Rapa Rosie sau Micul Canion din Romania este o arie protejata din judetul Alba care se intinde pe 10 ha, fiind singura formatiune geologica de tipul acesta din tara. Aflata la 3km de orasul Sebes, Rapa Rosie se poate observa si de pe autostrada A1, cu toate acestea zona este inca bine conservata si nevizitata de un numar mare de turisti.

Rapa Rosie | Locatie unica in Romania

Probabil ca, pe langa peretii spectaculosi de roca rosie, locul mai uimeste si prin faptul ca natura din zona a ramas intacta, fara a interveni omul intr-un anumit fel. Peisajul pare scos dintr-un tablou iar linistea naturii te face sa uiti ca esti la o aruncatura de bat de oras. Fara doar si poate e una din cele mai frumoase creatii ale naturii din Romania. Eroziunile ploilor si a vanturilor au creat “riduri” in stancile inalte de peste 120 de metrii. Printre acestea parca au fost presarate smocuri de vegetatie, intregind acest cadru divin.

O data ce vei descoperi acest loc vei fi cucerit iremediabil. Platoul de la poalele rapei este foarte intins , perfect pentru un picnic sau un camping intr-o zi frumoasa de vara. Nu departe de aici se afla si un rau, pe care il veti vedea in drum spre platou.

Rapa Rosie | Traseu si Activitati

Locatia este una potrivita si pentru iubitorii de hiking. In zona sunt cateva trasee unele mai la indemana tuturor, altele insotite de fel de fel de povesti stranii. Cu toate acestea, locul  este unul sigur atata timp cat nu te aventurezi prea mult si cat nu incerci sa te cateri pe stancile nisipoase si usor sfaramicioase.

Rapa Rosie | Rezervatie geologica spectaculoasa

Pasionatii de geologie nu ar trebui sa rateze un asemenea loc fascinant plin de coloane si ravene, fiind cunoscut in lumea stiintifica pentru varietatea de fosile din cretacicul târziu. In plus aici pot fi admirate numeroase specii de plante ocrotite prin lege. Se spune ca zona Sebesului era, in urma de milioane de ani, o zona uscata, taiata de rauri şi mlastini, unde au trait multe animale. Cele mai celebre şi spectaculoase descoperiri au fost cele ale fosilelelor de dinozaur.

Cum ajungem la Rapa Rosie

Daca v-am facut curiosi, mai trebuie sa va spunem ca aici ajungeti destul de usor, atractia fiind in apropierea autostrazii A1, la 60 km de Sibiu si la 15 km de Alba Iulia. Ca variante de cazari, orasul Sebes insumeaza peste 20 de unitati hoteliere si mult mai multe disponibile in apropriere. Renumitul Castel al Corvinilor se afla la doar 1h de mers cu masina, tot in apropiere se mai afla si Cetatea Alba Carolina (30 de minute), satul Rimetea (1h si 15 minute) sau Salina Turda (1h si 30 minute).