Simte-te liber să citești acest articol cu gândul la vacanță. Te invit să îți prepari și o ciocolată caldă, o cafea sau... un ceai Ceylon?

Indiferent de alegerea ta, miroase a sărbătoare, miroase a scorțișoară! Dar, oare știai că bețișorul acesta maro, cu proprietăți afrodisiace, a fost cândva folosit ca și monedă de schimb, țesându-se numeroase povești care mai de care mai fantastice în jurul său? Unii negustori spuneau că bețele de scorțișoară sunt păzite de niște păsări uriașe, care duceau bețele de scorțișoară în cuiburile lor cocoțate sus de tot, pe munții greu accesibili oricărei ființe.

În zorii secolului al XVI-lea, comercianții portughezi au descoperit scorțișoara în Ceylon, Sri Lanka de astăzi.

Sri Lanka! Sri Lanka, în traducere “insula splendidă”, este un loc de poveste, cu o istorie care datează de mii de ani, Marco Polo numind-o cea mai frumoasa insulă din lume! Cum ar fi iarna aceasta să vizitezi o țară care împarte apele turcoaz ale Oceanului Indian cu Maldive? Ea este țara întinselor culturi de ceai, a kilometrilor de plajă de culoarea chihlimbarului, aflată la intersecția dintre culturile sud asiatice, tamil și singaleză.

Ea poartă urmele arhitecturii portugheze, engleze și olandeze, concarde ale coloniilor pierdute printre măiestoase temple hinduse și budiste.

Ea îmbie cu aromele sale delicioase, cu flora și fauna absolut fabuloase. Ea este țara cu temperaturi medii cuprinse între 28 și 30 de grade Celsius în timpul zilei, ceea ce permite menținerea apei în ocean la confortabila temperatură de 27 grade Celsius.

Activități Sri Lanka

Nine Arch Bridge

Nine Arch Bridge, supranumit și Podul Cerului, podul superb din Demodara de pe care poți să vezi răsăritul, simțind mireasma uimitoare a culturilor de ceai din apropiere...

Snorkelling și călătorie cu barca

Snorkelling dimineața? Îndrăznește să înoți cu peștii colorați și broaștele țestoase din Hikkaduwa! Poate preferi să privești balenele într-o călătorie cu barca în Mirissa?

Munte, ocean sau junglă? Sri Lanka e pe toate gusturile! :)

Dacă ești amator de drumeții, Adam's Peak este una dintre drumețiile pe care merită să le experimentezi! Legenda spune că vârful în formă de labă a piciorului este datorat faptului că aici ar fi făcut Adam primul pas pe pământ atunci când a fost alungat din Paradis, iar urma labei piciorului său a rămas imprimată în vârful muntelui. Traseul moderat șerpuiește prin plantațiile de ceai, unde este posibil să vezi localnici lucrând și culegând frunzele de ceai. Traseul oferă mai multe platforme, stânci și puncte de belvedere perfecte pentru fotografii, priveliștea devenind din ce în ce mai spectaculoasă pe măsură ce mergeți de-a lungul crestei spre vârf. Îți poți rezerva drumeția aici, având transfer inclus și vizită la Nine Arch Bridge.

Cum ajungi în Sri Lanka

Bun, deci am decis că visăm la o vacanță în Sri Lanka. Dar, cum ajungem acolo? Varianta cea mai fiabilă ar fi un zbor cu Qatar Airways, zbor pornind din București și având escală în Doha. Durata zborului din București (OTP) până în Doha (DOH) este de 4:30. Durata zborului din Doha(DOH) în Colombo (CMB) este de 4 ore. Prețul biletelor de avion este în jur de 500 de euro/ persoană, prețul fiind diferit în funcție de momentul rezervării.

Colombo este capitala economică a Sri Lankăi și principal centru cultural, precum și cel mai mare oraș din Sri Lanka, având o populație de aproximativ 800.000 de locuitori, fiind localizată pe coastă și având câteva plaje superbe!

În ce perioadă vizităm Sri Lanka

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Sri Lanka este ianuarie-martie.

Vizitează și Maldive

Desigur, puteți considera să vizitați și Maldive în cadrul acestei călătorii fabuloase. Durata zborului din Colombo în Male este doar de o oră și jumătate.

Transferul de la aeroport

Legat de transferul de la aeroportul Colombo până la hotel, puteți opta pentru o variantă premium oferită de către Get Your Guide, pe care o găsiți aici.

Transferul se realizează cu o mașină privată, șoferul așteptându-te în fața aeroportului. Călătorind cu un șofer profesionist, ești liber să alegi orice locație ca punct de predare. Distanța dintre aeroportul Colombo și Bentota este de 82 de kilometri, infrastructura permițând realizarea transferului în aproximativ o oră și jumătate. Este bine să iei în calcul această durată de timp pentru realizarea transferului dacă alegi Bentota ca și bază a vacanței tale, în special dacă zborul de întoarcere este foarte devreme.

Închirierea unei mașini - Better not! :)

Opțiunea de a închiria o mașină este posibilă doar dacă ești un șofer cu abilități excelente, pe care trebuie să ți le demonstrezi prin promovarea unui test în cadrul Departamentului Traficului Auto din Colombo. Sri Lanka este fostă colonie engleză, astfel încât se conduce pe partea stângă a drumului. De asemenea, traficul poate fi destul de haotic.

Viza

Electronic Travel Authorization (ETA) se poate obține aici . Aplicația pentru viză se realizează online, înainte de plecare. Viza se livrează pe e-mail în termen de 3 zile lucrătoare, taxa de procesare fiind de 59 dolari americani. Există posibilitatea emiterii unei vize urgente, având termen de procesare 24 de ore și preț dublu față de cel mai sus menționat. Pentru a putea aplica, este nevoie să aveți un pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în Sri Lanka. Viza se oferă pentru 30 de zile, cu posibilitate de prelungire de până la 6 luni.

Viza este valabilă pentru 30 de zile, având posibilitatea de a fi prelungită

Cum călătorim? Tuk tuk!

Cel mai comun mod de deplasare este tuk tuk. O călătorie de 10 minute până în centru costă un dolar, echivalentul la 328 de rupii srilankeze. Deși srilankezii sunt încântați să facă tranzacții în dolari americani, cel mai bine este să ai rupii srilankeze, moneda țării. De obicei, în hoteluri găsești schimburi valutare mai convenabile decât cele din aeroport. Sunt foarte puține locuri unde poți să plătești cu cardul, așa că cel mai bine ar fi să ai pregătit cash.

Apropo, Srilankezii iubesc românii. Acest srilankez și-a denumit Tuk-tukul după o turistă româncă pe nume Laura Marilena. Puteți vedea și tricolorul imprimat pe partea din față a Tuk Tukului

Când ieși din hotel, găsești tuk-tukuri parcate în față. Șoferii de tuk tuk sunt prietenoși și cumsecade, vorbind engleză foarte bine. Ei îți vor fi cel mai buni ghizi, cunoscând toate poveștile, legendele și locurile superbe pe care țara le ascunde.

Ziua 1. Explorează Colombo, Capitala Sri Lankăi

Dacă dorești să guști din diversitatea capitalei, poți alege un tur ghidat de un localnic cu tuk tuk aici.

Încotro? Alege-ți tuk-tukul, alege-ți următoarea aventură!

Ayubowan! Să ai o viață lungă! Luați exemplul srilankezilor și începeți ziua cu roti de legume delicioase. Localnicilor le place să înceapă ziua cu această gustare de dimineață, mai ales când se îndreaptă spre cel mai mare parc din Colombo, Parcul Viharamahadevi ! Plin de vegetație luxuriantă, copaci vechi de 100 de ani și o replică a Casei Albe, acest parc este o bijuterie, departe de agitația orașului.

După o plimbare revigorantă de dimineață, mergeți la piața de banane și încercați cât mai multe banane diferite, după bunul plac! Fructele sunt absolut delicioase în Sri Lanka! Cufundați-vă în adevărata viață locală și vizitați una dintre cele mai pline de viață piețe. Vedeți unde localnicii cumpără și vând orice, de la legume la electronice. Plimbați-vă pe străzile labirintice și urmați-vă nasul până la un vânzător de chipsuri de manioc din apropiere. Vedeți cum se prepară această gustare delicioasă și faceți-vă să vă danseze papilele gustative!

Sunteți curioși ce vă mai așteaptă? Ce ziceți de o vizită la o moschee în formă de rodie, urmată de un templu hindus minimalist, templul Sri Ponnambalam Vanesar Kovil?

Alte obiective pe care merită să le vezi în Colombo:

 1. Biserica Wolvendaal
 2. Vechea clădire a Parlamentului
 3. Muzeul Național Colombo ( Oprire: aproximativ 45 de minute - Taxa de intrare - 4 dolari)
 4. Templul budist Asokaramaya ( Oprire: aproximativ 15 minute - Fără taxe de intrare)
 5. Laksala ( Oprire: 15 minute - Fără taxe de intrare)
 6. Dutch Burger Union
 7. Galle Face

Ce mod mai bun de a încheia ziua decât la relaxându-te pe malul oceanului din Galle Face? Cinstește-te cu o băutură rece, o delicioasă prăjitură cu creveți și un minunat apus de soare pe coasta de vest a Sri Lanka!

Unde ne cazăm în Colombo

Ziua 2. Vizitează Kandy, inima insulei

O altă idee minunată este să vizitezi Kandy, vechea capitală a Ceylonului. Ea este inima insulei, având cea mai mare și bine întreținută grădină botanică din sudul Asiei , fiind înconjurat de culturi tropicale și culturi de ceai verde.

Cea mai ieftină metodă de a ajunge la Kandy este să iei trenul din Colombo. Durata călătoriei este între 2,5 ore și 3,5 ore. Sunt 24 de plecări pe zi din Colombo spre Kandy, prima fiind la ora 5:00 AM și ultima la ora 5:10 PM. Distanța dintre cele două orașe este de 118 kilometri, iar prețul biletului începe de la 500 LKR ($1.50 USD). Îți poți rezerva biletul de tren aici.

Aici se găsește și Templul Dintelui (Sri Dalada Maligawa) , unul dintre cele mai sacre locuri de pelerinaj pentru budism. Dacă dorești un tur ghidat de un localnic cu tuk tuk, poți opta aici pentru un tur în timpul zilei sau aici pentru un tur de noapte, savurând pulsul și luminile acestui oraș, inima insulei.

Este bine de știut că atunci când alegi să pozezi o statuie cu Buddha, din respect față de religia și cultura srilankeză, nu vei sta niciodată cu spatele la ea.

Ziua 3. Sigiriya și Dambulla

Cel mai ușor de ajuns la Sigiriya și Dambulla este din Kandy. Prima oprire? Dambulla! Distanța dintre Kandy și Dambulla este de 73 kilometri, durata transferului fiind de aproximativ 2 ore. Îți poți rezerva turul de o zi care include și preluarea de la hotel aici.

Dambulla reprezintă cel mai bine conservat complex de temple rupestre din Sri Lanka. Descoperă imaginile magnifice ale lui Buddha și picturile rupestre viu colorate, pictate între secolul al II-lea î.Hr. și secolul al XVIII-lea în epoca Kandyan.

A doua oprire : Sigiriya! Sigiriya găzduiește o adevărată minune a lumii, unul dintre cele mai frumoase situri UNESCO - orașul antic în mijlocul căruia se înalță Fortăreața de Piatră. Construit de către regele Kashyapa, după ce a uzurpat tronul, drept capitala unde să se apere de atacurile fratelui său, orașul se lăuda cu unul dintre cele mai dezvoltate planuri urbanistice din istoria antică. Bazându-se pe simetrie, numeroasele parcuri si rezervoare de apă sunt o atracție de sine stătătoare, însă ceea ce face deliciul vizitatorilor este monolitul ce se înaltă la 370 de metri deasupra grădinilor înconjurătoare. Odată ajuns in varful fortăreței, este ușor să îți închipui de ce acest sit ar putea fi considerat un mini-Machu Picchu, iar priveliștea face să merite tot efortul!Admiră picturi ale reginelor, prințeselor și servitoarelor din interiorul fortăreței de stâncă înainte de a vă opri pentru prânz. Aceste fresce din secolul V sunt unice în lume, la fel ca și fortăreața de piatră care le protejează, fiind considerată de mulți ca fiind a opta minune a lumii.

Poți alege pentru prânz una dintre bunătățile bucătăriei sri lankeze: Dhal curry, Pol Sambol, Kottu Roti, sau Wambatu Moju. Mmm, delicios!

Dacă ai mai mult timp la dispoziție pentru a te bucura de această zonă, merită să încerci un curs de gătit în stil srilankez. Vei învăța elementele de bază și tehnicile de manipulare a condimentelor și a ingredientelor locale pentru a-ți putea impresiona familia și prietenii, gătindu-le un delicios curry din Sri Lanka atunci când te întorci acasă.

Merită să observi unele dintre meșteșugurile tradiționale din regiune, cum ar fi sculptura în lemn și textilele batik, o tehnică de vopsire dezvoltată în timpuri străvechi.

Alte super activități, pornind din Kandy:

 1. De la Kandy la Pinnawala - Durata turului este de aproximativ 7 ore, având opriri la Kadugannawa View Point, Muzeul Pietrelor Prețioase, Fabrica de ceai Geragama , Dansul Culturii Kandyan, o grădină de mirodenii și orferinatul elefanților din Pinnawala, cel mai mare orfelinat pentru elefanți captivi din Asia. La ora 10 AM și 2 PM, vei putea vedea ceva spectaculos: elefanți îmbăiându-se!
 1. Vizitează Polonnaruwa Dacă alegi acest tur, care durează 5 ore, ai ocazia să vezi incredibillii Buddha sculptați în stâncă de la Gal Vihara. La Complexul Palatului Regal, te vei simți ca un rege sau o regină în timp ce vizitezi vechile ruine. Te vei minuna de Parakrama Samudra,un rezervor imens construit cu secole în urmă.
 1. Safari de după-amiază în parcul național Minneriya Parcul Național Minneriya este o zonă protejată ce se întinde pe o suprafață de 8.889 de hectare si este populat de numeroase specii de floră și faună, printre care 160 de specii de păsări, 9 specii de amfibieni, 25 de specii de reptile, 26 de specii de pești si 78 de specii de fluturi, dar mai ales elefanți sălbatici ce pot fi admirați îndeaproape.
 2. Descoperă Anuradhapura, cel mai vechi oraș din Sri Lanka Orașul istoric Anuradhapura găzduiește Copacul Sacru Bo, cel mai bătrân copac din lume atestat istoric, precum și Palatul Brazen construit in secolul II i.e.n. de călugării care aveau grijă de copacul sacru, o clădire cu acoperiș de bronz, avand 1.600 de coloane ce sustineau cele 9 etaje, toate decorate cu argint si pietre prețioase. Alte obiective cunoscute sunt Templul Ruwanweli Seya Dagoba, vestigiile mănstirilor budiste Abhayagiri si Jetavanarama si Statuia lui Buddha de Smarald.

Ziua 4. Nuwara Eliya și Horton Plains

Cel mai ușor de ajuns aici este cu tuk tuk, călătoria durând aproximativ 2 ore. Găsești aici o excursie de o zi din Kandy.

Nuwara Eliya este cel mai înalt oraș din Sri Lanka și o stațiune favorită de pe dealuri în timpul perioadei coloniale britanice. Orașul este încă promovat ca fiind "Mica Anglie", o iluzie întreținută de prezența clubului de golf Nuwara Eliya, a unui hipodrom, a parcului Victoria și a pescuitului de păstrăvi în lacurile și râurile din apropiere. Temperatura poate scădea aproape de zero grade noaptea, iar focurile de lemne sunt o caracteristică comună a numeroaselor case în stil Tudor.

Printre cele mai emblematice priveliști din Nuwara Eliya se numără moșiile cu terenuri întinse, acoperite de o mare de smarald.

Aflat la circa 32 km distanță de Nuwara Eliya, Parcul National Horton (Maha Aliya) este o arie protejata din podișul central al insulei Sri Lanka, acoperit de vegetație montana, păduri si străbătut de numeroase defilee.

Ziua 5. Fă o călătorie cu trenul albastru!

Dacă tot ești în inima insulei, poți alege să călătorești cu trenul albastru de la Kandy la Ella sau invers. Dorești să călătorești de-a lungul ținuturilor înalte, de-a lungul pădurilor tropicale și a satelor pitorești cu fundaluri de munți cețoși? Durata călătoriei este de aproximativ 5 ore, primul tren fiind la ora 6:40. Îți poți rezerva biletul pentru o călătorie pe care merită să o ai măcar o dată în viață aici.

Un sărut din trenul albastru care te poartă prin inima insulei Sri Lanka, pornind din Kandy sau Ella

Ziua 6. Udawalave sau cum să te îndrăgostești iremediabil de elefanți

După ce ai vizitat întinsele culturi de ceai verde de la Ella, ai putea coborî spre sudul insulei și să vizitezi casa de tranzit a elefanților.

0:00
/0:17

Elefanți luând prânzul

Parcul național Udawalave acoperă 30821 hectare și se află la granița dintre zona umedă și uscată a Sri Lankei, oferind un sanctuar care adăpostește elefanți, bivoli de apă, porci mistreți, cerbi sambar și maimuțe.

Aici, vei avea ocazia să cunoști aceste animale inteligente, să le admiri de la câțiva metri distanță și chiar să hrănești un pui de elefant! Da, ai înțeles bine! Se poate să hrănești un pui de elefant, aici găsindu-se și un orfelinat al elefanților, unde puii sunt crescuți până la vârsta de 6 ani, vârstă considerată potrivită pentru a se descurca singuri în sălbăticie.

TOP Excursii în Udawalawe

Acestea ar fi cele mai bine cotate aventuri, care includ masă, transport și ghid prin Udawalawe:

 1. De la Ella: Udawalawe Safari cu vizita la casa de tranzit a elefanților
 2. De la Ella: Excursie de o zi cu safari la Yala și Udawalawe. Această variantă și următoarea îți vor oferi ocazia să vezi și leoparzi, simbolul forței și a frumuseții
 3. Excursie de o zi cu safari la Yala și Udawalawe Această aventură începe cu o preluare de la locul de cazare din zonele Hikkaduwa, Galle, Unawatuna, Weligama sau Mirissa.

Curiozități despre elefanți:

 • Elefanții asiatici obișnuiesc să se liniștească unul pe celălalt atunci când sunt stresați, lovindu-se cu trompa încet unul peste capul celuilalt
 • Elefanții pot simți ploaia de la 241 de km distanță
 • Elefanții și câinii sunt singurele animale care înțeleg atunci când le areți o direcție cu degetul
 • Elefanții își aruncă nisip pe spate pentru a se proteja de arsurile solare în zilele toride și pentru a ține la distanță insectele

Ziua 7. Galle

Crocodili, mangrove, vărani, păsări uimitoare? Porniți într-un safari cu barca pe râul Madu Ganga, explorați o grădină de scorțișoară, observați pescarii pe eșafod și descoperiți istoricul fort Galle. Vă puteți rezerva aventura aici.

Galle a fost cunoscut ca și Gimhathiththa, care înseamnă Portul de lângă Râul Gin, până în secolul al XVI- lea, când au ajuns portughezii, pe vremea aceea fiind principalul port al insulei. Orașul a atins potențialul maxim în secolul al XVIII-lea, respectiv în timpul colonizării olandeze. El este cel mai bun exemplu de oraș fortificat construit de către portughezi în sudul Asiei, îmbinând fabulos arhitectura locală cu cea occidentală. Orașul este unul dintre cele mai valoroase situri UNESCO și reprezintă cea mai mare fortăreață construită în Asia de către europeni în timpul colonizării.

Alte atracții ale orașului Galle sunt portul, Muzeul Marinei, Catedrala Sfintei Maria, Amangalla și templul dedicat Shivei. Din păcate, orașul a fost distrus de tsunami din data de 26 decembrie 2004. Se poate vizita un muzeu memorial în apropierea orașului Galle dedicat victimelor acestui tsunami.

Am ajuns și la capătul turului de forță de 7 zile care include principalele atracții ale acestei splendide insule. Cu toate acestea, merită să acorzi câteva zile plajei și oceanului...

TOP Plaje în Sri Lanka

Mirissa

Cunoscută și pentru restaurantele foarrrrte bune și observarea balenelor.

Weligama

Nisip fin, ocean perfect pentru a încerca o lecție de surf.

Uppuveli

Localizată în estul insulei, care este partea mai puțin turistică, farmecul acestei plaje este dat de pescarii care își împing bărcuțele colorate în larg și plaja generoasă.

Kogalla

Aici poți vedea și pescarii pe eșafod.

Hikkaduwa

Aici poți înota cu broscuțele țestoase și să ai o experiență de snorkelling foarte reușită, fiind plin de pești colorați.

Nilavelli

Nisip alb, ocean turcoaz.

Marakolliya

Fantezia unei plaje tropicale!

Golful Arugam

Reprezintă un centru al surfului, având petreceri reușite pe plajă și o culoare deosebită a apei.

Bentota

Plaja cu nisip portocaliu și vegetația luxuriantă de la marginea ei.

Noi am ales Bentota ca și bază a călătoriei noastre în Sri Lanka. Prețurile ni s-au părut excelente, serviciile foarte bune datorate în special amabilității srilankezilor din zonă. Am ales să ne petrecem Anul Nou aici. Erau multe restaurante care pregătiseră petreceri de Anul Nou. Artificii, veselie, concurs de dans pentru cupluri, karaoke, cină pe plajă. Într-o admosferă festivă, cu beculețe împodobind palmierii de pe plajă și mese pentru cupluri aduse special pentru eveniment în vecinătatea oceanului, ne-am distrat pe cinste pentru aproximativ 350 de lei de persoană!

Unde ne cazăm?

Cazări Bentota, Sri Lanka

Top 4 cazări în Bentota, având un preț sub 300 de lei pe noapte, pentru iubitorii confortului și a plajelor superbe:

 1. Ayurveda Suwetha Villa Numele „Ayurveda” derivă din două cuvinte în sanscrită, „ayuh” care înseamnă „viață” sau „longevitate” și „veda” care înseamnă „știință” sau „cunoaștere sacră”. Prin urmare, Ayurveda s-ar traduce ca „știința longevității” sau „cunoașterea sacră a vieții”. Aceast tip de terapie holistică datează de peste 3000 de ani. Ești pregătit pentru un alt fel de spa?
 2. Janus Paradise Rest Acest resort se află la câțiva pași de ferma de broscuțe țestoase. Aici, poți vedea broscuțe țestoase care sunt salvate, având diverse deficiențe. La apus, dacă ești norocos, poți da drumul unui pui de broscuță proaspăt ieșit din ou, în ocean. Asta da minune!
 3. Thejan Beach Cabanas Cum ar fi să stai într-o căbănuță confortabilă pe plajă? Îți poți rezema placa de surf de căbănuță și, după cafeaua de dimineață, zdup...săritura în ocean! Găsești plăci de surf de închiriat pentru aproximativ 70 de lei/zi în apropierea căbănuțelor. Valurile din Bentota sunt perfecte pentru surf, de care te vei îndrăgosti la fel ca și de aceste căbănuțe cochete!
 4. River Breeze Villa Bentota Aceasta este cea mai ieftină cazare din Bentota! O cazare sub 100 de lei, aproape de plajă, dar și de râul de unde puteți porni într-o super aventură!

Top 3 cazări de lux, potrivite pentru luna de miere sau un răsfăț binemeritat

 1. Cinnamon Bentota Beach Acest lanț hotelier originar din Sri Lanka este unul dintre cele mai valoroase branduri de ospitalitate , ducând luxul la un alt nivel.
 2. Leopard Nest- Cuibul leoparzilor! Aceasta nu este o cazare, este o experiență de camping de lux în mijlocul parcului național Yala!
 3. Anantara Peace Haven Tangalle Resort Spa, relaxare, lux, aventură. Aici vei găsi un model de ospitalitate tipică minunatei insule Sri Lanka.

La fel de prețioasă ca și cum era cândva scorțișoara, având ceva din gustul său intrigant, dar blând și dulce, Sri Lanka este o nestemată a Oceanului Indian, care merită vizitată măcar o dată în viață. Ce părere ai?