Suntem in plin sezon estival si toti cei sositi la plaja nu au decat un singur lucru in minte: cat mai multa plaja, distractie si baie in mare. Dar mai este un lucru foarte important care nu trebuie ignorat : siguranta fiecaruia, mai ales atunci cand intram in apa. Pentru aceasta este bine sa cunoastem ce semnificatie au steagurile arborate de salvamari si sa ascultam de sfaturile acestora.

Culori frecvent intalnite – galben, rosu, alb

Steagurile in diferite culori sunt arborate de salvamarii care vegheaza la siguranta dumneavoatra pe plaja in functie de conditiile meteorologice din ziua respectiva.  Culorile steagurilor sunt de cele mai multe ori in culorile galben, rosu, alb si alb cu negru(in carouri).

Ieri, spre exemplu, pe plajele din staţiunea Mamaia şi Constanţa a fost arborat steagul galben cu roşu, ceea ce inseamna ca scaldatul in mare era recomandat doar celor experimentati, fiind vant destul de puternic.

Ce inseamna, mai exact, fiecare cod de culori ?

STEAG ROSU- semnifica faptul ca scăldatul este interzis

STEAG GALBEN- semnificatia este ca se recomanda inotul doar celor experimentati

STEAGALB/NEGRU (IN CAROURI)– inseamna ca inotul este interzis si au voie doar ambarcatiunile.

Exista apoi si steaguri cu combinatii de culori :

Steag curosu sigalben indica faptul ca zonele pentru imbaiere sunt supravegheate de catre salvamari.

Steag rosu si galben, la care se adauga un steag galben, inseamna ca zona este supravegheata de salvamari, dar nu este recomandat inotul.

Steag rosu si galben, alaturi de un steagrosu va arata ca nu este permis accesul persoanelor in apa.

Daca considerati dificil sa va amintiti toate aceste semnificatii si culori, retineti ca de cele mai multe ori veti intalni pe plaja un steag rosu cu galben (salvamarii sunt la datorie), la care se mai poate adauga unul galben (marea este agitata) sau unul rosu (acces interzis in apa)

Cand vremea este frumoasa, si de cele mai multe ori asa este pe litoral, veti intalni steagul alb, care inseamna liber la distractie.

Fie ca memorati aceste coduri de culori, fie ca le printati sau le faceti o fotografie pe care sa o luati cu dvs, nu uitati ca inainte de distractie, siguranta este mult mai importanta ! Fiti mereu in siguranta !