroase cascade, diferența de altitudine fiind de 158m.
Cele mai mari cascade sunt: Veliki Slap (Marea Cascadă) care are 78m înălțime și Veliki Prstavac ai cărui înălțime măsoară 28m.
Cum ajungi la Plitvice
Pentru ajunge la Lacurile Plitvice din Croația, există mai multe rute posibile, în funcție de unde pornești călătoria și preferințele tale de călătorie.
Parcul natural Plitvice, aflat relativ aproape de România, este o destinație îndrăgită de români. Acesta se află la aproximativ 700km de vestul țării, iar cel mai frumos drum este prin Bosnia și Hețegovina. Bihac este un oraș din Bosnia și Herțegovina, aflat la 30km de Plitvice. Aici se poate lua o noapte cazare cu aproximativ 200 lei, ca dimineața să poți fi la prima oră la Plitvice. Recomand să îți iei bilet înainte cu o zi cu intrare la ora 8 sau 9 dimineața, să te poți bucura de natură și trasee cu mai puțini oameni. Trecerea în Bosnia este foarte simplă, cu pașaport sau carte de identitate valabilă, iar țara este o adevărată perlă a Europei. Recomand cazarea în Bosnia, deorece poți economisi mulți bani astfel, prețurile în Croația fiind duble.
Plitvice se află la 50km de autostrada A1 (Zagreb-Split), așa că merită să îți prelungești vacanța cu o zi în Croația pentru a vizita acest parc spectaculos din inima Croației, dar și o minivacanță este ideală cu scopul de a vizita parcul și împrejurimile, anotimpul perfect fiind primăvara, când cascadele sunt bogate în apă și natura este cea mai frumoasă, prețurile fiind mult mai scăzute decât vara.
Prețurile sunt destul de mari dacă dorești să vizitezi parcul vara, dar merită fiecare euro. Prețul pentru un adult este de 40 euro, iar pentru un copil 15 euro. Prețurile primăvara sunt mult mai prietenoase, prețul biletului unui adult fiind 23 euro, iar unui copil 6 euro. În acest preț este inclus autobuzul panoramic și vaporașul electric.
Parcare există la ambele intrări ( 1 și 2), prețul fiind 1 euro pe oră, vara fiind 1,5 euro (01.06.30.09). Parcarea se plătește la ghișeele de la intrarea în parcare.
Trasee Plitvice
Există 8 trasee, de la 2 până la 8 ore (3,5km până la 18,5km). Prin traseul H care este cel mai îndrăgit, poți vedea Lacurile Superioare si Lacurile Inferioare, astfel treci prin tot parcul și poți vedea toate cascadele și lacurile.
Traseul începe la intrarea 2, de aici trebuie să iei un autobuz care vine din 30 în 30 de minute, acesta te duce la primul lac de unde cobori treptat până la cel mai întins lac al parcului, unde trebuie să iei o barcă care te duce la lacurile de jos.
Merită făcut traseul până la punctul de panoramă la începutul traseului, de unde se văd foarte frumos primele lacuri. Acesta durează jumătate de oră, dar nu te abați de la traseu. Trecând prin lacurile inferioare ajungi la Cascada Mare, iar apoi la intrarea 1 de unde iei un autobuz care te duce la punctul de pornire. Traseul durează între 6 și 8 ore și are 8900m.
Se pot face și trasee mai scurte, de 2-3 ore, care includ doar Lacurile Inferioare și Cascada Mare sau doar Lacurile superioare , dar merită vizitat tot parcul.
Cele mai populare trasee sunt: A, B sau C. Acestea pornesc de la intrarea 1, unde de la primele momente puteți observa cea mai mare cascadă din Croația (Veliki Slap).
Traseul C, din punctul meu de vedere, este cel mai bun după traseul H. Acesta durează 4-5 ore și are o distanță de 8000m. Traseul include cele mai importante lacuri și cascade.
Biodiversitate
Procesul de formare a tufei, care la rândul lui formează bariere de tufă și creează lacurile, face parte din valoarea universală excepțională pentru care Parcul Natural Lacurile Plitvice a fost înscris in patrimoniul UNESCO.
Tufa este o varietate de calcar formată atunci când mineralele carbonatice precipită din apă în râuri sau lacuri neîncălzite. Izvoarele termale încălzite geotermic produc uneori depozite similare de carbonat, care sunt cunoscute sub numele de travertin. Tufa este uneori denumit travertin.
Fauna parcului constă în 259 de specii de animale: fluturi , raci de apă dulce, pești, salamandre, râși, liliaci, păsări, broaște, șerpi și șopârle.
Flora parcului constă în 1400 de specii și subspecii de plante, fiind 30% din toată flora Croației. Acesta se explică prin faptul că Parcul se află între 369 și 1279m altitudine.
Alte obiective din zonă
Bihać este un oraș și centrul administrativ al Cantonului Una-Sana din Federația Bosniei și Herțegovinei, o entitate autonomă din statul modern Bosnia și Herțegovina. Este situat pe malurile râului Una, în nord-vestul Bosniei și Herțegovinei, în regiunea Bosanska Krajina. Orașul are o populație de aproximativ 60000 de locuitori.
În Evul Mediu Târziu, Bihać era un oraș regal liber și, la un moment dat, capitala Regatului Croației. În 1530, Austria a furnizat trupe pentru apărarea a șapte fortărețe cheie din Croația, unele dintre acesta fiind Bihać și Ripač (în apropiere de Bihać). Turcii au ocupat Bihać în 1592, iar din acel moment Bihać a fost locul celui mai important fort din Bosnia până în secolul al XVIII-lea.
Bihać a fost capitala unui teritoriu de scurtă durată, Republica Bihac, timp de două luni la sfârșitul anului 1942 și începutul anului 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până când a fost recuperat de forțele germane. Bihać a făcut iarăși parte din teritoriul Bosniei începând cu 28 martie 1945.
Bihać a fost asediat timp de trei ani, între 1992 și 1995, în timpul războiului din Bosnia.
Aici se află cea mai veche clădire gotică din Bosnia, Moschea Fethija, fiind construită inițial o biserică catolică în 1266.
Bucătăria croată și bosniană
Nu numai istoria acestor țări este interesantă, ci și gastronomia tradițională merită experimentată în cadrul unei vacanțe în balcani. Bucătăria croată și bosniană sunt foarte asemănătoare, deoarece ambele țări sunt fost iugoslave. Dezvoltarea țărilor sub mai multe culturi ( fiind ocupate pe parcursul secolelor de italieni, romani, diferite popoare slave, sau dacă vorbim de Bosnia atunci putem include și otomanii) și-a lăsat amprenta și în bucătăria acestor tări.
Mâncărurile cu carne, cu mirodenii înmiresmate sunt tipice ţinutului central şi estic, pe când pe litoral şi în partea sudică a croației se simte accentuat influenţa mediteraneană, meniurile restaurantelor din zona aceasta fiind dominate de preparate variate din fructe de mare, scoici, peşte, salate mediteraneene şi paste făinoase.
Friptura de raţă (patka) cu garnitură de mlinci (paste) sau przenikrumpir (cartofi prăjiţi) poate să fie o staţie a incursiunii în bucătăria croată.
Dacă ne grăbim şi avem timp numai de fast food, pe lângă pizza putem să încercăm şi verişorul croat și bosnian al mititeilor româneşti, ćevapčići, din carne de vită sau porc şi burek, ştrudelul turcesc umplut cu brânză, cașcaval sau carne. Pljeskavica este burgerul serbian, des întâlnit în Croația și Bosnia și Herțegovina. Cele mai populare deserte sunt cele turcești în Bosnia, baklava, halva sau rahatul sunt întâlnite la majoritatea restaurantelor.
În Bosnia, se poate plăti în euro la majoritatea restaurantelor, însă este bine să aveți bani mărunți sau fixi, deorece restul îl dau în mărci bosniene, nu totdeauna având schimb în euro. Plata cu cardul este valabil aproape peste tot, recomand un card cu puțin comision (exemplu Curve sau Revolute).
Cazare
Recomand cazări în Bihac (Bosnia și Herțegovina), deoarece este mult mai ieftin decât în Croația și mai interesant.
Există și cazări lângă parc, însă prețurile sunt mai mari.
Comentarii