Municipiul Arad este așezat în extremitatea vestică a României, în sudul Crișanei și în nordul Banatului și este primul oraș important din România la intrarea dinspre Europa Centrală, fiind situat pe malul râului Mureș.
Orașul Arad are o istorie marcantă: în 1909 se înființează în oraș prima fabrică de automobile.
În 1913 este inaugurată prima linie de cale ferată electrificată din estul Europei și a opta din lume.
Marea Unire din 1918, în urma căreia orașul cunoaște în perioada interbelică o puternică dezvoltare, astfel că, în anul 1937, este evaluat ca fiind cel mai puternic centru economic din Transilvania și al patrulea din România.
Pe lângă perioadele istorice marcante ale orașului, județul Arad are o întindere spectaculoasă, podgorii, parcuri largi, clădiri monumentale și cetăți impunătoare pe cursul râului Mures.
Unde ne cazăm in Arad
- Best Western Central Hotel – situat chiar in inima orasului, aceasta Hotel îți oferă acces facil la toate obiectivele turistice importante. Fiind un hotel de patru stele, camerele sunt dotate cu toate facilitățile necesare iar restaurantul hotelului oferă un meniu variat. O noapte de cazare pentru o camera dubla, incepe de la aproximativ 350 de lei cu mic dejun inclus.
- Grant Boutique Hotel – unul dintre cele mai noi și elegante hoteluri din Arad, oferă o experienta de cinci stele oaspetilor. Pe langa toate facilitatile necesare, acest hotel oferă si o zona de relaxare cu piscină, o locatie ideala pentru vara. Preturile pentru o camera, pornesc de la aproximativ 400 de lei pe noapte.
- Rubio Residence - Accmonia Luxury Apartment – în cazul în care călătoresti cu familia sau prietenii, îți recomandăm acest complex de apartamente ultramoderne. Pretul unui apartament cu doua camere, doatat cu toate facilitatile pentru un sejur perfect, incepe de la aproximativ 450 de lei pe noapte.
Ce să vizitezi în Arad
Bulevardul Revolutiei
Denumirea bulevardului vorbește de la sine dat fiind faptul că, în 1989 Aradul a fost al doilea oraș după Timișoara unde a izbucnit Revoluția.
În fața palatului administrativ se află Piața Revoluției, care aduce un omagiu evenimentelor din decembrie 1989, în centrul său se află un monument dedicat celor căzuți la Revoluție. Orașul Arad mai este denumit și Orașul Palatelor.
Palatul Administrativ
Punctul de interes al orașului este Palatul Administrativ care, a fost construit între anii 1872-1874, în stil neorenascentist, găzduiește Primăria Municipiului Arad.
Planul clădirii a fost realizat de către arhitectul Odon Lechner de la Budapesta, ulterior modificat de către arhitectul arădean Ferenc Pekar, iar în turnul înalt de 54m se află un orologiu adus din Elveția.
Palatul găzduiește vitralii care au fost realizate în anul 1960 de către renumitul artist Sever Frențiu, aceste vitralii simbolizează anotimpurile și lunile anului împreună cu zeul timpului, Cronos.
Palatul Cultural
În spatele Palatului Administrativ, se află Palatul Cultural construit între anii 1911-1913 după planurile arhitectului Szántay Lajos, adăpostește două instituții de cultură: Muzeul și Filarmonica, renovat recent de către Primăria Municipiului Arad și adus la un alt nivel.
Palatul Cenad
Aflat în dreapta palatului administrativ, a fost ridicat între 1892-94 la comanda Societății Feroviare Arad-Cenad.
Planurile au fost realizate în atelierul arhitectului Miklós Ybl de la Budapesta, fiind modificate de către arhitectul arădean Lajos Jiraszek.
Palatul Cenad se bucură de o faţadă bogat ornamentată cu elemente de stil renascentist Italian.
Palatul Trezoreriei
Acest palat de află în stânga Palatului Administrativ și a fost construit în stil eclectic la sfârșitul secolului XIX pentru trezoreria județului. Este una dintre cele mai frumoase clădiri ale municipiului purtând elemente ale stilului rococo vienez.
În această clădire funcționat în anii 1950 Facultatea de Zootehnică, apoi a devenit Liceu Sanitar. În acest moment își are sediul Trezoreria municipiului Arad și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.
Palatul Andrenyi
Palatul a fost construit între anii 1880-1890, de către o familie de comercianţi. Faţada palatului a fost realizată în stil neoroman, cu elemente preluate din stilul baroc.
Baronul Andrényi a întemeiat în 1936 un magazin de produse feroase în Arad, numit „Ţesala de cal din aur”. În 1948, clădirea a devenit Palatul Pionierilor, urmând ca din 1990 până astăzi să adăpostească Palatul Copiilor.
Palatul Neuman
Vis-à-vis de Palatul Administrativ se află una din cele mai mari clădiri de locuit din Arad. A fost construit în 1891-92 de familia de industriași Neuman.
Clădirea impunătoare are două etaje și o bogată ornamentație atât în exterior cât și în interior. Deasupra fațadei se află blazonul baronilor Neuman.
Palatul Băncii Naționale
A fost construit în anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta. Partea centrală a palatului a fost realizată în stil grecesc.
Deasupra intrării se ridică patru coloane, ele fiind încoronate cu un timpanon triunghiular. La nivelul tripticului se află un voluminos stup de albine, lucrat în piatră, simbol al economiei.
Părțile laterale care sunt simetrice au fost construite în stil renascentist. În palat funcționa banca deținută de compania de căi ferate Arad – Cenad, iar apoi a găzduit sucursala Băncii Naționale a României.
Din 2018, Palatul Băncii Naționale din Arad se află în administrarea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Hotel Ardealul
Acest Hotel (fostul Hotel Crucea Albă), aflat tot pe Bulevardul Revoluției a fost locul în care s-au luat multe decizii. Clădirea actuală a fost construită între anii 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler.
În 1872, s-au adunat peste 300 de fruntași români din vestul Transilvaniei, sub conducerea lui Alexandru Mocioni, pentru stabilirea unui program de revendicări naționale și realizarea unei organizații politice românești.
În sala de festivități a hotelului au concertat personalități de renume mondial, ca Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals și a fost vizitat de zeci de personalități ale culturii românești, cum ar fi George Coșbuc, Octavian Goga, George Enescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga și mulți alții. În momentul de față această clădire este în așteptarea transformării a ceea ce era cândva.
Palatul Bohus
Frumoasa clădire din lateralul Teatrului Arad, a aparținut baronului Bohuș. Bucurându-se de ornamente bogate și impunătoare, această clădire a fost dată în folosinţă în anul 1913, unde s-a deschis primul cinematograf al oraşului, funcţionând neîntrerupt până în anii nouăzeci.
Teatrul Ioan Slavici Arad
În centrul oraşului, perpendicular pe axul Bulevardului Revoluţiei, se află un important punct de interes cultural, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.
Impunătoarea clădire a fost ridicată în secolul al XIX -lea, după înţelegerea Austro-Ungară în cadrul căreia s-a pus problema construirii unui nou teatru în Arad, cu o capacitate mai mare.
La realizarea Teatrului în stil neoclasic au contribuit mai mulți arhitecți iar în realizarea construcţiei s-au implicat mai mulți antreprenori arădeni.
Cazinoul Arad
Un simbol al orașului Arad, a fost construit în jurul anului 1872, devenind un loc frecventat de lumea mondenă a Aradului. Clădirea este construită în stil eclectic, în arhitectura acesteia regăsindu-se elemente neoclasiciste și neobaroce.
După o renovare completă, acum găzduiește multe evenimente importante.
Catedrala Romano – Catolică
Catedrala Romano-Catolică, a fost construită între anii 1902-1903 în locul unei biserici baroce, după planurile lui Emil Tabakovits, renumit arhitect arădean. Catedrala fost realizată în stil eclectic, cu elemente clasiciste, baroce şi renascentiste.
În interiorul turnului înalt sunt montate clopotele Catedralei, realizate la turnătoria Hönig din Arad. Orga acestei catedrale deține o rezonanță deosebită, compusă din 40 de registre și 1200 de tuburi fonice. Aceasta datează din anul 1905.
Biserica Evanghelică Lutherană
Biserica Evanghelică Lutherană, purtând pseudonimul „Biserica Roşie” din Arad, a fost realizată în decursul anilor 1905-1906 de către constructorul Iosef Frick, planul fiind conceput de Ludovic Szántay în stil neogotic.
La inaugurare, biserica a avut trei clopote în greutate de 1590 kg. În timpul Marelui Război, două clopote au fost demontate din turnul bisericii pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile, așadar a rămas doar un singur clopot, cu o greutate de 460 kg. Clopotele au fost turnate în atelierul turnătoriei Hönig din Arad.
Catedrala „Sfânta Treime” din Arad
Situată în cea mai mare intersecție a Aradului, edificiul adăpostește o parte din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Pictura catedralei a fost realizată de pictorul Cezar Constantin Cătălin Băluț și a fost finalizată în luna decembrie a anului 2018, când a avut loc sfințirea lăcașului de cult.
Biserica Reformată
Este ridicată pe un teren cumpărat de comunitatea reformată în 1840. Planul bisericii a fost realizat de către arhitectul austriac Ioseph Hoffer în stilul barocului clasicizant.
Biserica Sârbească
Ridicat în perioada1698-1702, în stilul baroc timpuriu, biserica a fost construită din materiale provenite din ruinele unor edificii medievale arădene.
Sinagoga israelită ortodoxă
Cladirea Sinagogii Ortodoxe a fost construita in anul 1920, in stil art nouveau de arhitectul Domotor Laszlo. De ani buni, lacasul de cult nu a mai fost folosit. La doar cateva sute de metri de Sinagoga Ortodoxa se afla si Sinagoga Neologa, pe str. Tribunul Dobra.
Parcurile din Arad
Parcul Reconcilierii
Unul dintre cele mai importante parcuri din Arad, adună anual sute de turiști maghiari iar motivul principal este reprezentat de Statuia Libertăţii, care a fost ridicată în 1890 la Arad, pentru a-i omagia pe cei treisprezece generali ai Revoluției ungare care au fost executați pentru trădare deoarece luptaseră împotriva legiunilor de moți conduse de Avram Iancu. Statuia a fost demontată după Marea Unire, din ordinul guvernului lui I. C. Brătianu, iar după aprigi dispute între români și maghiari, în 2004 s-a găsit această solutie, a realizării unui „Parc al Reconcilierii româno-maghiare”.
Vis-a-vis de Statuia Libertății se află „Arcul de Triumf”, conceput de sculptorul Ioan Bolborea în anii 2000, care simbolizează revoluţia din cele trei ţări române.
Piața Avram Iancu
Situată în spatele teatrului, Piața s-a numit inițial Strada Primăriei, deoarece acolo s-a aflat primăria orașului Arad.
Dezvoltarea pieței a început în anul 1740 și a trecut prin multe momente istorice importante. În centrul pieței se află „Monumentul ostașului necunoscut”.
Piața este înconjurată de clădiri construite în stil baroc, seccesion și neoclassic găzduind localuri și terase dar și evenimente ocazionale.
Parcul Pădurice
Atestat acum mai bine de 180 de ani, situat în cea mai importantă intersecție a orașului, acest parc a devenit un punct de interes după modernizarea făcută în 2012.
Parcul include si un lac care a fost modernizat iar în mijlocul lacului se afla o fantana arteziana muzicala un jet central cu inaltimea maxima de 30 metri.
Parcul Eminescu
În spatele Palatului Administrativ se regăsește Parcul Eminescu. Unde ești invitat să te oprești din agitația zilnică, să te plimbi pe aleile înconjurate de copaci bătrâni.
De zeci de ani Parcul Eminescu este un punct de interes pentru seniorii orașului, fiind instalate mai multe mese de șah, spre bucuria pasionaților. În mijlocul parcului se regăsește Crucea Martirilor Unirii 1918-1919 care a fost ridicat la 17 mai 1936, în memoria celor uciși în timpul atacului Ungariei comuniste în vestul României.
Muzee și Divertisment
Turnul de Apă
A fost construit în 1896. Turnul de 38 m înălțime, ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor, a fost cea mai înaltă clădire a orașului. Proiectul a fost conceput de arhitectul Miklós Ybl.
În partea superioară a fost montat un bazin de apă, de unde s-a asigurat aprovizionarea întregului oraș cu apă potabilă. Din 1990 turnul este proprietate privată, găzduind galeria de artă "Turnul de apă", care are o expoziție permanentă a apei, și expoziții ocazionale de artă sau tematice. Mai multe detalii regăsiți aici.
Filarmonica Arad si Muzeele Palatului Cultural
Melomanilor le recomandăm să se bucure de o serie de concerte organizate de Filarmonica Arad.
Pentru iubitorii de natură le recomandăm Muzeul de Științe ale naturii care evidențiază frumusețea județului Arad, din punct de vedere floristic, faunistic și peisagistic și nu în ultimul rând, secția muzeului dedicată pentru iubitorii de istorie și artă.
Strandul Neptun
Ștrandul Neptun din Arad este unul dintre cele mai frumoase zone de distracție din oraș. Ștrandul Neptun este printre cele mai mari stranduri din Europa.
Pe langa piscinele pentru toate varstele, acesta se bucura de un spațiu verde destul de mare, dotat cu multe specii de plante și arbori.
Malul Mureșului
Dacă simți nevoia de o plimbare, faleza de pe Malul Mureșului este locul perfect. Poți savura o cafea la una dintre terasele de pe faleză sau în cazul în care călătorești cu familia, copiii au la dispoziție zeci de locuri de joacă unde cu siguranță se vor distra.
Open Air Festival
Spre bucuria tinerilor și nu numaianul acesta AOA serbează cea de-a 6-a ediție. Acest festival aduce în orașul Arad 5 zile de distracție, 7-9 iulie 2023 – Aeroportul Arad și 28-29 iulie 2023 Plaja Ghioroc Arad. Detalii și bilete aici.
Plaja Ghioroc
Lacul Ghioroc, supranumit „litoralul vestului”, este un lac cu suprafața de 66 hectare care se găsește la 22 de kilometri de municipiul Arad, înainte de comuna Ghioroc.
Lacul Ghioroc este amenajat cu o plajă de nisip, palmieri, paturi de plajă cu baldachin, restaurante și terase, tobogan tip și hidrobiciclete.. Nu este de mirare că acest loc prezintă un punct de interes major pe timpul verii având în vedere că plaja găzduiește și evenimente ocazionale.
Obiective turistice în județul Arad
Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria
Muzeul situat în Șiria (la 30 de km de Arad) este găzduit de castelul Bohus, clădire construită în 1838 în stil neoclasic, încărcată cu o bogata istorie.
Expoziția permanentă este dedicată scriitorului Ioan Slavici (1848 - 1925), născut în Șiria, și compozitorului Emil Monția (1887 - 1965), născut la Șicula, dar care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în comuna Șiria. Detalii suplimentare despre acest frumos muzeu, găsiți aici.
Podgoria Miniș-Măderat
Drumul vinului se întinde pe o lungime de 40 km, într-un microclimat oferit pe o parte de râul Mureș și zona muntoasă, pe cealaltă parte. Puteti vizita cramele locale și puteti să vă bucurați de sesiuni de degustare de vinuri direct de la producători.
Castelul Csernovics din Macea și Parcul Dendrologic
La aproximativ 25 de km se află Macea, unde poți admira castelul-reşedinţă a familiei nobiliare Cernovici, inconjurat de un parc dendrologic ce ocupa o suprafata de 17 ha.
Castelul a fost ridicat în perioada anilor 1800-1850 si dispune de 99 de camere. Sunt prezente elemente ale barocului târziu şi elemente de inspirație bizantină (turnulețele).
Există o legendă care spune că, conform unor localnici care s-au aflat în parc după miezul noptii, ei au auzit sunetul unui pian la care se presupune că ar cânta însuși groful Karolyi din a suta camera, care nu a fost descoperită niciodata, castelul având 99 de camere.
Castelul Regal de la Săvârșin
Castelul regal de la Săvârșin construit între anii 1650-1680 este un conac deținut de familia regală română.
Pe locul clădirii actuale se găsea în secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray. Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înființat de Andras Forray, în anul 1514. Acest parc are o suprafață de 6,5 hectare și conține câteva specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari și multe altele.
Domeniul este deschis spre bucuria vizitatorilor în perioada Mai-Octombrie și oferă un tur ghidat despre principalele obiective de pe domeniul regal : Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai și Magazinul de Suveniruri pot fi vizitate în fiecare săptămână, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9.00 și 18.00. Mai multe detalii aici.
Basilica “Minor Maria” din Radna
Biserică şi mănăstire de cult franciscan, situată în Radna. Primele mențiuni documentare despre activitatea monahale din acest loc datează din jurul anului 1327.
Biserica a fost înălţată în anul 1992 la rang de Basilica Minor cu hramul ‘Maica Harurilor’, de către Papa Ioan Paul al II-lea și este vizitat annual de sute de pelerini.
Cetățile județului Arad
Cetatea Aradului
Cetatea se situează pe malul stâng al Mureşului și cuprinde trei obiective principale Cetatea Aradului, șanțul de apărare și Biserica Franciscană.
Lucrările au durat 20 de ani, ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII -lea, în timpul domniei împărătesei austriece Maria Terezia, cetatea a fost considerată ca una dintre cele mai impresionante fortificaţii militare din partea estică a Imperiului Austro-Ungar.
Cetatea este construită sub formă de stea în 6 colțuri, având în anumite porțiuni elemente ale stilului baroc, întreaga fortificație este înconjurată cu şanţuri de apărare.
Cetatea Șiria
Cetatea Șiria, posesie a lui Matei Corvin la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea, trece între anii 1461-1464 sub stăpânirea familiei Bathory.
De-al lungul timpului, cetatea a avut mai mulți ocupanți, la final din motive strategice, trupele habsburgice au distrus cetatea în anul 1784.
În momentul de față, este un punct turistic în plină dezvoltare, în proximitatea cetății se organizează concerte, evenimente sportive și este un loc preferat pentru camping, fiind instalate foișoare și grătare pentru un weekend perfect în mijlocul naturii.
Cetatea Șoimoș
Se află pe malul drept al Mureșului pe dealul Cioaca Tăutului. A fost construită după primele invazii ale tătarilor în zonă și este atestată documentar din anul 1278.
Arhitectura Castelului a fost una impunătoare.
Curtea cetății interioare de dimensiuni considerabile, este dominată de turnul porții și de turnul vechi, înalt de câteva etaje. Din cetate se deschide o priveliște minunată atât către defileul Mureșului, cât și spre câmpia Aradului.
Restaurante – Unde mananci in Arad
- Roca Brună – pentru o adevărată experientă culinară, îti recomandăm acest restaurant, situat în inima pădurii din Păuliș, la 25 de km de Arad. Roca Brună este o construcție ce datează din 1902, fiind conacul de vânătoare al unui aristocrat austro-ungar. Peisajul de vis și mâncarea excelentă îți va garanta o experiență unică, însă îți recomandăm să îți faci rezervare din timp.
- Grenier Brasserie - cu un concept de ospitalitate adevărată, acest restaurant cu un design exclusivist, oferă o experiență culinară supremă. Calitatea superioară a preparatelor cu siguranță te va impresiona.
- Euphoria Biergarten – situat în centrul orașului, acest restaurant este în topul preferințelor arădenilor și nu numai. Restaurantul oferă atât mâncăruri din bucătăria românească cât din cea internațională. Este o locație ideală pentru o seară cu prietenii.
- Taverna Pecicana – situat la 22 km de Arad, în orașul Pecica, oferă bucate tradiționale cu influență maghiară în condimentare. Pe lângă aceste preparate, puteți să vă bucurați și de gustul autentic a pâinii pecicane. Vă recomandăm să încercați aici un gulaș sau o ciorbă de pește, nu o să vă dezamăgească.
Degustare de vinuri în județul Arad
- Balla Geza – crama situată în Păuliș, oferă o experiență completă de degustare de vinuri, de la cele mai renumite selecții de vinuri până la mese delicioase și chiar cazare în propria pensiune.
- Crama Villa Veche – situată la poalele dealului într-o locație de poveste, Villa Veche oferă selecții de vinuri asociate cu cele mai fine preparate culinare.
Cele de mai sus prezintă o mică parte a județului Arad, podgoriile, cetățile, palatele și parcurile așteaptă să fie descoperite, așadar, nu ezita să vizitezi județul Arad și să descoperi toate locurile frumoase pe care le oferă.
Comentarii