Irlanda este faimoasa pentru multe lucruri, de la peisajele sale impresionante si muzica traditionala, pana la istoria sa bogata si castelele sale medievale fascinante. Aceste castele ofera o privire unica asupra trecutului istoric si cultural al Irlandei, reprezentand nu doar monumente arhitecturale remarcabile, ci si locuri care au fost martore la evenimente semnificative din istoria tarii.

De la imensele fortarete construite de nobilimea irlandeza medievala, la castelele grandioase construite de englezi si scoțieni in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, fiecare castel are o poveste interesanta de spus. Fiecare castel are propriul sau caracter, arhitectura si istorie, dar toate ofera o incursiune fascinanta in lumea bogata si variata a istoriei irlandeze.

Mai jos vei descoperi un top al celor mai frumoase castele din Irlanda pe care nu trebuie sa le ratezi in calatoria ta.

Cele mai frumoase castele din Irlanda

Blarney Castle

Blarney Castle este o atractie turistica populara situata in apropierea orasului Cork din sud-vestul Irlandei.

Castelul este faimos pentru piatra Blarney, si a legendei sale care spune ca daca saruti aceasta piatra vei capata darul vorbirii elocvente. Castelul a fost construit initial in secolul al XIII-lea, iar actuala structura dateaza din secolul al XV-lea. Castelul este inconjurat de gradini impresionante, care includ tematici diverse.

Unul dintre cele mai populare puncte de interes de la Blarney Castle este Piatra Blarney, care se afla la aproximativ 27 de metri deasupra solului. Pentru a saruta piatra, vizitatorii trebuie sa se intinda cu spatele pe o placa de fier si sa-si tina capul pe spate pana cand ajung la aceasta.

Un castel fascinant cu o multime de activitati interesante printre se numara plimbarile prin gradinile pitoresti, vizitarea muzeului castelului si a galeriei de arta, precum si explorarea gradinii de fluturi.

Blarney Castle este un castel fascinant, pretul unui bilet pentru adulti este de 20 de euro, iar mai multe detalii poti sa gasesti aici.

Kilkenny Castle

Kilkenny Castle este o fortăreață din secolul al XII-lea situată în inima orașului Kilkenny.

A fost construită de familia Butler, una dintre cele mai importante familii aristocrate din Irlanda. Castelul a fost locuit până la mijlocul secolului al XX-lea și a fost deschis pentru vizitatori în anul 1967.

Castelul a fost construit în stilul gotic normand și are o arhitectură impresionantă. Are patru turnuri de colț și un turn central mai înalt, care oferă o priveliște minunată asupra orașului Kilkenny. Pe parcursul secolelor, castelul a suferit numeroase modificări și îmbunătățiri, iar astăzi se prezintă într-o formă impresionantă. Tururile ghidate sunt disponibile și îți vor oferi ocazia de a explora interiorul castelului și de a învăța mai multe despre istoria sa bogată.

De asemenea, grădinile castelului sunt o atracție în sine, cu alei pietruite, flori colorate și o serie de terenuri de tenis. Prețurile biletelor pentru adulți pornesc de la 8 euro, iar mai multe detalii poți să găsești aici.

Dublin Castle 

Un castel impunator situat in centrul orasului Dublin. Castelul a fost construit initial in secolul al XIII-lea si a fost folosit ca sediu al puterii regale britanice in Irlanda timp de mai multe secole.

Dublin Castle este un complex de cladiri istorice care gazduieste o varietate de institutii culturale si guvernamentale. Vizitatorii pot explora diferitele parti ale castelului, inclusiv Camera Regala, Camera St Patrick si Sala Tronului.

O alta atractie importanta este colectia de arta si manuscrise orientale ce i-au apartinut lui Sir Alfred Chester Beatty. Aceasta este considerata una dintre cele mai importante colectii de arta si manuscrise din lume, si include obiecte din Egiptul Antic, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est.

Dublin Castle mai gazduieste si Muzeul de Arhitectura, care prezinta istoria arhitecturii irlandeze, precum si Muzeul de Arta Contemporana, care gazduieste expozitii de arta moderna si contemporana. Pretul unui bilet pentru adulti este de 8 euro, iar mai multe detalii poti sa gasesti aici.

Trim Castle

Trim Castle este un castel fascinant situata in orasul Trim, in estul Irlandei. Castelul dateaza din secolul al XII-lea si este una dintre cele mai bine conservate fortarete medievale din Irlanda.

Construit initial de familia Norman, Trim Castle a fost locul de desfasurare al multor evenimente istorice importante din istoria Irlandei. Acesta a fost unul dintre cele mai mari castele din tara in acea perioada, si a fost fortificat cu ziduri masive si turnuri de aparare. Poti explora interiorul castelului si poti admira arhitectura impresionanta, precum si privelistea panoramica din la turnul central al castelului.

Trim Castle este, de asemenea, cunoscut ca fiind locul unde au fost filmate cateva scene din celebrul film "Braveheart". In prezent, castelul gazduieste o serie de evenimente culturale, inclusiv festivaluri de muzica, teatru si alte evenimente sociale.

Trim Castle este o atractie turistica ce merita vizitata si este deschisă pentru vizitare pe tot parcursul anului. Pretul unui bilet pentru adulti este de 5 euro, iar mai multe detalii poti sa gasesti aici.

Rock of Cashel

Rock of Cashel este o impresionanta fortareata medievala ce este situata pe un deal inalt si domina intregul oras Cashel.

Construita initial in secolul al IV-lea, Rock of Cashel a fost locul unde a fost incoronat regele Brian Boru in secolul al X-lea. Castelul a fost fortificat cu ziduri masive si turnuri de aparare pentru a proteja impotriva invaziilor vikingilor. Aici vei putea explora numeroasele cladiri istorice care se afla pe terenul fortaretei, inclusiv Catedrala din secolul al XII-lea si Turnul Cormac, care dateaza din secolul al XIII-lea.

Castelul este renumit pentru arhitectura sa impresionanta, care include o varietate de stiluri, inclusiv gotic si roman. Rock of Cashel este, de asemenea, cunoscut ca fiind locul unde a avut loc intalnirea dintre Sfantul Patrick si regele Aengus in secolul al V-lea.

Pretul unui bilet pentru adulti este de 8 euro, iar mai multe detalii poti sa gasesti aici.

Ashford Castle, Mayo

Acest castel impresionant dateaza din secolul al XIII-lea si a fost transformat in hotel in anii 1930.

Ashford Castle este faimos pentru eleganta sa si pentru facilitatile de lux pe care le ofera. Acesta are mai multe restaurante, un spa, o sala de gimnastica, o piscina interioara, o sala de biliard si multe alte facilitati.

Vizitatorii pot explora castelul si gradinile sale frumoase, care includ un teren de golf, un teren de tenis, plimbari cu barca si plimbari cu ponei. Ashford Castle a fost folosit ca locatie de filmare pentru mai multe filme, inclusiv "The Quiet Man" si "The Princess Bride".

Castelul a gazduit si o serie de personalitati celebre, printre care actori, politicieni si membri ai familiei regale.

Bunratty Castle, Clare

Bunratty Castle este un castel istoric din comitatul Clare, situat pe malul raului Shannon, in vestul Irlandei.

Acest castel impresionant dateaza din secolul al XV-lea si a fost restaurat in anii 1950, fiind transformat in obiectiv turistic.

Bunratty Castle este unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale din Irlanda si este gazda unui muzeu istoric care prezinta viata si cultura irlandeza. Aici vei putea explora camerele si salile de aparare ale castelului. In afara de castel, poti vizita si satul istoric Bunratty Folk Park, care prezinta viata traditionala irlandeza din secolul al XIX-lea. Aici vei vedea si experimenta cum se traia in casele traditionale din paie si lut, poti vizita atelierele mestesugarilor si poti admira o varietate de animale domestice, inclusiv oi, vaci si cai.

Bunratty Castle este o atractie turistica interactiva si plina de activitati interesante si este deschisa pentru vizitare pe tot parcursul anului.

Pretul unui bilet pentru adulti este de 10 euro, iar mai multe detalii poti sa gasesti aici.

King John's Castle, Limerick

King John's Castle, este un castel medieval situat in orasul Limerick, din sud-vestul Irlandei.

Castelul dateaza din secolul al XIII-lea si este considerat una dintre cele mai bine conservate fortarete medievale din Europa.

Castelul este situat pe malul raului Shannon, iar aici vei putea explora camerele si curtea interioara, precum si turnurile si fortificatiile sale impresionante. Poti urca si pe zidurile castelului, de unde pot admira o priveliste panoramica asupra orasului Limerick si a raului Shannon. In interiorul castelului, vei descoperi un muzeul interactiv, care prezinta istoria si cultura orasului Limerick si a regiunii din jurul acestuia.

Acest muzeu gazduieste colectii de obiecte istorice importante, cum ar fi monede vechi, arme si artefacte din ceramica si sticla.

Pretul unui bilet pentru adulti este de 10 euro, iar mai multe detalii poti sa gasesti aici.

Carrickfergus Castle, Antrim

Castelul Carrickfergus este o fortareata medievala situata in orasul Carrickfergus, in nordul Irlandei.

Acest castel impresionant dateaza din secolul al XII-lea si a jucat un rol important in istoria Irlandei, fiind una dintre cele mai bine pastrate fortarete medievale din Irlanda de Nord.

Castelul Carrickfergus este situat pe malul estic al golfului Belfast Lough si a fost construit initial de normanzi, ca o baza pentru a controla zonele din jurul Golfului Belfast. Castelul a fost folosit ulterior de englezi si scoțieni în timpul razboaielor din Irlanda.

In vizita ta vei putea explora camerele si salile de aparare ale castelului, inclusiv Camera de Stat, Camera Banului si Camera Cahir. De asemenea, vei putea admira o priveliste panoramica superba asupra golfului Belfast Lough si a orasului Carrickfergus.

Castelul gazduieste si un muzeu, cu obiecte istorice importante, cum ar fi armuri medievale, arme si artefacte din ceramica si sticla.

Castelul Carrickfergus este deschis pentru vizitare pe tot parcursul anului, iar pretul unui bilet pentru adulti este de 6 euro.

Slane Castle, Meath

Castelul Slane este o atractie turistica situata in satul Slane din comitatul Meath, in Irlanda.

Castelul a fost construit in secolul al XVIII-lea si a jucat un rol important in istoria Irlandei, fiind unul dintre cele mai bine pastrate castele georgiene din tara.

Castelul Slane a fost construit in 1785 de familia Conyngham, pe locul unui castel mai vechi care dateaza din secolul al XVII-lea. Castelul are un design grandios, cu o fațadă de piatră si o aripa centrala impresionanta. In interiorul castelului, poti vedea o serie de camere frumos decorate, inclusiv o sala de muzica si o biblioteca.

Pe langa atractiile istorice, Castelul Slane gazduieste si un numar de evenimente culturale si muzicale, inclusiv un festival anual de muzica, care atrage artisti renumiti din intreaga lume. In apropierea castelului se afla si Gradinile Slane. Gradinile includ o varietate de plante si flori, dar si o gradina de ierburi aromatice si o gradina de legume, care furnizeaza produse proaspete pentru restaurantele locale.

Pretul unui bilet este de 14 euro, iar mai multe detalii gasesti aici.

Castletown House, Kildare

Castletown House este o atractie turistica importanta situata in comitatul Kildare, in estul Irlandei.

Este una dintre cele mai mari case de epoca georgiana din Irlanda si a fost construita in 1722 pentru familia Conolly, una dintre cele mai bogate familii din tara. Castletown House este construita in stilul arhitectural georgian, cu un design impresionant, care include o fațadă petruita si un parc extins. Casa are, de asemenea, o serie de camere frumos decorate, inclusiv o biblioteca impresionanta, o sala de bal si o sufragerie.

In apropierea casei se afla gradini deosebite, care includ o gradina formala, o gradina de plante aromatice si o gradina de legume, si un teren de golf situat in apropiere. Mai multe detalii despre program si pretul biletelor poti afla aici.

Kylemore Abbey, Galway

Kylemore Abbey este o manastire benedictina situata in Galway din vestul Irlandei. Situata la poalele muntilor Maumturk, pe malul lacului Kylemore, ceea ce face ca peisajul inconjurător să fie deosebit de frumos.

Manastirea a fost construita in 1867 de Mitchell Henry, un om de afaceri si politician englez, ca o resedinta pentru el si pentru sotia sa Margaret. In 1920, manastirea a fost achizitionata de calugaritele benedictine care au transformat-o intr-o manastire si internat pentru fete.

Kylemore Abbey ofera o multitudine de atractii turistice. Printre acestea se numara o biserica impresionanta, o gradina botanica, un muzeu si un magazin de cadouri. Pretul unui bilet pentru adulti este de 16 euro, iar mai multe detalii gasesti aici.

Howth Castle, Dublin

Castelul Howth este un castel istoric situat in Howth, un orasel de coasta din apropierea Dublinului, in estul Irlandei.

Castelul dateaza din secolul al XV-lea si este situat pe un deal cu vedere la Marea Irlandei, oferind o priveliste impresionanta a zonei.

Castelul a fost construit initial pentru familia St Lawrence, care a detinut proprietatea pana la sfarsitul secolului al XX-lea. In prezent, castelul este detinut de familia Gaisford-St Lawrence si este utilizat ca o resedinta privata. Din acest motiv, nu vei putea vizita interiorul castelului, dar poti explora gradinile si parcul imprejur. Te vei putea plimba in voie prin aceste gradini si vei putea admira privelistea impresionanta a muntelui Howth si a coastei irlandeze.

Malahide Castle, Dublin

Castelul Malahide este un castel istoric situat in orasul Malahide, la doar 15 km nord de Dublin. Castelul dateaza din secolul al XII-lea si este situat intr-o zona fascinanta cu gradini frumoase, parcuri si lacuri. Castelul Malahide a fost initial construit ca o fortareata de catre familia Talbot in 1185 si a fost folosit ca resedinta a familiei pana in secolul al XX-lea.

In prezent, castelul este detinut de statul irlandez. Vei putea explora castelul unde vei vedea o serie de camere restaurate, inclusiv salonul de muzica, salonul de dans si biblioteca.

De asemenea poti alege o vizita ghidata pentru a afla mai multe despre istoria si cultura irlandeza, sau te poti plimba prin gradinile si parcul castelului.

Gradinile castelului Malahide sunt o atractie importanta si includ o serie de elemente, cum ar fi gradina de trandafiri, gradina japoneza si gradina de plante aromatice.

Parcul include un lac, o padure si o serie de poteci pitoresti, precum si o zona de joaca pentru copii. Pretul unui bilet pentru adulti este de 14,50 euro, iar mai multe detalii gasesti aici.

Ross Castle, Kerry

Ross Castle este un castel istoric situat in Killarney, comitatul Kerry. A fost construit in secolul al XV-lea de catre familia O'Donoghue si a fost folosit ca resedinta a familiei pana in secolul al XVII-lea.

ICastelul Ross este construit pe malul lacului Lough Leane si are vedere la Muntii Macgillycuddy. Castelul a fost construit initial ca o fortareata, iar in secolul al XVI-lea a fost extins si a fost transformat intr-o resedinta luxoasa pentru familia O'Donoghue. Aici vei putea admira camerele luxuriante, vei putea vedea diverse piese de mobilier vechi si obiectele de arta din epoca.

De asemenea, vei afla mai multe informatii interesante despre istoria si cultura irlandeza. Pretul unui bilet pentru adulti este de 5 euro.

Lismore Castle, Waterford

Lismore Castle este un castel istoric situat in orasul Lismore, acesta a fost construit initial in secolul al XII-lea de catre familia Lismore, iar mai tarziu a fost detinut de diferite familii nobile irlandeze.

In prezent, castelul este detinut de familia Duke of Devonshire. Vizitatorii pot explora o serie de camere restaurate, inclusiv camere de zi, de dormit si de relaxare, precum si o biblioteca bogata in carti vechi si obiecte de arta. Turistii pot admira si gradinile pitoresti din jurul castelului, care includ o gradina englezeasca si o gradina de trandafiri.

Castelul Lismore are o istorie bogata, fiind asociat cu diferite personalitati istorice, precum William of Orange si Richard Boyle, primul conte de Cork. Castelul a fost, de asemenea, locul unor intalniri importante din istoria Irlandei, cum ar fi Adunarea din 1645 a Parlamentului Irlandez.

Castelul Lismore este situat intr-o zona frumoasa de pe malul raului Blackwater si ofera o priveliste uimitoare asupra imprejurimilor. 

Dunluce Castle, Antrim

Dunluce Castle este un castel istoric situat pe coasta nordica a Irlandei, langa orasul Portrush.

Acest castel impresionant a fost construit in secolul al XIII-lea, dar a fost distrus si reconstruit de mai multe ori de-a lungul istoriei. Castelul Dunluce este situat pe o stanca deasupra Oceanului Atlantic, ceea ce ii confera o priveliste impresionanta asupra marii. Diferite camere ale castelului pot fi vizitate precum si turnurile castelului.

Castelul Dunluce este asociat cu numeroase legende si mituri, printre care se numara povestea frumoasei fiice a stapanului castelului, care s-a aruncat in mare de pe stanca deoarece i s-a interzis sa se casatoreasca cu un iubit neaprobat de tatal ei.

De-a lungul anilor, castelul a fost locul unor lupte importante, cum ar fi batalia din 1642 dintre trupele engleze si irlandeze. Pretul unui bilet pentru adulti este de 14,50 euro, iar mai multe detalii gasesti aici.

Enniskillen Castle, Fermanagh

Enniskillen Castle este un castel istoric situat in Enniskillen. Acesta a fost construit in secolul al XV-lea pe malul raului Erne si a fost folosit ca fortareata pentru controlul teritoriilor din jur.

Astazi, castelul gazduieste Muzeul Comitatului Fermanagh, unde vizitatorii pot afla mai multe despre istoria regiunii, de la primele atestari pana in prezent. Muzeul prezinta o colectie variata de exponate, inclusiv artefacte preistorice si medievale, obiecte de arta si arme.

In plus, poti explora castelul si turnurile sale, inclusiv Turnul Maguire, construit in secolul al XVII-lea, si Turnul Watergate, construit in secolul al XVI-lea.

In apropiere de castel se afla si Parcul Regal Enniskillen, un parc mare si frumos situat pe malul raului Erne, cu gradini, lacuri si paduri. Aici, te vei putea plimba, face un picnic si relaxa. Pretul unui bilet pentru adulti este de 5 euro, iar mai multe detalii gasesti aici.

Castelele irlandeze sunt niste locuri fascinante care iti vor oferi o privire unica asupra istoriei si culturii tarii.

Fie ca esti pasionat de arhitectura, istorie sau pur si simplu doresti sa te bucuri de frumusetea si farmecul lor, castelele irlandeze ofera o experienta de neuitat.